Jump to content

Хипатија из Александрије

Препоручена порука

• Одговори 157
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 4 часа, Ivan Marković рече
On 27.7.2018. at 22:54, Mиљан Л. рече

Обзиром да можемо да кажемо да би Архимед знао шта Хипатија прича, тако и знамо да би Хипатија била свесна хелиоцентризма и елиптичног кретања наше планете (не кроз њене коментаре Аполонијуса из Пергама).

Не следи...

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ivan Marković рече

Не знам шта ти треба ово бламирање. Света Катарина је као хришћанка страдала у једном од познијих прогона паганина и једног од савладара Максенција који је живео скоро цео век пре Хипатије.

Како?

Па пише на вики- педији да је Хипатија инспирисала легенду о њој (ја мислио њено математичко учење јер је Света Катраина била математичарка и астроном у Александрији). А ја нисам обраћао пажњу на године:) Написах још тад, да сам тек сад кренуо да читам о Светој Катарини, почевши од Императора...

Ал то би трајало месецима. Па бих вероватно у септембар схватио да сам погрешио са годинама

290px-Icon_of_Saint_Catherine.jpg

Icon of Saint Catherine of Alexandria from Saint Catherine's Monastery in Sinai, Egypt. The legend of Saint Catherine is thought to have been at least partially inspired by Hypatia.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Mиљан Л. рече

Како?

Па пише на вики- педији да је Хипатија инспирисала легенду о њој (ја мислио њено математичко учење јер је Света Катраина била математичарка и астроном у Александрији). А ја нисам обраћао пажњу на године:) Написах још тад, да сам тек сад кренуо да читам о Светој Катарини, почевши од Императора...

Ал то би трајало месецима. Па бих вероватно у септембар схватио да сам погрешио са годинама

:bu:

Подели на овим сајтовима

Ок, не замерти на на моменте оштријем тону, али би ипак требао да стекнеш макар основно познавање историје науке, да би могао о овоме да причаш. Ја сад одо да погледфам још једну тему, па на спавање.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ivan Marković рече

Није. Аристархово учење је пало у заборав много пре него су хришћани били умогућности да било шта забране/униште...при томе, готово сам сигуран (проверићу) да је Аристарха поменуо Цицерон у једном од својих дела које није дошло посредством Арапа...

Већ сам написао да је део античких књига опстао захваљујући преписивању од стране хришћанских монаха, набројао имена, ти ништа...

И нису кришом донесене него се нормално преводило и преписивало...

Филосторгије је био аријанац и п'ре и пошто је поменуо Хипатију...нису га оптужили за јерес због хваљења Хипатије већ због аријанства...

Ма каквих Јевреја човече?

Ја сам конкретно о астрономији и астрономској навигацији говорио. Нисам говорио о другој литератури.

А што се Јевреја тиче, тада су из Александрије јевреји протерани, Цар Константин им је први забранио да се насељавају у некадашњи Израел или Јерусалим уколико се не крсте...

Да, али ти не знаш латински... from Latin aequant- ‘making equal

са цитираног линка...еквант није круг, него тачка у "птолемајичком"систему...

Није, лупају. Еквант није круг него тачка...

У науци речи могу да имају различито значење, у зависности од области где се користе. Нпр. Астрономији коју Птоломеј описује у ткз. Алманаху:)

sila gravitacije nije heliocentrična, već jedna od četiri fundamentalne sile (u njutnovskom konceptualnom okviru sila, ajnštajnovskom zakrivljenje...):ani_biggrin:

Не?

Постоји хелиоцентрична гравитациона константа. За њу сам хтео да кажем да некоме вероватно није потребна (мислећи на људе уопште и теологе неке са њима). 

To si trebo odma da kažeš, mada te to svejedno ne opravdava za sve ovo ostalo pogrešno što si rekao , al  autoritativno "neoboriv zaključak" i slično...

Које остало?

Aman, zaman...:bu:

Ona to nije morala jer je to već bilo pobijeno...

Да, она која је по сачуваним сведочанствима, превазишла умове свог доба.

То што је теорија о хелиоцентризму била напуштена, не значи да је био побијен теоријом о геоцентризму.

Oni nisu imali astronomiju...

Možeš da navedeš izvor? Mada mi ovo ne deluje neverovatno...ostalo ne bih komentarisao jer je uticaj Egipta na helensku astronomiju još uvek nedovoljno istraživana oblast...

Имали су представу-учење о ономе шта ми називамо астрономија:). Зато и рекох да су били склонији некој метафизици и хороскопима.

За овај други цитат треба извор? давно сам читао то, да је Птоломеј веровао да су звезде заправо нека врста удаљених живих бића... Мсм. да бих се тешко сетио писца сад.

Zarazna ili ne, neki ga (u smislu kinematičke i dinamičke ekvivalencije sa heliocentrizmom) priznati naučnici itekako zastupaju. Već sam više puta kačio link, opet ću, samo da ga nađem...https://arxiv.org/abs/1301.6045

Па сви данас прихватају геоцентризам (геоцентричну гравитациону константу). Али то није антички Птоломејов геоцентризам, овај геоцентризам (модерни) не сматра да не постоји хелиоцентризам (као хелиоцентрична гравитациона константа). Или хелиоцентризам као модел кретања небеских тела (са планетом земљом) у нашем сунчевом систему.

пре 58 минута, Ivan Marković рече

Pa šta...

pa šta?

?

?

Nije dobro...govoriš o geocentrizmu, a ne razlikuješ ga od ravnozemljaštva...

Moožda u vreme o kojem pišemo, ali ovde je reč o genezi grčke astronomije

Nisi, ali nimalo...samo denbraunovsko nagađanje i ogrmno nepoznavanje istorije nauke, konkretno ove grčke...

Лепо сам ти описао зашто је она са својим радовима, могла да астрономију као науку окрене у правцу хелиоцентризма, као опште прихваћено. Уместо изворног Птоломејевог геоцентризма или каснијих развијаних верзија.

пре 47 минута, Ivan Marković рече

Нисам говорио о нивоу свести људи и њиховој могућности да схвате или не хелиоцентризам, већ о геометријском начину рачунања код Грка који би спречио Хипатију да повеже аналитичко-алгебарски постојеће односе величина са динамички схваћеном гравитацијом...Грци су свакако могли да схвате концепт хелиоцентризма и да га аргументују...

Колко сам схватио, ти ниси математичар, физичар, астро-физичар... Поседујеш опште образовање и то је то. Научници који оспоравају да се уопште у Хипатијино време могло говорити о хелиоцентризму, коментаришу да је то због нивоа свести Хелена, тј. њиховог неразвијеног приступа математици (који ми превазилазимо преко арапа, који су развијенији:))).

Ако боље погледаш, не постоји препрека математичка заправо, за људе у њеном времену да се баве развојем астрономије у правцу хелиоцентризма. Постоји само проблем што многи "научници" имају селективно образовање, које не мора да познаје историју науке. Поготово ако томе додамо да човек мора стално да иде у корак са временом. Добијемо врло мало научника, способних да комнетаришу нпр. Хипатију.

Али коментари и рад који су јој приписани сугеришу довољно о њеном познавању математике за приступање хелиоцентризму. Она је (заједно са оцем, можда само записујући шта је Теон говорио) коментарисала радове Птоломеја и Еуклида Александријског. По томе знамо, да је познавала клинометар. Даље имамо њене коментаре радова од Аполонија из Тијане и књиге "Аритметика" од Диофанта Александријског (сматра се да мало података заправо имамо о његовом математичком раду, али имамо сачувану Диофантову једначину која је најстарији пример алгебре) Коју су касније преузели арапи.

А пре Хипатије (математички) Аполоније из Тијане описује ексцентричну теорију о кретању планета, њихове екванте, математичка својства елипсе, хиперболе, параболе... Птоломеј ради на Аполонијевом раду, да би моделирао геоцентрични систем. Имамо тада примере квадратних једначина које су неопходне за одређивање својстава криволинијског кретања...

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ivan Marković рече

Не причај бесмислице. Име му је Συνέσιος, -Су(и)незиос, а српски је Синезије

То је као да ја теби кажем:

Свеједно је дал ја грешим или не. Ти опет не пишеш онако, како се изговара. Суинезиос није био рођен у Србији, па да, га је мајка назвала Синезије због утицаја хеленизма. Да га је родила наша жена, могло би да се каже, да је то Српска верзија имена Су(и)незиос.

пре 1 сат, Ivan Marković рече

Ок, не замерти на на моменте оштријем тону, али би ипак требао да стекнеш макар основно познавање историје науке, да би могао о овоме да причаш. Ја сад одо да погледфам још једну тему, па на спавање.

Где си имао оштрији тон? ја сам само видео да имаш 100 коментара, негде ме цитираш на пола страница без твојих коментара на мој цитат. Ја мсм. да је потребно још материјала да би ти схватио шта ти причам. Изабери неки-нечији, рад који обара "теорију" да Хипатија не може да има везе са Хелиоцентричном теоријом у свом времену. Или да није могла да докаже кроз огледе које сам ти ја навео а део су њених радова.

Ја сам читао неке старије глупости из 60-их година са Хардварда (вероватно неки студенти имали за тему тај рад). Тај "научни" рад је био класично избегавање уласка уопште у тему, само су написали, нешто у смислу да Хелени нису без арапа (који касније развијају математику) могли да говоре о хелиоцентризму. А Хипатији су оспорили све, касније после пар година је изашао други рад, где су повукли већину тих небулоза.

одох и ја да спавам

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Mиљан Л. рече

Како?

290px-Icon_of_Saint_Catherine.jpg

Icon of Saint Catherine of Alexandria from Saint Catherine's Monastery in Sinai, Egypt. The legend of Saint Catherine is thought to have been at least partially inspired by Hypatia.

To je izmišljena mitska svetica koja je na hrišćanskom zapadu (i istoku kako vidim) "isfabrikovana" kako bi "prepokrila" Hipatiju i koja je bila izbačena iz katoličkog martirologija prilikom reforme kalendara poslije 2VK kao neautentična, nepostojeća i nevjerodostojna.

Má dcera se jmenuje Kateřina. Všichni ji obdarovávají a přejí 25. listopadu. Ale ona nemá svátek 25. listopadu, ale až 29. dubna. Její jméno není na počest Kateřiny Alexandrijské, ale Sienské. Historická existence Kateřiny Alexandrijské totiž byla zpochybněna. Tak dalece zpochybněna, že Kateřina Alexandrijská dokonce byla po II. Vatikánském koncilu koncem šedesátých let dvacátého století pro svou historickou nedoloženost vyňata z oficiálního seznamu světců římskokatolické církve.

Opravdu ve čtvrtém století neexistovala v Alexandrii vzdělaná Kateřina umučena pro svou víru?

Vzdělaná krásná žena v Alexandrii té doby skutečně žila. Jenomže se nejmenovala Kateřina, ale Hypatie. A dokonce byla umučena k smrti tak jako Kateřina. Způsobem velmi sadistickým. Ale nikoli zlými pohany, ale naopak bohabojnými křesťany. A zlým iniciátorem nebyl císař Maxentius, ale biskup Cyril Alexandrijský. Ale umučili ji nikoli pro její víru v Boha, ale pro její víru v moc a vliv vědy a filozofie.

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Ivan Marković рече

"еквант" је грчка реч за дословно, кретање по кругу у циклусу вечног кружења

пре 16 часа, Ivan Marković рече

Зар није латинска и означава "изједначивач"?

nevažno, kod nas je u posljednje vrijeme najaktualniji pojam "vakant" a ne "ekvant" :D 

https://tinyurl.com/y7jlp9jf

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Mиљан Л. рече

Ја сам конкретно о астрономији и астрономској навигацији говорио. Нисам говорио о другој литератури.

Ниси то нагласио, ал да ти верујем. Ипак, чињеница да је римокатоличка црква после краћег периода отпора и премишљања (Стефан Темпијер) ипак прихватила античку астрономију у целости мени говори другачије.

А што се Јевреја тиче, тада су из Александрије јевреји протерани, Цар Константин им је први забранио да се насељавају у некадашњи Израел или Јерусалим уколико се не крсте...

Ово нема никакве везе са оним што си претходно рекао.

У науци речи могу да имају различито значење, у зависности од области где се користе. Нпр. Астрономији коју Птоломеј описује у ткз. Алманаху:)

Еквант јесте тачка а не круг...не знам шта ти ту није јасно...

Не?

Не.

Постоји хелиоцентрична гравитациона константа.

Која нема везе са хелиоцентризмом као концептом и теоријом, већ са гравитацијом као концептом и силом...

За њу сам хтео да кажем да некоме вероватно није потребна (мислећи на људе уопште и теологе неке са њима). 

Не причај глупости...

Никодим (ако на њега мислиш) јесте равноземљаш, не геоцентриста...

Које остало?

Све грешке и небулозе које си написао...више пута сам ти навео где грешиш, ти се правиш Тоша...

Да, она која је по сачуваним сведочанствима, превазишла умове свог доба.

Па шта...

То што је теорија о хелиоцентризму била напуштена,

Никад није ни била усвојена у антици...

Имали су представу-учење о ономе шта ми називамо астрономија:)

Нису...

Зато и рекох да су били склонији некој метафизици и хороскопима.

За бављење хороскопима се код Јевреја ишло на каменовање...

За овај други цитат треба извор?

Није ми то толико битно.

Па сви данас прихватају геоцентризам (геоцентричну гравитациону константу)

геоцентризам и геоцентрична грав конс немају везе осим по терминолошкој сличности...што показује да немаш благе везе о чему причаш...

Али то није антички Птоломејов геоцентризам

То је неотиховски геоцентризам који користи Махову релативност да би извео кинематичку и динамичку еквиваленцију оба модела кретања небеских тела...

Или хелиоцентризам као модел кретања небеских тела (са планетом земљом) у нашем сунчевом систему.

Само га чини суштински неразлучивим у односу на алтернативни модел са тачке гледишта емпирије...колико успешно, друго је питање...

Лепо сам ти описао зашто је она са својим радовима, могла да астрономију као науку окрене у правцу хелиоцентризма, као опште прихваћено.

Могла је као и било који други антички астроном, математичар. Али нема доказа да јесте.

Колко сам схватио, ти ниси математичар, физичар, астро-физичар...

Мастер филозофије са две године бављења (тј. учења) филозофије и методологије науке укључив историју науке и филозофију физике...

Научници који оспоравају да се уопште у Хипатијино време могло говорити о хелиоцентризму, коментаришу да је то због нивоа свести Хелена, тј. њиховог неразвијеног приступа математици (који ми превазилазимо преко арапа, који су развијенији:))).

Ја не делим то мишљење.

Ако боље погледаш, не постоји препрека математичка заправо, за људе у њеном времену да се баве развојем астрономије у правцу хелиоцентризма.

Ја то нисам рекао. Рекао сам да су она твоја домишљања око повезивања густине са гравитацијом у античко доба тешко била изводљива услед непознавања математичке анализе и геометријског приступа математици у Грка...

Добијемо врло мало научника, способних да комнетаришу нпр. Хипатију. 

А није ти пало на памет да је то због мањка извора?

Али коментари и рад који су јој приписани сугеришу довољно о њеном познавању математике за приступање хелиоцентризму.

Не сугеришу...

али имамо сачувану Диофантову једначину која је најстарији пример алгебре) Коју су касније преузели арапи. 

Па ја сам га већ спомеуо...

А пре Хипатије (математички) Аполоније из Тијане описује ексцентричну теорију о кретању планета, њихове екванте, математичка својства елипсе, хиперболе, параболе... 

Дај извор...

математичка својства елипсе, хиперболе, параболе... 

Ја  колико знам ово је радио још Еуклид...

Птоломеј ради на Аполонијевом раду, да би моделирао геоцентрични систем.

Дај извор...

Подели на овим сајтовима

Суинезиос 

Не причај бесмислице...

Суинезиос није био рођен у Србији, па да, га је мајка назвала Синезије због утицаја хеленизма.

Није ни Лондон у Србији, па га ми због тога не изговарамо Ландон, него Лондон...ах, авај:((, покондирена незнавена омладино која не умеш да преводиш са енглеског на српски...

Подели на овим сајтовима

Ја мсм. да је потребно још материјала да би ти схватио шта ти причам.

Одлично сам схватио шта причаш, али ме ниси ни мало уверио у своје тезе...што тебе наравно не спречава да се правиш да то не разумеш...

пре 4 часа, Zayron рече

To je izmišljena mitska svetica koja je na hrišćanskom zapadu (i istoku kako vidim) "isfabrikovana" kako bi "prepokrila" Hipatiju i koja je bila izbačena iz katoličkog martirologija prilikom reforme kalendara poslije 2VK kao neautentična, nepostojeća i nevjerodostojna.

Сасвим ирелевантно за ову причу. Миљан је написао да ју је ликвидирао "хришћански император" због науке, како Миљан претпоставља...а Максенције је био хришћанин колико и ја Паја Патак...а Максенције није био легенда...

пре 4 часа, Zayron рече

Hipatiju i koja je bila izbačena iz katoličkog martirologija prilikom reforme kalendara poslije 2VK kao neautentična, nepostojeća i nevjerodostojna. 

Одакле ти идеја да мене то на било шта обавезује???

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...