Jump to content

Кompjuteri su u pitanju

Оцени ову тему

Guest Izida

Препоручена порука

jel ti se to desava samo na ovom sajtu ?

Na svakom sajtu koji ima veliku posecensot, a skroman ili slab server na kome se nalazi...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ево и ја нешто да питам овде, на овој теми...

Да ли неко зна...

1) Како да инсталирам Ubuntu на нетбук (јер нема CD драјв, па мора са флеша)

2) Како се у Ubuntu подешава ћирилична тастатура (пошто је у Windowsu то боза - лимунада лако, ценим да је у linuxoликим ОС-има гарант страшно компликовано)

3) Како да инсталирам неки софтвер у Ubuntu окружењу? Конкретно, треба ми Audacity и Traverso, али контам да не постоји класични инсталер (чувени instal.exe ко у Windows-у), али кад скинем оно ... tgz или немам појма већ како - шта ја с тим да радим?

4) Како да скапирам фајл систем у Linux-у? Корени каталог, фолдери и подфолдери... Све је тако збуњујуће за корисника који се сећа Norton Commander-а на MS DOS-у...

Унапред хвала.

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

Udjes u bios i tamo podesis da se butuje sa flesa. Pre toga napravis bootabilan ubuntu. Detaljno upustvo za pravljenje bootabilnog ubuntu instalacija flesa postoji na ubuntu sajtu, a podesavanje u biosu za Flashboot bi morao da vidis za tvoj model biosa t.j netbooka na google.

Preporucujem da se ne istalira ubutnu vec neka laksa verzila naprimer Lubuntu ili da procesljas za neki idealan linux sistem za netbookove.

Evo ti link za bootabilni flash ubuntu https://help.ubuntu....on/FromUSBStick

2) Како се у Ubuntu подешава ћирилична тастатура (пошто је у Windowsu то боза - лимунада лако, ценим да је у linuxoликим ОС-има гарант страшно компликовано)

Zapravo prostije je nego na windowsu. Opet ubuntu forumi :)

Ali imas u "control panelu" pod podesavanja tasature.

Konkretno: http://linux.about.com/od/ubuntu_doc/a/ubudg19t9.htm

Elem ukoliko ne razumes engleski http://www.ubuntu-rs.org/

http://wiki.ubuntu-rs.org/

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

1324521_700b.jpg

Управо тако, кад би у Еплу били реални по питању цена и кад се не би толико упињали да све контролишу, имали би много веће тржиште. Потражите на пример по интернету како се пријављује на appstore из Србије, људи пишу да су чак морали копије личних докумената да им шаљу. Још сам чуо да им систем за пријаву не ради како ваља ако изабереш као земљу Србију.

Једино што имају огромно парче тржишта телефона. А да би правио апликације за ајфон треба ти мек. А да би продавао ајфон апликацију треба да се пријавиш на appstore, а то је играрија за себе. Е да, и мораш да плаћаш годишњу чланарину.

Мени лично мек уопште није удобан, тром је и не бих га купио никад.

Тотално промашена филозофија.

Насупрот Еплу на тржишту мобилних телефона стоји нпр. Google Андроид, који је доживео прави бум, алати су бесплатни и све је отвореније, мада и они имају пар концептуалних пропуста, нпр. то да провајдер може да убаци неку своју промотивну апликацију и да те спречи да је деинсталираш (?!), а и тај native интерфејс са којим упоредо треба да ради и далвик рантајм који управља ресурсима (?).

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Ево и ја нешто да питам овде, на овој теми...

Да ли неко зна...

3) Како да инсталирам неки софтвер у Ubuntu окружењу? Конкретно, треба ми Audacity и Traverso, али контам да не постоји класични инсталер (чувени instal.exe ко у Windows-у), али кад скинем оно ... tgz или немам појма већ како - шта ја с тим да радим?

4) Како да скапирам фајл систем у Linux-у? Корени каталог, фолдери и подфолдери... Све је тако збуњујуће за корисника који се сећа Norton Commander-а на MS DOS-у...

Унапред хвала.

1)http://unetbootin.sourceforge.net/

2)Није компликовано. Које графичко окружење користиш?

3)Synaptic или Ubuntu Software Centre.

4)Скапирај Home директоријум као своју партицију, и не гледај даље од тога. При креирању партиција можеш чак ставити једну XFS партицију за тај директоријум, а другу, EXT4 партицију за све остало.

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

imam problema sa Mozzilom...kada hoću da se vratim na prethodnu stranu, go back one page, pojavi mi se we didn~t find results for... i tako klikćem jedno pet puta da bi se vratila, a nekad me totalno izbaci sa sajta...može li neko da mi pomogne? ...šta bi trebalo da uradim ?

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

imam problema sa Mozzilom...kada hoću da se vratim na prethodnu stranu, go back one page, pojavi mi se we didn~t find results for... i tako klikćem jedno pet puta da bi se vratila, a nekad me totalno izbaci sa sajta...može li neko da mi pomogne? ...šta bi trebalo da uradim ?

da li se to dešava samo na određenoj stranici ili kada se nalaziš na bilo kojoj stranici?

ako se dešava na svakoj, onda preporučujem da skineš novu Mozilu pa da instaliraš.

http://www.mozilla.org/sr/firefox/fx/

Подели на овим сајтовима

da li se to dešava samo na određenoj stranici ili kada se nalaziš na bilo kojoj stranici?

ako se dešava na svakoj, onda preporučujem da skineš novu Mozilu pa da instaliraš.

http://www.mozilla.org/sr/firefox/fx/

дешава се на свакој...да ли је безбедно скидање? и да ли ће аутоматски стара да нестане?

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

дешава се на свакој...да ли је безбедно скидање? и да ли ће аутоматски стара да нестане?

Ajde probaj tako. Skini novu Mozilu pa instaliraj. Možda otkloni problem.

Ili probaj sa nekim drugim pretraživačem. Ako koristiš Windows pretpostavljam da imaš instaliran Internet Explorer.

Подели на овим сајтовима

Ajde probaj tako. Skini novu Mozilu pa instaliraj. Možda otkloni problem.

Ili probaj sa nekim drugim pretraživačem. Ako koristiš Windows pretpostavljam da imaš instaliran Internet Explorer.

самo ме интересује да ли ће ми остати bookmarks....?

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

све ок...завршено....хвала

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

све ок...завршено....хвала

Instalirao si novu Mozilu? Ne pravi više probleme?

Mislim da bi trebalo da ti ostane sačuvan Bookmarks, ali ga možeš za svaki slučaj snimiti u poseban fajl:

Ideš na "Bookmarks" > zatim na prvu stavku "Show all Bookmarks" > onda u novom prozoru imaš opciju "Import/Export". Snimiš zabilješke kao poseban "html" fajl i poslije ga istim putem dodaš.

Подели на овим сајтовима

Instalirao si novu Mozilu? Ne pravi više probleme?

Mislim da bi trebalo da ti ostane sačuvan Bookmarks, ali ga možeš za svaki slučaj snimiti u poseban fajl:

Ideš na "Bookmarks" > zatim na prvu stavku "Show all Bookmarks" > onda u novom prozoru imaš opciju "Import/Export". Snimiš zabilješke kao poseban "html" fajl i poslije ga istim putem dodaš.

хвала ти Данијеле...остали су bookmarks, али сам их ја за сваки случај сачувала баш на начин како си описао... :drugarstvo:

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...