Ненад Написано Април 6, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Април 6, 2011 Manite se corava posla diskutovanja sa Nenadom... Ако већ коментаришеш, напиши бар неки разлог. Као да ниси прочитао горњу расправу? Наведено атеистичко тумачење је правилније? Можда ја нешто не знам? Ту сам да научим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Април 6, 2011 Пријави Подели Написано Април 6, 2011 1. bog je sprzio sodomu i gomoru. a onda skamenio zenu jer se tanananana: okrenula. a u prici o onanu je umlatio i njega i brata mu zbog jednog greha. A malo pre toga je poplavio celu zemlju I pobio sve sto je na njoj postojalo. hmmm... bice da nesto ne stima u tome sta pises. 3. iz teksta biblije nije uopste jasno kakav je i koji su sve gresi bili onih koji su ziveli u sodomi i gomori, niti koliko je trajao (ako mislis suprotno - daj citat, preskoci me pausalnih tumacenja). Ipak, moram se sloziti s tobom da su cerke ipak bolje od lota (za vreme svog boravka u gradu), jer njihov predobri otac odlucuje da ponudi svoje nevine, negresne cerke rulji da ih siluje. Fin covek, nema sta. 4. ja ne mogu da verujem svojim ocima: ali ti si upravo opravdao incest&silovanje. Nek budem neuvidjavni cudak, al meni su i dalje i incest i silovanje antiteza moralnosti. usput, posto je prvi deo price o sodomi aktuelan u modernom svetu, onda mora da je i ovaj drugi. Te se nadam da ce se uskoro sveta crkva zaloziti za legalizaciju incesta, jer je to... bitno za ocuvanje potomstva <ovde ubaciti onaj smajli sto povraca Eh, kako objasniti nekome ko to ne želi da shvati da se priča starosti preko 3000 godina ne čita kao novinski članak iz današnje politike? Tadašnji ljudi se nisu bavili filozofijom i moralom tehničkim rečnikom današnjice, već su svoje moralne poruke pretakali u priče. Evo samo jednog malog detalja - pričao žrtvovanju čerki je priča o tome da je bližnji važniji od svega što poseduješ. Da je Lot sebe ponudio, manji bi efekat bio jer je čerke voleo više od sebe - ali je stao u odbranu bližnjeg i po tu cenu. Naravno, iz današnje vizure možeš da kažeš - pa što sebe nije onda ponudio i zaštitio ćerke...problem je što tako nisu razmišljali pre 3000 godina. Drugačije su slike, metafore, kultura - sve - i da bi se prenela poruka, naravno da je korišćen rečnik i slike koje su bile tadašnjim ljudima jasne. Da bi bile nama danas jasne, prvo moraš da vidiš šta je to tada značilo, pa da prevedeš u današnje vreme. Biblija NIJE knjiga, roman. Biblija je ISKUSTVO naroda, pisana od vernih - vernima. Ko je čita u drugačijem kodu, promašio je smisao. To ti je kao da pitaš liju zašto je ukrala gavranu sir iz kljuna. Nit lija govori, nit gavran - niti iko traži "istorijsku" istinu u tom tekstu. Tako je i sa Biblijom, samo što nema ni lije ni gavrana, ali ima poruke do koje treba ZNATI doći. Iako Bibliju sada, Bogu hvala, možeš da nabaviš gde god hoćeš, i pored činjenice da umeš da čitaš, to sve ipak nije ni blizu dovoljno da razumeš šta Biblijski tekstovi govore. P.S. Lotova žena se skamenila jer je, zajedno sa mužem okrenula leđa grehu, i počela je da se udaljava, no ipak, pogledavši unazad, pokazala je da se nije oslobodila istog, i to ju je uništilo, ne Bog. Nije nju Bog skamenio. Bog je dao upozorenje - ne osvrćite se, pa ipak, ona je to uradila...Čija je krivica? Mislim da je očigledno. Ako majka kaže detetu ne guraj prst u struju, ubiće te, a ono gurne ipak - ko je kriv? Majka ili dete? Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Април 6, 2011 Пријави Подели Написано Април 6, 2011 presvetli otac amfilohije je kuga zemaljska koja prica svasta, podstice na nasilje, siri mrznju i time ozracuje normalan svet vise od osiromasenog uranijuma. usput je, posto je u celibatu, nepolodan. a zna se da se drvo koje roda ne daje sece i u oganj baca. verujem da se ne slazes s ovim sto napisah, ali sam siguran da to neces okarakterisati kao govor mrznje vec kao kritiku njegove neplodnosti koju bog nikako ne voli... Не слаже се ни администрација јер смо кроз ове твоје речи се сви нашли прозвани.На овом форуму овакав начин говора не толеришемо. Сада ти иизричем јавну опомену. Ово ти је прва ,трећа је бан на одређено време. Дејан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drradomir Написано Април 11, 2011 Пријави Подели Написано Април 11, 2011 овај атеиста је баш неваљао. Види се да не пости. Треба га убедити да ништа не једе и да ништа не оплођава неко дуже време, и да не спава тј. да бди, а и није лоше да се клечећи моли доста пута и да схвати да је најгори и да не сме ништа да каже против свештених људи, уз то би било добро и да разда своје имање сиромасима. Како то још није научио. Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће, или за какав празник, или за младине, или за суботе; (Колошанима 2:16) Веру, коју имаш, имај за себе пред Богом. Блажен је ко не осуђује самога себе за оно што сматра да је добро - (Римљанима 14:22) И пруживши руку своју на ученике своје рече: Ето мати моја и браћа моја. Јер ко извршује вољу Оца мог који је на небесима, онај је брат мој и сестра и мати. (Матеј 12: 47-49) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Април 11, 2011 Пријави Подели Написано Април 11, 2011 овај атеиста је баш неваљао. Види се да не пости. Треба га убедити да ништа не једе и да ништа не оплођава неко дуже време, и да не спава тј. да бди, а и није лоше да се клечећи моли доста пута и да схвати да је најгори и да не сме ништа да каже против свештених људи, уз то би било добро и да разда своје имање сиромасима. Како то још није научио. Ае буди мало прецизнији следећи пут кад пишеш.Логично је да кад пишеш нешто буде од користи за тебе и за оног ко чита.Овако.. greengrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
donatien Написано Април 15, 2011 Пријави Подели Написано Април 15, 2011 presvetli otac amfilohije je kuga zemaljska koja prica svasta, podstice na nasilje, siri mrznju i time ozracuje normalan svet vise od osiromasenog uranijuma. usput je, posto je u celibatu, nepolodan. a zna se da se drvo koje roda ne daje sece i u oganj baca. verujem da se ne slazes s ovim sto napisah, ali sam siguran da to neces okarakterisati kao govor mrznje vec kao kritiku njegove neplodnosti koju bog nikako ne voli... Не слаже се ни администрација јер смо кроз ове твоје речи се сви нашли прозвани.На овом форуму овакав начин говора не толеришемо. Сада ти иизричем јавну опомену. Ово ти је прва ,трећа је бан на одређено време. Дејан drago mi je sto si se nasao uvredjenim jer svrha toga sto sam napisao je bio reductio ad absurdum. nenad je tvrdio da ono sto je izrekao rista radovic nije govor mrznje - da je on pun ljubavi a da su takve njegove reci usmerene protiv greha. ja sam samo pitao sta bi bilo ako bih reci riste radovica primenio na njemu samom. (obrati paznju da je u mojoj originalnoj poruci upotrebljen kondicional. takodje, on je bio taj koji je u svom govoru pred paradu ponosa uporedio homoseskualce i lezbejke sa osiromasenim uranijumom, predlozio da se izlece bacanjem u oganj, itd. ) ti si sam rekao da si se nasao uvredjenim kao i mnogi clanovi foruma. e pa, i rista je tako (u najmanju ruku) uvredio mnoge ljude i zato bi ga trebalo banovati iz javnog zivota na neko vreme. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
