Jump to content

Kako doživjeti Isusovu muku za nas - film "Pasija" (Muka Isusova)

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 34
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Ovdje u Češkoj na TV jedan dječak o Isusu Hristu izjavio da je čuo kako je bio fakt borec taj Isus, oni ga tamo

ti Rimljani mučili, razapeli i pribili na krst a on oživio i vratio se ponovo slično kao Terminator u tom filmu. OMG!

crvenilo

Дефинитивно добар филм,наслов јасно упућује на тематику, пуно пута одгледао, и сваки пут нађем неки нови детаљ... Истина да се и мени не допада завршна сцена, јер сам је и сам доживео управо овако-Терминаторски. Музика, начин устајања, рупа у руци φ 20 mm кроз кост средњег прста... Но добро, не умањује величину претходно показаног.

Много ми се свиђа Клаудијина поука Понтију:Ако не желиш да чујеш истину, нико ти је не може открити. Шта рећи за паралелу уздизање на крсту-Тајна Вечера осим: тако литургијски да ми се понекад учини да је Мел Гибсон православац...Чини ми се и да је унео пуно жеље да разуме (не и оправда) Јуду, Понтија Пилата... crvenilo :bla: 1405_love

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Филм је ок,само ми се не допада што је исфорирано мучење а васкрсење занемарено.

Ovo je argument koji se često poteže, a potpuno je besmislen zapravo u kontekstu filma. Zašto? Zato što se film - kao što reče neko - zove PASIJA, dakle na tome je akcenat i to se U STARTU zna, te se ne vredi buniti protiv toga posle filma. Drugo, Vaskrsenja ima (iako je NIN tvrdio drugačije... na linku je jedan moj tekst o jednom njihovom tekstu...). Treće, priče o "preteranom nasilju" su isto besmislene, budući da je valjda jasno svima da ga nisu mazili. Četvrto - današnji Patrijarh reče u tom članku kako je stradanje preterano, kako nema tu dostojanstva (kako mi eto zamišljamo stradanje i muke) - a Hristos u filmu sve to prilično dostojanstveno podnosi, a plus ne vidim kako takvo mučenje (a ponavljam, znamo da su ga mučili) može biti "dostojanstveno". Vladika Lavrentije kao da film (isto kao autor teksta u NINu) nije ni gledao film, jer kaže nema Vaskrsenja na kraju... i još ono kako je Hristos u filmu "suviše krupan"... naprosto mi bude smešno kako se ljudi bave trivijalnostima.

Sve u svemu... mislim da je film odličan i da je zapravo odgovor na sve one filmove koji zbog razmaženosti današnjeg čoveka koji ne može da gleda istini u oči celu priču razvodne da bi je on mogao svariti...

crvenilo :bla: 1405_love

I jos iz jednog razloga je dobro sto je prikazano to mucenje da se razbije idealizovanje proslih vremena kao

nekih bajkovitih zemlji snova gde su vladali pravedni, strogi i pobozni vladari koji su uvek osudjivali samo zlikovce. Ajd ok ovo u filmu jeste stari vek u doba paganstva ali u srednjovekovnoj Vizantiji je bilo isto tako

ako ne i visetruko puta brutalnije.

u filmu brutalnost manje vise, te rane i mucenja ga nisu ni bolele, nego je najveca bol bila ustvari to bezumlje i zverstvo, sto i jeste najjaci momenat filma i kako je to ustvari majstorski prikazano

inace kad se pojavio film, gledo sam nekog nemackog kriticara na satelitskoj kako bukvalno pljuje po filmu, kao najgori sadizam, to je mogao samo bolesnik da snimi takav film, ovo ono bukvalno zapenio, samo sto nije poceo da skace po stolici, a u stvari taj njihov poznati kriticar uopste nije shvatio film tj blage veze nema ni o cemu a kamoli o filmu hahahah, e jesu smesni ti kriticari da ne kazem nesto drugo crvenilo

@Jane

Gibson je cak sazidao sebi kapelicu u dvoristu tj crkvu, a tjale mu je opasan, psuje papu javno i preko medija smej.gif

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Ovo je argument koji se često poteže, a potpuno je besmislen zapravo u kontekstu filma. Zašto? Zato što se film - kao što reče neko - zove PASIJA, dakle na tome je akcenat i to se U STARTU zna, te se ne vredi buniti protiv toga posle filma.

Уф бре брате Миљане сад ћеш морати да се подвргнеш читању мог дугачког одговора, али нисам ти ја крив crvenilo

Да, то би било океј да се не ради о Господу Христу и да Мел Гибсон није потенцирао страдање као изразито доминантно у односу на неколико кадрова након Васкресења. Када се у неком делу (ненаучном) ради о Господу, а када је аутор хришћанин онда би требало да узме у обзир педагошки ефекат које ће то дело имати на друге хришћане (као и мисионарски учинак на нехришћане). Такође, а ово је врло битно, приказивање овакве бруталности ма колико оно било нашминкано и дотерано ефектима једноставно не може ни да приђе стварним мукама које је претрпео наш Господ, а да не говоримо о апсолутној немогућности приказивања Његових реакција на те муке онаквим какве су оне у стварности биле (осим пар стихова у Еванђељу о њима можемо само да нагађамо; једно од нагађања је и ово Гибсоново, али оно остаје само то - нагађање). Знам, из овога излази да о Господу не може да се снима никакав филм а да он буде "добар". Да, то је управо тако по мом мишљењу :bla:

Друга ствар је што се фокусирањем на телесне муке једноставно не може дочарати "психолошка" патња Сина Човечијег јер он своје џелате није видео само у оној мери у којој ми можемо да видимо друге људе (лице и интуитиван доживљај) него им је видео директно до дна срца, сваког понаособ, а каквих је ту било мракова ми опет можемо само да нагађамо и то пре свега из субјективног угла имајући на располагању само дубине сопствене таме (а често чак ни то).

Али оно што је најбитније је то што се читава драма Голготе завршава моментом који по својој важности надилази све догађаје у историји планете, и који далеко надилази саму страшну чињеницу Голготе, а то је да је Христос тим мучитељима као и свима у прошлости и свима у будућности - целокупном човечанству - опростио управо у моменту када смо га ми убили! Наравно, неописива снага овог догађаја ни у сну не може да се представи филмом, али то није разлог да тај догађај ставимо у други план зато што смо одлучили да се концентришемо на "пасију", напротив! Итд,итд.

Drugo, Vaskrsenja ima (iako je NIN tvrdio drugačije... na linku je jedan moj tekst o jednom njihovom tekstu...).

Да али је оно у огромној мери у другом плану; ваљда зато што је Гибсон мислио да би давањем више простора том радосном моменту и времену које је наступило непосредно после њега изгубио на емотивном набоју публике усмереном на ужасавање и згражавање над злим Римљанима и Јеврејима, што је сасвим валидно становиште једног филммејкера али не и једног хришћанина који прави филм о свом Богу.

Treće, priče o "preteranom nasilju" su isto besmislene, budući da je valjda jasno svima da ga nisu mazili.

Слажем се и чак мислим да прави степен насиља није ни приближно у довољној мери дочаран, али и да је уопште покушај дочаравања насиља као засебне "форме" (пасије) врло проблематичан из горе наведених разлога.

Sve u svemu... mislim da je film odličan i da je zapravo odgovor na sve one filmove koji zbog razmaženosti današnjeg čoveka koji ne može da gleda istini u oči celu priču razvodne da bi je on mogao svariti...

Да само што гледање тог филма уопште није гледање истини у очи, и управо то и јесте проблем.

Подели на овим сајтовима

Film je bez veze, hriscanski jeste, ali insistiranje na mukama je bez veze.

Ima mnogo ljudi koji su postradali vise od Gospoda, pa sta cemo onda :da merimo ko je vise i duze mucen, e onda ce nam od biti Gospod i Spasitelj.

Hristos bi bio Spasitelj bilo kako da je umro i bez velikih muka, a treba li spomenuti i to da On nije Spasitelj samo zato sto je umro, tj uopste ne zbog toga, vec zato sto je to ucinio slobodno tj zato sto je i kao covek ocuvao zajednicu sa Ocem - bio je poslusan Ocu a to Ga je odvelo na krst.

Zato Ga Otac i vaskrsava iz mrtvih Duhom Svetim, dakle ne vaskrsava zato sto je On kao Licnost Bog Logos koji neodoljivo drzi ljudsku prirodu u , jer  tada bi On vaskrsao sam Sebe.

To znaci da Gospod nije izdrzao i da je rekao ne mogu, necu da umrem, ne mogu/necu da te poslusam Oce, tada On ne bi ni umro, jer za njega ne vaze posledice prvorodnog greha (on je covek rodjen od Duha rodjen je da ne umre), ali tada ne bi ni vaskrsao, tj, ne bi pobedio smrt, ne bi nas spasao, ne bi bilo Carstva, vecnog zivota, a verovatno ni ovog zivota, tj, sve bi se tada urusilo, jer je vaskrsenje i Carstvo uzrok a samim tim i koren ovog istorijskog postajanja.

Kada se koren posece onda i stablo umire.

Dakle ono sto pobedjuje smrt je zajednica sa Ocem, a ne zrtva per se.

A posto film postuje biblijski izvestaj, tj reziser nije zbog dramatizacije do te mere iskrivio istoriju, ne mozemo odreci da je film hriscanski , ali ne i pravoslavni jer Crkva nije istorija vec pre toga Ona je eshatoloska stvarnost.

To znaci da onaj ko prihvata biblijski izvestaj o Hristu i da se to tako desilo, a uz to jos i saoseca sa mukama kao Gibsson, podjednako je dalek od spasenje kao i onaj ko u to ne veruje, ukoliko se liturgijski ne sjedenjuje sa Bogom.

Onaj pak ko se sjedinjuje taj naravno  prihvata i istoriju o spasenju, i zato ne moze u potpunosti da odbaci ovaj film

p.s. naravno da bi drugacije pisao i branio Gibsona na nekom necrkvenom forumu, ali ovde dijalog vodimo mi, koji smo u Crkvi, zato je uvodjenje te necrkvene kontroverze o filmu nepotrebno, zar treba ovde da polemisemo sta je rekao neki tamo kriticar.  Mislim da je vece pitanje kakve efekte je imao ovaj film:

Da li je neko poverovao, da li je neko krenuo u Crkvu zbog Njega, da li se aktivirao liturgijski, da li je zapoceo licnu obnovu... daj Boze da jeste, ipak ja licno sumnjam. Film nije misionarski, vise je ispovednicki, i zato je vise protestantski nego rimokatolicki, a i Gibson je u toj sekti ultra katolika, nisu deo RKC

Подели на овим сајтовима

Betmen

Ima mnogo ljudi koji su postradali vise od Gospoda
, otkud ti drskosti da tako nesto napises?

Пострадали су од своје глупости, Господу могу бити само захвални да су се већ икако

и родили и да их је с тим таквим понашањем пустио толико живјети  колико их је и пустио.

Подели на овим сајтовима

dali u to vrijeme vjesanja na krstove poslije isusa  se ukinulo vjesanje i mucenje  ,ili kada nestalo na taj nacin kaznjavanje

Poslije je oko 70 g. po Hristu razbijen takozvani Spartakov ustanak i oko 6000 robova je povješano na križ - razapeto duž ceste od pristaništa Apue do Rima i to je mislim bila posljednja takva masovna kazna. A po Milanskom ediktu 313.g. i po Konstantinovom pokrštenju 337.g tj. ulasku u hrišćanstvo i hrišćansku Crkvu cara Konstantina naravno da je takva kazna izbačena iz Rimskog prava.

Константин Велики

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8

Спартаков устанак

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2_%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BA

Подели на овим сајтовима

Pa Golgota je vrhunac istorije jer je tada Jedini Bezgresni stradao zbog svih stvorenja.

У томе се и огледа величина његових страдања. Сва остала страдања су или због своје кривице, или због свог јунаштва - сва остала страдања, дакле, односе се на славу или срамоту конкретне личности. Христово страдање има онтолошки значај за СВЕУКУПНУ творевину. Зато је његово страдања и васкрсење велико, највеће и најславније - зато што је ради нас а не ради њега.

Подели на овим сајтовима

zasto sam narod iz porodice odakle je potekao ne priznaju ga ,mislim judski narod  to interesantno da oni niko nije i danas  nida cuju niti imaju misljenje o isusu neko dobro bas ,nikako shvatiti da bas rod isusov onda ni sada ga nepriznaju kao  bilo koga

Pa neki ga priznaju ali takvih je dosta malo, to su ti takozvani Mesijanski Židovi. Ustvari ima ih više različitih, sad vidim da ima i tih koji ga priznaju ili ne priznaju kao Boga, ja sam međutim do sada naišao samo na te koji ga za Boga ne priznaju ali za Mesiju priznaju. To je jedna "crkva" ili bolje reći poznata sekta u Izraelu o kojoj sam ja konkretno čitao, imaju svoje sinagoge, nisu to ni Židovi, ni hrišćani već nešto između, priznaju sve knjige Novog Zavjeta ali ih izlažu po svome a kako sam rekao Isusu ne priznaju božstvo - božansku prirodu ili narav, samo ljudsku, imaju ga kao nekog takvog "superposlanika" Božijeg - Mesiju.

Messianic Judaism

http://en.wikipedia.org/wiki/Messianic_Judaism

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...