Jump to content

Kako doživjeti Isusovu muku za nas - film "Pasija" (Muka Isusova)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Да, то би било океј да се не ради о Господу Христу и да Мел Гибсон није потенцирао страдање као изразито доминантно у односу на неколико кадрова након Васкресења.

Ma čovjek je prikazao poslednje časove ovozemaljskog života Hristova,

i tu nema naročite filozofije

koliko je mogao i umio,po sopstvenom priznanju proučavao je,i dobro je odradio

nema nekakvih trivijalnih gluposti u američkom stilu,ili ih ima minimalno

i neka je stavio akcenat na stradanje,jer da ponovim,slabo ko ovdje uopšte ima predstavu kako je to izgledalo,već samo gledaju na veličinu Njegovog dostojanstva,eda li smo Ga već dostigli?

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

• Одговори 34
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

u filmu brutalnost manje vise, te rane i mucenja ga nisu ni bolele

ma kakvi  0442_feel

jos nisi naucio da ne izvlacis iz konteksta facenew22222222 0442_feel

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

u filmu brutalnost manje vise, te rane i mucenja ga nisu ni bolele

ma kakvi  0102_laugh

jos nisi naucio da ne izvlacis iz konteksta girl_jumping 0102_laugh

upravo tako,ne možemo izvlačiti iz konteksta bol od rana i mučenja,zbog Njegove ljubavi prema nama ili božanske prirode

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Ovo je argument koji se često poteže, a potpuno je besmislen zapravo u kontekstu filma. Zašto? Zato što se film - kao što reče neko - zove PASIJA, dakle na tome je akcenat i to se U STARTU zna, te se ne vredi buniti protiv toga posle filma.

Уф бре брате Миљане сад ћеш морати да се подвргнеш читању мог дугачког одговора, али нисам ти ја крив whackado

Да, то би било океј да се не ради о Господу Христу и да Мел Гибсон није потенцирао страдање као изразито доминантно у односу на неколико кадрова након Васкресења. Када се у неком делу (ненаучном) ради о Господу, а када је аутор хришћанин онда би требало да узме у обзир педагошки ефекат које ће то дело имати на друге хришћане (као и мисионарски учинак на нехришћане). Такође, а ово је врло битно, приказивање овакве бруталности ма колико оно било нашминкано и дотерано ефектима једноставно не може ни да приђе стварним мукама које је претрпео наш Господ, а да не говоримо о апсолутној немогућности приказивања Његових реакција на те муке онаквим какве су оне у стварности биле (осим пар стихова у Еванђељу о њима можемо само да нагађамо; једно од нагађања је и ово Гибсоново, али оно остаје само то - нагађање). Знам, из овога излази да о Господу не може да се снима никакав филм а да он буде "добар". Да, то је управо тако по мом мишљењу facenew22222222

Друга ствар је што се фокусирањем на телесне муке једноставно не може дочарати "психолошка" патња Сина Човечијег јер он своје џелате није видео само у оној мери у којој ми можемо да видимо друге људе (лице и интуитиван доживљај) него им је видео директно до дна срца, сваког понаособ, а каквих је ту било мракова ми опет можемо само да нагађамо и то пре свега из субјективног угла имајући на располагању само дубине сопствене таме (а често чак ни то).

Али оно што је најбитније је то што се читава драма Голготе завршава моментом који по својој важности надилази све догађаје у историји планете, и који далеко надилази саму страшну чињеницу Голготе, а то је да је Христос тим мучитељима као и свима у прошлости и свима у будућности - целокупном човечанству - опростио управо у моменту када смо га ми убили! Наравно, неописива снага овог догађаја ни у сну не може да се представи филмом, али то није разлог да тај догађај ставимо у други план зато што смо одлучили да се концентришемо на "пасију", напротив! Итд,итд.

Drugo, Vaskrsenja ima (iako je NIN tvrdio drugačije... na linku je jedan moj tekst o jednom njihovom tekstu...).

Да али је оно у огромној мери у другом плану; ваљда зато што је Гибсон мислио да би давањем више простора том радосном моменту и времену које је наступило непосредно после њега изгубио на емотивном набоју публике усмереном на ужасавање и згражавање над злим Римљанима и Јеврејима, што је сасвим валидно становиште једног филммејкера али не и једног хришћанина који прави филм о свом Богу.

Treće, priče o "preteranom nasilju" su isto besmislene, budući da je valjda jasno svima da ga nisu mazili.

Слажем се и чак мислим да прави степен насиља није ни приближно у довољној мери дочаран, али и да је уопште покушај дочаравања насиља као засебне "форме" (пасије) врло проблематичан из горе наведених разлога.

Sve u svemu... mislim da je film odličan i da je zapravo odgovor na sve one filmove koji zbog razmaženosti današnjeg čoveka koji ne može da gleda istini u oči celu priču razvodne da bi je on mogao svariti...

Да само што гледање тог филма уопште није гледање истини у очи, и управо то и јесте проблем.

Могу само делимично да се сложим. Али само делимично.

Поновићу очигледно: Филм се зове "Страдање" и бави се оним чиме се скоро нико ко је правио филмове о Исусу није бавио - страдањем његове људске природе. А то нити треба, нити смемо да занемаримо.

И гле, Огло и ја се слажемо. facenew22222222

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...