Jump to content
  • JESSY
    JESSY

    Да ли је нормално сумњати у своју веру?

    Вера у Бога, по мом мишљењу, никада није без сумње. Није константа, стално се мења и креће. Зашто је то тако? Зато што се и ми људи стално мењамо и не можемо а да се не развијамо. Постоје периоди у духовном животу када желимо да се молимо, читамо Свето Писмо и Свете Оце, учимо да упоређујемо свој живот са хришћанским учењем – а има тренутака када то уопште не желимо. Разлози оваквог захлађења могу бити различити, од временских промена до тешких психичких стања. У таквим тренуцима не знамо да ли нас Бог чује или не, а понекад можемо сумњати да ли Он уопште постоји. Кризе вере су веома важне. Клајв Луис има дивну идеју: да немамо искушења лажних богова, не би било знања о правом Богу. Исто се може применити и на потрагу за Богом, кога сте, чини се, већ нашли, али осећате да нешто важно недостаје и да је ваша вера некако безукусна.

    Није добро када човек мисли да зна све о хришћанству. Ово је веома опасна мисао. То ме је савладало са петнаест година, када сам много тога прочитао и помислио да сам све научио и да све знам. Онда сам наишао на питања за кандидате за богословију и схватио сам да ништа не знам. Била је то таква срамота за мене. Сећам се да сам тада помислио: да ли се духовност мери знањем? У ствари, једно не може постојати без другог. Ако не проучавамо своју веру, онда се тешко можемо назвати православним хришћанима, јер не знамо у шта верујемо, не разумемо шта је „Символ вере“ и молитва „Оче наш“. Ако се нисмо потрудили да сазнамо више о нашој вери, наравно да ћемо сумњати, а неке чињенице ће нас шокирати. Сећам се да сам се зачудио када сам сазнао да није све псалме написао цар Давид.

    Међутим, желео бих да напоменем да вас ни познавање теорије неће заштитити од сумњи у вери. Све док човек кроз лично искуство не схвати да је Христос у близини, ништа га неће уверити. Као што је апостол Павле рекао: „Кад бијах дијете, као дијете говорах, као дијете мишљах, као дијете размишљах; а када сам постао човјек, одбацио сам што је дјетињско. “ (1. Кор. 13, 11). И вера мора да прође кроз кризе младости и зрелости, када човек почне да је поново открива. Сви смо прошли кроз фазе страха Божијег: у почетку смо се плашили да Га увредимо, да нас не казни, затим, да не изгубимо награду, а сада једноставно не желимо да узнемиримо Онога који неизмерно нас воли. Уосталом, Бог, видећи наш пад, не каже: „Јеси ли прљав? Губи се одавде!” Напротив, зове: „Дођи, опраћу те и обрисати, све ће бити добро!“ Без криза ми не сазревамо у својој вери, што значи да ћемо врло лако бити уздрмани у њој.

    Сумње се јављају и када одступимо од заповести и живимо само по својим жељама, не проверавајући свој живот, не само учењем Цркве, већ и својом савешћу. За нерелигиозну особу, глас савести је морални закон. Ако га послушате, он ће вас упутити и у тешкој ситуацији рећи ће вам: „Идеш погрешним путем, хајде, окрени се!”

    Дешава се да сумње у вери резултирају осећањем да нас Бог не чује. Наши захтеви се не испуњавају, наше молитве као да никуда не иду. Шта да радим? – прочитајте апостола Јакова, који учи: „Иштете, и не примате, јер погрешно иштете, да на уживања ваша трошите. “ (Јак. 4,3). Такође је корисно читати свете оце – они уче да Господ не одговара увек одмах на наше молитве или молбе. За време молитве имам осећај да се молим зиду. Речи као да се спотичу о непремостиву баријеру између мене и Бога. Чини се да све радим како треба - у чему је проблем? Онда се испостави да у вашем срцу постоји непријатељство према некоме. Или сте се посвађали са женом и мада сте  се помирили, у души вам је остао горак осећај. Због тога је тешко чути Бога — барем се мени тако дешава. И док се не покајете, ова препрека неће нестати.

    Главна ствар коју треба да схватите јесте да разлог што вас Бог не чује није то што се окренуо и не жели да слуша, већ што својим поступцима не пуштате милост Божију у своје срце, оно једноставно није спремно да то прихвати. Сумњу у вери може подстаћи и обичан људски егоизам: згодније је мислити да се Бог окренуо него мењати себе и свој живот. Веома ми се допала мисао игумана Нектарија (Морозова), коју сам недавно прочитао. Он пише да хришћанин није титула која се добија једном заувек. Чињеница да смо хришћани мора се потврђивати сваки дан.

    Понекад заборављамо да смо хришћани. Као резултат, добијамо осећај празнине и напуштености. У таквим ситуацијама морате пажљиво анализирати свој живот и разумети где сте погрешили. Када се пронађе проблем и разлог за погрешно, одмах постаје лакше.

    Шта учинити са Светом Тајном Причешћа ако сумњате у веру? Господ каже: „Онога који долази мени нећу истјерати напоље. “ (Јован 6:37). Сетимо се приче о исцељењу једног младића опседнутог демоном: „Исус му рече: Ако можеш вјеровати, све је могуће ономе који вјерује. И одмах повикавши отац дјетета са сузама говораше: Вјерујем, Господе, помози мојему невјерју!“ (Марко 9:23-24). И ми смо такви: верујемо и не верујемо, за једно се кајемо, за друго не. Нека главна молитва у периоду слабљења вере буду речи: „Верујем, Господе! Помози моме неверју!" Ако се припремамо за причешће са мишљу: „Прво ћу ојачати своју веру, а онда ћу отићи да се причестим“, онда се никада нећемо причестити. „Све могу у Христу који ми даје моћ. “ (Фил. 4:13). Ако схватимо да је дошло време за испит наше вере, коме онда да трчимо ако не Христу? Ако нас боли нога или срце, где да идемо? У болницу, чак и ако не верујемо да ће нам тамо помоћи. Када те боли душа и не жели да се моли или пости – куда да бежиш? Христу, да би нас Он ојачао, дао нам снаге да живимо и верујемо. У савременом свету веома је тешко опстати без темеља који пружа вера.

    јереј Димитриј Паламарчук

    https://gorlovka-eparhia.com.ua

     




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Нема коментара за приказ.



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...