Nebojsa Написано Април 8, 2011 Пријави Подели Написано Април 8, 2011 http://info-forum.net/index.php?topic=2068.0 Наишао сам на текст који блати митрополита Загребачког ,али није у потпуности неистинит . Наиме у разговору са колегама приметио сам да скоро свака епархија СПЦ има свог "Султана" то су углавном неки секретари ,намесници итд . Људи који су "очи " и "уши" епископа . На жалост они су као по правилу врло непристојни ,жељни неке доминације итд. Из личног искуства и искуства својих колега закључио сам да су ови "султани" претерали .Након литургије јуче ми је један свештеник испричао како се за 4 године из њему нејасних разлога селио чак 9 пута .На инсистирање да зна зашто га селе ,до данас није добио одговор ,успео је да на"силу" издејствује канонски отпуст и оде у другу епархију где служи без премештања дужи низ година .На "силу " значи да је отишао директно код епископа ,заобишао "султана" и добио отпуст Да ствар буде горе "каноски отпуст" се користи као средство манипулације ,и уцене свештенства,вероучитеља и свршених теолога и богослова . Ови "моћници" срозавају углед Цркве и људима који су ту из нематеријалних разлога ,правим и истинским верницима ,мирјанима и теолозима итд. Занимљиво је да свештенство углавном ћути услед страха (за радно место,парохију и лагодан живот) Моје питање је зашто се нико јавно не буни против "султана". Зашто већина епископа не жели да има дан током седмице у којем ће примати свештенство ,теологе и мирјане на лични разговор па нек се чека на тај пријем и по годину дана нема везе али да тај дан постоји ? Зашто да бих добио оно што могу желим морам да заобилазим"султана" и идем дирекно код епископа ? Зашто то не би могло на леп начин? Зашто о "султанима" говоре само расколници и разноразни секташи ? Зар није време да и ми сами подигнемо свој глас и као Христови војници кажемо доста брате ,ниси ни суд ни судија па да ме премешташ како ти је воља да мучиш и жену и децу ,ако сам ти ја згрешио зови ме као човека да расправимо и видимо . Зашто се млади теолози терају и одлучују од Цркве ,управо од стране ових "султана" ? Мислим да о томе треба мало више писати и мало више рећи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Prolece Написано Април 8, 2011 Пријави Подели Написано Април 8, 2011 Ja sad prvi put cujem za ovo,ali iskreno,prvi put... facenew22222222 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Април 8, 2011 Пријави Подели Написано Април 8, 2011 . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nebojsa Написано Април 8, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Април 8, 2011 Iskreno ja nisam verovao da postoje"sultani" ali sam se lično uverio Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јефимија Крунић Написано Април 8, 2011 Пријави Подели Написано Април 8, 2011 Oprostite ali da li su u pitanju sekretari naših Episkopa ili neki drugi miljenici ..ne razumem ko su ti ljudi? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nebojsa Написано Април 8, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Април 8, 2011 Uglavnom su vrlo bliski episkopu,ili ga informišu ili vode neke stvari u eparhiji ima episkopa koji su jako zauzeti , pa episkop sa više dužnosti fizički mora da preposti svoje rukovođenje nekom"sultanu" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Април 8, 2011 Пријави Подели Написано Април 8, 2011 Uglavnom su vrlo bliski episkopu,ili ga informišu ili vode neke stvari u eparhiji ima episkopa koji su jako zauzeti , pa episkop sa više dužnosti fizički mora da preposti svoje rukovođenje nekom"sultanu" Прдпостављам да ту ствари нису увек 100% црне.Сигурно да ту има и дивних људи,на том положају. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Април 8, 2011 Пријави Подели Написано Април 8, 2011 Uglavnom su vrlo bliski episkopu,ili ga informišu ili vode neke stvari u eparhiji ima episkopa koji su jako zauzeti , pa episkop sa više dužnosti fizički mora da preposti svoje rukovođenje nekom"sultanu" Прдпостављам да ту ствари нису увек 100% црне.Сигурно да ту има и дивних људи,на том положају. Па има,али овде није реч о њима Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nebojsa Написано Април 8, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Април 8, 2011 Čak postoji i strah da se o"sultanima" piše ! Neverovatno "sultani" su zaista uterali strah u kosti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Април 8, 2011 Пријави Подели Написано Април 8, 2011 Čak postoji i strah da se o"sultanima" piše ! Neverovatno "sultani" su zaista uterali strah u kosti ovo nikada nisam cula do sada i kako niko nepominje to nikada od svestenika ,zasto da bude strah od njih koga ,zbog cega ,kad se i nezna da postoje znaci da i netrebaju hehhehe Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Slusalica Написано Април 8, 2011 Пријави Подели Написано Април 8, 2011 Čak postoji i strah da se o"sultanima" piše ! Neverovatno "sultani" su zaista uterali strah u kosti Vidljivo i po forumima u zadnje vrijeme sve slabije dolaze oci i vjeroucitelji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан1 Написано Април 9, 2011 Пријави Подели Написано Април 9, 2011 Ја просто не могу да верујем да свештеници а и остали немају директан контакт са епископом. Бар свештеници би морали имати. Директан контакт је врло важан. Иначе се то претвара у игру глувих телефона. Будимо људи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nebojsa Написано Април 9, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Април 9, 2011 U pojedinim eparhijama episkopi imaju sekretare ,sekretari,imaju pomocnike ,pomocnici imaju pomocnike ! Neceu navesti koja eparhija je u pitanju ,i kada nayove popa da pita da se vidi sa vladikom neko iz piramide mu kaze ,to vladiku ne interesuje !!!!! Licno sam prisustvovao takvom razgovoru ,i licno video kako svestenik place . Živi u nekom selu ,dete mu ima astmu a Crkvena kuća je toliko vlažna da je došlo do urušavanja ,mora da se preseli ,vladika traži da ga obavesti ,ali "sultani" kažu šta oni žele . I ja sam primetio da sve manje sveštenika i veroučitelja učestvuje u raspravama ,inače jedan moj kolega i kažnjen zbog delikta mišljenja jer je na nekom forumu javno rekao ono što svi znaju za jednog vladiku . Taj niti će dobiti posao (veroučitelj-sveštenik) niti kanonski otpust dok je vladika živ . Inače to je video i ispratio "sultan" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јефимија Крунић Написано Април 9, 2011 Пријави Подели Написано Април 9, 2011 Uostalom treba se prisetiti velikog i nezamenljivog Dejana Vilovskog...hm koliko je takvih...pa kako mi svi mozemo pomoci nekako ovo je sve kao zona sumraka ...niko ne zeli da kaze imena ..niko da se zameri iz opravdanog straha i onda opet sve u krug.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Април 9, 2011 Пријави Подели Написано Април 9, 2011 Оваквих појава и те како има у СПЦ. Верујем да ретко ко није чуо за проту Радича Радичевића, који је дрмао Београдском митрополијом у време блаженопочившег патријарха Павла... Иако у оваквим причама и те како има истине, лично мислим да је проблем више у страху који се (не без разлога) увуче у људе оног момента када обуку мантију. Што се вероучитеља тиче - лично не верујем да је некоме, макар у Београдској митрополији, некад нешто фалило због онога што је писао по интернету. Ја већ годинама свашта лајем по нету, па никада због тога нисам имао никаквих проблема... Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука