Ратко :( Написано Фебруар 14, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2011 Ау, Бадњаче, шта је ово човече? Језа да те увати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
badnjak Написано Фебруар 14, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2011 Зашто језа? Зар није предност српског светосавља што има националну компоненту? Народне обичаје, народне свештенике, народни дух... Зар не постоји у сваком српском селу ХРАСТ-ЗАПИС као најсветији народни храм? Срби су много више везани за народне обичаје (слава, бадњак) него за догматику. Свако ко покуша да занемари ту чињеницу неће направити добар политички програм. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Фебруар 14, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2011 Цитат Зашто језа? Зар није предност српског светосавља што има националну компоненту? Народне обичаје, народне свештенике, народни дух... Зар не постоји у сваком српском селу ХРАСТ-ЗАПИС као најсветији народни храм? Срби су много више везани за народне обичаје (слава, бадњак) него за догматику. Свако ко покуша да занемари ту чињеницу неће направити добар политички програм. Јесу. То и јесте проблем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Станковић Написано Фебруар 14, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2011 Цитат Зашто језа? Зар није предност српског светосавља што има националну компоненту? Народне обичаје, народне свештенике, народни дух... Зар не постоји у сваком српском селу ХРАСТ-ЗАПИС као најсветији народни храм? Срби су много више везани за народне обичаје (слава, бадњак) него за догматику. Свако ко покуша да занемари ту чињеницу неће направити добар политички програм. Да,више смо везани за форму него за суштину,више него жалосно. Последњи пут када сам присуствовао паљењу бадњака поред храма Божијег,народ се толико гурао да приграби неку гранчицу да је то било тужно гледати, чак је и свештеник изгубио стрпљење и морао виком да смирује "верујући" народ који верује: Што већи бадњак понесем кући,имам већу благодат! Још ако је комшија остао без истог... Страх од Бога,почетак је мудрости. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Фебруар 14, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2011 Цитат Цитат Зашто језа? Зар није предност српског светосавља што има националну компоненту? Народне обичаје, народне свештенике, народни дух... Зар не постоји у сваком српском селу ХРАСТ-ЗАПИС као најсветији народни храм? Срби су много више везани за народне обичаје (слава, бадњак) него за догматику. Свако ко покуша да занемари ту чињеницу неће направити добар политички програм. Да,више смо везани за форму него за суштину,више него жалосно. Последњи пут када сам присуствовао паљењу бадњака поред храма Божијег,народ се толико гурао да приграби неку гранчицу да је то било тужно гледати, чак је и свештеник изгубио стрпљење и морао виком да смирује "верујући" народ који верује: Што већи бадњак понесем кући,имам већу благодат! Још ако је комшија остао без истог... да не претјерујеш мало? какви су такви су наши су oleeeee .. а да те питам да ли си ти као хришћанин који зна како ваља покушао некоме рећи да се не гура и "отима" за Бадњак, не мора на том догађају већ овако иначе, јеси ли рекао неком свом рођаку да не баца бомбе и не носи пиштољ за Уранак у Црвку и да дође по могућности трезан?? не кажем Срби смо има нас свакаквих али можда су се баш гурали јер вјерују да ће им присуство те освешнате гранчице у кући помоћи да у здрављу и радости преброде наредно љето Господње?! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 14, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2011 http://forum.badnjak.com/viewtopic.php?f=6&t=833 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 14, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2011 Баш сам скоро прочитао књигу "Српски обичаји и славе" јер ме ова тема у последње вријеме јако интересује. Аутор књиге износи разне обичаје и паганске и хришћанске, и мешавину истих, присутне у традицији и обичајима српског народа. Описују се разни обичаји поводм рођења, сахране, брака, слављења Божића, слављења слава итд...Нажалост оно што је чини ми се директна последица наследнсоти словенских обичаја и духа, а то је присутност мноштва обреда и нездравих веровања у свакодневном животу. Код нас Срба се Божић зове највећим, а за некога и најрадноснијим хришћанским празником. Аутентинчно Јеванђеоски гледано сасвим је погрешно Божић називати највећим или најрадоснијим празником, зато што рођење Христа није смисао наше вере, него управо Васкрсење. След догађаја у Јеванђељу управо тако показује, јер рођење Христово је било у миру и тишини, пар пастира и мудраци су испратили рођење Господа, док је Васкрсење Господа било у општој помпи и на све стране разглашавано. Сасвим је логично што је од апостолских времена па у првих неколико вијекова порслављање Васкрса било централно славље у току године. Божић се почео прво славити на западу, а тек на истоку је почео да се слави почетком 4 вијека. У књизи коју сам поменуо обилато су приказани обичаји код Срба везани за Божић, и има их мноштво. За Васкрс се поменуто неколико основих обичаја који се могу сажети у један пасус. Аутор књиге ово објашњава тиме што за вријеме зиме када је Божић, било је више залиха хране и више слободног времена за светковине, док је у прољетно вријеме у вријеме Васкрса било мање залиха хране и мање слободног времена јер се радило на имању. Ово је чини се сасвим разумно и логично објашњење због чега је код словенских народа Божић, а нарочито код Срба изразито доминантини и