Jump to content

Да ли удржење "Атеисти Србије" прелазе границе закона Републике Србије?

Оцени ову тему

Guest - . . .-

Препоручена порука

Aleksandre, potpuno se slažem sa postom #141, jedino insistiram da se versko obrazovanje obavlja u verskim ustanovama, jer je Srbija sekularna država. Niko ne brani da decu šaljete na versku nastavu svaki dan ako to želite, ali van državne škole jer su država i Crkva dva odvojena entiteta. (ova primedba se odnosi i na Željkov komentar)

ПРИНЦИП ОДВОЈЕНОСТИ ЦРКВЕ ОД ДРЖАВЕ НЕМА ВЕЗЕ СА ПОСТОЈАЊЕМ ВЕРСКЕ НАСТАВЕ У ШКОЛАМА. Тај принцип односи се на сасвим нешто друго.

Да ли то "одвојене" подразумева оно што ти тврдиш? Школа треба човека да образује и васпитава У СВИМ АСПЕКТИМА његовог живота. Одвојенсот Цркве од државе подразумева да се Црква и Држава не мешају један другој у посао: нпр. да Црква бира владу, а да Председник поставља Патријарха (бивало је и тога некад, не повратило се). Црква се никако не меша у посао Државе ако образује децу у њиховој вери (њихових родитеља). Одвојеност Цркве од Државе не значи да су Цркви НЕПРИСТУПНЕ државне установе (школа у овом случају). Школе припадају свима нама - имамо право да у њима учимо о својој вери, ако хоћемо. Одвојенсот Цркве од Државе не значи да је Црква ВАН Државе - јер ту Цркву чине грађани ТЕ ДРЖАВЕ - и имају право да користе државне институције за које плаћају порез - ДРЖАВА ПОСТОЈИ РАДИ ЊИХ,А НЕ ОНИ РАДИ ДРЖАВЕ. Нити Црква нити Држава нису нешто апстрактно - то су ОРГАНИЗОВАНИ ЖИВИ ЉУДИ. Такође, постоје и приватне школе. Како би овај твој принцип тамо применио? На који начин би забранио верску наставу у приватним школама? Упишу верујући људи тамо своју децу, па онда ускрате Држави порез за њено школство - и шта ћемо онда?

Мислим да принцип одвојености Цркве и Државе нема везе са постојањем верске наставе у нашем школству. Пример: ЕУ!!! Зар нам то није узор коме тежимо? Објасни ми како се то Црква меша у послове Државе ако постоји верска настава у школама? Проблем је што ви под појмом "секуларно", изгледа, разумевате "позитивистички" поглед на свет и "атеистичко" друштво. По тој логици би из школа ваљало избацити и Светог Саву јер има светитељски ореол.

Дакле, још једном: секуларна Држава функционише на принципу одвојености Цркве од Државе. То значи: Црква не ради државне послове, а Држава не ради Црквене послове. Тај принцип нема благе везе са правом грађана ове земље да користе ресурсе ове Државе којој плаћају порез. Зато имају право да у школи уче и верску наставу - јер је то део ВАСПИТАЊА за који су се определили. Нарушавање секуларности Државе било би када би се Црква мешала у избор директора школе, када би одређивала који се предмети изучавају у школи, која се литература користи, када би водила потпуно кадровску и образовну политику и када би свима у школи, читавом школству наметала префикс, идентитет некаквог правосолавног школства. То је некада било - када су у повој земљи једини школе, једини извор писмености били наши манастири.

Подели на овим сајтовима

Незгодно је заиста на овај начин (форум) водити овакву расправу. Нек верује ко у шта хоће. Наравно да постоји веза, све је од исте творевине. Ради се о томе да не постоји доказ о постепеном еволуирању из врсте у врсту. Постоји и већа сличност ДНК човека са свињом него човека са мајмуном. Чак се нека свињска ткива користе у медицини па шта то доказује?

Ali jeste DOKAZANA za ime sveta!! Pogledaj video koji sam postavio gore.

A ovo za vecu slicnsot sa svinjom me vec mrzi da se ponavljam i postavicu samo link ka odgovoru koji sam

napisao o.Ugrinu jos pre par meseci.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,10730.msg341713.html#msg341713

Прочитала сам и ниси ме убедио. Не видиш шта недостаје. Недостају остаци који потврђују постепено еволуирање из врсте у врсту, да не набрајам налазишта и пронађене врсте. Што се тиче примера оца Угрина са зградама, заиста оне се не размножавају и не преносе особине на потомке, али се на њима ипак јасно могу пронаћи докази о међусобној повезаности и еволуирању у градњи из периода у период. То код остатака о којим причамо не постоји.

