Jump to content

Linux

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 3. 4. 2023. at 20:43, C.A._R.I.A. рече

Имају, проверено. Debian како који, али MX линукс има.

Expand  

Nisam bas od tih da verujem na "provereno". Ako imas neki pismen izvor prebaci ovde da moze da se procita.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  On 4. 4. 2023. at 17:45, obi-wan рече

Expand  

Na Ubuntu 20.04 sam radila baš ovu proceduru. Dopada mi se snap koncept, ali mi se nikako ne sviđa nedostatak otvorenog koda i transparentnosti serverske strane.

Sada imam Debian 11 i koristim Flatpak.

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

Flatpak за један програм скида гомилу пакета и међузависности. То му је највећи проблем.

Одличан је и appimage, a ако неко има времена и скоро је купио компјутер, препоручујем Gentoo, сам форум је изузетно предусретљив.

Није за старије процесоре, у сваком случају није баш такав баук, вреди пробати ко може.

За оне остале препорука за Void линукс, посебно за старије машине, ради одлично.

Подели на овим сајтовима

On 25. 10. 2023. at 12:56, C.A._R.I.A. рече

Flatpak за један програм скида гомилу пакета и међузависности. То му је највећи проблем.

Expand  

Prvi flatpak koji instaliras je ovakav. Medjutim, posto mnogi programi dele zajednicke komade neke platforme, onda nadalje budu sve manji paketi, da bi, posle 3-4 komada, svaki novi flatpak preuzimao samo osnovni program, jer su svi potrebni dodaci i delovi vec instalirani na flatpak subsistemu. Tako da nije on uopste tako glomazan, kako se cini.

Подели на овим сајтовима

Incremental апдејт је огроман.

На пример за инсталацију једног програма, потребно је скинути рецимо 500 мегабајта за инсталацију. И за апдејт рецимо 250 мегабајта.

Једна апликација користи KDE, друга Gnome, тако да дељења нема баш увек..

Апдејти за flatpak су огромни. Генерално коме не смета то сам flatpak je у реду.

Подели на овим сајтовима

Postoji poseban program pod imenom FlatSeal. Kao sto i ime kaze, regulise sve u vezi instaliranih flatpaka, pa i update. Takodje, update za flatpak programe moze da ide i kroz regularni store. U svakom slucaju, nigde nisam video da je update 500 mb, a koristim dosta programa u flatpak podsistemu. Najcesce se skida samo patch, tj. ono sto je stvarno drukcije, i za sam program i za deljene zajednicke platforme (kde, gnome, stagod).

Znaci, ovo pricam iz onog sto sam video u redovnoj upotrebi. Mozda je flatpak u pocetku bio kilav, ali sad je daleko od toga, a mnogi ozbiljni poznavaoci linuxa ga smatraju buducim standardom za sve programe namenjene za linux distribucije.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Нисам рекао да је апдејт 500 мегабајта већ да је основно инсталирање једне апликације 500 мегабајта, а после апдејт 250 мегабајта.

Не знам шта је Flat seal, не користим то. Користим апдејт из терминала.

Проблем је што се један програм заснива на KDE, други на Gnome, па кад се скину два појединачна програма, лако се дешава да сваки програм скида приликом прве инсталације 400 - 500 мегабајта.

То је из разлога што се библиотеке не поклапају већ се све скида посебно.

У сваком случају програми раде, ретко који забагује кад се све скине као што треба.

Користим и appimage и он хоће да забагује и да се поједине апликације не стартују.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...