значајнији празник него Васкрс. За разлику од словена, код грчких или арпаских православаца, празновање Божића је готово непознато, а централно светковање у току године је разуме се Васкрс. Овај примјер говори да је светковање Божића превагнуло над Васкрсом не због тога што је неко видио већи смисао у рођењу Христа, а не у Васкрсењу, него чисто из обредних и услужних разлога. Тј тамо гдје се више обичаја могло произвести то је било претежније без обзира да ли је то утемељено на Јеванђељу или не. Ово је један примјер који показује како претерана везаност за обичаје и њихово мноштво може бити камено спотицања да се живи права вјера и разуме њен смисао. Мноштво других обичаја и вјеровања кој је присутно у српском народу није христијанизацијом могло бити искорењено, само је нешто од тога добило свој христијански печат. Тако је и са Божићем, тако је и са славама, да се разумемо. Поред тога иако христијанизовани остало је много обичаја и вјеровања у Срба који апсолутно немају никакве везе са хришћанским духом слободе којом нас је Христос оковао. Тај парадокс заробљавања Христовом слободом наравно не разумеју оземљени људи и они чине оно што је супротно. Они се ослобађају земаљским оковима. Тако је сасвим апсурдно тврдити да је дух српске митологије уствари дух слободарског народа, када је управо индикативно да је словенштина изразито преживела у народу са свим својим обичајима кој су углавном везани за спутавање негативних сила, а мало тога имају везано за слободарски погледа на свет. Разни обреди и бајалице, којима се настоји препречити пут нечистим силама, вилама, злим дусима, и уроцима показују да је код старих словена слободарство било изразито непознат појам. Тад није било догми, па су људи и тако и тако били спречени да се слободарски понашају, када су имало стотине оних "не ваља се" и "Ваља се". Ваљда је зато индикативно да зобг таквог неслободарског духа, из словенске културе није ништа остало што се тиче економије, науке, архитектуре, књижевности, писаних дела, религиозног штива и осталога...Не знам како се уопште икаква економија и наука могла развијати поред свих оних силних страхова које су људи мислили да их окружују. Зато стварно ми није јасно каква је поента оживљања онога што је практички замрло одавно из својих оправданих разлога? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Фебруар 15, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2011 Да ли претерује што је Обилића упоредио са змајем? Мислим да не. Ако је чика Јова од "метар и жилет" могсо да носи тај надимак зашто не би Обилић. Имали смо ми и Змаја од Ноћаја и Змаја од Авале, то ништа не смета. Били су изузетни хришћани. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
badnjak Написано Фебруар 17, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 Како се васпитавају млади Руси! (у цртаном филму који је финансирала руска држава) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Фебруар 17, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 Па сви смо ми на крштењу престали да будемо срби, мађари, грци... тј. одрекли смо се своје националности да би постали хришћани јер у Христу нема ни Грка ни Јеврејина него је све и у свему Христос. Тако да наравно да нисам србин, већ хришћанин. А за српство ме баш брига, могао сам се родити и на неком другом месту. Уосталом то је и званичан став Цркве, етнофилетизам је осуђен као јерес. Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Фебруар 17, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 -smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='joooj' /> Aquilius Cratus је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Фебруар 17, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 Цитат Како се васпитавају млади Руси! (у цртаном филму који је финансирала руска држава) http-~~-//www.youtube.com/watch?v=hNZY1TcTcfA http-~~-//www.youtube.com/watch?v=KeP-yGsCsGg ма да пусти то.. ево ти прави цртићи,,,, ем видим разумјеш руски ем су ти душекориснији .. пријатељски савјет https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,11244.0.html а да те питам пошто видим да се ко нешто волиш бавити паганштином.. ја сам у лову убио два јастреба једном приликом и једног орла а негдје на тим паганским сајтовима прочитах да је то ко света животиња па тамо кажу ко рокне орла или јастреба не сјећам се сада убиће га главни бог има од тог већ две године а оно још ништа, па ме сада занима да ли сам на неком списку чекања или можда Св Никола клепи сваки дан по прстима тог што оће да ми се освети што сам му рокно птицу... знаш ми православни имамо такве светитеље, сигурно си чуо да Св Никола оће ударити... :bla: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Фебруар 17, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 sta, nisi imao sta da jedes pa si ubio orla? facenew22222222 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Фебруар 17, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 Цитат sta, nisi imao sta da jedes pa si ubio orla? ма неееееее bleh већ нам се у једном селу жалиле баке да имају проблема с овим "светим птицама" па рекох да видим шта ће ми Перун учинити наспрам мог Св Николе којем се молим за заштиту и оно ништа како сам и очекивао... спамерчиноооо greengrin 0442_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Фебруар 17, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 Цитат greengrin-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt=':)' /> ovaj lici na onog Ogre shamana iz Heroes of Might & Magic, mora da je neki fan 0442_feel Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука