Jump to content

Branko Dragaš

Оцени ову тему

Препоручена порука

meni se ni tvoje pisanje nimalo ne dopada pa koga to interesuje? :)

a avatar cak moze mnogo da kaze o licnosti...

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

meni se ni tvoje pisanje nimalo ne dopada pa koga to interesuje? :)

a avatar cak moze mnogo da kaze o licnosti...

Знам да ти се не допадам, и све док је то тако ја сам миран - јер знам да сам на исправном путу. што се тиче мог аватара, у сваком случају је бољи од твог аватара на коме су приказане инфантилне дебилске фигурице.

Што се тиче Драгаша да појасним - у тој емисији чини ми се да је предлагао да се ватра гаси бензином. Тј. да се колективистичке и кејнизијанске еконосмке политике лече неким другим колективистичким и кејнзијанским мерама.

На овој теми је била слична дискусија - Флорентина и Авокада (чини ми се) су дискотвали око тога које је ПДВ бољи - на улазну или излазну фактуру. Ниједан не ваља. ПДВ је једно од најдеструктивнијих мера у спектру кејнзијанских мера. ПДВ је је оружје за мсаовно уништење и одговоран је за више уништених живота него бомбе бачене на Хирошиму и Нагасаки заједно.

Решење је потпуно укидање ПДВ-а а не његова реформа. У тој емисији Драгаш није до краја расшистио са кејнзијанском економијом, већ је хтео да је поправи, што у старту осуђено на пропаст.

Подели на овим сајтовима

Знам да ти се не допадам, и све док је то тако ја сам миран - јер знам да сам на исправном путу.

to je jedna od floskula-mitova-zabluda koje oce da kruze forumom... nisi miran nemoj da se lazemo, upravo o tome ti i pricam, cudo da nisi reagovao agresivnije, i za to svaka cast, al i dalje ostaje problem prenabildovanog i iskljucivog ega, a ima jos toga... podsecas me na mog kuma :D

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

Подели на овим сајтовима

to je jedna od floskula-mitova-zabluda koje oce da kruze forumom... nisi miran nemoj da se lazemo, upravo o tome ti i pricam, cudo da nisi reagovao agresivnije, i za to svaka cast, al i dalje ostaje problem prenabildovanog i iskljucivog ega, a ima jos toga... podsecas me na mog kuma :D

Е стари ако имаш нешто о мени пошаљи ми на приват. Што се тиче мог ега, за такве типове попут тебе он ће увек бити пренабилдован, чак и више него што можеш да замислиш.

Тема је Бранко Драгаш и адекватне еконосмке политике.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Знам да ти се не допадам, и све док је то тако ја сам миран - јер знам да сам на исправном путу. што се тиче мог аватара, у сваком случају је бољи од твог аватара на коме су приказане инфантилне дебилске фигурице.

Што се тиче Драгаша да појасним - у тој емисији чини ми се да је предлагао да се ватра гаси бензином. Тј. да се колективистичке и кејнизијанске еконосмке политике лече неким другим колективистичким и кејнзијанским мерама.

На овој теми је била слична дискусија - Флорентина и Авокада (чини ми се) су дискотвали око тога које је ПДВ бољи - на улазну или излазну фактуру. Ниједан не ваља. ПДВ је једно од најдеструктивнијих мера у спектру кејнзијанских мера. ПДВ је је оружје за мсаовно уништење и одговоран је за више уништених живота него бомбе бачене на Хирошиму и Нагасаки заједно.

Решење је потпуно укидање ПДВ-а а не његова реформа. У тој емисији Драгаш није до краја расшистио са кејнзијанском економијом, већ је хтео да је поправи, што у старту осуђено на пропаст.

Da pojasnim oko PDV... PDV se placa na izlaznu a odbija na ulaznu fakturu (ukoliko imas pravo na odbitak) tako da je njegov efekat na poslovanje pravnog lica neutralan. Tema o kojoj smo raspravljali odnosila se na pitanje da li PDV placati kada se izda faktura ili kada se ona naplati. Dragas (kao i mnogi drugi u ovoj politickoj kampanji) se zalazu za placanje PDV-a kada se faktura naplati (umesto kada se izda, kao sto je sada slucaj). Ideja je dosta popularisticka, s obzirom na opstu nelikvidnost u srpskoj privredi i jako pogodna za "ubiranje glasova" ali je jako problematicna sa stanovista poreskog sistema jer otvara velike mogucnosti za korupciju i stvara dodatne troskove i probleme kontrole naplate ovakvog poreza,o cemu smo vec pisali Avocado i ja...

Btw, mislim da razumem tvoje razloge za ukidanje PDV, u skladu sa libertarijanskom ekonomskom doktrinom. Medjutim, kao sto i sam znas, to je za sada jos uvek i svugde, ne samo u Srbiji, daleko od realizacije...

Inace, i meni je Dragas pomalo nejasan jer mu ekonomski koncept "plese" izmedju krajnjeg libertarijalizma i potpunog kenzijanizma, sto kod mene izaziva poprilicnu zbunjenost i nedoumice, iako ima nekih ideja koje mi se bas dopadaju...

