Jump to content

Linux

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ako posle toga ne pravi buku, onda moze da prodje. Mada ja bas cenim kad je sve vrlo tiho, buku inace ne volim ni u kom obliku.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

А иначе:

Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
1531 packages can be upgraded. Run 'apt list --upgradable' to see them.

:smeh1:

• Свиђа ми се 1
Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ćiriličar рече

Laptop mi je na 4Gb RAMa, ali jako sporo restarta Ubuntu (19.10), ima li nacina da se to malo "podmaze"?

Ima li barem neka opcija "zimskog sna"/hibernacije kao kod Vindovsa, mada radije ako ima brzi "pravi" (re)start.

Ту је можда био трик при инсталацији поставити swap да буде (бар) 4Gb а сад...можда погасити непотребне стартап апликације.

Погледај и ово:

10 Killer Tips To Speed Up Ubuntu Linux

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ćiriličar рече

Глед'о, баш малопре...мало ћу да просурфам још, мада то избацује и мени...

Инсталирај ZorinOS, Deepin... Има да лети као лудо:D

„Бојим се Бога који је високо и гледа. Бојим се и човека који нема Бога!”

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, ronin рече

Инсталирај ZorinOS, Deepin... Има да лети као лудо:D

Meni Mint radi osetno brze nego Zorin, jer ga koristim u Mate kombinaciji. I to je normalno, jer je Gnome alav na resurse.

A inace, najbrzi od svih koje sam probao (nekih 10-tak distribucija) je MX Linux - sampion u lakoci rada. Osim toga, nijedan bag do sad nisam video na njemu, a sve oko updatea i instaliranja bilo kog programa radi kao sat. Start i restart su kao munja.

@Ćiriličar 

Znaci, ako te muci brzina, probaj MX, izvrsno uradjen. On je, doduse, direktno na Debian grani, pa ima neke manje razlike u odnosu na Ubuntu i njegove klonove, ali je opet lak za ucenje i rad. XFCE okruzenje i milina.

I da znas da je taj Ubuntu 19.10 polugodisnje roling izdanje, ne ocekuj od njega stabilnost kakvu imaju LTS izdanja. Zato ja koristim Ubuntu klonove, koji se baziraju uvek na poslednoj LTS stabilnoj verziji, pa sad imam Zorin, Neon i Mint, koji ispod haube imaju Ubuntu 18.04 LTS.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Pošto mi je 19.10 malo stenjao, ne volim eksperimente, ali ipak sam instalirao 20.04 lts...iskreno, radi mi 30% brže. Cepa. Instaliranje programa, koje je uvek zakeralo, ide glatko i brzo, neobično brzo.

Uglavnom malo su ga nasminkali, tamni prozori imaju sad i sl. Ja sam imao problema, moj laptop (acer 13.3) nijedan ubuntu nije podržavao tačpad, pa kad stavim u biosu na "osnovni" radi mi ali odjedared poludi i sam vrti. Kad stavim na "napredni" ne radi, radi obični miš...mada ja i ne volim tačpadove, polomim palac trljajući...uvek koristim običan miš....uglavnom, volim Ubuntu i verujem da ima boljih, ali ne bih silazio sa njega...težak čo'ek...stvarno mi nije jasno šta je narodu, što koriste ono zlo od VindOUvsa, onaj užas...

Снимак екрана направљен 2020-04-30 10-33-14.png

Снимак екрана направљен 2020-04-30 10-34-33.png

Снимак екрана направљен 2020-04-30 10-45-22.png

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ćiriličar рече

ono zlo od VindOUvsa

Windows ima svoje mane i svoje prednosti... Kao sto sam rekao ne postoji savrsen OS!  Prosto je ovde rec o navici. Ljudi ne zele da se prilagodjavaju. Navikli su na Windows i tacka. Windows ima i programe koji ne mogu da rade savrseno u Linuxu ( Photoshop, illustrator,  Indesign itd). Naravno nemaju svi novac da kupe Mac. Windows moze da radi odlicno samo ako  korisnik zna njime da se sluzi. I lunux mozes da "pokvaris" , meni je to poslo za rukom:smeh1::navijanje:

Za maj su najavili :" Microsoftovo naredno veliko Windows 10 ažuriranje, čija je objava najavljena za maj, ima potencijal da omogući da korisnikov računar deluje brže, posebno ukoliko se radi o starijem sistemu.
Windows 10 May Update će načiniti veće izmene u tome kako Windows 10 indeksira fajlove, sprečavajući izuzetno visoke nivoe upotrebe diskova, što je jedan od razloga usporavanja sistema. Ova izmena stiže zahvaljujući promenama u Windows Search-u, koji sada može bolje da identifikuje maksimalna vremena korišćenja i da shodno tome upravlja indeksiranjem operativnog sistema". https://www.benchmark.rs/vesti/windows-10-may-2020-azuriranje-ce-omoguciti-da-racunari-korisnika-brze-rade-83810   

„Бојим се Бога који је високо и гледа. Бојим се и човека који нема Бога!”

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, ronin рече

Naravno nemaju svi novac da kupe Mac.

Па и нису нешто скупи. Половне  и не баш најновије верзије можете наћи за пар стотона евра. Одавно меркамо неки старији  MacBook Pro Air лаптоп или неки њихов стабилни рачунар. Иначе на Линуксу смо радили пар година. Лично мислим да, све што је бесплатно веома тешко опстаје. Тешко је то инвестирати, улагати, развијати. Наравно, свака част тим људима који и даље опстају.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, ronin рече

zahvaljujući promenama u Windows Search-u

Nije valjda da ovo nisi iskljucio do sad??? `Ajte ljudi, sta je vama... :smeh1:

Win je veciti poluproizvod, sa citavim nizom savrseno nepotrebnih servisa, koji stalno zderu resurse i gube vreme. Indeksiranje sektora na disku koristi za brzi rad - al` malo sutra. To moze da koristi onom cuvenom "udaljenom serveru" da gvirne sta ti sve imas na masini, nista drugo. Iskljuci to, pa da vidis sta je brzi rad.

Evo, ovo je covek ispisao za Win 7, ali snaci ces se i kod ovog novog.

Windows7_debloat.thumb.jpg.e65d21567fe2990ed1b7a3fa840fd57b.jpg

Подели на овим сајтовима

Inace, ja sam osim ovog sto je napisano iskljucio jos ponesto, koristim 7, i stvarno radi malo brze.

Medjutim, SVAKI Linux koji sam probao brzi je od njega bar 50%, a vecina i duplo. Koristim Brave za internet, on trenutno vazi kao najbrzi i najbolje opremljeni program te vrste - isti on na Linuxima je sigurno duplo brzi, a mozda i vise od toga.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, ronin рече

Windows ima svoje mane i svoje prednosti... Kao sto sam rekao ne postoji savrsen OS!  Prosto je ovde rec o navici. Ljudi ne zele da se prilagodjavaju. Navikli su na Windows i tacka.

Па ја сам био на 7ици дуго, у почетку из нужде, после ми се није дало да мењам, а Убунту сам користио још од 12тице, узгред 12.04 је радио ко докаса, просто лети....ок, мањи је и то...небитно, ватс поинт? Па брате Видовс кошта, поред што је увек са милион мана и грешака, и ја сам на њему од 3.11, па свака нова берзија, крви се напијеш да нађеш нешто....ово што Оби каже, лепо, полупроизвод, Али на страну то, кошта пара, а ево и како.

Овде можеш за 250 евра, можеш и за 200 евра да купиш одличан Дел лаптоп, са монитором 15,4 (ови средњи су скупи 13,3) добијеш, ето за 200 евра, добијеш 500 Гб хард, добијеш 4 Гб РАМ, порцесор мало старији, ок, али солидна машина, АЛИ са Убунтуом унутра...ако оћеш Виндовс кота 300-350 исти.

А за 350 евра купиш Дел са 8 Гб РАМа, 1 Тб хард (мада који ће икоме толики диск) и процесором онако средњим. Дакле са оним смећем од Виндовса 100-150 евра горе. На страну то што Виндовс приморава боље програме, рецимо Ауто Кед и сл., фотошоп и др...да мораш да корситиш њега...наравно да су моћнији програми остали "ван" Линукса јер су рађени од почетка на Виновсовој платформи....али беш зато треба бежати од тог монополизма....бар обични коросници за сурф и нека писанија и сл.

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, obi-wan рече

koristim 7,

7-ица, наравно наон 2 године поправки, је одличан, и још је био ХП некада исто након годину-две поправки, остало је ужас.  Како се зваше онај што је Гејтсу пао на промоцији и никад није прорадио....ма знам га, ја сам радио дугу у Кеду, знам Виндовс од 3.11 кад су се дискете убацивале да инсталираш....једно трилион пута сам форматирао диск ради Виндовса....никад, али никад ни један није радио како треба....е сад 95-ица је био револуција, наравно, али никад то није било како треба. Да не говоримо о рањивости и вирусима....антивирус ти блокира рачунар....па убаци Виндовс 10 и Касперски...цркава рачунар да иима 16 Гб РАМ...стење ко жена кад се проађа...

Пише из револта, знам да сте ово све прежвакали, ову причу....једносавно све пто ради Мајкрософт је да затупи и прави дебила од човека, и некако му трга контролу из руку....нтка неке фекалије дебилне...ужас....жали Боже Скајпа, најбољег месинџера док га Мајкрософт не купи....

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Ćiriličar рече

7-ица, наравно наон 2 године поправки, је одличан, и још је био ХП некада исто након годину-две поправки, остало је ужас.

XP i 7, i nista drugo. S tim da je, po meni, jedino XP imao onaj "au!" efekat kad se prvo pojavio, tj. jedini je bio stvarno inovacija.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...