Jump to content

Svetogorski pustinjaci podrzali m.Artemija?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Berđajev Bijeli.Uopšte ne razumem zašto ovakvim rečima se obraćaš sestri Valentini.Ona piše veoma umerenim tonom i gle,ja  verujem u ono što napiše.U tvom pisanju se oseća strahovito omalovažavanje,naročito u poslednjoj rečenici."Iz popadijske kujne".Veoma nisko.Veoma. I non stop se nešto buniš,kontriraš,"isteruješ neku pravdu".Verovatno smatraš da misliš svojom glavom,a da smo mi ovde,pa i sestra Valentina totalno bez pameti i bez pravilnog rasuđivanja.

Ja sam samo podcrtao ono što je Valentina sama rekla. Možda se nekome ne sviđa drugačije viđenje sopstvenih riječi, ali upravo zbog toga moramo paziti šta pišemo. I najgrublje riječi se mogu izreći sasvim umjerenim tonom. Nisam elaborirao stil pisanja Valentine, već ono što je suštinski napisano. A to svakako nije bilo umjereno.

Inace je trazenje dlake u jajetu omiljeni "argument" zurlotstvujucih, sto veoma lepo govori o toj vrsti "poboznosti"...

A autenticnost ove podrske je ocigledno ista kao i one "podrske" man. sv. Save osvecenog, nakon koje se oglasio iguman i javno izoblicio doticnu LAZ, i naveo da je ista (citiram) "potekla od g. Dejana Vilovskog i kruga raskolnickih starokalendaraca oko njega!"...

A iz njegovog man. (sv. Save) je "podrsku" o. Artemiju dao ceo JEDAN monah, naravno bez znanja i blagoslova igumana...

Vise nego jezivo...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Berđajev Bijeli.Uopšte ne razumem zašto ovakvim rečima se obraćaš sestri Valentini.Ona piše veoma umerenim tonom i gle,ja  verujem u ono što napiše.U tvom pisanju se oseća strahovito omalovažavanje,naročito u poslednjoj rečenici."Iz popadijske kujne".Veoma nisko.Veoma. I non stop se nešto buniš,kontriraš,"isteruješ neku pravdu".Verovatno smatraš da misliš svojom glavom,a da smo mi ovde,pa i sestra Valentina totalno bez pameti i bez pravilnog rasuđivanja.

Ja sam samo podcrtao ono što je Valentina sama rekla. Možda se nekome ne sviđa drugačije viđenje sopstvenih riječi, ali upravo zbog toga moramo paziti šta pišemo. I najgrublje riječi se mogu izreći sasvim umjerenim tonom. Nisam elaborirao stil pisanja Valentine, već ono što je suštinski napisano. A to svakako nije bilo umjereno.

Inace je trazenje dlake u jajetu omiljeni "argument" zurlotstvujucih, sto veoma lepo govori o toj vrsti "poboznosti"...

A autenticnost ove podrske je ocigledno ista kao i one "podrske" man. sv. Save osvecenog, nakon koje se oglasio iguman i javno izoblicio doticnu LAZ, i naveo da je ista (citiram) "potekla od g. Dejana Vilovskog i kruga raskolnickih starokalendaraca oko njega!"...

A iz njegovog man. (sv. Save) je "podrsku" o. Artemiju dao ceo JEDAN monah, naravno bez znanja i blagoslova igumana...

Vise nego jezivo...

Ne znam da li se ovo "zurlotstvujucih" odnosi na mene pošto je moj post citiran, ali ne znam čime sam zaslužio ovaj pridjev, jer iskren da budem ne znam ni šta to znači...

Ako je iznošenje mišljenja da nije u redu da sami činimo ono što prebacujemo drugima traženje dlake u jajetu, onda dobro.

Niti sam pisao šta vezano za pisma podrške, niti sam istraživao ko je kome pisao pisma, ko je s kim a ko protiv koga, niti me to iskreno interesuje, da bih odmah dobio etiketu zurlotstvujućeg. Zašto bih se uopšte upuštao u besmislene diskusije o ljudima koje lično ne poznajem.

Što se tiče rečenice "Iz popadijske kujne" sarkastična je i omalovažavajuća, slažem se. Izvinjavam se svim popadijama koje sam na ovaj način uvrijedio.

Подели на овим сајтовима

Иначе није сасвим проверено али са тог истог форума стиже и вест следеће садржине :

Није сасвим проверено:

"Угледни интелектуалци" су пре пар дана ишли у посету код јрм Симеона рукумијског са задатком да га одговоре од пружања подршке вл Артемију и његовом монаштву. У тој интелектуалној свити су били проф К. Чавошки, П.Д. Кијук, проф Владе Димитријевић, и још нека лица окупљена око портала Борбазаверу. Не зна се поуздано како ће на тај наговор одговорити Симеон рукумијски, време ће показати.

Други један познати духовник, о. Венијамин из манастира Преображење, одбио је да монасима из Љуљака продаје свеће и затражио да му више не долазе у манастир ни по једном основу. Ако имамо у виду да је о Венијамин на свој начин послушник једног локалног "угледног" интелектуалца, онда и овде видимо умешане прсте те исте ложе интелектуалаца, која с времена на време потпише неку петицију, али неизоставно и доследно оправдава њихову светост Иринеја Гавриловића на сваки могући начин.

