Jump to content

Да ли жртвујемо некад Хлеб Небески зарад хлеба земаљског?

Препоручена порука

Нешто ме ова тема асоцира на мноштво људи који су премашили 30 година а и даље паразитирају на економским грбачама својих већ изнемоглих родитеља.

Шта мислите о овом проблему, који би у складу са темом, представљао једну хулу на благодатну самосталност у смислу "у зноју лица свога јешћеш хлеб".

Јер онда би човек кроз одговорност према Богу спознао и своју одговорност према хлебу који сам треба зарадити.

Ти као да не живиш у Србији...

Мнооооооооооооооогооо људи нема посла..нема имања...нема ничега...осим плате који родитељи доносе..

..немају воље...немају снаге...убили су их у појам...јер да би завладао ...мораш прво да сломиш оне којима треба да владаш...

Људи завршили школе...а нема посла ни у најави...

Ето реци ти шта би требало да раде...

Слава Богу ја радим већ 10 година...али знам многе који немају посла...

Из које си ти земље недођије?

Зашто бих покренуо ову тематику а да сам не мислим исто?

По ком критеријуму вреднујеш мој коментар кад на исто мислимо?

И откуда ти дрскост да мене који сам само број у систему лицемера из црквених и политичких округа питаш за решење?

Ти би мене да учиш шта је сиромаштво?

Рођен сам у 15 кв/м, живео под киријом две деценије  а сада када сам прешао 30 година и даље статус кво. Крпим на све стране и не стварам култ од свог сиромаштва јер не полажем идентитет у хлеб земаљски, али је чињеница да и поред свог напора могу са своје две дипломе да обришем под јер и чистачи улица зарађују више.

Концентриши се мало о чему причам јер овде се ради о људима који НЕ желе да раде а не да не могу да раде.

Ја бих био најсрећнији да могу и два посла да имам кад са једном платом не могу елементарно да задовољим.

Подели на овим сајтовима

Који то људи не желе да раде...и откуд ти знаш да неко не жели да ради?

А тебе нисам ни споменуо..осим које решење нудиш...

Шта сам лоше рекао?

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Шта сам лоше рекао?

Брате, јеси ли у току са темом?

50% људи из мог окружења ВОЛИ да паразитира на леђима својих родитеља. Не желе да мисле на посао а камоли на породичне и духовне вредности.

Подели на овим сајтовима

citam ove komentare i vec se pitam da li ja shvatam uopste sta je tema razgovora? dakle da se vratim na pocetak, ti u ovom postu:

Нешто ме ова тема асоцира на мноштво људи који су премашили 30 година а и даље паразитирају на економским грбачама својих већ изнемоглих родитеља.

Шта мислите о овом проблему, који би у складу са темом, представљао једну хулу на благодатну самосталност у смислу "у зноју лица свога јешћеш хлеб".

Јер онда би човек кроз одговорност према Богу спознао и своју одговорност према хлебу који сам треба зарадити.

iznosis neku tezu o tome kako je valjda ne rad u suprotnosti sa bozijom voljom i obrnuto kako covek ako bi postovao Boziju volju onda shvatio i svoju obavezu rada i zaradjivanja, jesam dobro shvatio?

ako je tako, mislim da je ta veza malo pogresna. cak bi se ususdio reci da ta veza uopste ne postoji ili je veoma relativna.

nije stvar u tome od cega odnosno od cijeg i kakvog rada, neko zivi, vec je stvar u tome kako taj neko nezavisno od izvora prihoda zivi taj svoj zivot. dakle akcenat je KAKO ZIVI a ne OD CEGA ZIVI.

¨u znoju lica svoga jesces hleb¨ ima smisao prorocke reci bozije da sve cega se latimo ce mo sticati sa mukom, bilo da je rec o vestastvenom hlebu koji nam je potreban bilo da je rec o duhovnoj hrani u kojoj napredujemo. dakle za sve sto pozelimo od tada nam je za to potreban trud, umesto onoga ¨na tacni¨ koje smo do tada imali u Raju, ali trud nije bozija zelja za nas to je jednostavno posledica nase palosti. Bog i ako je to izrekao to nije bila osuda ili zapovest vec jednostavna konstatacija naseg tuznog izbora koji smo sami izabrali (nase svesno udaljavanje od Boga). sada smo svojim polozajem ¨osudjeni¨ da sve sticemo sa mukom, ¨u znoju¨, ALI, to ne znaci da je taj ¨znoj¨ volja Bozija i da je to tok stvari koji je Bogu mio, cak naprotiv, vec da je to posledica nase razdvojenosti od Onoga koji nam je sve hteo dati, upravo na tacni.

licno mislim da je teza ¨covek mora da radi¨ (kako bi valjda bio kompletan), jedna suptilna zabluda. nisam protiv rada, daleko bilo, covek treba da radi ali mislim da rad sam po sebi nema apsolutno nikakavo posebno pravo na neki specijalni status u nasem Spasenju koji bi ga isticao kao ne znam koliko bitan elemenat u celoj prici. cak mislim da postoji skrivena opasnost pogresnog shvatanja njega kao Bozije volje. on je samo jedan od elemenata, kao u ostalom i sve ostalo (zdravlje, ljubav, obdarenost, karakter....), koji se nekome zalomi ovako nekome onako. mnogo je bitnije sta su nam reperi kojima se krecemo kroz zivot. zivot koji istina, nekima moze biti na tacni a nekima vrlo tezak i koliko smo tim reperima iskreno odani, nista vise.

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

mnogi ljudi lošu situaciju oko sebe koriste za opravdanje... svoje letargije... roditelji koji ih izdržavaju su u začaranom krugu... i sve to uz konstantno ispijanje kafe... ili piva... mislim da u toj situaciji čovek može biti srećan jedino kad spava

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Шта сам лоше рекао?

50% људи из мог окружења ВОЛИ да паразитира на леђима својих родитеља. Не желе да мисле на посао а камоли на породичне и духовне вредности.

Код мене није такав случај...с,ким се ти и [W.A.Mozart] дружите...ја не улазим...али ја до сада нисам упознао такву особу...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Шта сам лоше рекао?

Код мене није такав случај...с,ким се ти и [W.A.Mozart] дружите...ја не улазим...али ја до сада нисам упознао такву особу...

Има их много брате...

Знаш мог шефа С.С, не брку :-), него он млађег. Е пази њему дошла рођака, и почела да му цмиздри, и јаој има ли неки посао за мог сина, ма све ће он радити, јао више се овако без посла не може...Е он вјероватно веће огугло на сталне рођачке молбе овог типа...ипак одлучи да нешто учини, и нађе момку посао ноћног чувара. Плата редовна, толика и толика, сасвим довољна за тај ниво посла...Међутим...мајка не да свог сина, и потпуно не зхавално одговори му, јаој па не знам он се боји мрака...и то буквално тако и дечко није отишао радити. Много је оваквих примејра брате, само можда не обраћаш пажњу.

Друга ствар, имаш људи који раде, али обављају свој посао несавесно, јер сматрају да посао који раде, једноставно не приличи њима, који су предсједници општина заробљени привремено у тијелу неког механичара, возача, поритра итд...

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Стани Србине!

Ако је неко школован за аустронаута...зашто би био задовољан са послом портира?

Па нису људи ишли на факултет из досаде...

И ја стварно нисам упознао до сада никога да је одбио посао...било какав...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Међутим...мајка не да свог сина, и потпуно не зхавално одговори му, јаој па не знам он се боји мрака...и то буквално тако и дечко није отишао радити. Много је оваквих примејра брате, само можда не обраћаш пажњу.

Upravo ovo je nas problem.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Evo upravo gledam u jutarnjem programu prilog o pojavi koja se zove bejbi-bumerang tj. o tome da osoba ima produženo detinjstvo... kažu da prema istraživanjima ovakve osobe nisu spremne na kompromis i sebične su...u italiji oko 80 procenata mladih živi sa roditeljima a u Japanu je sličan slučaj ali samo sa devojkama... ovo utiče na smanjenje nataliteta i porast depresivnih osoba... ovo sam samo upamtio pa nabacao ovde ali je evidentno da kod nas postoje takve osobe i to u priličnom broju...

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Стани Србине!

Ако је неко школован за аустронаута...зашто би био задовољан са послом портира?

Па нису људи ишли на факултет из досаде...

И ја стварно нисам упознао до сада никога да је одбио посао...било какав...

Па овај што му је понуђен посао ноћног чувара уопште није био факултетски образован. Видиш шта је узрок био...боји се мрака...

