Ратко :( Написано Април 24, 2011 Пријави Подели Написано Април 24, 2011 Ајде престаните да објашњавате.Знате да то неће ништа да прихвати и остаће на старом.А ви слободно губите време и живце. dada 0442_feel Момчино, немо се срдиш... dada Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Април 24, 2011 Пријави Подели Написано Април 24, 2011 Ne bih se složio - istraži pa ćeš videti. Ne jedan matematičar je našao Boga - neko ga ne zove tim imenom, nazivaju Ga Umom, Inteligencijom, jer kad vide zakonitost i to tako jako logički povezanu, ne možeš a da ne shvatiš da to nije moglo samo od sebe da nastane, da je trebao Um to da smisli i uspostavi. E sad, ima onih koji su zaslepljeni svojim sopstvenim umom, i to prenebregavaju. Meni je interesantno da mnogi naučnici svaki dan otkrivaju nove zakonitosti u svetu, a da samima NIKAD ne pada na pamet - otkuda zakonitost u svetu, kad i sami znaju da svet, po zakonima termodinamike, u stvari teži apsolutnom haosu - pa ipak, nešto (mi kažemo NEKO - BOG - LIČNOST) ga drži u postojanju i u komadu. Postojanje zakonitosti ukazuje na postojanje boga. Jedna od tih zakonitosti uslovljava haos. Bog je razlog sto haosa nema i pored bozije zakonitosti koja to uslovljava. Vernicka logika- doesnt stop to amase me 1312_womens PS. Naucnici uglavnom uopste ne razmisljaju na nacin koji si opisao... mozda u srednjem veku... danas ne... (bez obzira da li su vernici ili ateisti) пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Април 24, 2011 Пријави Подели Написано Април 24, 2011 Zasto alarmantno mali broj ljudi zaista razume veru? heh,ovo je dobro evo sličnog pitanja koji je smisao života?i zašto ga mali broj ljudi zna,a koliko ih je do sada protutnjalo zemljom "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Април 24, 2011 Пријави Подели Написано Април 24, 2011 Zasto alarmantno mali broj ljudi zaista razume veru? heh,ovo je dobro evo sličnog pitanja koji je smisao života?i zašto ga mali broj ljudi zna,a koliko ih je do sada protutnjalo zemljom Hehe, zasto naslucujem da je taj mali broj ljudi upravo onaj alarmantno mali broj vernika .please. пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Април 25, 2011 Пријави Подели Написано Април 25, 2011 Ne bih se složio - istraži pa ćeš videti. Ne jedan matematičar je našao Boga - neko ga ne zove tim imenom, nazivaju Ga Umom, Inteligencijom, jer kad vide zakonitost i to tako jako logički povezanu, ne možeš a da ne shvatiš da to nije moglo samo od sebe da nastane, da je trebao Um to da smisli i uspostavi. E sad, ima onih koji su zaslepljeni svojim sopstvenim umom, i to prenebregavaju. Meni je interesantno da mnogi naučnici svaki dan otkrivaju nove zakonitosti u svetu, a da samima NIKAD ne pada na pamet - otkuda zakonitost u svetu, kad i sami znaju da svet, po zakonima termodinamike, u stvari teži apsolutnom haosu - pa ipak, nešto (mi kažemo NEKO - BOG - LIČNOST) ga drži u postojanju i u komadu. Postojanje zakonitosti ukazuje na postojanje boga. Jedna od tih zakonitosti uslovljava haos. Bog je razlog sto haosa nema i pored bozije zakonitosti koja to uslovljava. Vernicka logika- doesnt stop to amase me 0212_rolleyes PS. Naucnici uglavnom uopste ne razmisljaju na nacin koji si opisao... mozda u srednjem veku... danas ne... (bez obzira da li su vernici ili ateisti) Pogrešno sam se izrazio. Ne haosu kakvog ga ti zamišljaš, nego haosu kojim se naziva stanje kada mi ne vidimo zakonitost. I Haos je stanje u kojem je kretanje određeno nekim zakonitostima - koje su za nas previše komplikovane da bi ih sve pobrojali. Kada rekoh haos, onda mislim na stanje u kome čestice, da se tako izrazim, ne deluju sinhrono, već svaka za sebe, a kad deluju sinhrono, očigledno je da tako deluju po nekom zakonu koji deluje, ali ga mi ne možemo objasniti. No tu prestaje moja priča, jer je tebi očigledno do zafrkancije, a kao što reče Bartendaz, ima i pametnijih stvari nego da se prepucavam sa tobom mereći reči na grame. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Април 25, 2011 Пријави Подели Написано Април 25, 2011 No tu prestaje moja priča... pametna odluka... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Април 28, 2011 Пријави Подели Написано Април 28, 2011 Nazalost ovakvih vernika je najvise i ako nam neko dodje glave to ce biti takvi vernici. A mi sa nesto suptilnijim shvatanjima cele price cemo od ateista biti smatrani za statisticku gresku a od ostalih za pink pravoslavce. To dovodi do drugog problema... zasto je to tako? A tako je u svim religijama. Zasto alarmantno mali broj ljudi zaista razume veru? Zar nije bilo dovoljno vremena da se sve lepo objasni i sredi u glavama ljudi? I nemoj da se pozivate na opresiju religije, jer, realno, nikad u istoriji religija nije imala dostojnog ili dovoljno jakog protivnika koji bi mogao da je ugrozi... cak i danas tako nesto ne postoji i ako religija nekad bude nestala, bice to zato sto se urusila u samu sebe... Мислим да нико није одговорио на ово питање које ми се чини значајним. Мрачњак је овде у праву - релативно мали број људи разумева веру на суштински начин. И, што је мања сигурност у сопствено веровање, агресивност је већа. Ово, свакако важи и за политичку идеологију и било који други вид људског веровања или уверења. Зашто је то тако? Одлично питање. Иначе, у мом потпису имаш Тертулијанов став, који сам прихватио као свој: "Верујем јер је апсурдно..." Да, упркос чињеницама или одсуству чињеница, без било какве потребе за чудима и доказима натприродног... Већина људи то, лично сам се уверио, није у стању. Већина људи не тражи слободу да чини суштинске изборе - напротив, траже слободу од одговорности за своје изборе. Неки то проналазе у псеудорелигиозности (све врсте идолопоклонства и сујеверја, нажалост често латентно присутне и у "мејнстрим" религијама), други у политичким идеологијама, трећи у болестима зависности и разним видовима социјалних патологија... И то је онда бекство од смисла, то је онда препуштање низводној пловидби. Многи људи направе тај, често последњи избор у животу - препусте се речном току, зато што је то "лакше," мада њихово биће ЗНА, осећај је непогрешив - да се на крају реке живота налази водопад смрти. Не знам колико ти може значити ова метафора. Свакако, надам се да се нећеш буквалистички ухватити за банално очигледну ствар да и они који пливају узводно и они који се препуштају низводно, подједнако умиру. Не, није подједнако. Ствар је управо у енергији коју улажемо у живот, у начину на који делујемо на свет око себе. Да ли растемо и развијамо се - пре свега као личности, чинећи етички исправне изборе који су увек тежи пут од "ентропичких." Узмимо да за сваког човека, ма у шта да верује, постоји ипак неки смисао (или чак Смисао). И даље имамо три избора - да према том смислу бздемо индиферентни, да се боримо за њега или против њега... И вероватно сви ми, током читавог живота, периодично и циклично пролазимо кроз све три фазе односа према смислу. Тек сагледавањем овог увода, долазимо и до твог питања и мог покушаја да одговорим. Мислим да већина људи тражи лакши пут. Желе да буду индиферентни, да уложе што мање енергије у живот (а "добију" што више). У том смислу, био бих слободан да те подсетим на чувено Хегелово дело Феноменологија духа (посебно на причу о робу и господару, која сјајно илуструје исходиште таквог животног става). И људи траже неког другог да им да тај смисао, беже од вере као односа и траже "веру" као митологију. Зато сам дубоко убеђен да су сви атеисти далеко већи потенцијал за праве, суштинске вернике, него већина оних који се као верници декларишу. Да ли ће се тај потенцијал и остварити, сасвим је друга ствар. За почетак, да би атеиста постао верник, мора да победи самога себе, своју сујету, свој его - да схвати и да прихвати да постоји реалност која га превазилази - и да та реалност постоји, управо зато што за њу нема доказа, управо зато што није потчињена рационалном. Желео бих да нагласим - ја себе не постављам као некаквог мисионара, не зарађујем "рецке" на небу тако што бих Христовом стаду приводио нове овце. Немам никакав "интерес" (ни овоземаљски ни онострани), да било који атеиста постане верник. Разлог због ког овде пишем је моје лично задовољство да своју енергију усмерим ка размишљању о овим темама - и највише волим управо размену мишљења са неистомишљеницима, пошто је то за мене прави дијалошки однос (макар био и виртуелни). Мислим да је сусрет верника и атеиста изузетно користан, пошто и једни и други кроз плодотворан дијалог можемо да проширимо видике. И све док се трудимо, па макар то било и на овакав начин, мислим да и једни и други ипак пливамо узводно - за извору и исходишту смисла, ма какво му име дали. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 29, 2011 Пријави Подели Написано Април 29, 2011 hvala lepo, lep post! :cheesy: Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Април 29, 2011 Пријави Подели Написано Април 29, 2011 bliss jeeee So great is his certainty that mere facts cannot shake it. smej.gif 0102_laugh smej.gif dada dada Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drradomir Написано Мај 12, 2011 Пријави Подели Написано Мај 12, 2011 Ма ајде да Лота и разумемо, али ако нам је све отприлике регулисано заповестима, и ако нас воде пастири а ми смо овце, и ако треба да се нон стоп молимо са Господе помилуј, зашто нам је Господ дао оволики мозак? Шта ће нам? Што нам није дао овчећи мозак? Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће, или за какав празник, или за младине, или за суботе; (Колошанима 2:16) Веру, коју имаш, имај за себе пред Богом. Блажен је ко не осуђује самога себе за оно што сматра да је добро - (Римљанима 14:22) И пруживши руку своју на ученике своје рече: Ето мати моја и браћа моја. Јер ко извршује вољу Оца мог који је на небесима, онај је брат мој и сестра и мати. (Матеј 12: 47-49) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Мај 12, 2011 Пријави Подели Написано Мај 12, 2011 Ма ајде да Лота и разумемо, али ако нам је све отприлике регулисано заповестима, и ако нас воде пастири а ми смо овце, и ако треба да се нон стоп молимо са Господе помилуј, зашто нам је Господ дао оволики мозак? Шта ће нам? Што нам није дао овчећи мозак? Колико видим теби је дао! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Мај 13, 2011 Пријави Подели Написано Мај 13, 2011 Ма ајде да Лота и разумемо, али ако нам је све отприлике регулисано заповестима, и ако нас воде пастири а ми смо овце, и ако треба да се нон стоп молимо са Господе помилуј, зашто нам је Господ дао оволики мозак? Шта ће нам? Што нам није дао овчећи мозак? Колико видим теби је дао! Uvreda kao validan argument... Zasto su svi srednjoskolci agresivni danas? i to je pitanje od velike vaznosti... jednako vazno kao i pitanje zasto malo vernika razume veru... Zato sto umesto da taslache nesto oni sede po forumima i mrse m***. пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Мај 13, 2011 Пријави Подели Написано Мај 13, 2011 Ма ајде да Лота и разумемо, али ако нам је све отприлике регулисано заповестима, и ако нас воде пастири а ми смо овце, и ако треба да се нон стоп молимо са Господе помилуј, зашто нам је Господ дао оволики мозак? Шта ће нам? Што нам није дао овчећи мозак? Колико видим теби је дао! Uvreda kao validan argument... Zasto su svi srednjoskolci agresivni danas? i to je pitanje od velike vaznosti... jednako vazno kao i pitanje zasto malo vernika razume veru... Zato sto umesto da taslache nesto oni sede po forumima i mrse m***. Овај је пре месец дана тражио савете како да се реши свог греха.А сад долази и прозива.Представљао се као Јеховин сведок,ако не грешим.Тако да ово није увреда,ово је репли на његов безобразлук.Нико није луд да на форуму чува неког безобразног,јер он нема намеру да учи. Са њима је боље одмах безобразно,зашто да глумим ту сад неку љубав према неком неваспитаном?Погледај ко је први увредио.Ми јесмо хришћани,али не значи да требамо да будемо глупи и да нас свакакви прозивају и исмевају на нашем форуму? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Мај 13, 2011 Пријави Подели Написано Мај 13, 2011 ti si Mracnjak pun nekih dezinformacija Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Мај 13, 2011 Пријави Подели Написано Мај 13, 2011 ti si Mracnjak pun nekih dezinformacija dada sto? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука