Jump to content

Саша Радуловић - блогови

Оцени ову тему

Иван

Слажете ли се са Сашиним ставовима  

22 члановâ је гласало

1. 1. Слажете ли се са Сашиним ставовима

• Не
      3
    • Углавном не
      2
    • Углавном да
      11
    • Да
      6

Препоручена порука

• Одговори 174
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Тај тржишни однос наш народ је сасвим заборавио прво због комунизма, а онда због повратка у партијски феудализам који и данас влада. Људи се ужасно плаше слободног тржишта, а не разумеју да би тако у ствари свима било пуно боље. Као "вечити студент" који се плаши самосталности и полаже последњи испит десет година, а не разуме да ће му бити 100 пута боље када се откачи родитеља и крене својим путем.

Мој отац је био директор школе преко 20 година и на крају ми је рекао свој закључак - "све мора да буде приватно". Зато што када се не зна власник, никога није брига, не води се рачуна, уништава се имовина, разбацује се новац, никога не можеш да натераш да ради, не можеш никога да отпустиш ако не ради добро и тако даље. Кад се само сетим колико је живаца губио са нерадницима... Страшно.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Мој отац је био директор школе преко 20 година и на крају ми је рекао свој закључак - "све мора да буде приватно". Зато што када се не зна власник, никога није брига, не води се рачуна, уништава се имовина, разбацује се новац, никога не можеш да натераш да ради, не можеш никога да отпустиш ако не ради добро и тако даље. Кад се само сетим колико је живаца губио са нерадницима... Страшно.

Да ли је то проблем државних школа по себи или нашег менталитета? Нисам приметио да Финска има лоше образовање, нераднике и уништавање имовине... иако су све школе до једне јавне и бесплатне (знаш шта подразумевам под бесплатно, да се не накачиш на то). Или Словенија, на пример. Мада ја нисам против приватних школа, али сам за министарство просвете које ће да каже вама који се залажете за ”апсолутну слободу” *-------------------------*. Слобода није исто што и постмодернистички и педагошки релативизам.

Подели на овим сајтовима

Ја ипак мислим да је проблем државних школа који је само увећан нашим менталитетом. Скандинавци и уопште западњаци су по природи вредни и одговорни па то ублажава неефикасност државних институција, али проблем дефинитивно постоји.

Што се министарства тиче - а шта ако на власт дође Мирољуб Петровић и каже да еволуција није наука?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ја ипак мислим да је проблем државних школа који је само увећан нашим менталитетом. Скандинавци и уопште западњаци су по природи вредни и одговорни па то ублажава неефикасност државних институција, али проблем дефинитивно постоји.

ОК, можда си у праву. Али опет треба да објасниш очигледан успех финског модела, који се чак и изучава на многим светским (укључујући и америчке) педагошким школама. Тешко да је тај конкретан модел неефикасан, упркос томе што је 100% државни.

Што се министарства тиче - а шта ако на власт дође Мирољуб Петровић и каже да еволуција није наука?

То је већ добро питање. Рецимо, решење би могло да буде једно велико ограничавање надлежности министарства. На пример, министар би једино требало да спроведе у дело програм написан од стране асоцијације биолошких факутета (који могу да буду и приватни без проблема), никако да ”оставља свој печат”. Дакле, не тоталитарно, ултра бирократско министарство које има огромне надлежности. Него министарство које ће да каже: ”Ако ова школа жели да од државе буде препозната као школа, мора да у оквиру предмета биологија предаје оно што је прописано од стране асоцијације биолошких факултета.” Сам биолошки факултет је аутономан, а министар једино може да провери да ли је исти међународно признат, јер за то постоји прилично јасно дефинисани критеријуми, који су слични свуда у свету. А онда, приватни биолошки факултет ће свакако запошљава своје професоре по стандардним акадменским критеријума да би постао међународно признат, тј. да би успео на тржишту науке. Наравно, ти увек можеш да питаш: ”А шта ако на власт дође Стаљин?”. Па вероватноћу тога смањујемо ако негујемо демократију. Е сад, да ли држава уопште од новца од пореза треба да финансира науку, то је једно велико питање. Баш бих волео да видим шта би се десило са америчком науком без NSF-а. Био би леп експеримент видети твој систем потпуно тржишне науке на делу, само се плашим да ли би га човечанство преживело на временској скали од пар векова. Ако можеш да осмислиш нумеричку симулацију која би нам понудила одговоре, вољан сам да заједно радимо на томе, можемо и рад да објавимо. algabacaju

(ово "ђунисање" као вид омаловажавања, немој да ти се понови.)

мод.Ђунис

Ако је социјални капитализам толико проблем са аспекта економије (нисам ни изблиза стручан, па хајде да без поговора прихватим твоје мишљење да јесте), онда бар испод ”просвећеног капитализма” не може да се иде. ОК, лако је вама инжењерима. Ако направите лош производ, збрисани сте са тржишта за кратко време. Али које ће тржиште да натера моје студенте да престану да се плаше свог пастора који им је још док су били деца испрао мозак? Е сад замисли да део те деце чак ни у школи не може да чује право тренутно стање у науци, јер је тако одлучио ”слободни” власник и ”слободни” родитељи. Надам се да ме разумеш. Контам ја и твоју жељу да родитељ има слободу да васпитава своје дете 100% како жели, али и дете има неку слободу и нека права, а право на образовање је једно од њих. А образовање подразумева и да чујеш шта заиста јесте, а не да га индоктринираш. Знам да ово није једноставно и да је највећи проблем са религиозним родитељима који желе 100% слободу и не тврдим да ја имам магично решење како да сви буду задовољни, али знам да не може тек тако ”потпуна слобода” да реши ствар. Да ли ће школа да буде приватна или не, мање је битно. Али ако та приватна школа хоће да има предмет који се зове ”биологија”, онда се зна шта ту може да се предаје и не сме се релативизовање правдати ничим, па ни ”слободом”.