donatien Написано Април 15, 2011 Пријави Подели Написано Април 15, 2011 1. bog je sprzio sodomu i gomoru. a onda skamenio zenu jer se tanananana: okrenula. a u prici o onanu je umlatio i njega i brata mu zbog jednog greha. A malo pre toga je poplavio celu zemlju I pobio sve sto je na njoj postojalo. hmmm... bice da nesto ne stima u tome sta pises. 3. iz teksta biblije nije uopste jasno kakav je i koji su sve gresi bili onih koji su ziveli u sodomi i gomori, niti koliko je trajao (ako mislis suprotno - daj citat, preskoci me pausalnih tumacenja). Ipak, moram se sloziti s tobom da su cerke ipak bolje od lota (za vreme svog boravka u gradu), jer njihov predobri otac odlucuje da ponudi svoje nevine, negresne cerke rulji da ih siluje. Fin covek, nema sta. 4. ja ne mogu da verujem svojim ocima: ali ti si upravo opravdao incest&silovanje. Nek budem neuvidjavni cudak, al meni su i dalje i incest i silovanje antiteza moralnosti. usput, posto je prvi deo price o sodomi aktuelan u modernom svetu, onda mora da je i ovaj drugi. Te se nadam da ce se uskoro sveta crkva zaloziti za legalizaciju incesta, jer je to... bitno za ocuvanje potomstva <ovde ubaciti onaj smajli sto povraca Eh, kako objasniti nekome ko to ne želi da shvati da se priča starosti preko 3000 godina ne čita kao novinski članak iz današnje politike? veruj mi na rec kad ti kazem da je to mnogo lakse nego sto je moguce objasniti nekom ko zeli da veruje da se moralne vrednosti od pre 3000 godina ne mogu primenjivati u modernom svetu. Tadašnji ljudi se nisu bavili filozofijom i moralom tehničkim rečnikom današnjice, već su svoje moralne poruke pretakali u priče. Evo samo jednog malog detalja - pričao žrtvovanju čerki je priča o tome da je bližnji važniji od svega što poseduješ. Da je Lot sebe ponudio, manji bi efekat bio jer je čerke voleo više od sebe - ali je stao u odbranu bližnjeg i po tu cenu. Naravno, iz današnje vizure možeš da kažeš - pa što sebe nije onda ponudio i zaštitio ćerke...problem je što tako nisu razmišljali pre 3000 godina. u pravu si ponovo kad kazes da nisu tako razmisljali pre 3000 godina. tad je muskarac bio sve i svja, a zena je tretirana kao potrosna roba. za razliku od modernog sveta gde se ljudi tretiraju isto bez obzira na pol (manje vise, postoje neke organizacije koje postoje par milenijuma koje su po svojoj prirodi izrazeno mizogene) ko sada primenjuje moderna shvatanja na pricu od pre 3000 godina? 1000000001010 Drugačije su slike, metafore, kultura - sve - i da bi se prenela poruka, naravno da je korišćen rečnik i slike koje su bile tadašnjim ljudima jasne. Da bi bile nama danas jasne, prvo moraš da vidiš šta je to tada značilo, pa da prevedeš u današnje vreme. Biblija NIJE knjiga, roman. Biblija je ISKUSTVO naroda, pisana od vernih - vernima. Ko je čita u drugačijem kodu, promašio je smisao. To ti je kao da pitaš liju zašto je ukrala gavranu sir iz kljuna. Nit lija govori, nit gavran - niti iko traži "istorijsku" istinu u tom tekstu. molim da me postedis praznih recenica, praznih floskula i jadnih metafora. cuvaj ih za ispiranje mozgova dece na veronauci (npr) hvala. Tako je i sa Biblijom, samo što nema ni lije ni gavrana, ali ima poruke do koje treba ZNATI doći. Iako Bibliju sada, Bogu hvala, možeš da nabaviš gde god hoćeš, i pored činjenice da umeš da čitaš, to sve ipak nije ni blizu dovoljno da razumeš šta Biblijski tekstovi govore. to i zelim da doznam ali nikako da dobijem odgovore koji me zanimaju. ni od nenada, ni od tebe, a izgleda da nije spreman da to rastumaci niti iko drugi ovde na forumu koji se bavi bas verskim pitanjima. naime, zaista me zanima koja je moralna pouka onog dela price koji se bavi incestom i kako da iskoristimo tu pouku danas. ili na primer, zasto se svestena lica uvek drze samo prvog dela price i prenose ga vernicima. svi vernici koje znam su znali da mi kazu neku pribliznu verziju prvog dela price o sodomi i gomori (s nekim odstupanjima u odnosu na ono sto pise u bibliji, ali dobro, da se oprosti). NIKO od njih nije znao sta se desava na kraju price. P.S. Lotova žena se skamenila jer je, zajedno sa mužem okrenula leđa grehu, i počela je da se udaljava, no ipak, pogledavši unazad, pokazala je da se nije oslobodila istog, i to ju je uništilo, ne Bog. ovakvo teolosko tumacenje me zanima. hvala. ono sto je malo problematicno u takvom tumacenju je sto ono eliminise mogucnost oprosta greha. koliko ja znam (ispravi me ako gresim) - jedna od osnova hriscanstva je da ako se greh istinski odbaci od sebe i ako se osoba iskreno, u srcu pokaje da ce ona biti spasena. lotovoj zeni nije data ta mogucnost, vec je automatski kaznjena. Nije nju Bog skamenio. Bog je dao upozorenje - ne osvrćite se, pa ipak, ona je to uradila...Čija je krivica? Mislim da je očigledno. Ako majka kaže detetu ne guraj prst u struju, ubiće te, a ono gurne ipak - ko je kriv? Majka ili dete? kriva je majka jer nije pazila na dete. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Април 20, 2011 Пријави Подели Написано Април 20, 2011 Сад ми ништа није јасно. Ко овде са ким разговара а ко само копира са другог места...? И докле сте стигли? sve u najboljem redu girl_jumping nenad je iskopirao raspravu koju sam imao sa njim na facebook.u i sada se ona ovde nastavlja Који ли нам је то ветар донео маркиза де Сада на форум? Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Април 20, 2011 Пријави Подели Написано Април 20, 2011 Drugačije su slike, metafore, kultura - sve - i da bi se prenela poruka, naravno da je korišćen rečnik i slike koje su bile tadašnjim ljudima jasne. Da bi bile nama danas jasne, prvo moraš da vidiš šta je to tada značilo, pa da prevedeš u današnje vreme. Biblija NIJE knjiga, roman. Biblija je ISKUSTVO naroda, pisana od vernih - vernima. Ko je čita u drugačijem kodu, promašio je smisao. To ti je kao da pitaš liju zašto je ukrala gavranu sir iz kljuna. Nit lija govori, nit gavran - niti iko traži "istorijsku" istinu u tom tekstu. molim da me postedis praznih recenica, praznih floskula i jadnih metafora. cuvaj ih za ispiranje mozgova dece na veronauci (npr) hvala. Znaš kako, mozak se svakako ispira, samo zavisi čime ga ispiraš. Da li ateizmom koji je vera bez ikakvih osnova, ili verom koja ima itekako osnove. Tvoj izbor, naravno. Tako je i sa Biblijom, samo što nema ni lije ni gavrana, ali ima poruke do koje treba ZNATI doći. Iako Bibliju sada, Bogu hvala, možeš da nabaviš gde god hoćeš, i pored činjenice da umeš da čitaš, to sve ipak nije ni blizu dovoljno da razumeš šta Biblijski tekstovi govore. to i zelim da doznam ali nikako da dobijem odgovore koji me zanimaju. ni od nenada, ni od tebe, a izgleda da nije spreman da to rastumaci niti iko drugi ovde na forumu koji se bavi bas verskim pitanjima. Znaš kako. Odgovori su odgovori. Ne dobijaš uvek željeni odgovor jer često odgovori nisu nešto što je po našoj volji. Sa druge strane, nekad ne možeš da dobiješ odgovor na neko pitanje jer pitanje