Подели на овим сајтовима

zbunjeni su mnogi raznim "-izmima"...

a evo novi tekst :)

KAMPANJA

http://dragas.biz/in...anja&Itemid=123

Подели на овим сајтовима

Da pojasnim oko PDV... PDV se placa na izlaznu a odbija na ulaznu fakturu (ukoliko imas pravo na odbitak) tako da je njegov efekat na poslovanje pravnog lica neutralan. Tema o kojoj smo raspravljali odnosila se na pitanje da li PDV placati kada se izda faktura ili kada se ona naplati. Dragas (kao i mnogi drugi u ovoj politickoj kampanji) se zalazu za placanje PDV-a kada se faktura naplati (umesto kada se izda, kao sto je sada slucaj). Ideja je dosta popularisticka, s obzirom na opstu nelikvidnost u srpskoj privredi i jako pogodna za "ubiranje glasova" ali je jako problematicna sa stanovista poreskog sistema jer otvara velike mogucnosti za korupciju i stvara dodatne troskove i probleme kontrole naplate ovakvog poreza,o cemu smo vec pisali Avocado i ja...

Btw, mislim da razumem tvoje razloge za ukidanje PDV, u skladu sa libertarijanskom ekonomskom doktrinom. Medjutim, kao sto i sam znas, to je za sada jos uvek i svugde, ne samo u Srbiji, daleko od realizacije...

Inace, i meni je Dragas pomalo nejasan jer mu ekonomski koncept "plese" izmedju krajnjeg libertarijalizma i potpunog kenzijanizma, sto kod mene izaziva poprilicnu zbunjenost i nedoumice, iako ima nekih ideja koje mi se bas dopadaju...

Откуцао сам ти један дуго одговор па сам га случајно избрисао ... :(

Елем, ПДВ на излазну је увек већи од ПДВ на улазну фактуру, јер се обрачунава и на трошкове и на профит.

Колико знам, ПДВ-а нема у САД.

Подели на овим сајтовима

Елем, ПДВ на излазну је увек већи од ПДВ на улазну фактуру, јер се обрачунава и на трошкове и на профит.

Value added tax

Само, колико сам укапирао, код њих се прво одузму трошкови, па се на чисту зараду дода порез, пошто порез плаћа произвођач, па тако да се не наплаћује порез неколико пута у производном процесу. Ако сам добро укапирао.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Jeste, ali ga placa kupac, tj. PDV je porez koji placa krajnji potrosac a ne proizvodjac/pravni subjekt.

U SAD mozda nema PDV-a, ali sigurno postoji neki drugi porez kao npr. porez na promet ili nesto sl. sto je ekvivalent PDV-u kod nas.

Подели на овим сајтовима

Value added tax

Само, колико сам укапирао, код њих се прво одузму трошкови, па се на чисту зараду дода порез, пошто порез плаћа произвођач, па тако да се не наплаћује порез неколико пута у производном процесу. Ако сам добро укапирао.

Ne razumem se u ekonomiju, ali sa aapekta kupca to izgleda ovako: cene su obično navedene bez VAT-a, a onda se zavisno od države doda neki iznos na ime VAT-a i to ukupno plaća kupac.

Подели на овим сајтовима

Jeste, ali ga placa kupac, tj. PDV je porez koji placa krajnji potrosac a ne proizvodjac/pravni subjekt.

U SAD mozda nema PDV-a, ali sigurno postoji neki drugi porez kao npr. porez na promet ili nesto sl. sto je ekvivalent PDV-u kod nas.

А то што га плаћа купац то нема везе? Зар није ПДВ уведен да би побољшао положај купаца тј. обичних грађана.

У ствари, сада морам да напишем дужи одговор.

ПДВ је мултипликовани порез који се наплаћује у еколико корака у производном ланцу и неколико пута подиже додатни трошак. На крају ПДВ збирно веома поскупљује производњу и драстично смањује профит. Ово је убица за мале и start up форме, тј. оне које не располажу довољним финансијским ресурсима. ПДВ веома отежава преживљавање на тржишту у првим месецима и годинама које су најкритичније за сваку нову фирму. Даље, ПДВ доводи до заједно са осталим деструктивним кејнзијанским методама, до драстичног повећања број монопла, јер додатно отежава улазак и опстанак на тржишту слабо ликвидних играча. У крајњиј инстанци ПДВ смањује конкурентност, иновативност и динамику развоја.

Даље, обични порез је смрт за ефикасну алокацију ресурса, јер искривљује информацију о понуди и тражњи. Али ПДВ је десет пута смртоносније средство јер доводи до скоро потпуно погрешне информације о понуди и тражњи, која се са повећањем стопе ПДВ (и других пореза) још више повећава. Последица су све већи доњи у горњи лимити у циклусима, и до неефикасне алокације ресурса у производњи.

Поред тога, ПДВ је веома скуп порез који значајно повећава администрацију, регулацију и самим тим трошкове свог убирања и број администрације.

Све у свему, лично сматрам да постоје два најсмртоноснија средства кејнзијанске економије: ПДВ и регулација ек. циклуса. То су две ствари које су одговорне за готово целу мизерију коју данас имамо на делу.

Има и једна невидљива страна ПДВ-а, која је первезна. ПДВ се плаћа пре обрачуна профита. Тј. фирма плати ПДВ на рецимо 100 продатих производа, чак и ако је пословала са губитком. Тј. држава узме својих 22 % чак и ако сте ви остварили минус. Чак су и Турци јањичари узимали десетину након што извршиш убирање летине. Дакле стручно речено након што оствариш профит.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Value added tax

http://hr.wikipedia.org/wiki/Porez_na_dodanu_vrijednost

Погледај доле под рубриком "предности ПДВ-а". Прва предност је "да се убире у свакој појединој фази производног циклуса а не једнократно (као други порези)" и друга "да је издашан". Тј. да доноси веће приходе држави од обичног пореза. Дакле, врши већу алокацију новца од грађана према држави. Пошто је количина вредности увек иста, то значи да су гражани сиромашнији а држава све богатија. Даље, то значи мање инвестиција, слабији инпулси за улазак на тржиште, мање нових предузећа и радних места, мање иновативности и на крају све спорији економски циклус.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...