Jump to content

Linux

Оцени ову тему

Препоручена порука

Цитат

Gotovo sam siguran da kad bi rastavio napajanje da bi video kako su neki ili mozda vecina

kondenzatora u njemu nabubrena. To znaci da su vec pred kraj radnog veka i da se spremis

da sto pre kupis novu napojnu jedinicu.

Vrlo zanimljivu imate tu dišputaciju o Linuxu, hehehe. Što se tiče tpku_2b i tih njegovih problema sa tim Cooperminom PIII, moram priznati da je to zaista nevjerovatna stvar takvog "pc zombija" držat na životu i još na njega uspjeti uopće nainstalirati desetku Ubuntu 10 a da se  PC ne složi odmah prvih pet minuta rada. Ako je ta PIII još pri životu i dan danas u što čisto sumnjam, tamo je sigurno već "kleknuo" HDD ili procesor ili oboje, preporučujem mirne duše preskočiti tu napojnu jedinicu i odmah ravno kupiti komplet novi PC. Sve je to tamo tpku_2b padalo jer to što si imao tamo svašta nainstalirano je preveliki napor na takav PC u cjelini. Mene bi čudilo kad bi taj PC radio bez padanja samo sa najelementarnijom konfiguracijom Ubuntu Gnome i niže kategorije, recimo osmice Ubuntu 8.04 a kamo li još s tim doinstaliranim raznim okruženjima i jezgrama. Pa čak ako sam dobro shvatio tamo si imao jednu dobu nainstalirana 3 OS istovremeno u multibootu što je divljenja vrijedan počin a možda i svjetski Guinessov rekord za tu PIII Cooperminku! U svakom slučaju je to za Ripleyovu rubriku vjerovali ili ne! Na sve što je slabije od Pentium IV i AMD Athlona danas radije odmah zaboravite i dajte ih slobodno djeci da se igraju, rastavljaju i sastavljaju, nek se barem nauče šta tamo sve unutra ima i kako to sve izgleda. Nije važno da li se koristite Windowsom ili Linuxom, ali na oboje trebate imati zalogu - kopiju podataka sa HDD, naročito tada ako experimentujete sa više OS sistema na jednom PC.  A u Linuxu to vrijedi nekoliko puta više, ono što je u Windowsu preporukom u Linuxu je nužnošću - pod moranjem. Dakle tko hoće imati Linux kao osnovni OS, hoće uz to da ima možda i nekoliko raznih distribucija na istom PC (na istom ili raznim HDD) ili čak Windows i Linux uporedo na istom PC a istovremeno i neke podatke i databaze ili multimedija koje ni slučajno ne želi izgubiti onda je za njega zalogovanje nužnosti i prijekom potrebom. Danas se to najednostavnije rješava externim HDD, kopiranjem cijelog HOME sadržaja i redovitom povremenom dosinhronizacijom. Linux je idealan za takvog kao ja koji PC koristi samo za internet uglavnom a tih nešto malo text files što imam držim na flash drive a slike na FB i po raznim internetovim galerijama. Maile imam kod email providera u inboxu, filmove ni videa a ni igre nikakve nemam niti ih "skidam" pa praktično nemam ničeg šta bih morao zalogovati - spremati i držati kao kopiju. Mnogi moji prijatelji su se s prelaskom na LCD monitore rješavali svojih "muzejskih exponata" i ustupili mi svoju tu starudiju i arheološke iskopine za simboličnu cijenu ili besplatno. Tako sam imao mogućnost posljednjih dvije godine do mile volje experimentirati sa tim kompjuterima i Linux distribucijama s čim je bila stvarno dosta velika zabava. Isprobao skoro sve najpoznatije Linux OS na raznim starijim i relativno novijim PC sa različitim konfiguracijama od Durona do PIV i pratio kako se sve ponašaju na pojedinim PC. Naravno da se ti noviji OS uopće nisu dali ni nainstalirati na te neke vrlo stare PC, tako mi je jedna PII otišla kad sam na nju umjestog starije verzije Puppy pokušao nainstalirati novi Puppy. Inače na njemu je prvobitno bio Windows 98. Na Duronu je također Puppy jer tamo se ništa drugo pametnije od DSL, Puppy ili Knoppixa ni ne da nainstalirati. Na PC Dell/PIV s kojim se najviše služim i upravo s njega sve ovo pišem imam najnoviji Xubuntu, na IBM PIV koji radi kao zmaj imam najnoviji PCLinuxOS a jedna PIII mi je otišla - skolabovala kad sam po uspješno nainstaliranom Ubuntu 8.04 htio preći na Ubuntu 9.0. HDD to nije preživio. Imam još i novi, ove godine kupljen PC s Windows XP/procesor neki od Celerona kojim se praktično ni ne koristim. A osim Mandrive, Fedore, Open Suse, gOS svih vrsta Knoppixa i svih tih ostalih poznatih sam isprobao i mnogo takvih manje poznatih i egzotičnih distribucija kao Mepis, Centos, FeatherLinux, ArkLinux, StreamBox, Fluxflux, Mint FluxBox, DSL, DreamLinux, Symphony One i naravno Solaris itd.itd. Također i mnogo nekakvih tih derivacija Knoppixa, Ubuntu i sl. i sve live OS što postoje. Ali još nisam recimo Debian , Slackware a ni Gentoo Linux. Taj posljednji sigurno ni ne budem nikada, hahaha! Mogu reći da sam s Linuxom vrlo zadovoljan, preporučujem ga svima koji imaju malo starije PC, jednostavnim prelaskom s Windowsa na pažljivo izabranu distribuciju Linuxa se vaš kompjuter neviđeno ubrza i preporodi da ga nećete moći ni prepoznati. Ali kako sam rekao ispod PIV ili AMD Athlona to zaista nejde, sve što je slabije danas nije k ničemu. Pogotovu ako mislite biti on line je to minimum minimuma! Kako sam rekao, na njega sam tako navikao da mi se neće nikako ni uključivati taj PC s Windowsom koji imam samo zato kad bih trebao hitno nainstalirati nekakav baš specijalni program koji na Linuxu nema svog pandana - alternativu.

Подели на овим сајтовима

... @Zayron ... na taj Copermine, kada je kupljen 2001. bio je instaliran Win98, imao je HDD od 30 GB, i 128Mb SD RAM-a ... kako je vreme prolazilo, u jednom trenutku uhvatio sam sebe kako sam na tom HDD imao 7 razlicitih OS, Win 3.11, Win 95, Win 98, Win 2000, Win XP, kao i Linux ... i sve je to radilo (verovali ili ne!!!) nekih par meseci dok se odjednom nesto nije zadimilo iza kucista, i od tada vise nikada nije bio isti ... procesor je fabricki na 850MHz (8,5 X 100), ali sam ja overclock-ovao na 933, a u jednom momentu  na 1,2 ... kuciste je pocelo da se krivi jer nije postojao cooler, tako da posle tog "sloga", "infarkta", ili cega vec, nikada vise nije bio isti ... Linux sam podizao i reinstalirao uporedo kako ke koja distribucija izlazila, od Red Hat, pa nadalje ... 6.04 je po meni isto sto i Win98SE!!! Tako da, ako uzmemo u obzir sta je sve preziveo, ovaj komp je i dalje vrh u svojoj klasi ... to dokazuje i sama cinjenica d ai sada kucam sa njega, i ko zna koliko cu jos ... ako neko ima neki "bolji", neka javi ... crutches

MAKIJAVELIZAM JE STANJE UMA - SVE OSTALO JE PRECENJENO!!!

Подели на овим сајтовима

Цитат

...sam od sebe poceo da klikce kao da se ATX kuciste gasi ... serija od nekoliko pokusaja gasenja, i tada "baguje", odnosno "mrzne". ali posle nekoliko sekundi popusti ... kada sam pokusao da ga restartujem, nije hteo da podigne sistem, i ubacio sam instalacioni disk...

Постоји и велика вероватноћа да ти је хард диск при крају. То кликтање је много више карактеристично за "end of life" хард дискове, него за проблеме са напајањем. Дакле механика хард диска (може бити и електроника која контролише механику) на моменте закаже а онда после неког времена (или пар тренутака) "откачи" и систем одмрзне до новог "click"-а. Пожељно је у сваком случају да што пре извучеш податке са њега јер ако би била истина ово што сам навео у скорије време ће диск вероватно у потпуности страдати. У сваком случају надам се да ћеш успешно решити проблем.

Свако добро од Господа желим.

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

немам везе са линџом, ал знам хардвер:

слажем се са Дражом, кликтање је цркавела маханика од харда. једино ако није неки вентилатор па му отпала лопатица и негде струже.

мењај хард, а највероватније је развио бед секторе и црћи ће врло брзо.

БЕКАП и НОВИ ХАРД!

само пази да нађеш компатибилан (малог капацитета), да не купиш неки од 500GB који ти комп неће ни приметити. не причам о АТА и SATA  1317_womens

Подели на овим сајтовима

Цитат

не бих да вам тролујем тему, ал овај изнад ме провоцира  dada greengrin greengrin

http://media.ebaumsworld.com/mediaFiles/picture/878658/80882960.jpg

4chsmu1 4chsmu1 4chsmu1

Znas kako se kaze...kol'ko para tolk'o muzike...

ù greengrin greengrin

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

не бих да вам тролујем тему, ал овај изнад ме провоцира  dada greengrin greengrin

http://media.ebaumsworld.com/mediaFiles/picture/878658/80882960.jpg

4chsmu1 4chsmu1 4chsmu1

Znas kako se kaze...kol'ko para tolk'o muzike...

ù greengrin greengrin

кад рече паре, си приметио ИСТОВЕТНУ конфигурацију?  :)
Подели на овим сајтовима

Цитат

Да, да, нарочито су монитори исти. 0102_laugh

по чему је епл монитор толико бољи за разлику од 2950 кинти по комаду?

ај не зезај  facenew22222222

Подели на овим сајтовима

Цитат

По бојама. Небитно ако комп користиш за куцање текста. Јако битно ако си фотограф или дизајнер.

е Ивице, нађи неког другог да ложиш са ценама и перформансама, молим те  :)

да упоредимо перформансе:

крш некомпатибилни и неподесиви модни глоси ...

http://store.apple.com/us/product/MC007LL/A

vs

360 степени подесиви, антиглоси, дупло бржи одзив, квалитет од 96% AdobeRGB-a, нула пиксела гаранција  1000000001010

http://accessories.us.dell.com/sna/productdetail.aspx?c=us&cs=04&l=en&s=bsd&sku=224-8284&redirect=1

ИСТА ЦЕНА - 999 USD.

дакле?  ;)

Подели на овим сајтовима

... ljudi, hvala na pomoci, ali pre nekoliko dana sam dobio lap top kao :) za rodj ... ASUS K52F, od 3GB RAM, 500 GB HDD, 15,6 monitorom i sve ostalo u fullu ... sto se mene licno tice, ovo je i previse jaka masina za mene, pa ako ima neko ko bi hteo to da kupi, neka se javi ... ipak je desktop nesto drugo, meni treba pouzdana kucna masina , lap top je nesto sto mi sada u ovom momentu bas i ne treba, a narocito ovakav!!! ;)

MAKIJAVELIZAM JE STANJE UMA - SVE OSTALO JE PRECENJENO!!!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...