ume da zatraži odgovor na stvari na koje predmet propitivanja uopšte ne odgovara. ono sto je malo problematicno u takvom tumacenju je sto ono eliminise mogucnost oprosta greha. koliko ja znam (ispravi me ako gresim) - jedna od osnova hriscanstva je da ako se greh istinski odbaci od sebe i ako se osoba iskreno, u srcu pokaje da ce ona biti spasena. lotovoj zeni nije data ta mogucnost, vec je automatski kaznjena. Dakle, to je slika potpunog pada, ne posrtanja, oprost u toj priči itekako postoji. Abraham se zalaže sa njih i Bog smanjuje broj onih zbog kojih će uništiti sodomu. Ovo je takođe i slika koja govori o tome da ako se ne prekine sa očijukanjem sa grehom, čovek pada u zamku i sam sebe uništi. Nije nju Bog skamenio. Bog je dao upozorenje - ne osvrćite se, pa ipak, ona je to uradila...Čija je krivica? Mislim da je očigledno. Ako majka kaže detetu ne guraj prst u struju, ubiće te, a ono gurne ipak - ko je kriv? Majka ili dete? kriva je majka jer nije pazila na dete. Ma nemoj. Šta je majka? Zatvorski čuvar? Ko koga može da kontroliše 24 sata dnevno? Da li je tebe majka tako nadgledala svaki sekund? Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
donatien Написано Април 20, 2011 Пријави Подели Написано Април 20, 2011 Који ли нам је то ветар донео маркиза де Сада на форум? pa ima li prikladnije teme za mene od ove o sodomi, gomori i incestu? :cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
donatien Написано Април 20, 2011 Пријави Подели Написано Април 20, 2011 molim da me postedis praznih recenica, praznih floskula i jadnih metafora. cuvaj ih za ispiranje mozgova dece na veronauci (npr) hvala. Znaš kako, mozak se svakako ispira, samo zavisi čime ga ispiraš. Da li ateizmom koji je vera bez ikakvih osnova, ili verom koja ima itekako osnove. Tvoj izbor, naravno. o tome sta ima a sta nema osnova bih na nekoj drugoj temi. al defitivno sam protiv bilo kakvog ispiranja mozga i reko bih ta se tu slazemo klapklap to i zelim da doznam ali nikako da dobijem odgovore koji me zanimaju. ni od nenada, ni od tebe, a izgleda da nije spreman da to rastumaci niti iko drugi ovde na forumu koji se bavi bas verskim pitanjima. Znaš kako. Odgovori su odgovori. Ne dobijaš uvek željeni odgovor jer često odgovori nisu nešto što je po našoj volji. ali ja ovde ne trazim zeljeni odgovor, vec bilo kakav (smislen) odgovor na pitanje: kako se u hricanstvu tumaci deo o incestu koji se zbiva u ovoj prici. Sa druge strane, nekad ne možeš da dobiješ odgovor na neko pitanje jer pitanje ume da zatraži odgovor na stvari na koje predmet propitivanja uopšte ne odgovara. da li to hoces reci da postoje delovi biblije o kojima se ne sme pricati, diskutovati, o kojima je nepozeljno pitati??? ili naprosto ne znas odgovor pa ga izbegavas i uvijas u oblande? 0102_laugh kriva je majka jer nije pazila na dete. Ma nemoj. Šta je majka? Zatvorski čuvar? Ko koga može da kontroliše 24 sata dnevno? Da li je tebe majka tako nadgledala svaki sekund? ja sam mislio da je majka ovde metafora za svemoguceg boga, al izgleda da je ipak u pitanju samo moja mati. dakle, ako bas hoces da znas, rekla mi je da to ne treba da radim, al kao odgovorna osoba je kupila i ovo: http://www.levaria.de/images/product_images/popup_images/3021_0.jpg posto zna da deca su deca pa ne slusaju uvek, a to nije njihova greska vec su naprosto tako rodjena. radoznala. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Април 21, 2011 Пријави Подели Написано Април 21, 2011 Који ли нам је то ветар донео маркиза де Сада на форум? pa ima li prikladnije teme za mene od ove o sodomi, gomori i incestu? 1000000001010 А какав став Ви, драги "маркиже" имате о инцесту? Live and let live - или...? Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
