horatio Написано Децембар 1, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2012 On 1. 12. 2012. at 1:55, feeble рече И још једна јака у извођењу КУД Жељезничар из Никшића Из које се види да су и Турци били честити Uf, jedna od najboljih i meni najdražih : ) Niko nije "Turke" ljepše opjevao od srpskih guslara tj priznao im viteštvo i snagu, kao neprijateljima - naravno : ) Evo još jedne zanimljive... feeble је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Децембар 1, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2012 И једна љубавна horatio је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Богдановић Тамара Написано Децембар 1, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2012 horatio је реаговао/ла на ово 1 Док год волимо некога због његових врлина, то није ништа озбиљно. Али кад га почнемо љубити због његових мана, онда је то љубав. srcee Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Number15648 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ZarkoZ Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 http://youtu.be/EaumaRWS3wk Number15648, horatio and feeble је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Number15648 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Децембар 9, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2012 Podsjeti me jedan forumaš... Number15648, RYLAH and Милан Б је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Март 2, 2013 Пријави Подели Написано Март 2, 2013 Number15648 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Март 2, 2013 Пријави Подели Написано Март 2, 2013 horatio је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
o. Miroljub Написано Март 2, 2013 Пријави Подели Написано Март 2, 2013 GUSLAREVA SMRT Jovan Jovanovic Zmaj Na zapadu sunce palo na kameno stenje, palo, pa se rasprštalo u drago kamenje A na nebu nebrojice zvezdice se sjaje, ko na zemlji što trepeću suze tužne raje. S koga raja suze lije tako bez prestanka? S Topal paše što je lego al mu nema sanka. Skoči paša, trlja čelo bes mu kida grudi: "Nema Boga, nema pravde, ljudi su neljudi!" "Prolio sam more krvi Te proklete raje, posejo sam u sve kraje gorke uzdisaje." Kud god pođem, zemlja strepi, a raja skapava, ni moj doro vode neće kad nije krvava... Eno blaga sedam kula, još je nebrojano, u haremu mnogo cura, al sam ih se mano... Ne godi mi, ne prija mi, prazne su mi grudi, slavno ime, dično ime, za tim Topal žudi.... Gusle, gusle! - Rajo, rajo! Prokleti hajduci! Zar das vaše ime peva, vi pogorski vuci? Zar da Topal pesmu sluša sto vam vecnost sprema, A taj paša, Topal paša, svog pevača nema? Mrzim zlato, mrzim blago, ta sve mi je tamno, Topal paša pesmu hoće, hoće ime slavno... Zar ta raja samo znade ginut od mog mača? Zar to roblje neće zlata, ne da mi pevača? Tako paša besni, riče, kidaju ga zelje... Pa zaurla: "Turadijo, spremajte veselje! Dovedte mi starca Mirka, zar još nije tuna!? Dovedte mi tog guslara o da divnih struna! Nek mi peva, nek me slavi, slava i milina, Juče sam mu pogubio sva četiri sina! Slepac sedi gusle drži, uz grudi ih steže, turadija peva, klikće sve se rastoleže. Turci piju, Topal neće, kadkad pehar baci, malo pođe, al mu dršću kameni koraci... Slepac sedi, gusle drži, suzom ih poliva, seda kosa dole pala pa gusle pokriva. "Nuder psino! - Ne, ne tako već: starino draga! U čijoj su ruci gusle, u njega je snaga! Kakva snaga,đjaur kleti... Odkud njemu snage? Ne, ne slušaj, pevaj starče, od volje ti drage... Pevaj dela Topal paše ime mi ukrasi, osladi mi gorki život, od smrti me spasi! Da ja čujem kako s peva moja veličina, pustiću ti iz tamnice, sva četiri sina!" "Pustićeš ih?" živnu starac, "Hoću željo draga i daću ti srebra, zlata, nebrojena blaga..." Guslar ćuti, guslar bledi, oh da teških muka, diže gusle i gudalo, al mu dršće ruka. "Pevaj starče, oh ta pevaj, ja se slavit moram, možda ne znaš šta te čeka ako si uporan? Tvoju sreću, tvoju nadu, tvoja četir sina, polomiću, pokosiću, kao četir krina!" Uzdrhta se slepi starac, htede da zagudi, al mu prva, mučna, teška, zastade u grudi. Suze kaplju, kvase gusle, a guslar posrnu, tresnu gusle i razbi ih o zemljicu crnu... "ubojico, poturico, izdajico kleti! Ti dušmane roda svoga, krvava aveti! Polomi mi moju sreću, pokosi mi nadu, al te gusle, srpske gusle, lagati ne znadu...!" To izreče, više neće, klonu, pa posrnu, mrtav pade kraj gusala, na zemljicu crnu. Ciknu paša! - Al mu s lica nestaše oblaci, desnu ruku čelu stavi, krst na sebe baci!!! Kleče pored mrtva starca, da gusle poljubi, jedno ture sabljom mahnu, glavu mu odrubi..... horatio and Ћириличар је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Март 12, 2013 Пријави Подели Написано Март 12, 2013 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Март 14, 2013 Пријави Подели Написано Март 14, 2013 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 http://www.youtube.com/watch?v=NCvJJaezWMw Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Септембар 22, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2013 Баба and horatio је реаговао/ла на ово 2 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Септембар 22, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2013 http://www.youtube.com/watch?v=uQJY9wS3Tac&feature=endscreen&noredirect=1 feeble and horatio је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука