Jump to content

Linux

Оцени ову тему

Препоручена порука

Zanimljivo odradjen vrlo mali portable Linux...

...

https://www.slax.org

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

С обзиром да је Убунту 20.04 званично постављен на Нет, терминал па овим следом:

$ sudo apt update 
$ sudo apt upgrade [мој савет је sudo apt upgrade -y ако има update/upgrade пакета
$ sudo apt dist-upgrade

Више на Како надоградити систем на 20.04

Дабоме, све је и на ubuntu званичном сајту, [ISO 2.5GB]

• Свиђа ми се 1
Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

@gavrosaurus 

Je l` si presao na 20-cu? Ako jesi - kako je proslo, nema buba?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 26. 4. 2020. at 14:27, obi-wan рече

@gavrosaurus 

Je l` si presao na 20-cu? Ako jesi - kako je proslo, nema buba?

Expand  

Ма јок, нећу бар још две недеље.
Никад се није догодило да одмах по инсталацији све ради тип-топ, никад.
Ако се већ правим паметан, онда морам да кажем ни у првих месец дана јер буду patch-еви и по 100-200mb (што је страшно) и просто сам се превише пута залетео да инсталирам први дан и превише пута сам погрешио. :)
Свакодневно пуштам sudo apt update али dist још нећу.

• Свиђа ми се 1
Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

On 26. 4. 2020. at 14:37, gavrosaurus рече

Ма јок, нећу бар још две недеље.
Никад се није догодило да одмах по инсталацији све ради тип-топ, никад.
Ако се већ правим паметан, онда морам да кажем ни у првих месец дана јер буду patch-еви и по 100-200mb (што је страшно) и просто сам се превише пута залетео да инсталирам први дан и превише пута сам погрешио. :)
Свакодневно пуштам sudo apt update али dist још нећу.

Expand  

Pa to, i ja mislim da nema razloga za zaletanje, to samo ovi entuzijasti sto zive u ekranu. :smeh1:

18.04 LTS je trenutno najnormalnije resenje, na njemu rade Mint, Zorin i Neon koje sad isprobavam - sve radi glatko i bez problema, i ima podrsku jos celu godinu. Tek kad prodje jedno pola godine ili malo vise od sad, onda treba da se baci pogled sta sve sta nudi 20.04, pa da se polako spremi prelazak za dogodine, ako Bog da, kad za 18.04 polako prestane zvanicna podrska.

Подели на овим сајтовима

@Ćiriličar 

Negde smo ga vec stavljali ranije, al` ne smeta, uvek je dobro da se pogleda ponovo.

Nego, custe sta kaze covek - sve moze, al ` kojputer mora da bude apsolutno tih, a moje napajanje se cuje kao vrsalica. E dace Bog, pa cu da kupim jedno od onih super-silent, jer ovo sad bas ume da zamori kad ga slusas malo duze.

...

ITSVET.COM

Cenovnik i specifikacija proizvoda LC Power Super Silent LC6550 550W - Napajanje.

Подели на овим сајтовима

On 26. 4. 2020. at 15:33, obi-wan рече

@Ćiriličar 

Negde smo ga vec stavljali ranije, al` ne smeta, uvek je dobro da se pogleda ponovo.

Nego, custe sta kaze covek - sve moze, al ` kojputer mora da bude apsolutno tih, a moje napajanje se cuje kao vrsalica. E dace Bog, pa cu da kupim jedno od onih super-silent, jer ovo sad bas ume da zamori kad ga slusas malo duze.

...

ITSVET.COM

Cenovnik i specifikacija proizvoda LC Power Super Silent LC6550 550W - Napajanje.

Expand  

Ако могу да предложим, треба пробати модуларна напајања (имам Thermaltake) јер прикачиш брате само оно што ти треба, не виси ти 700 каблова на све стране у кућишту.
И да, циљано сам узео silent графичку да бих стишао комп што је више могуће.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

On 26. 4. 2020. at 15:50, gavrosaurus рече

Ако могу да предложим, треба пробати модуларна напајања (имам Thermaltake) јер прикачиш брате само оно што ти треба, не виси ти 700 каблова на све стране у кућишту.
И да, циљано сам узео silent графичку да бих стишао комп што је више могуће.

Expand  

Sto bi rekli u Danilovgradu - malo je nezgodna presha... :)))

A je l` si sam montirao? Ja bi ako mogu da izbegnem ponovo nosenje u servis. Ovo je inace postara masina, 11 godina, ali ne bi da je bacam tek tako, a da celu renoviran mnogo bi kostalo. Pa sam mislio neko to tiho napajanje, a da kao rezervu uzmem polovnu (istu) plocu, i jednu malo jacu polovnu grafiku (sad imam staru 9500GT, mislio sam mozda GT650Ti ili tako nesto). Imas li kakvog iskustva sa grafikama u tom pogledu, tj. znas li koja bi bila tiha od novih, a koja od ovih starijih malo?

