Jump to content

Како трговина доноси добитак свима

Оцени ову тему

Grizzly Adams

Препоручена порука

пре 16 часа, εργασία рече

Ovaj primer sa majcama je toliko manjkav da se može opovrgnuti prostim rezonovanjem: poznato je da radnje koje štampaju majce na veće naručene količine smanjuju cenu po jedinici. 

Ja ne znam gde ostali žive, ali ja stalno viđam zbilja siromašne kako kopaju po kontejnerima noseći razne majice koje verovatno nisu po subjektivnom nahođenju birali - Sex Pistols, Che, Nirvana...

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, εργασία рече

Čak i da je tako, moraju prvo da se iznađu metode produktivnije proizvodnje nafte.

Тако јесте, јер се нафта не би уопште вадила да ЉУДИ је не желе користити.

1 hour ago, εργασία рече

Ali time si upravo iznegirao teoriju subjektivne korisnosti barem u tom delu DA PRVO POSTAVLJAŠ CENU PA TEK ONDA NAPIPAVAŠ GDE JE SUBJEKTIVNA VREDNOST PRETPOSTAVLJENOG AGREGATA. Tvoj zadatak je subjektivna vrednost -> cena....

ЈА постављам ПРОДАЈНУ цијену коју ЈА као ПРОДАВАЦ одређујем. Купац има своју цијену коју је спреман платити за тај производ. И када се нађемо на истој цијени, оној коју је он спреман платити и ону коју сам ја рад да ставим као продајну ( јер нешто и зарадим ) изврши се купопродаја производа. Ја сам тада "опипао" субјективне преференције купца и видјео да моја цијена је у складу са његовим преференцијама и због тога је остављам таквом каква јесте. То није негирање субјективне вриједнсоти, ејр сам се ја, као продавац, прилагодио субјективном вриједновању купца у овом случају. То је управо потврђивање тога.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Grizzly Adams рече

То нико никад није рекао..

Ali to sledi iz teorije subjektivne korisnosti. Granice postavljaju tehnički uslovi proizvodnje na strani ponude, a na strani tražnje raspoloživi dohodak, koji se sa svoje strane određuje graničnim produktom radnika, a koji sa svoje strane zavisi od primnjene tehnike u datoj grani proizvodnje. Ha...

Цитат

Ако купци не желе да купе мож ти да ставиш цену колику оћеш.

Само набави катанац за радњу

Ali kupci hoće da ga kupe i recimo pivo košta 55 dinara po flaši, i onda zbog povećanje produktivnosti proizvodnje spadne na 45 dinara. Očigledno je da je cena pala zbog napretka u proizvodnji a ne zbog promene u subjektivnim vrednnostima, makar i nekakvih agregata pojedinaca.

εργασία (грч. ергасија) - рад, занимање, посао. 

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, Paradoksologija рече

Ja ne znam gde ostali žive, ali ja stalno viđam zbilja siromašne kako kopaju po kontejnerima noseći razne majice koje verovatno nisu po subjektivnom nahođenju birali - Sex Pistols, Che, Nirvana...

Бирали су оно што им је у понуди и унутар њиховог буџетског ограничења ( које код њи износи 0 ). Јесу бирали у смислу економије. Нису бирали у смислу достојног човјека, али то је ван ове дискусије о економским механизмима.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, εργασία рече

Minimalnu cenu rentabilnosti ne određuje ponuda i potražnja. :) 

Тачно, али прича је о тржишној цени, а не о најнижој цени за коју је прозвођач спреман да прода свој производ, ако сам добро испратила. :)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, εργασία рече

Ali kupci hoće da ga kupe i recimo pivo košta 55 dinara po flaši, i onda zbog povećanje produktivnosti proizvodnje spadne na 45 dinara. Očigledno je da je cena pala zbog napretka u proizvodnji a ne zbog promene u subjektivnim vrednnostima, makar i nekakvih agregata pojedinaca.

Стварно...? Вау, какво откриће...

Увалиће ти Нобелову награду за економију... :smeh1:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, εργασία рече

Ali to sledi iz teorije subjektivne korisnosti. Granice postavljaju tehnički uslovi proizvodnje na strani ponude, a na strani tražnje raspoloživi dohodak, koji se sa svoje strane određuje graničnim produktom radnika, a koji sa svoje strane zavisi od primnjene tehnike u datoj grani proizvodnje. Ha...