Svaki ostatak koji je pronajden u sebi sadrzi enegodene retroviruse! Ako ti to jos nije jasno idi pogleda onaj

video gore par puta i razmisli malo dublje o celoj prici. Ili jednostavno nadji bolje objasnjene za cinjenicu da delimo toliko broj retrovirusa sa simpanzama i to na istom mestu u genomu. A to sadrzi i svaki Australopitke i svaki Homo Habilis. I bas zbog ERVa je svaka pronadjena jedinka potvrda te veze kroz ERVe koji su pristutni

u svakom.

Da ne razmnozavaju se i zato je besmisleno praviti porednjenje objekata koji se ni ne sastoje od istih

molekula kao zivi organizmi i niti mogu da imaju interakciju iste vrste sa svojom okolinom.

Naravno da postoji ali da bi to svhatial treba da pogledas onaj klip o ERVu jos par puta.

Подели на овим сајтовима

Зашто бих се извлачила драги Аквилио. Нема овде пораженог и победника (опет мушка логика  womens ). Да си ме убедио напросто бих прихватила твоје мишљење, али ниси. Као што рекох, само желим да скренем пажњу да је ТЕ итекако подложна преиспитивању.  prst ka dole

Pa zato sto se zatrcavas sa "sve je to jos nepotvrdjeno" izjavama i onda nakon ovako pragmaticne

demosntracije koliko je to besmileno pored sve tehnologije koju koristimo ti ides u neke price u muskom

zenskom anatagonizmu i slicnim ala Frojd analizama.

I helicentrizam je podlozan preispitivanju samo nazalost sve sto cujemo od te strane "skeptika" je ili

cinjenicno skroz netacno ili u sebi sadrzi bezbroj ligickih greski.

Подели на овим сајтовима

I na toj temi sam i tebi i Androniku 101. puta nacrtao kako jasno i nedvosmisleno mozemo razlikovati

virus koji je usao u sastav genomoa infekcijom od onog koga je razvio imuni sistem. Jedan ostavlja

oziljak u genetskom materijalu drugi ne ostavlja. Jasno kao dan. Ali vama dvojici to udje na jedno uvo

na drugo izadje i onda opet sve jovo na novo.

Подели на овим сајтовима

Мушко женски антагонизам си преозбиљно схватио, то је била шала. Да се не би даље нервирао рећи ћу ти си у праву, али ја то не разумем. Ништа лакше. Мада, можда ипак да погледаш и нека друга мишљења људи који се тиме баве.

Подели на овим сајтовима

Aleksandre, da se vratimo na temu. Da krenemo unazad: objasni mi molim te kako bi funkcionisala hipotetička situacija da dete roditelja koji pripadaju LDS i koje živi u Srbiji, i koje ima puno pravo da bude ravnopravno sa ostalom decom u školi, poželi da prisustvuje časovima njegove veronauke?

U modelu koji ja predlažem stvar je jasna. Ne znam koje rešenje ti predlažeš.  prst ka dole

Подели на овим сајтовима

I na toj temi sam i tebi i Androniku 101. puta nacrtao kako jasno i nedvosmisleno mozemo razlikovati

virus koji je usao u sastav genomoa infekcijom od onog koga je razvio imuni sistem. Jedan ostavlja

oziljak u genetskom materijalu drugi ne ostavlja. Jasno kao dan. Ali vama dvojici to udje na jedno uvo

na drugo izadje i onda opet sve jovo na novo.

Necemo da spamujemo ali moram http://jerejgoran.blogspot.com/

Kad bude forimaran forum ponovicemo sve ponovo

Подели на овим сајтовима

Aleksandre, da se vratimo na temu. Da krenemo unazad: objasni mi molim te kako bi funkcionisala hipotetička situacija da dete roditelja koji pripadaju LDS i koje živi u Srbiji, i koje ima puno pravo da bude ravnopravno sa ostalom decom u školi, poželi da prisustvuje časovima njegove veronauke?

U modelu koji ja predlažem stvar je jasna. Ne znam koje rešenje ti predlažeš.  womens

Не знам шта је ЛДС, али да прептоставимо да је то нека вера. Како би финкционисало? Па по законима ове земље. Као што важи закон за професора физике или књижевности, важи и за мене. А то је - постоји законски минимум броја ђака да би настава могла да се реализује. Дакле, ако професор физике не може да предаје свој предмет групи од, рецимо, двоје ђака, не могу ни ја ни било ко други. Принцип - важи за све, без обзира на који се наставни предмет односи. Дакле, постоје наша права, али постоје и закони који регулишу начин спровођења тих права. Не можемо рећи да је реално да у једној школи од 1000 ђака, буде ангажован професор верске наставе само због једног или двоје ђака. Можда је то несавршено, али је тако. Нжалост нисмо толико богата земља да можемо љидска права поштовати до потпуних крајности (у овом смислу о којем сам говорио).

(драго ми је што ко људи дискутујемо, заиста, и што си ме поштедео искушења да покажем керећи део свога бића).  prst ka dole

Подели на овим сајтовима

Да додам још и ово у вези горњег питања. Иста је логика и са, рецимо, страним језицима. "Енглези" најбоље пролазе - и они који предају и они који би да уче. Једноставно - бројнији су и настава се без проблема организује у складу са законом. Међутим, има деце која би, рецимо, да уче јнеки други језик за који нема толико кандидата. Неки могу да реше проблем (ако имају привилегију да живе у граду који има више школа) да траже школу у којој је њихов омиљени страни језик. Неки, пак, који гаје љубав према неким "егзотичним" језицима, нажалост, то своје право да га уче неће моћи да остваре кроз редовну наставу у школи - једноставно, нема интересената довољно да би се настава организовала.

Подели на овим сајтовима

Да додам још и ово у вези горњег питања. Иста је логика и са, рецимо, страним језицима. "Енглези" најбоље пролазе - и они који предају и они који би да уче. Једноставно - бројнији су и настава се без проблема организује у складу са законом. Међутим, има деце која би, рецимо, да уче јнеки други језик за који нема толико кандидата. Неки могу да реше проблем (ако имају привилегију да живе у граду који има више школа) да траже школу у којој је њихов омиљени страни језик. Неки, пак, који гаје љубав према неким "егзотичним" језицима, нажалост, то своје право да га уче неће моћи да остваре кроз редовну наставу у школи - једноставно, нема интересената довољно да би се настава организовала.

Мој случај је сличан. Својевремено сам у "усмереном образовању" уписао језички смер, али због малог броја ученика тај смер је отказан/укинут па сам силом прилика уписао математички.

Будимо људи

Подели на овим сајтовима

Ја се бојим да је верска настава трн у оку неким атеистима зато што у томе виде озбиљну сметњу експанзији идеје коју они заступају. Јер, много је лакше убеђивати младе људе како Црква прича небулозе, како хули на науку, како ово, како оно, ако ти људи никада нису чули шта ЗАИСТА компетентни људи у Цркви говоре о конкретним питањима.

Са таквим људима је онда лако манипулисати против Цркве. Пустите чувеног о.Николаја који "проповеда" да они који узму биометријска документа треба да спале прсте на рингли и кажете - ево ово учи Црква. Међутим, ђаци који су похађали верску наставу ће рећи - не, то не учи Црква, већ то уче неки неодговрни људи у Цркви.

Подели на овим сајтовима

Такође, ђаци који су похађали верску наставу знаће да Црква није и не може бити исто што и "Образ", "1389", "Наши" и сл. Знаће да су јеванђеоске идеје нешто диаметрално супротно од идеја ових организација. Знаће и да се не може бити хришћанин а веровати да то подразумева да узмеш мотку и убијеш некога зато што је, рецимо, хомосексуалац. Једном речју - такви ђаци ће бити способни да се одупру манипулацији да им неко под плаштом вере протура фашизам и хулиганство.

Подели на овим сајтовима

Ја се бојим да је верска настава трн у оку неким атеистима зато што у томе виде озбиљну сметњу експанзији идеје коју они заступају. Јер, много је лакше убеђивати младе људе како Црква прича небулозе, како хули на науку, како ово, како оно, ако ти људи никада нису чули шта ЗАИСТА компетентни људи у Цркви говоре о конкретним питањима.

Са таквим људима је онда лако манипулисати против Цркве. Пустите чувеног о.Николаја који "проповеда" да они који узму биометријска документа треба да спале прсте на рингли и кажете - ево ово учи Црква. Међутим, ђаци који су похађали верску наставу ће рећи - не, то не учи Црква, већ то уче неки неодговрни људи у Цркви.

Такође, ђаци који су похађали верску наставу знаће да Црква није и не може бити исто што и "Образ", "1389", "Наши" и сл. Знаће да су јеванђеоске идеје нешто диаметрално супротно од идеја ових организација. Знаће и да се не може бити хришћанин а веровати да то подразумева да узмеш мотку и убијеш некога зато што је, рецимо, хомосексуалац. Једном речју - такви ђаци ће бити способни да се одупру манипулацији да им неко под плаштом вере протура фашизам и хулиганство.

0442_feel

Будимо људи

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...