Подели на овим сајтовима

Неки проблем с мојим модерисањем, Ивице?

Обрати се на одговарајућем месту.

На пдф Монета НЕМА МЕСТА за причу о теорији еволуције, а нарочито не у контексту блаћења и мајмунисања оних који се са дотичном теоријом не слажу.

Свако даље увлачење теорије еволуције у економска питања (а то је нешто чиме се овај пдф бави, дакле ЕКОНОМИЈА), биће брисано без упозорења (почевши од дела твоје претходне поруке).

И то нема везе са мојим (не)залагањем за слободно тржиште, већ има везе с сврхом постојања овог пдф.

Мислим да сам био довољно јасан.

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Извини, али мој мозак не ради линеарно. Потегло се питање приватних школа које би решиле економске проблеме. ОК, али ја питам како спречити креационисте, астрологе, перпетуум мобиле инжењере и разне друге да предају у приватним установама које се зову школе и у којима деца треба да стичу образовање, ако немамо министарствор просвете, тј. неки минимални ниво државне контроле. Немам ништа против да ти верујеш и у лечење виском, али не можеш то звати медицином и предавати деци која нити су довољно зрела, нити имају близу довољно информација да могу из бућкуриша ”слободно” предатих информација сама да извуку праву истину.

Али демагогија Ивице, демагогија.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Извини, али мој мозак не ради линеарно. Потегло се питање приватних школа које би решиле економске проблеме. ОК, али ја питам како спречити креационисте, астрологе, перпетуум мобиле инжењере и разне друге да предају у приватним установама које се зову школе и у којима деца треба да стичу образовање, ако немамо министарствор просвете, тј. неки минимални ниво државне контроле. Немам ништа против да ти верујеш и у лечење виском, али не можеш то звати медицином и предавати деци која нити су довољно зрела, нити имају близу довољно информација да могу из бућкуриша ”слободно” предатих информација сама да извуку праву истину.

Али демагогија Ивице, демагогија.

Демагогија у вези теме?

Или "демагогија" модератора због ставова које је изрекао на другом пдф?

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Дакле, пошто је и ово обрисао: Звонко, молим те да ми не одговараш ништа на овој теми, него на ПП, ако желиш, јер Ђунис брише шта му се навије, тако да нема баш много смисла разговарати.

Дакле, пошто неке ствари и даље нису јасне, поновио бих.

На пдф Монета НЕМА МЕСТА за причу о теорији еволуције (чак ни у виду подметања ситних коски), а нарочито не у контексту (имплицитног) блаћења и мајмунисања оних који се са дотичном теоријом не слажу.

Свако даље увлачење теорије еволуције у економска питања (а то је нешто чиме се овај пдф бави, дакле ЕКОНОМИЈА), биће брисано без упозорења (почевши од дела твоје претходне поруке).

И то нема везе са мојим (не)залагањем за слободно тржиште, већ има везе с сврхом постојања овог пдф.

Подели на овим сајтовима

Такође, Ивице, аргументи ПРО-КОНТРА бесплатног школства могу битни знатно боље засновани.

Заиста не разумем зашто би се образлагање потребе за бесплатним школством правдало аргументом  тачности теорије еволуције?  0203_cool

Подели на овим сајтовима

Дакле, пошто је и ово обрисао: Звонко, молим те да ми не одговараш ништа на овој теми, него на ПП, ако желиш, јер Ђунис брише шта му се навије, тако да нема баш много смисла разговарати.

На пдф Монета НЕМА МЕСТА за причу о теорији еволуције (чак ни у виду подметања ситних коски), а нарочито не у контексту (имплицитног) блаћења и мајмунисања оних који се са дотичном теоријом не слажу.

Али еволуција итекако има везе са економијом. Да не говорим о последицама paradigm shift-a у западном друштву када је Дарвинова теорија заменила Ламаркистичку.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Али еволуција итекако има везе са економијом. Да не говорим о последицама paradigm shift-a у западном друштву када је Дарвинова теорија заменила Ламаркистичку.

Претпостављам да су инфлација, кредитна политика, фискално уређење, рачуноводствени стандарди, менаџерски приступи, маркетиншке кампање, финансијска анализа, економетрија, актуарство уско повезани са теоријом еволуције?

А нарочито са ставовима презентованим у блоговима Саше Радуловића?

Подели на овим сајтовима

Претпостављам да су инфлација, кредитна политика, фискално уређење, рачуноводствени стандарди, менаџерски приступи, маркетиншке кампање, финансијска анализа, економетрија, актуарство уско повезани са теоријом еволуције?

Веома.

Са овим не.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Веома.

Слободан си да отвориш тему у овом ПДФ у којој ћеш објаснити ту повезаност.

Са овим не.

Слажем се. Дакле, ваљало би да се вратимо питањима којима се Саша бавио у својим блоговима.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...