Meni je bila pala za oko 1030GT, medjutim jos joj se drzi cena, ne isplati se za tu paru, a ima mnogo malu potrosnju za kartu (samo 30 W).

Подели на овим сајтовима

On 26. 4. 2020. at 16:05, obi-wan рече

Sto bi rekli u Danilovgradu - malo je nezgodna presha... :)))

A je l` si sam montirao? Ja bi ako mogu da izbegnem ponovo nosenje u servis. Ovo je inace postara masina, 11 godina, ali ne bi da je bacam tek tako, a da celu renoviran mnogo bi kostalo. Pa sam mislio neko to tiho napajanje, a da kao rezervu uzmem polovnu (istu) plocu, i jednu malo jacu grafiku (sad imam staru 9500GT, mislio sam mozda GT650Ti ili tako nesto). Imas li kakvog iskustva sa grafikama u tom pogledu, tj. znas li koja bi bila tiha od novih, a koja od ovih starijih malo?

Meni je bila pala za oko 1030GT, medjutim jos joj se drzi cena, ne isplati se za tu paru, a ima mnogo malu potrosnju za kartu (samo 30 W).

Expand  

Ништа у компу није било фенси, осим "претераног" напајања (а вероватно је и оно било на неком попусту) све је била средња класа за комп који је требало да траје 5+ година (што је сад отприлике на 5) чак имам само GT630 јер ми више од тога не треба, full HD је и за мене је то то, солидна плоча и солидан проц (тада) а сад је већ то све доња класа десктоп машина али све за сад ради и ћао-здраво. :ani_biggrin:

Да, сам сам склапао целу машину, од одабира хардвера до спајања, и није то уопште нека астрофизика, већина нових плоча има нацртано и назначено где шта иде.

Не пратим уопште хардвер/цене већ годинама, једино што бих можда узео је SSD (опет у циљу смањења буке а и брзине OS-a) а поштено, ни за то ми се не дају паре.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

On 26. 4. 2020. at 16:20, gavrosaurus рече

Не пратим уопште хардвер/цене већ годинама, једино што бих можда узео је SSD (опет у циљу смањења буке а и брзине OS-a) а поштено, ни за то ми се не дају паре.

Expand  

Prosle godine sam stavio ssd od 120 GB na laptopche, posto je hard crko skroz. Cena bila negde oko 20-25e.
Sad radi kudikamo brze nego desktop, iako su isto godiste, a laptopche ima znatno slabije delove.

Kod ssd-a mi se ne svidja to sto ih jos nisu doterali kako treba, jer im je radni vek (za sad) osetno kraci nego har`diskovima.

Подели на овим сајтовима

On 26. 4. 2020. at 15:33, obi-wan рече

Expand  

Ако немаш проблема са струјом у компу (не гаси се и сл.), али напајање буквално тандрче као покварени фрижидер, а смирује се на лупкање, до кулера у напајању је - једна кап уља или мало WD-40 и миран си са истим напајањем наредних 5 година, а чуће се тише него лаптоп. ;)

Подели на овим сајтовима

On 26. 4. 2020. at 18:30, Тражитељ рече

Ако немаш проблема са струјом у компу (не гаси се и сл.), али напајање буквално тандрче као покварени фрижидер, а смирује се на лупкање, до кулера у напајању је - једна кап уља или мало WD-40 и миран си са истим напајањем наредних 5 година, а чуће се тише него лаптоп. ;)

Expand  

Ne, ne tandrce uopste, radi vrlo glatko i ujednaceno - ipak je ThermalTake u pitanju - ali je relativno bucno. I to nije neka glasna buka koja bas razvaljuje usi, vise glasniji sum, ali na duzi rad ume da bude vrlo zamorno. Prosto kod ovog modela nisu vodili racuna o bukama, nista drugo. A evo ga, vec 11 godina vozi, i do sad nikakav problem, `fala Bogu.

Sto se ventilatora tice, ona dva pomocna na samom kucistu umeju da zakazu, ali oni ne prave buku, nego prosto stanu; ili se okrecu, ali znatno sporije. Medjutim, to ni ne pravi neki poseban problem, jer kuciste na vise mesta ima solidno postavljene sitne otvore, kojima uopste i ne trebaju ti dodatni ventilatori.

Подели на овим сајтовима

Кад већ причамо о томе, КОЛИКО ме само нервира што овај i7-4750 има Turbo Boost и на стартапу се чује као ђердапска турбина првих неколико секунди! Иначе је супер баждарен и задовољан сам али ово ми толико смета...
Или сам само наџак. :smeh1:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...