Исто тако и многи други који нису школовани, кукају како им је тешко радити, а маштају да се убаце у неку државну администрацију.

Дакле није само проблем у оним људима који неће да раде, него и у онима који раде, а маштају да постану успијешни. Дакле говорим искључиво о људима који имају неку средњу спрему, а тешко им је радити послове средње спреме, и маштају у себи да у до године или неку вез направе да се убаце у државну управу, или да се на неки други начине опаре.

Пази брате ово је феномен који није нимало непознат и није само код нас присутан. Тога имаш по земљама трећег свијета колико хоћеш. Јужна Америка је пуна ових примјера вјерујем. Гомила младића се смуца, дангуби проводи дане, дрогира се, алкохолише, неће да ради иоле ништа, али зато маштају да се догодине обогате...

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

citam ove komentare i vec se pitam da li ja shvatam uopste sta je tema razgovora? dakle da se vratim na pocetak, ti u ovom postu:

iznosis neku tezu o tome kako je valjda ne rad u suprotnosti sa bozijom voljom i obrnuto kako covek ako bi postovao Boziju volju onda shvatio i svoju obavezu rada i zaradjivanja, jesam dobro shvatio?

ako je tako, mislim da je ta veza malo pogresna. cak bi se ususdio reci da ta veza uopste ne postoji ili je veoma relativna.

nije stvar u tome od cega odnosno od cijeg i kakvog rada, neko zivi, vec je stvar u tome kako taj neko nezavisno od izvora prihoda zivi taj svoj zivot. dakle akcenat je KAKO ZIVI a ne OD CEGA ZIVI.

¨u znoju lica svoga jesces hleb¨ ima smisao prorocke reci bozije da sve cega se latimo ce mo sticati sa mukom, bilo da je rec o vestastvenom hlebu koji nam je potreban bilo da je rec o duhovnoj hrani u kojoj napredujemo. dakle za sve sto pozelimo od tada nam je za to potreban trud, umesto onoga ¨na tacni¨ koje smo do tada imali u Raju, ali trud nije bozija zelja za nas to je jednostavno posledica nase palosti. Bog i ako je to izrekao to nije bila osuda ili zapovest vec jednostavna konstatacija naseg tuznog izbora koji smo sami izabrali (nase svesno udaljavanje od Boga). sada smo svojim polozajem ¨osudjeni¨ da sve sticemo sa mukom, ¨u znoju¨, ALI, to ne znaci da je taj ¨znoj¨ volja Bozija i da je to tok stvari koji je Bogu mio, cak naprotiv, vec da je to posledica nase razdvojenosti od Onoga koji nam je sve hteo dati, upravo na tacni.

licno mislim da je teza ¨covek mora da radi¨ (kako bi valjda bio kompletan), jedna suptilna zabluda. nisam protiv rada, daleko bilo, covek treba da radi ali mislim da rad sam po sebi nema apsolutno nikakavo posebno pravo na neki specijalni status u nasem Spasenju koji bi ga isticao kao ne znam koliko bitan elemenat u celoj prici. cak mislim da postoji skrivena opasnost pogresnog shvatanja njega kao Bozije volje. on je samo jedan od elemenata, kao u ostalom i sve ostalo (zdravlje, ljubav, obdarenost, karakter....), koji se nekome zalomi ovako nekome onako. mnogo je bitnije sta su nam reperi kojima se krecemo kroz zivot. zivot koji istina, nekima moze biti na tacni a nekima vrlo tezak i koliko smo tim reperima iskreno odani, nista vise.

:229229229:

Подели на овим сајтовима

п.с.

Све си добро повезао, само бих додао да ипак рад као такав, као могућност подсећања себе на ревност према Божијем делу, може имати одскочну даску за лично усавршавање. Рад ради рада не користи - навео сам пример са атеистима или традиционалним хришћанима који се бусају у груди јер мисле да је ревност ради ревности врлина сама по себи без обожења.

Са друге стране, ако пак демантујеш рад, долазимо до оног светоотачког поглавља о унинију. Потребно је мало аскетике које се може манифестовати и кроз свој посао. То је оно што су и теолози говорили, да човек не само свој богослужбени идентитет приноси Богу, већ и своју службу од које живи и једе сваким даном на неком послу.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...