Jump to content

Linux

Оцени ову тему

Препоручена порука

Je li?

Ja prvi put čujem za maunt pointe i ostale stvari, nikad do sad nisam ni vidio linux...

Pitanje: da li treba napraviti particije u linuxu?

Da li se na jednoj čuvaju fajlovi a na drugoj se nalazi sistem?

Ako dođe do nekog pada sistema, druga particija na kojoj su važni dokumenti ostaje sačuvana?

Ima li smisla uopšte o ovome govoriti u linuxu?

Koji je idiot smilio krilaticu "juzer frendli"?  1000000001010

Trebaju ti npr. jedna EXT4 particija za root sistema (/), zatim jedna SWAP particija (treba da bude relativno mala, to je za virtuelnu memoriju), i onda mozes da pravis zasebne particije za razlicite delove sistema, ali najcesce ako se to radi to se radi za HOME (/home) kao takodje EXT4 particija (ili jos bolje nekog neEXT tipa, ali ne FAT32 niti NTFS). Home ti je ta particija koju ostavljas kada brises ostatak sistema. Mount point je direktorijum gde ce doticna particija biti mauntovana pri pokretanju sistema, inace ukoliko to ne uradis svaki put ce ti se u Nautilusu pokazati kao removable drive. Tako te NTFS particije mozes mauntovati gde hoces (npr. /radojica ili /mnt/zika ili /mount/mica) ili da ih imas nemauntovane, pa da se automauntuju samo kad zelis da im prvi put u toku rada pristupis (mozda je to cak i bolje resenje za tebe).

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Particije su obrisane, tj izabro sam još prekjuče onu prvu opciju (podatke planiram naknadno ubaciti sa starog diska).

očekivao sam da će mi ponuditi pravljenje particija ali ništa od toga... juče sam nešto čitao o pravljenju particija u linuxu i prilično mi je komplikovano.

Ove slike koje si postavio vrede i za Mint pretpostavljam.

Dakle sad ako može pravljenje particija na praznom disku bio bih ti zahvalan (na koji sam instalirao Mint)?

Dakle bitno mi je samo da u slučaju kuršlusa podatci negde ostanu sačuvani, a da sistem mogu ponovo instalirati negde...

Moram li ponovo instalirati linux?

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Moram li ponovo instalirati linux?
Ne, pokrenes npr. GPatred (ako nemas instaliranog kucas sudo apt-get gparted u terminalu, ili instaliras preko Synaptic-a - a moze i preko onog novog Software Centra ili kako se vec zvase). Taj program (GParted) je veoma jednostavan za koriscenje, a mislim da na Mintu imas dosta tog takvog softvera za podesavanje svega i svacega.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

• 9 months later...

Trebaju ti npr. jedna EXT4 particija za root sistema (/), zatim jedna SWAP particija (treba da bude relativno mala, to je za virtuelnu memoriju), i onda mozes da pravis zasebne particije za razlicite delove sistema, ali najcesce ako se to radi to se radi za HOME (/home) kao takodje EXT4 particija (ili jos bolje nekog neEXT tipa, ali ne FAT32 niti NTFS). Home ti je ta particija koju ostavljas kada brises ostatak sistema. Mount point je direktorijum gde ce doticna particija biti mauntovana pri pokretanju sistema, inace ukoliko to ne uradis svaki put ce ti se u Nautilusu pokazati kao removable drive. Tako te NTFS particije mozes mauntovati gde hoces (npr. /radojica ili /mnt/zika ili /mount/mica) ili da ih imas nemauntovane, pa da se automauntuju samo kad zelis da im prvi put u toku rada pristupis (mozda je to cak i bolje resenje za tebe).

Imam na MacBooku 50 gb particiju namenjenu Linuxu. Fajl sistemje Fat (windows). E sada da bih instalirao Linux kako da napravim? Ustvari mozda bih instalirao Debian....

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Imam na MacBooku 50 gb particiju namenjenu Linuxu. Fajl sistemje Fat (windows). E sada da bih instalirao Linux kako da napravim? Ustvari mozda bih instalirao Debian....