donatien Написано Април 22, 2011 Пријави Подели Написано Април 22, 2011 А какав став Ви, драги "маркиже" имате о инцесту? Live and let live - или...? tema je o hricanskom tumacenju price o lotu i dela koji se bavi incestom a ne o mom stavu. a ako te bas zanima moj stav, ja sam vec vise puta rekao sta mislim o tome. dozvoli da se samocitiram: onda lot i cerke mu dve odu u pecinu da prenoce, jer su u blagosti bozijoj ostali bez kuce. i nadje se tu neko vino (minibar?), i onda cerke rese da napiju lota i da spavaju s njim. (prim.ur. WTF???????) sto i ucine. i ostanu trudne. iz nekog, meni neznanog razloga, bog to ne vidi kao zlo/greh, te gresnice ne kazni ognjem, niti ih pretvori u kamen kao majku njihovu koja je pogledala u grad sto gori. jos zanimljivije, plodove tog greha, decu njihovu, bog posebno cuva i pazi (npr. peta knjiga mojsijeva, 2) citajuci ovu (meni odvratnu) pricu iz biblije, ja bih rekao da je bog jedan zesci perverznjak i bolesnik. no cenim da je to samo moje ateisticko tumacenje biblije i ja zaista ne vidim tu neki visi smisao, vec jednu nekonzistentnu papazjaniju s elementima zestoke perverzije. zaista me zanima interpretacija te price iz nekog drugog ugla. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
пинхас Написано Април 22, 2011 Пријави Подели Написано Април 22, 2011 А какав став Ви, драги "маркиже" имате о инцесту? Live and let live - или...? tema je o hricanskom tumacenju price o lotu i dela koji se bavi incestom a ne o mom stavu. a ako te bas zanima moj stav, ja sam vec vise puta rekao sta mislim o tome. dozvoli da se samocitiram: onda lot i cerke mu dve odu u pecinu da prenoce, jer su u blagosti bozijoj ostali bez kuce. i nadje se tu neko vino (minibar?), i onda cerke rese da napiju lota i da spavaju s njim. (prim.ur. WTF???????) sto i ucine. i ostanu trudne. iz nekog, meni neznanog razloga, bog to ne vidi kao zlo/greh, te gresnice ne kazni ognjem, niti ih pretvori u kamen kao majku njihovu koja je pogledala u grad sto gori. jos zanimljivije, plodove tog greha, decu njihovu, bog posebno cuva i pazi (npr. peta knjiga mojsijeva, 2) citajuci ovu (meni odvratnu) pricu iz biblije, ja bih rekao da je bog jedan zesci perverznjak i bolesnik. no cenim da je to samo moje ateisticko tumacenje biblije i ja zaista ne vidim tu neki visi smisao, vec jednu nekonzistentnu papazjaniju s elementima zestoke perverzije. zaista me zanima interpretacija te price iz nekog drugog ugla. На страну што ти овде лажно тврдиш да је родоскврнуће између Лота и његових ћерки "Божје масло", занима ме зашто ти је инцест као појава одвратан? מוות לאוסטאשים Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Април 22, 2011 Пријави Подели Написано Април 22, 2011 Znaš kako, mozak se svakako ispira, samo zavisi čime ga ispiraš. Da li ateizmom koji je vera bez ikakvih osnova, ili verom koja ima itekako osnove. Tvoj izbor, naravno. o tome sta ima a sta nema osnova bih na nekoj drugoj temi. al defitivno sam protiv bilo kakvog ispiranja mozga i reko bih ta se tu slazemo Da, druže, ali NEMOGUĆE je da ti mozak ne bude ispiran jer živiš u društvu i svakojaki uticaji dolaze do tebe i tvog mozga, hteo to ili ne. Pogledaj literaturu koja govori o vaspitanju i uticaju sredine kao i kako to sve utiče na formiranje ličnosti. to i zelim da doznam ali nikako da dobijem odgovore koji me zanimaju. ni od nenada, ni