Jump to content

Свети Синод Грчке Цркве о рашчињеном еп. Артемију

Оцени ову тему

Препоручена порука

Хехе, каква вратоломија. Баш си спреман ићи до невјероватних манипулација да изјавиш како су Грци вјешто избјегли натезање из СПЦ.  0102_laugh Не знам о каквом фанатизму, и навијању причаш према томе....

Pokušavam da ne odgovaram na tvoje poruke, jer ne želim da se raspravljam sa čovjekom koji je svojevremeno tvrdio da su snimatelji RTRS-a (vjerovatno u dosluhu sa vladikom Artemijem) sjekli Božićnu poslanicu u hramu Hrista Spasitelja u Banja Luci, ne bi li mimo znanja vladike Jefrema izbacili neugodne dijelove. Eto upravo o tom fanatizmu govorim.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 74
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Берђајев, ако ти упркос овом саопштењу, које је више него јасно, желиш и даље да верујеш да Грчка Црква не подржава Српску по питању случаја Артемије, веруј и даље, нико ти не брани - уосталом, то и није највећа небулоза у коју си успео самога себе да убедиш...

To šta je vjerujem, je naravno moja stvar. Ali da ću regovati na laž (a zadnji dio prevoda je upravo to) je takođe moje pravo. Uostalom ljudi mogu da pročitaju i vide. Jel ono bješe: U laži su kratke noge.

Подели на овим сајтовима

Хехе, каква вратоломија. Баш си спреман ићи до невјероватних манипулација да изјавиш како су Грци вјешто избјегли натезање из СПЦ.  0102_laugh Не знам о каквом фанатизму, и навијању причаш према томе....

Pokušavam da ne odgovaram na tvoje poruke, jer ne želim da se raspravljam sa čovjekom koji je svojevremeno tvrdio da su snimatelji RTRS-a (vjerovatno u dosluhu sa vladikom Artemijem) sjekli Božićnu poslanicu u hramu Hrista Spasitelja u Banja Luci, ne bi li mimo znanja vladike Jefrema izbacili neugodne dijelove. Eto upravo o tom fanatizmu govorim.

Забаван си као монтипајтоновци. То што си се ухватио те једне дискусије са мном, макар ја и не био у прави, говори уствари о твојој несигурности, а не мојој. Да има ту нечега, има јер не би се оволико правио тоша и ти према својој савјести имаш некакв пик, немам ја на својој.

Имаћемо већ сад прилику да видимо на Васкрсу, шта се сецира, шта се не сецира, јер у посланици ће опет бити скренута пажња на сад већ отворено секташење Артемија и његово отварање гаражних испостава такозваних "катакомбних" цркви и завлачење људи за голеш планину.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Забаван си као монтипајтоновци.

Ovo vrijeđanje na ličnoj osnovi je vjerovatno u okviru pripreme za najradosniji praznik Vaskrs. Ali neka bude.

То што си се ухватио те једне дискусије са мном, макар ја и не био у прави, говори уствари о твојој несигурности, а не мојој. Да има ту нечега, има јер не би се оволико правио тоша и ти према својој савјести имаш некакв пик, немам ја на својој.

Interesantna analiza. Znači ja kažem neistinu, drugi čovjek mi kaže da je to neistina i da je na osnovu te moje izrečene neistine ne želi da ulazi u ponovnu raspravu sa mnom i onda je taj čovjek "nesigura i ima pik prema sopstvenoj savjesti" (ma šta to značilo).

Nisam ja komentirao na ono što si ti pisao, već ti na ono što sam ja pisao.

Подели на овим сајтовима

To šta je vjerujem, je naravno moja stvar. Ali da ću regovati na laž (a zadnji dio prevoda je upravo to) je takođe moje pravo. Uostalom ljudi mogu da pročitaju i vide. Jel ono bješe: U laži su kratke noge.

Хоћеш да кажеш да СПЦ лаже да је Грчка Црква подржава?

0102_laugh

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Ovo vrijeđanje na ličnoj osnovi je vjerovatno u okviru pripreme za najradosniji praznik Vaskrs. Ali neka bude.

Ма какав васкрс сад, па ето ја показујем вољу да дискутујем, макар имали и опречне ставове, а ти ме игноришеш и онда причаш како ја нешто радим у оквиру припреме за Васкрс. Не знам само под шта би то твоје игнорисање могао повести...као некакво милосрђе, многотрпљење јел да?

Мислим не значиш ми ништа, тако да ми је свеједно одговарао на моје поруке или не одговарао, само немој молим те да се правиш невин као у прошлој поруци да ти је стало до Васкрса, кад игноришеш људе ко да су ти не знам шта лично и ружно урадили.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ма какав васкрс сад, па ето ја показујем вољу да дискутујем, макар имали и опречне ставове, а ти ме игноришеш и онда причаш како ја нешто радим у оквиру припреме за Васкрс. Не знам само под шта би то твоје игнорисање могао повести...као некакво милосрђе, многотрпљење јел да?