Не постављају те границе само технички производи, него и тражња за њима и њиховим радом такође. Објективно и субјективно Можеш ти имати машину која прави милионе малих плишаних понија у једној минути, али она ти ништа не вриједи ако нико неће те поније да купује. У том случају је ограничење поставио агрегат субјективних вриједновања производа.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, εργασία рече

ТО је случај када објективни елементи утичу на цијену. Ево ти горем ој примјер са понијима за супротну причу. Дакле обоје могу да дјелују, али ббез субјективног вриједновања неког производа, џабе ти технологија. Ако ник овише неће да купује то пиво, џабе ти унапријеђени поступак дестилације.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ћириличар рече

Тако јесте, јер се нафта не би уопште вадила да ЉУДИ је не желе користити.

Kao što rekoh, ima slučajeva gde tražnja može da ostane ista, recimo na ceni piva 55 dinara, ali proizvođači u inputima piva mogu usavršiti proizvodnju pa smanjiti troškove, tako da proizvođač piva ima povećani profit čak i kada nema veće tražnje za njegovim proizvodom.

Цитат

ЈА постављам ПРОДАЈНУ цијену коју ЈА као ПРОДАВАЦ одређујем. Купац има своју цијену коју је спреман платити за тај производ. И када се нађемо на истој цијени, оној коју је он спреман платити и ону коју сам ја рад да ставим као продајну ( јер нешто и зарадим ) изврши се купопродаја производа.

Ali si je prvo postavio. Dakle, potpuno proizvoljno u prvom momentu. I time teorija subjektivne vrednosti ode u vodu. Istina, ako je stvarno toliko tražnja postojana (a obično nije) uvek imaš vremenske razmake u kojima nema korespondencije između "subjektiviteta" ( se izrazim malo šaljivo i metaforično) i cene proizvoda.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Grizzly Adams рече

Не следи. Боље се информиши пре него што кренеш да нас тролујеш... :)

Žao mi je teorija ne pije vodu. Inače je kosmos subjektivan...

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Grizzly Adams рече

Стварно...? Вау, какво откриће...

Увалиће ти Нобелову награду за економију... :smeh1:

Odgovorite na pitanje kako se to promenila cena proizvoda, a da je agregatna tražnja ostala ista? 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ћириличар рече

Бирали су оно што им је у понуди и унутар њиховог буџетског ограничења ( које код њи износи 0 ). Јесу бирали у смислу економије. Нису бирали у смислу достојног човјека, али то је ван ове дискусије о економским механизмима.

Znam, no mi se čini kako se gotovo uvek olako zaboravljaju svi oni kojima je problem biti sit, obučen, pod nekom krovom.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Lady Godiva рече

Тачно, али прича је о тржишној цени, а не о најнижој цени за коју је прозвођач спреман да прода свој производ, ако сам добро испратила. :)

Ok. Objasnite uz pomoć subjektivne korisnosti kako se određuje ta minimalna cena rentabiliteta?

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, εργασία рече

Ali si je prvo postavio. Dakle, potpuno proizvoljno u prvom momentu. I time teorija subjektivne vrednosti ode u vodu.

Не иде, јер сам ја поставио СВОЈУ цијену, а не тржишну. А ми причам оо тржишној, која се одређује додиром са субјективним вриједностима купца. Тржишна цијена је компромис моје цијене и цијене купца.

1 hour ago, εργασία рече

Kao što rekoh, ima slučajeva gde tražnja može da ostane ista, recimo na ceni piva 55 dinara, ali proizvođači u inputima piva mogu usavršiti proizvodnju pa smanjiti troškove, tako da proizvođač piva ima povećani profit čak i kada nema veće tražnje za njegovim proizvodom.

А као што и ја рекох, имаш промјене у субјективним вриједновањима које исто утич уна промјену цијене. Покушај продати гране са дрвета које нико не жели купити - ето ти субјективног вриједновања на дјелу. Нико неће, нема тржишне цијене.

1 hour ago, εργασία рече

Žao mi je teorija ne pije vodu. Inače je kosmos subjektivan...

Причамо о економији, науци која се бави интеракцијом између људи, а не о природним законима.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...