Jump to content

Где су границе деловања Светога Духа? Како ће се спасити толики људи који живе без Христа и Литургије?

Препоручена порука

......ili mislis sta je sa onima koji se svojom slobodnom voljom odricu crkve,a liturgija se i za njih savrsava :drugarstvo:.......E tu Duh Sveti daje prvenstvo slobodnoj volji,oni naravno imaju Duha,jer,kao i sve NJime jesu,ali u puno manjoj mjeri 0442_feel

Нешто те боли главица па се удараш?

Шта значи да имају Духа у мањој мери? Дакле, Дух им опет узурпира слободу а да они то и не знају?

Bas suprotno :drugarstvo:......Svojom slobodom se oni NJega odricu 0205_whistling......

Kako neko moze svojom slobodom da Ga se odrice ako i ne zna da postoji?

...odrice se srcem :drugarstvo:

.....i kako to mislis da ne zna da postoji., joooj....mislis ne zna da postoji Dobro.,Sveti Duh je Dobro.,nemoguce je ne znati Ga facenew22222222

Reci to ateistima. Medjutim, ljudi koji generalno zive u svetu, nemaju svest o delovanju Duha. Ako je mi hriscani pak imamo, opet nisam dobio odgovor.

...ama,bola' bre dada...ne moraju imati svijest o Duhu..Bog je svima dao poznanje i razlikovanje dobra i zla,i slobodnu volju sta ce da izaberu.....ako tvore dobro,i u zavisnosti od cistoce srca-eto im Duha...ako pak zlo,onda nic Duha 0205_whistling

- што је онда ми хришћани пак имамо?

- не звучи лоше да не морају да имају али то је онда мало у опозицији са Христовом Јеванђелизацијом.

- етички нагласак не мора да буде мерило благодатне озарености.

Bas zato sto smo hriscani,i zato sto smo u zajednici sa Hristom mi imamo punocu Duha,i svijest o Duhu,jedino s Hristom je moguca punoca Duha 0409_feel......a  4chsmu1 kako to da eticki naglasak ne mora da bude mjerilo blagodati...ja mislim da mora jer necije ponasanje je samo posljedica onoga sto se nalazi u srcu...

....zaboravih se :drugarstvo:........i nije u suprotnosti s jevandjelizacijom 0205_whistling.....Hristos zeli najbolje za sve i zove sve,ali nece svi NJega,ali on i dalje zove :cmizdrenje:..

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 196
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

zao mi je, ne pricamo o istoj stvari...ti sad ode predaleko pa pricas o moralu, veri, blagodati, katihetizaciji, itd. a o tome se ovde puno pisalo na drugoj temi...

Ne pricam o tome ko ga hoce a ko ga nece, vec gde su granice delovanja Duha ako se Liturgija savrsava za ceo svet a mnogi autori govore da je blagodatni domen Crkve striktno svetotajinskog karaktera.

Подели на овим сајтовима

Рим.гл.2:

1. Зато се не можеш изговорити, о човјече који год судиш! јер којијем судом судиш другоме, себе осуђујеш; јер то чиниш судећи.

2. А знамо да је суд Божиј прав на оне који то чине.

3. Него помишљаш ли, о човјече који судиш онима који то чине, и сам чиниш то! да ћеш ти побјећи од суда Божијега?

4. Или не мариш за богатство његове доброте и кротости и трпљења, не знајући да те доброта Божија на покајање води?

5. Него својом дрвености и непокајанијем срцем сабираш себи гњев за дан гњева у који ће се показати праведни суд Бога,

6. Који ће дати свакоме по дјелима његовијем:

7. Онима дакле који су трпљењем дјела доброга тражили славу и част и нераспадљивост, живот вјечни;

8. А онима који се уз пркос супроте истини а покоравају се неправди, немилост и гњев.

9. Невоља и туга на сваку душу човјека који чини зло, а најприје Јеврејина и Грка;

10. А слава и част и мир свакоме који чини добро, а најприје Јеврејину и Грку;

11. Јер Бог не гледа ко је ко.

12. Јер који без закона сагријешише, без закона ће и изгинути; и који у закону сагријешише, по закону ће се осудити

13. Јер пред Богом нијесу праведни они који слушају закон, него ће се они оправдати који га творе;

14. Јер кад незнабошци не имајући закона сами од себе чине што је по закону, они закона не имајући сами су себи закон:

15. Они доказују да је оно написано у срцима њиховијем што се чини по закону, будући да им савјест свједочи, и мисли међу собом туже се или правдају

16. На дан када Бог узасуди тајне људске по јеванђељу мојему преко Исуса Христа.

17. Гле, ти се зовеш Јеврејин, а ослањаш се на закон и хвалиш се Богом,

18. И познајеш вољу, и избираш што је боље, јер си научен од закона;

19. И мислиш да си вођ слијепима, видјело онима који су у мраку,

20. Наказатељ безумнима, учитељ дјеци, који имаш углед разума и истине у закону.

21. Учећи дакле другога себе не учиш;

22. Проповједајући да се не краде, крадеш; говорећи: не чини прељубе, чиниш прељубу: гадећи се на идоле, крадеш светињу;

23. Који се хвалиш законом, а пријеступом закона срамотиш Бога.

24. Јер се име Божије због вас хули у незнабошцима, као што стоји написано.

25. Обрезање помаже ако закон држиш; ако ли си преступник закона, обрезање је твоје необрезање постало.

26. Ако дакле необрезање правду закона држи, зашто се не би његово необрезање за обрезање узело?(Дјела 10:34)

27. И онај који је од рода необрезан и извршује закон, осудиће тебе који си са словима и обрезањем преступник закона.

28. Јер оно није Јеврејин који је споља Јеврејин, нити је оно обрезање који је споља на тијелу;

29. Него је оно Јеврејин који је изнутра, и обрезање срца духом а не словима, то је обрезање; коме је хвала не од људи него од Бога."

Можда ово помогне?

Не могу а да се не сетим пар сцена из филма ,,Страдање Исусово" Мел Гибсона. Клаудија, жена Понтија Пилата и њено:Немој имати ништа са смрћу овог праведника. Христово обраћање Понтију:зато онај који ме теби предаде има већи грех(дакле, оба ће одговарати на Суду,иако је овај незнабожац...).                          Наравно, и прорицање да је боље да један човек погине него да цео народ страда...

Заиста, границе деловања Духа Светога се не дају поставити људским речима, јер није само слобода граница. Видимо да Дух пророчки говори и кроз уста оних који су од Бога срцем далеко, а своју слободу су окренули на сопствену пропаст, но кроз њихове речи-не укидајући њихову слободу-Истина се пројављује и обзнањује.

Па зар и неки од нас, иако удаљени од Бога делима (и добијајући плату за такав живот) сами себи не пророкују кад их задеси невоља па кажу: Шта сам ја Богу згрешио? Он мисли: нисам ништа згрешио, а не чује да му Дух Свети кроз саме његове речи пророчки говори-не укидајући му слободу: пронађи грешку, она постоји, и кад схватиш где грешиш, разумећеш што ти се све ово дешава...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

zao mi je, ne pricamo o istoj stvari...ti sad ode predaleko pa pricas o moralu, veri, blagodati, katihetizaciji, itd. a o tome se ovde puno pisalo na drugoj temi...

Ne pricam o tome ko ga hoce a ko ga nece, vec gde su granice delovanja Duha ako se Liturgija savrsava za ceo svet a mnogi autori govore da je blagodatni domen Crkve striktno svetotajinskog karaktera.

.....sam si poceo o moralu...ne bi' o tome da ne kazes da nije nuzno bitan........a sta ti tu nije jasno......liturgija se savrsava za cjeli svijet,oni koji nisu clanovi crkve dobijaju blagodat,ali kako vec rekoh u manjoj mjeri,i po svojoj slobodnoj volji,ali punoca-istinsko iskustvo blagodati je moguce jedino u zajednici s Hristom,preko svetih tajni...

Подели на овим сајтовима

.....sam si poceo o moralu...ne bi' o tome da ne kazes da nije nuzno bitan........a sta ti tu nije jasno......liturgija se savrsava za cjeli svijet,oni koji nisu clanovi crkve dobijaju blagodat,ali kako vec rekoh u manjoj mjeri,i po svojoj slobodnoj volji,ali punoca-istinsko iskustvo blagodati je moguce jedino u zajednici s Hristom,preko svetih tajni...

Gotovo je fantasticno neverovatno da na jedno od najtezih bogoslovskih pitanja pokusavas odgovoriti tako lakomisleno, pritom, jos tvrdis da ljudi koji zive izvan Crkve imaju blagodat iako nemaju ili ne zele da imaju svest o Bogu i Njegovim nestvorenim energijama...

Dakle, ne dovodim u pitanje da li nemaju jer i sam mislim da imaju ali na koji nacin imaju ako nemaju zajednicu sa Bogom? Po kojim referencama si izracunala merilo njihove prijemcivosti?

Подели на овим сајтовима

Gotovo je fantasticno neverovatno da na jedno od najtezih bogoslovskih pitanja pokusavas odgovoriti tako lakomisleno, pritom, jos tvrdis da ljudi koji zive izvan Crkve imaju blagodat iako nemaju ili ne zele da imaju svest o Bogu i Njegovim nestvorenim energijama...

Dakle, ne dovodim u pitanje da li nemaju jer i sam mislim da imaju ali na koji nacin imaju ako nemaju zajednicu sa Bogom? Po kojim referencama si izracunala merilo njihove prijemcivosti?

...na koji nacin imaju blagodat....rekoh vec,blagodat privlace srcem...,a kad pominjem mjeru ne mislim da se njima daje manje,svima se daje isto,ali nisu u mogucnosti da imaju neko posebno iskustvo iste jer nisu sjedinjeni s Hristom......nesto kao veliko i malo bogatstvo,sustina je ista,mjera nije-veliko bogatstvo jedino s Hristom.....ne mogu da prihvatim da crkva blagodat daje samo preko tajni...a pritom se moli za sve....to mi je licemjerno....ne mogu da prihvatim takvog Boga,moj Bog daje svima,za sve je umro..

Подели на овим сајтовима

Ovo ne zvuci lose ako se malo dublje analizira iz perspektive onih koji imaju umanjenu blagodat spram onih koji se sjedinjuju kroz Pricesce sa Bogom.

Medjutim, to dalje pobudjuje novu nedoumicu, sta je onda sa ljudima koji dizu ruku na sebe, na drugog, hulu na Boga, itd. Da li onda i oni imaju tu umanjenu blagodat? Narocito ako uzmemo u obzir da se Duh Sveti moze proterati https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6170.msg169916.html#msg169916

Подели на овим сајтовима

Ovo ne zvuci lose ako se malo dublje analizira iz perspektive onih koji imaju umanjenu blagodat spram onih koji se sjedinjuju kroz Pricesce sa Bogom.

Medjutim, to dalje pobudjuje novu nedoumicu, sta je onda sa ljudima koji dizu ruku na sebe, na drugog, hulu na Boga, itd. Da li onda i oni imaju tu umanjenu blagodat? Narocito ako uzmemo u obzir da se Duh Sveti moze proterati https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6170.msg169916.html#msg169916

.....opet ponavljam da je srce najvaznije,i da je ono glavno mjerilo bogoozarenosti...i ne moze sve u isti kos,nisu sve samoubice iste,i ubice uopste......

Подели на овим сајтовима

.....opet ponavljam da je srce najvaznije,i da je ono glavno mjerilo bogoozarenosti...i ne moze sve u isti kos,nisu sve samoubice iste,i ubice uopste......

Dobro.

Kako bi ti definisala sopstvenu ozarenost?

Подели на овим сајтовима

Dobro.

...promjenljivu,u zavisnosti od mojih misli...a najvecu dobijam u crkvi,na Liturgiji...tad letim 4chsmu1.........al' ja imam i problem da ne uspijevam da je zadrzim,trudim se ja i sve,al' izmice.....to je borba,jedna losa misao o nekom i ode blagodat dada

Подели на овим сајтовима

Dobro.

...promjenljivu,u zavisnosti od mojih misli...a najvecu dobijam u crkvi,na Liturgiji...tad letim 4chsmu1.........al' ja imam i problem da ne uspijevam da je zadrzim,trudim se ja i sve,al' izmice.....to je borba,jedna losa misao o nekom i ode blagodat dada

Pa i nisi se bas izrazila. Neko ko stoji izvan vere, blagodati i Crkve ne bi imao nijedan razlog da ti poveruje. Mozda malo ovo pomogne  https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4408.msg117070.html#msg117070

Подели на овим сајтовима

Dobro.

...promjenljivu,u zavisnosti od mojih misli...a najvecu dobijam u crkvi,na Liturgiji...tad letim stadaradim.........al' ja imam i problem da ne uspijevam da je zadrzim,trudim se ja i sve,al' izmice.....to je borba,jedna losa misao o nekom i ode blagodat dada

Pa i nisi se bas izrazila. Neko ko stoji izvan vere, blagodati i Crkve ne bi imao nijedan razlog da ti poveruje. Mozda malo ovo pomogne  https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4408.msg117070.html#msg117070

..........znaci ne vazi se sto letim leteti......ne nije psihologizam.,a opet nije mi bas jednostavno objasniti........radost,al' opet nije kao obicna radost.....sve mi je drago,sve volim,ranjivija sam na tudju patnju.......i prosto nekako disem drugacije,to mi je vec teze objasniti.....i nemam nikakvu potrebu za hranom i picem......

Подели на овим сајтовима

Dobro.

...promjenljivu,u zavisnosti od mojih misli...a najvecu dobijam u crkvi,na Liturgiji...tad letim :drugarstvo:.........al' ja imam i problem da ne uspijevam da je zadrzim,trudim se ja i sve,al' izmice.....to je borba,jedna losa misao o nekom i ode blagodat 319.gif

Postoje dva koncepta shvaćanja crkve.Jedan je statički a drugi je dinamički,prema kojemje crkva definisana njenim centrom.Svaka crkva ima svoju definiciju ,,zida,,odnosno granica i definiciju ,, vrata,, kroz koja se ulazi u crkvu.Na primer tradicionalne crkve definišu ,, vrata,,kao krštenje vodomi od toga zavisi dali je neko u crkvi ili van nje.Ovajkonceptcrkve je sterilanjer parališe rast.Jednom kada udješ u crkvu, tvoj zadatak je da u njoj ostaneš u okvirima njenih granica koje su definisane kanonima.Sigurnost spasenjati je ovom pozicijom zagarantovana.Sada kada su ušli u crkvu mogu mahati ljudima izvan crkve i tako vegetirati.Kako se Hristov  mandat učeništva uklapa u ovu sliku.

Hristocentrićni koncept crkve ne definiše crkvu prema njenim granicama već prema centru Hristu.Kao što se zemljotres ne odredjuje prema tome gdese osetio već prema svome epicentru tako i crkvu ne odredjuju njene granice,,,jer ko će kontrolisati Duha Svetoga koji duva gde hoće,,,.

kod ovoga konceptaje presudan faktor pripadnosti i orjentisanosti prema Hristu ne pitamo dali je unutra ili spolja već gde se ona nalazi u odnoisu prema centru dali je Hristu okrenuta.Obraćenje je dakle proces okretanja Od- Ka ,od nezainteresovanosti, greha KA pokajanju spoznaji Svetog Boga.A ne korak preko neke linije ,, vrata,, koja razdvaja svet i ,, svete,,.Jer neki su daleko odHrista ali se kreću prema Hristu.Drugi kao fariseji i Juda su blizu ali se okreću od Hrista.Nije najvažnije gde si lociran već prema kome si okrenut.

Hristocentrični koncept crkve omogućava da ljude susrećemo tamo gde se oni nalaze.Koncept se fokusira na ljude i njihove potrebe i na Hrista a ne da se povlače linije.Isus je zainteresovan za ljude a ne za granice.

Neko pripada crkvi.Neko pripada Hristu.Neko pripada Hristu i Crkvi.Zadnje je idealno.Prvo je mizerno.Drugo je bolje ali dali se mi ponašamo kako verujemo.Zar nećemo uvek pre nazvati bratom i sestrom onoga koji pripada Crkvi od onoga koji pripada samo Hristu.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...