Jump to content

Да ли сте знали? (разне занимљивости)

Оцени ову тему

Тавита

Препоручена порука

• 2 weeks later...
  • Гости

У Русији постоји своја Кињга рекорда, која региструје све нај-нај, прво и једнио у нашој земљи. Она се појавила 1989. године и у многоме се разликује од британског оригинала, говори главни уредник руске књиге Алексеј Свистунов.

Наше издање је озбиљније, пошто низ достигнућа које региструју Енглези за Руса је сасвим нејасан. На пример, рекорди везани за избацивање црва из земље. За мене као главног уредника то се чини сасвим бесмисленим послом, пошто ми немамо такву традицију да сипамо хемикалије у покушају да са квадратног метра избацимо максимум црва. Истовремено у нашој књизи постоје достигнућа којих уопште нема код Британаца. То је на пример највиша руска пећ. Она је виша од шест метара и изазива понос.

Из руске Књиге рекорда се може сазнати много тога занимљивог. На пример, да је високо здање Московског универзитета највише у свету универзитетско здање. Оно је високо 240 метара, има 32 спрата и 40 хиљада соба. А Храм Христа Спаса је највиши православни храм на свету. У Ермитажу у Санкт-Петербургу чува се најстарији тепих на свету, стар две и по хиљаде година. Он је био пронашен 1947. на Алтају и припадао је племенима сточара који су живели тамо у 5. веку пре нове ере.

У руску Књигу рекорда пријаве стижу сваког дана. Шта све не предлажу људи, говори Алексеј Свистунов, од нових стилова пливања до нове спортске опреме или некаквих необичних предмета. Фикстирају се само она достигнућа која су јасна и занимљива свима, подвлачи главни уредник издања.

Ако говоримо о недавно регистрованим рекордима, то је најдужа руска торта – 247 метара. То је јединствено достигнуће које ће се држати вероватно деценију. Торта је била направљена 3. октобра у Астрахану за Дан града. Истог дана у граду је било организовано највеће коло на свету. 6974 астраханца усело се за руке и опасало астрахански кремљ. Постојеће светско достигнуће мало је ниже и добили смо одговор из Гинисове књиге рекорда да овај рекорд може да претендује на светско првенство.

Руси су више пута доспевали у Гинисову књигу рекорда. Најпознатији је Борис Јељцин: 1989. године он је на изборима за Врховни Савет сакупио невиђену предност у гласовима бирача – за њега је гласало 4 726 112 људи више него за његовог супарника, који је добио мање од 400 хиљада гласова. Истакнути руски лекар Фјодор Углов унет је у Књигу рекорда као најстарији активни хирург. До саме смрти у 104. години он је вршио сложене операције и био на челу Савеза борбе за народну трезвеност.

У Гинисовој књизи рекорда много је руских спортиста. Никоме до данас не полази за руком да превазише достигнућа гимнастичарке Ларисе Латињине. Она је шампионка 3 Олимпијаде за редом, добитница 9 златних олимијских медаља и највећег броја олимпијских одличја – 9 златних, 5 сребрних, 4 бронзане. Ништа мање упечатљиве резултате има чувена клизачица Ирина Родњина. За 12 година она није изгубила ни једно међународно такмичење, победила је на три Олимпијаде, 10 светских првенстава и 11 европских.

Међу најистакнутијим рекордерима Гиниса британски лист Индепендент својевремено је прогласио Јурија Гагарина и насеље Ојмјакон у Јакутији. Гагарин је био први човек у космосу, а јакутско место се прославило као најхладније насеље на планети – 1933. године тамо је била регистрована температура од -68 степени Целзијусових.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Русија: -50°C

29.11.2010

У руској републици Јакутија на Далеком Истоку температура се спустила на -50 Целзијусових. Јаки мразови су скоро на целој територији републике. У насељу Ојмјакон измерена је температура -54°C. Тамо је пре сто година забележена најнижа икад температура у свету -67,7°C. 2002 године стуб термометра је показивао 65,4°C.

Подели на овим сајтовима

Španija: Žena se upisala kao vlasnica Sunca, počinje naplaćivati njegovo korištenje

http://www.cafe.ba/slika.php?op=vijest&slika=vijesti_slike/v35154.jpg&width=420

Angeles Duran protekli je petak kod javnog bilježnika zahtijevala da se u vlasničkom list upravo ona uvede kao vlasnica planete Sunca, piše Tvnz.co.nz. Ova ideja pala joj je napamet čitajući novinski članak o Amerikancu koji se registrovao kao vlasnik Mjeseca.

Ona je pojasnila kako u internacionalnim ugovorima stoji da niti jedna država ne može biti vlasnik planeta, ali igdje ne piše da to ne može biti privatna osoba. "Tvrdim da je moj zahtjev legalan, nisam glupa i poznajem zakon. Ja sam to učinila, istu je stvar mogao napraviti bilo ko prije mene, ali nije", rekla je Angeles, a prenosi AP.

Duran je rekla kako želi napraćivati korištenje Sunca, a 50 posto zarade dat će španskoj vladi, a 20 posto dati će penzionskom fondu. 10 posto uložit će u istraživanja, 10 posto udijeliti će gladnima u svijetu, a 10 posto zarade zadaržati će za sebe.

Izvor

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Što za Veneru? Pa Venera kako kažu neki "naučnici" ženska planeta, što nećeš Mars? poljupcic

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

:291291291: mogu li ti doći u goste na Veneru kad zbaviš šporet i drva da popijem slatku?  0212_rolleyes

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

Nema zime ima samo da  0212_rolleyes 0110_hahaha - ali šporet je šporet - vidiš kako se klima mijenja, bolje je biti u pripravnosti  :291291291:

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Гости

НА ГРАНИЦИ НЕМОГУЋЕГ

Објављено од стране Светигора на 14. децембар 2010.

КОСТАНАЈ, 14. децембра - Становник Костанајске области Казахстана Валериј Сејтбаталов бави се иконописом без обзира на то што је потпуно парализован.

На љето 1997. године купајући се у ријеци, Валериј је несрећно скочио у воду и повриједио четврти пршљен, саопштава Интерфакс, цитирајући „Вечерњу Москву“.

У почетку је читао Јеванђеље и духовну литературу, а онда је почео да црта илустрације из Библије – узимајући оловку зубима. Цртао је Исуса и Самарјанку, Исуса и грешницу, Молитву у Гетсиманском врту. Валериј је цртао и портрете својих рођака.

2003. године је нацртао портрет Патријарха Алексија Другог. Кад је поглавар добио портрет, у знак захвалности је Валерију поклонио књигу са посветом.

Прије пет година Валериј је осјетио жељу да слика иконе. У почетку је радио гваш техником, а онда масним бојама, не имајући образовања нити познавајући технику сликања икона.

Прва икона коју је урадио уљем била је икона Пресвете Богородице „Умилење“, затим Почајевска икона Мајке Божје. Архиепископ уралски и гурјевски Антоније посјетио је дом Сејтбаталових и дао Валерију благослов за сликање икона.

Икону светог свештеномученика Пантелејмона Валериј је живописао придржавајући се црквеног канона, изражавајући кроз њу вјерско искуство Цркве.

„Као да Неко води оловку, а ја просто испуњавам Његову вољу“, признао је он.

Извор: Pravoslavie.RU

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Гости

Нова година у отвору у леду

31.12.2010,

У  Тјумењу (Западни Сибир) чланови клуба такозваних «моржева» намеравају да дочекају Нову годину пливајући у леденој води. То је већ традиција – чим часовник откуца поноћ, они зароне у хладну воду. Најмлађи од припадника екстремалног пливања имају 5 година, најстарији 85. Што је хладније напољу (очекује се 30 степени испод нуле), то је топлије у води, јер она увек има температуру изнад нуле, - кажу искусни моржеви. Осим тога ће  у Тјумењу бити одржан отворени шампионат из зимског пливања. Очекује се да ће у тим такмичењима учествовати више од 50 спортиста.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...