Инсталација линукса је данас веома поједностављена и незнатно компликованија од инсталације OSX-а. Просто те води кроз низ корака и то је то.

Једино што би могло да те збуни ако ниси навикао на те ствари јесте избор партиције на коју ћеш инсталирати линукс (а то је та партиција коју си поменуо) и прављење додатне мале партиције за swap.

Да ли да за фајлсистем изабереш ext3 или ext4 (који је новији, али је било неке прашине око њега) не знам ни сам, нисам у току.

Има овде линуксаша, рецимо protagoras

Подели на овим сајтовима

odgovor na pretrhodni post Bilbija & Ajvanho8

Ja sam linuxaš ali samo korisnik, hahahaha! Preporučujem Mageia linux, Concord među linuksima, ja sam morao preći ma linux Mint samo zbog nekih sitnica, tamo na programu za pravljenje filmova nisam znao pronači u repozitoriju jedan malinkati fajl koji mi je nedostajao kako bi u programu radili i specijalni efekti. Možda se na Mageiu vratim kad ukapiram kako i gdje taj fajl nađi i u kojem repozitoriju, Mageia to s tim repozitorijama još nema sasvim sređeno, nešto tamo uvališ i od Mandrive pa šta Bog i sreća dadnu. Na kraju mi ti efekti toliko nisu ni problemi, bila je jedino stvar u tom što sam se požderao jer sam htio pod svaku cijenu vidjet kako radi kompletan taj program za sklepavanje filmova.

Evo tu imaš Mageia linux:

http://www.mageia.org/en/

Ali ako si baš totalni početnik u linuxu najjednostavniji i najkomforniji je onda Ubuntu,

tamo je najmanje tih stvari da jedno piše u uputstvu a sasvim drugačije je to u praksi,

gotovo da toga i nema. Ili linux Mint koji mu je vrlo sličan ali bolji za malo stariji hardver

ili laptope, znači te neke PC koji imaju slabiju konfiguraciju i kapacitete kao laptopi i sl.

Ubuntu:

http://www.ubuntu.com/

Linux Mint:

http://linuxmint.com/

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Где је фонт "Times New Roman" у LibreOffice Writer-у ?

Мислим да ти фонтови нису по дифолту инсталирани у већини линукс дистрибуција због лиценце. Мораш сам да их додаш. Најлакше је да инсталираш пакет који се зове mscorefonts.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Verovali ili ne, surfovanje u text-modu može da bude začuđujuće udobno za neke vrste sajtova, naročito kod onih gde skoro da nema slika, a ima puno teksta. Ovo je naročito brzo, zato što je javascript isključen i nema slika (niti bilo kakve druge grafike). Zato planiram da uradim konzolnu verziju svog sajta, optimizovanu za surfovanje u text-modu.

Evo kako izgleda ŽRU:

lynx1.png

lynx3.png

Која ти је то дистрибуција Линукса? Је л` Кубунту?

Како сурфујеш у текстуалном моду?

Ја преш`о на Линукс пре пар месеци, али још се мајем са тим које окружење да одаберем. Јунити ми је спор, онај синамон је баговит много, за сад ми највише одговара благо уређени гном 2. Требало ми је месец, два да провалим да траке могу да бришем и да додајем по потреби.

Гном 3 ми је опет неки шугези гугези.

Подели на овим сајтовима

Интересантна стварчица овај lynx, играћу се с тим наредних дана.

Узгред, видео сам да се бавиш џумлом и сл. па ме занима који уређивач кода користиш на линуксу?

Нема много квалитетнијих, онај блуфиш је слаб, композер ту и тамо, за сада је најбоље што сам нашао Комодо едит.

Добар је и онај Аптана студио, али мени се често убаговљавао преко еклипсеа.

Дреамвеавер је добар (преко Вина), али нећу да га користим, рекох себи кад сам за све нашао бесплатне алтернативе шта ће ми сад тај Дреамвивер.

За сада сам задовољан Комодоедитом, супер одрађује посао, ја и онако не вршим неке велике измене које захтевају пуно рада.

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...
  • Креирај ново...