Jump to content
  • Поуке.орг - инфо
    Поуке.орг - инфо

    Наступ музичког састава "Катера" у Богословији Светог Саве

    IMG_5598.jpg
     
    У недељу, 8. септембра 2019. године у вечерњим часовима, у Богословији Светог Саве у Београду, а у оквиру манифестације ”Дани Српске у Србији” приређено је дивно вече музике. Професори, ученици и многобројни гости могли су уживати у аутентичном извођењу духовних и традиционалних песама уз инструменталну пратњу које су за њих припремили чланови музичког састава ”Катера” из Источног Сарајева. 
     
     
    Програм је отворен духовним репертоаром извођењем дивне песме ”Василије Свети поносе монаха” за коју је музику написао наш познати уметних Асим Сарван. Ова песма има нарочити значај за састав Катера будући да он делује при храму Светог Василија Острошког у Источном Сарајеву. Уследиле су песме ”Говори Господе”, ”Добро дош’о Христе” и ”Везак је везла Дјева Марија”. 
     
    Програм је настављен извођењем севдалинки, међу којима се нашла и једна ауторска песма састава Катера за коју је текст написао Жељко Пржуљ, а која је урађена по истинитом догађају смештеном у период половине 19. века. Песма носи назив ”Савка Чемеџинка”, а говори о Савки која је полазница школе Скендерове Стаке и радња приче жели да покаже да Срби у Босни своју традицију баштине вековима уназад. Уследиле су песме ”Ај мене мајка” и чувена песма Алексе Шантића ”Емина” коју су вокали састава ”Катера” извели на аутентичан начин. Квалитет који поседује и гаји овај музички састав нарочито се показује у лепоти и уметничком изразу ауторских аранжмана. Песма која носи назив ”Катера” и која је својеврсна химна овог састава јесте љубавна фикција коју песник смешта у период постојања средњевековног града Катера који помиње Константин Порфирогенит. 
     
    По предању овај град се налазио на десној обали реке Жељезнице у централној Босни. Данас се та локација налази на територији Града Источно Сарајево, а насеље носи назив Которац изведено из поменуте речи. На врху тог брда налазе се темељи старог храма назван Илињача, по Светом пророку Илији. Овај локалитет под заштитом је државе. Песма Катера урађена је за потребе будућих радова на овом локалитету. Уследиле су, такође ауторске, песме ”Вест” и ”Расти земљо”. Последњи блок песама биле су старе песме из Србије и Македоније које се могу често чути, како на културним догађањима, а тако и у вечерњим дружењима, тако да су и све присутне у сали Богословије Светог Саве подстакле да се придруже у песми и измамиле громогласне аплаузе. Будући да, где год се налазио, српски народ не може да изгуби чврсту духовну везу са својим срцем и душом оличеним у респетом Косову и Метохији, концерт је завршен емотивним извођењем песме ”Црвен цвете”. 
     
    По речима руководиоца музичког састава Катера, јереја Видака Вујадиновића, српски народ у Републици Српској ”има велику духовну везу са Косовом, узносећи свакодневно молитве да цели свет схвати да ако људима узмете срце из недара узели сте им и живот. Срби у Босни и Херцеговини знају и осећају тај терет, јер и њен простор испуњавају стратишта и голготе православног живља. И Босна има много средњовековних цркава и манастира који као и Косово сведоче о богатој духовној традицији и култури нашег народа на овим просторима” – истакао је отац Видак. Ово дивно музичко вече у Богословији оставило је ученике пуне одушевљења да духовно и културно напојени започну нову школску годину, а све остале госте у жељи да музички састав Катера поново чују у Београду. 
     
    Музички састав Катера делује при храму светог Василија Острошког у Источном Сарајеву. Свој први наступ имали су 17. јула 2016. године, и до данас су остварили велики број јавних наступа на територији Републике Српске, као и матице Србије. Српска православна црква у Источном Сарајеву као једна јединица у саставу и организацији Српске Православне Цркве настоји да на овај начин окупи омладину у своје окриље. Музички састав Катера негује духовну музику уз инструманталну пратњу, српску музику из свих крајева, као и севдалинке, музику својствену свим народима у Републици Српској и Босни и Херцеговини. 
     
    Творци састава су јереј Видак Вујадиновић, свештеник при истоименом храму и Пеђа Харт, виши асистент на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву. Објављен је један албум, ”Васкршни концерт” за потребе РТРС-а на ком се налазе две ауторске пјесме и 5 традиционалних. До сада су објављење, аудио и видео записом, две песме под називом „Катера“ и „Расти земљо“. 
     
    Ауторске песме, севдалинка под називом „Савка Чемеџинка“ и песма „Вест“ се такође изводе на јавним наступима. Представништво Републике Српске у Србији сваке године, а ово је седма по реду, организује манифестацију ”Дани Српске у Србији” у жељи да грађанима Србије представи науку, културу и уметност Републике Српске – онакве какве су данас. Ове године ова манифестација има 24 програма у 32 извођења у 21 месту у Србији.
     
     



    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Нема коментара за приказ.



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...