Мислим не значиш ми ништа, тако да ми је свеједно одговарао на моје поруке или не одговарао, само немој молим те да се правиш невин као у прошлој поруци да ти је стало до Васкрса, кад игноришеш људе ко да су ти не знам шта лично и ружно урадили.

Čovječe, ja tebe uopšte ne poznajem i ne shvatam šta si ti to meni "лично и ружно урадиo". Ja jednostavno smatram da je bespredmetno raspravljati sa ljudima koji svjesno šire neistine. I tu se priča završava.

Подели на овим сајтовима

0102_laugh

Ako ti pod SPCom podrazumjevaš one koji su učestvovali u prevodu teksta na ovom forumu onda da.

Подели на овим сајтовима

0102_laugh

Ako ti pod SPCom podrazumjevaš one koji su učestvovali u prevodu teksta na ovom forumu onda da.

А само ми са форума смо тако схватили саопштење Грчке Цркве, и нико други?!

Што више врдаш, све се више укопаваш...

Подели на овим сајтовима

Čovječe, ja tebe uopšte ne poznajem i ne shvatam šta si ti to meni "лично и ружно урадиo". Ja jednostavno smatram da je bespredmetno raspravljati sa ljudima koji svjesno šire neistine. I tu se priča završava.

Па нисам ти ништа урадио и зато је твоје игнорисање усвати ствар неког инаћења само теби знаног које мени уопште није јасно, а нити ме интересује

Ја ћу и даље наставити одговарати на твоје инсинуације које овдје износиш поводом ставова Грчке Цркве, и уопште сличних ставова гдје оправдаваш раскол који је повео Артемије, и онда ако ћеш остати доследан онда нећеш наравно баш никако обраћати пажњу на моје поруке, а ја то и не тражим, јер овде и други људи читају.  

Подели на овим сајтовима

ceniti

poznati

prepoznati

pripoznati

priznavati

priznati

razmatrati

biti zahvalan

dati reč

dopuštati

otkriti

izraziti priznanje

То су све синоними за recognize у енглеско-српском ријечнику.

Просто да се не натежете више око глупости, и тражите длаку у јајету, потпуно је јасно саопштење Сабора грчке православне Цркве да не подржава Артемија већ Сабор СПЦ (што је и природно).

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Цитат: berđajev bijeli  данас у 08:32:48

Zadnji pasus prevoda postiranog saopštenja grčkog Sinoda bi trebao da glasi:

"That all these things the Holy Church of Greece recognize, His Beatitude the Patriarch of the Serbs Irenaeus asks, lest there be found indirectly unsubstantiated allegations and slanders of the conventicle of defrocked Artemije, igniting feverish propaganda activity in Serbia, Russia and Greece, against the Serbian Church Hierarchy, the Patriarch of the Serbs personally, and many other Orthodox hierarchs."

So obzirom da je sa svim ovim stvarima Grčka Crkva upoznata, Njegova Svetost Patrijarh Srpski Irinej traži, da se ne bi posredno prihvatale neosnovane optužbe i klevete koje dolaze od sledbenika raščinjenog Artemija, koje potpaljuju grozničavu propagandnu aktivnost u Srbiji, Rusiji i Grčkoj, protiv srpske crkvene hijerarhije, Patrijarha Srpskog lično, i mnogih drugih pravoslavnih jerarha.

Нетачно. Recognize не значи "бити упознат" него "препознати".

Пошто сам ја по молби оца Ивана превео поменуто саопштење Синода Грчке Цркве и пошто ме је Берђајев прозвао за погрешно превођење последњег пасуса, дужан сам да се јавим и објасним неке ствари.

Прво, свакоме ко имало зна енглески језик јасно је да је оно превод са грчког преко неког интернет преводиоца. Преводити чак и са доброг превода не може бити сасвим задовољавајуће, а камоли са онако лошег енглеског превода.

Друго, Берђајев је брзоплето осудио "превод" последњег пасуса и на томе гради читаву своју "теорију", али није обратио пажњу, или није желео да примети, да сам ја испред напоменуо да је последњи пасус јако тежак за превођење па сам, баш због опасности да не би дошло до погрешног превода, одабрао да парафразирам тај последњи пасус.

Треће, у вези енглеског глагола "recognize" и могућег значења. Није необично да се прихватање нечега, у енглеском изражава управо поменутим глаголом. Дакле, он има и значење признања односно прихватања нечега, у овом случају, става Српске цркве по питању рашчињеног еп. Артемија. Уосталом, и сам наслов саопштења Синода Грчке Цркве гласи: "У вези свргнућа/рашчињења бившег еп. рашко призренског Артемија", што не оставља места сумњи да Грчки Синод овим подржава Српског Патријарха и Сабор Српске Цркве. Зар у том саопштењу нису рекли да је Артмије противканонски служио Литургију у Дубоком Потоку иако под забраном свештенослућжења, и зар нису те Артемијеве поступке прогласили неприхватљивим противним етосу Цркве?

Четврто. Саопштење јесте донекле "суздржано", али такво би и требало да буде, да не би испало како се Грци намећу као какви арбитри у стварима које се тичу Српске Цркве. Т

“А ја кажем: ако би требало да се одржи Велика Србија злочином, ја на то пристао не бих никада; нека нестане Велике Србије, али злочином да се одржава – не! Ако би било потребно и нужно, једино да се одржи Мала Србија злочином, ја и на то не бих пристао! Нека нестане и Мале Србије али злочином да се одржи – не! И кад би требало да се одржи и последњи Србин, ја да сам тај последњи Србин, а да се одржи злочином – не пристајем, нека нас нестане али да нестанемо као људи, јер нећемо онда нестати, живи ћемо отићи у руке Бога Живога.” — Патријарх Павле.

Подели на овим сајтовима

Пошто сам ја по молби оца Ивана превео поменуто саопштење Синода Грчке Цркве и пошто ме је Берђајев прозвао за погрешно превођење последњег пасуса, дужан сам да се јавим и објасним неке ствари.

Прво, свакоме ко имало зна енглески језик јасно је да је оно превод са грчког преко неког интернет преводиоца. Преводити чак и са доброг превода не може бити сасвим задовољавајуће, а камоли са онако лошег енглеског превода.

Da li je, u tom slučaju, ne imajući mogućnosti da se prevodi sa originalnog teksta, bilo poštenije ne prevoditi i ne "parafrazirati" teško razumljivi tekst koji uzgred nije objavljen nigdje sem preko romfee.

Друго, Берђајев је брзоплето осудио "превод" последњег пасуса и на томе гради читаву своју "теорију", али није обратио пажњу, или није желео да примети, да сам ја испред напоменуо да је последњи пасус јако тежак за превођење па сам, баш због опасности да не би дошло до погрешног превода, одабрао да парафразирам тај последњи пасус.

Parafraziranje ne povlači za sobom promjenu smisla rečenog, što je ovdje slučaj. Sem toga ne parafrazira se dio teksta već čitav tekst, ili se sav tekst u potpunosti prevodi.

Треће, у вези енглеског глагола "recognize" и могућег значења. Није необично да се прихватање нечега, у енглеском изражава управо поменутим глаголом. Дакле, он има и значење признања односно прихватања нечега, у овом случају, става Српске цркве по питању рашчињеног еп. Артемија. Уосталом, и сам наслов саопштења Синода Грчке Цркве гласи: "У вези свргнућа/рашчињења бившег еп. рашко призренског Артемија", што не оставља места сумњи да Грчки Синод овим подржава Српског Патријарха и Сабор Српске Цркве. Зар у том саопштењу нису рекли да је Артмије противканонски служио Литургију у Дубоком Потоку иако под забраном свештенослућжења, и зар нису те Артемијеве поступке прогласили неприхватљивим противним етосу Цркве?

Pročitajte još jednom pomenuti pasus. Jasno se kaže da je to traženje srpskog Patrijarha, bez obzira na sva moguća značenja glagola recognize. A ako se pročita pismo u cjelosti jasno je da se grčki arhijereji upoznaju sa pismom srpskog Patrijarha i događajima koje ono tumači. Nema niti jedne odluke u pismu Grčkog Sinoda niti tumačenja događaja od strane Grka, već samo iznošenje činjenica koje Patrijarh opisuje u pismu. Ako želimo da vidimo nešto drugo, onda sve varijante "parafraziranja" dolaze u obzir.

Подели на овим сајтовима

Da li je, u tom slučaju, ne imajući mogućnosti da se prevodi sa originalnog teksta, bilo poštenije ne prevoditi i ne "parafrazirati" teško razumljivi tekst koji uzgred nije objavljen nigdje sem preko romfee.

Само толико - нигде сем преко званичне агенције Грчке Цркве. Не видим шта би ти хтео - да саопштење објави CNN? Упркос томе како артемити виде сами себе - они су само шачица заведених људи, која полако али сигурно пада у заборав...

Pročitajte još jednom pomenuti pasus. Jasno se kaže da je to traženje srpskog Patrijarha, bez obzira na sva moguća značenja glagola recognize. A ako se pročita pismo u cjelosti jasno je da se grčki arhijereji upoznaju sa pismom srpskog Patrijarha i događajima koje ono tumači. Nema niti jedne odluke u pismu Grčkog Sinoda niti tumačenja događaja od strane Grka, već samo iznošenje činjenica koje Patrijarh opisuje u pismu. Ako želimo da vidimo nešto drugo, onda sve varijante "parafraziranja" dolaze u obzir.

Ма читај до прексутра, можда и убедиш себе...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...