od tebe, a izgleda da nije spreman da to rastumaci niti iko drugi ovde na forumu koji se bavi bas verskim pitanjima. Znaš kako. Odgovori su odgovori. Ne dobijaš uvek željeni odgovor jer često odgovori nisu nešto što je po našoj volji. ali ja ovde ne trazim zeljeni odgovor, vec bilo kakav (smislen) odgovor na pitanje: kako se u hricanstvu tumaci deo o incestu koji se zbiva u ovoj prici. Smislen? Znaš kako, to zavisi od toga da li razumeš i da li prihvataš razloge. Već i sam uslov tvoj govori da se radi o sistemu vrednosti koji ti imaš i da očekuješ odgovor koji bi se uklapao u voj sistem vrednosti, pri tom ti baš ne želiš da shvatiš sistem vrednosti onoga ko ti daje odgovor, ali evo: Taj događaj se ne odnosi na incest kao takav, i uopšte nije deo pozitivne priče već je veoma negativan. Kćeri prave grozan prestup, iako sa dobrom namerom (što će reći - ukratko - da cilj ne opravdava svako sredstvo). Od njih nastaju još gori potomci Amonci i Moabci, slika greha i zla u Bibliji i najvećih neprijatelja Izabranom narodu. Sad, teško da se to baš i dogodilo, više je verovatno da je neprijateljstvo između Izraela, amonaca i moabaca dovela do opisa nastanka ta dva naroda (nastanak neprijatelja iz teškog greha koji se ogleda i u njihovom sadašnjem ponašanju). Ipak, i pored svega tu je jasna moralna poruka u svakom slučaju. da li to hoces reci da postoje delovi biblije o kojima se ne sme pricati, diskutovati, o kojima je nepozeljno pitati??? ili naprosto ne znas odgovor pa ga izbegavas i uvijas u oblande? .mislise. Čitaj pažljivije šta piše drugi. Ajd' još jednom: da upotrebim biblijski primer, nadajući se da ćeš ga shvatiti. Prva glava postanka govori o stvaranju sveta. Mnoge su rasprave o tome za KOLIKO je dana Bog stvorio svet - i naravno - nikad, ko to želi da sazna, neće neće naći odgovor jer taj tekst ne govori ZA KOLIKO dana je svet stvoren (uslovno rečeno ne govori KAKO je svet stvoren) nego KO je svet stvorio. Pa kad pitaš KAKO - nećeš dobiti ni jedan "smišljeni" odgovor jer tekst NE GOVORI o tome što ti želiš da saznaš, isto kao ako bi uzeo uputstvo za veš mašinu i pokušao da odgonetneš kako da uključiš šporet. Dakle, o svakom tekstu se može diskutovati, ali jednostavno, u određenom tekstu postoje odgovori na pitanja kojima se tekst bavi. Treba razumeti o čemu tekst govori da bi mogao da postaviš pravo pitanje. Iliti možda primer koji će ti srcu biti bliži... U Vodiču za autostopere stoji ono čuveno pitanje upućeno savršenom vrhunskom-giga-mega kompjuteru - Šta je suština života...odgovor je, beše nešto kao - 43 ...))) kakvo pitanje takav i odgovor :cheesy2: kriva je majka jer nije pazila na dete. Ma nemoj. Šta je majka? Zatvorski čuvar? Ko koga može da kontroliše 24 sata dnevno? Da li je tebe majka tako nadgledala svaki sekund? ja sam mislio da je majka ovde metafora za svemoguceg boga, al izgleda da je ipak u pitanju samo moja mati. posto zna da deca su deca pa ne slusaju uvek, a to nije njihova greska vec su naprosto tako rodjena. radoznala. Pa jeste metafora. Bog se brine o ljudima, ali im ostavlja i apsolutnu slobodu, kao i majka... sad ja ne znam kakva je tvoja majka. Možda te je pratila u stopu (što je bolesno, ali ajde ko zna), pa ti nisi nigde izlazio bez nje, visila ti je stalno nad glavom, uturila po celom gradu u štekere čepove da ti ne bi uturio svoj prstić u koji od njih i tako. Bog, Njemu hvala, ipak računa da kad nam je napravio mozak umemo i da ga koristimo u šta uključuje i odgovornost za ono što činimo. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука