Jump to content

Veliki prasak - prvi broj časopisa ateista srbije....

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ти научници су се барем покајали када су видели како је њихово дело употребљено, за разлику од тебе и твојих истомишљеника који спаљивање 200 000 људи отворено браните као нешто што је било неопходно. Како те није срамота да на једној теми из свег срца браниш Хирошиму и Нагасаки, а на другој то исто користиш против науке?

http://forum.verujem.org/index.php?topic=16764

Ниси фер - свако може да оде да прочита и види да нисам бранио бомбардовање Хирошиме и Нагасакија, само сам се супротставио поједностављеној црно-белој слици ствари. И једни и други били су дивљаци, као и увек - страдао је недужан народ.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Minornim?????? Pa jedino ako ti je bible belt sinonim za minornost onda je mozda tako.

A jeli? A  kako odredjujes koja je teorija nejbolja od svih mogucih hipoteza? I sta ce ti bilo kakve

pare u toj jednacini?

Jer ako najbolja ponuda dodje za ID naucni rad ,u tom tvom marketinskom svetu, tim "trzisnim akademijama"

nece nista znaciti sto je taj rad intelektualno djubre i sto ga je hipoteticko deduktivni metod iscepao na

froncle on ce uci u tu tvoju akademiju jer je najtrazeniji.

U prevodu narpavio si idealan recept za zaglupljivanje.

Наравно да би се формирале одвојене академије, адвентистичке псевдо-научне и научне, као што је ионако већ данас случај. Итекако би значило научној заједници да ли је нешто научно (а не "интелектуално") ђубре, и она свакако не би допустила да јој то ђубре приђе на километар, а камоли да уђе у њену хијерархију. Кад би и ушло, а не би никад јер би се задржало у својој одвојеној псевдо-научној хијерахији, научници би напустили ту хијерархију и формирали нову, тако да од контаминације од које страхујеш нема ништа.

Рекох горе, тржиште се примењује и на идеје а не само на паре. Ту ствар већ имаш дан-данас без обзира на све регулације. Само што се плашиш да би у случају да нема регулација псевдо-научно тржиште било веће а ја се са тиме уопште не слажем. Ја мислим да би образовање било далеко квалитетније без обзира на постојање паралелних псевдо-научних структура које су уосталом и поред свих регулација живе и здраве, а што би на крају резултирало у већој аутентичној научној заједници.

Подели на овим сајтовима

Pa upravo medju ucenicima,tj."kupcima" bi bilo gomila onih koji bi radije otisli na astrologiju,nego na pravoslavni katihizis.Pogotovo devojke.

Подразумева се да су код предмета из основне школе "купци" уствари родитељи.

Али хајде стварно да се вратимо на тему, а ову нашу причу "регулација vs нерегулација" би било згодно померити на засебну тему.

Подели на овим сајтовима

Pa upravo medju ucenicima,tj."kupcima" bi bilo gomila onih koji bi radije otisli na astrologiju,nego na pravoslavni katihizis.Pogotovo devojke.

Подразумева се да су код предмета из основне школе "купци" уствари родитељи.

Али хајде стварно да се вратимо на тему, а ову нашу причу "регулација vs нерегулација" би било згодно померити на засебну тему.

U srednjim skolama nisu.A nisu ni u osnovnoj kod svih.Ja sam sam izabrao da li zelim da idem na veronauku ili grdjansko u osnovnoj.

Pitanje veronauke je takodje povezano sa temom na neki nacin.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Наравно да би се формирале одвојене академије, адвентистичке псевдо-научне и научне, као што је ионако већ данас случај. Итекако би значило научној заједници да ли је нешто научно (а не "интелектуално") ђубре, и она свакако не би допустила да јој то ђубре приђе на километар, а камоли да уђе у њену хијерархију. Кад би и ушло, а не би никад јер би се задржало у својој одвојеној псевдо-научној хијерахији, научници би напустили ту хијерархију и формирали нову, тако да од контаминације од које страхујеш нема ништа.

Ajde budi malo precizniji pa kazi koji bi to mehanizmi sprecili da to nego intelektualno djubre udje u kurikulum

kad za istog bude najveca traznja na trzistu naucnih radova? Sta, koji kontrolni organ sa kojim algoritmom provera ce da filtirra te trazene naucne radove koja su za djubriste?

Подели на овим сајтовима

И једни и други били су дивљаци, као и увек - страдао је недужан народ.

Ниси то рекао. Рекао си да једни јесу били дивљаци, а да други нису имали избора, јер би било које друго решење, осим атомске бомбе, било још горе.

Подели на овим сајтовима

Рекох горе, тржиште се примењује и на идеје а не само на паре. Ту ствар већ имаш дан-данас без обзира на све регулације.

Постоји само једна битна разлика. На тржишту научних идеја је потпуно небитно да ли се било коме идеја свиђа, да ли је та идеја исплатива у пракси или било шта слично. На тржишту научних идеја једино је битно да ли се теорија слаже са експериментом и осматрањем.

“It doesn't matter how beautiful your theory is, it doesn't matter how smart you are. If it doesn't agree with experiment, it's wrong” Richard Feynman

Дакле, постоји врховни судија, а то је природа. На тржишту не постоји било какав врховни судија. нити може да постоји. Увођење таквог судије би било ограничавање слободе. Ако не успе чоколада, нема те природе која ће да каже да је та чоколада морала да успе јер је најбоља (и ту сте ме вас неколико убедили да преиспитам своје мишљење и да га променим). У науци је потпуно супротно. Наравно, немамо слободу да бирамо. Али нису ти научници ограничили ту слободу, него природа. Ако ти се не свиђа, иди у други универзум, што рече Фајнман, у коме те сурова природа не ограничава некаквим законима и у коме је све слободно. Немам ништа против.

И пази добро: говоримо о науци. Не о примењеној науци, не о инжењерству, не о технологији. Ту већ тржиште игра и треба да игра много већу улогу. Али код научних теорија је сама идеја o њиховој компетицији на тржишту потпуно бизарна.

Подели на овим сајтовима

И једни и други били су дивљаци, као и увек - страдао је недужан народ.

Ниси то рекао. Рекао си да једни јесу били дивљаци, а да други нису имали избора, јер би било које друго решење, осим атомске бомбе, било још горе.

Па ајде сад да цедимо комарце... Та дискусија има свој контекст и види се лепо да нисам то навео као "оправдање" него сам подсетио да слика није баш црно-бела како би неки хтели да је виде.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Пратим тему и могу реће да ми се чини како већ извесно време тапка у месту. Могу да вас замислим у задимљеном локалу, празне и полупразне чаше на столу, већ је заиста касно, а нико неће први да крене кући.  dizzy999

Подели на овим сајтовима

Пратим тему и могу реће да ми се чини како већ извесно време тапка у месту. Могу да вас замислим у задимљеном локалу, празне и полупразне чаше на столу, већ је заиста касно, а нико неће први да крене кући.  dizzy999

Атмосфера звучи одлично.
Подели на овим сајтовима

Атмосфера звучи одлично.

.hvala.

Подели на овим сајтовима

Рекох горе, тржиште се примењује и на идеје а не само на паре. Ту ствар већ имаш дан-данас без обзира на све регулације.

Постоји само једна битна разлика. На тржишту научних идеја је потпуно небитно да ли се било коме идеја свиђа, да ли је та идеја исплатива у пракси или било шта слично. На тржишту научних идеја једино је битно да ли се теорија слаже са експериментом и осматрањем.

“It doesn't matter how beautiful your theory is, it doesn't matter how smart you are. If it doesn't agree with experiment, it's wrong” Richard Feynman

Тачно, и то је оно што имаш у аутентичној научној заједници. Ту нема спора. Само је питање да ли би та заједница била она чије градиво би људи изабрали или она друга, псевдо-научна. Чињеница је да људи имају тај избор зато што су они слободни за разлику од природом наметнутих законитости науке. Ја се слажем, и заиста бих највише волео кад би сви људи на свету изабрали аутентичну научну школу, али то једноставно није тако. Мишљења сам да би било много боље и ефикасније пустити да друштво само-од-себе елиминише псевдо-науку него да то покушавамо да регулишемо силом државних регулација.

Исто као што код науке нема избора, тако код човека избора једеноставно има, и тај слободан избор је нешто што је такође наметнуто од стране природе, такорећи то је аксиом.

Ти верујеш да је људе могуће у одређеној мери натерати на силу да прихвате ту школу. Ја мислим да је таква сила увек контрапродуктивна, да је много боље пустити људима сами да бирају, и да би се на крају на тај начин добила већа и снажнија аутентична научна заједница из много разлога. Један од њих је то што мислим да би људи (или родитељи) који би бирали аутентичну научну заједницу улагали далеко више средстава у њу него они који би бирали "алтернативу", и него што то данас држава чини кроз систем пореза. Временом би разлика у квалитету ових школа и резултата била толико велика да би "алтернативне" школе саме од себе биле потиснуте у великој мери.

Исто, и професори су људи са слободном вољом који одлучују где ће да раде, што значи да би одређени значајан број њих једноставно одбио да ради код алтернативаца из етичких или личних разлога. Стога као други разлог не треба занемарити ни да би "алтернативне" школе због тога у старту имале професоре и градиво нижег квалитета што би итекако усмеравало одлуку потенцијалних студената (или њихових родитеља) па чак и да су они сами наклоњени неком сегменту алтернативне "науке" јер би многима било много битније квалитет свих других сегмената градива и квалитет професора него тај конкретни сегмент.

Подели на овим сајтовима

Ja ipak smatram da je intelektuano lakse biti ateista, ali i da je emotivno lakse biti vernik ...

A i nesto mi se ne svidja bas ta kampanja koja vlada, narocito u Hrvatskoj ...

Kao nekakav odgovor na ponovnoj katolicizaciji Hrvatske ...

"Znam da nista ne znam" - Sokrat

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...