Ложа Угледних Интелектуалаца тако врши неку своју мисију у СПЦ, из уверења или по задатку - тешко је одгонетнути.

У сваком случају овде је реч о понашању тзв духовника "антиекумениста", јеромонаха, а не о понашању "угледних" интелектуалаца. Ако и после тридесет година некаквог монашког подвига у манастиру јеромонах и старац не може да разликује истину од промаје, правду од злочина, добро од зла, интелектуализам од благочешћа...

Данас је више него јасно да више не можемо називати било кога "антиекуменистом". Какав је то анти-екуменизам који се противи борби владике Артемија, и који не жели да напоји чашом воде његово монаштво? Антиекумениста који се гнуша богослужења у Љуљацима? Шатро-православци...

Истовремено, Митрополит Пирејски Серафим својим писмом подршке вл Артемију посрамљује ове наше домаће (познате) духовнике и старце који су изгубили чула за разликовање трулог од здравог воћа. Грк види јасно са 2 хиљаде километара удаљености, а Србин не види ни када му у кућу дођу.

http://forum.ihtus.org/viewtopic.php?p=42243#42243

С обзиром да вест није избрисана већ неко време изгледа да је могуће да је тачна.

Шта нагони Владу Димитријевића да агитује против подршке м.Артемију , или шта се то преломило у уредништву борбезаверу остаје за сад енигма као што је енигма и ко стоји иза тога сајта.

Подели на овим сајтовима

Ево сајта који је основан 2005 године.Ево текста схи-монаха Рафаила и подршке Диомиду а погледајте под чијим благословом је овај сајт....

http://www.christian-spirit.ru/v51/51.%283%29.htm

Како се лако сложише коцкице. 4chsmu1

Подели на овим сајтовима

Само се питам, одлакле право бившем епископу Артемију даје архијерејски благослов монаштву ван своје тадашње епархије? Канонски, нема шта. 4chsmu1

Подели на овим сајтовима

Ово је сасвим проверено:

Коста Чавошки је изабран за патријарховог саветника, а будући да није баш упознат са црквеним проблемима, његов саветник је госн Димитријевић.

Какве ко интересе има, време ће показати, али кад могу да саветују Иринеја, зашто не би окушали срећу и код о.Симеона? Неки од њих увелико саветују поједине духовнике и баш им иде од руке.

Е сада, мене занима, да ли ће да саветују Иринеја да се окане ћорава посла, или ће у његово име да врбују оне још неокаљане духовнике?

Ценим да је ипак ова друга опција у питању, нарочито ако узмемо у обзир какав је плод мисионарског рада у појединим манастирима. Друга опција је свакако уноснија, бар из аспекта овоземаљског и материјалног.

Ипак, Божији ће угао посматрања свакако бити меродаван, а тада тешко свакоме ко је учествовао у прогону праведника.

http://forum.ihtus.org/viewtopic.php?p=42382#42382

Booorbaaa  za  veeee..????..ruuuu  !!!!

Подели на овим сајтовима

Мислим да је ово почетак краја сајта борбазаверу. Знам да тамо има и оних који се не могу сложити са деловањем Иринеја Гавриловића и екуменског дела СПЦ, а обзиром на нову дужност Димитријевића, тешко ће се усагласити уредништво чији чланови подржавају две супротстављене стране.

http://forum.ihtus.org/viewtopic.php?p=42385#42385

Подели на овим сајтовима

Помаже Бог.

Пошто видим да је овде некој браћи доста тога нејасно и да се објављују подаци непроверени, ево ја ћу покушати да одговорим са ПРОВЕРЕНИМ И ТАЧНИМ информацијама.

Као што сам већ неколико пута наводио у "ревнитељским" редовима нема монолитности, слепе послушности, нити некога на врху кога морамо да слушамо, или да га се бојимо да не изгубимо чин, функцију, посао, положај..

Један од оних који су бановани са фб групе баш из тих разлога сам и ја.

Моје виђење је мало другачије и доста се приближава тумачењу неких "око борбе за веру" како је наведено у тексту са ихтуса.

Наиме, тачна је информација да се неки залажу за не напуштање манастира и отворену борбу,него за чекање.

Шта то значи?

То значи да још нису ствари сазреле у медијском мраку међу верницима, и да би напуштање парохија, епархија и манастира од појединих епископа, свештеника и игумана и јеромонаха и монаха, само нанело штету, јер би се изгубили храмови, народ би остао без духовника, и ситуација би постала још гора, а свештеници који се одупиру нападном и агресивном тумачењу речи "ко не иде ка јединству биће секта"..би остали на ледини са својим породицама и многи би страдали пре времена.

О.Венијамин заиста није дао да се продају свеће монасима из Љуљака јер је владика Хризостом пре пар година наредио да братство Преображења одлази у Студеницу и обучава тамошње монахе како се свеће праве.

Када су обучени, и када су машине пренете, по благослову Владике Хризостома епархија Жичка може да купује свеће само из Сатуденице, а манастиру Преображење је остало да се сналази.

Наравно они свеће као једини извор прихода продају некима другима, али је и то доведено у питање.

о.Венијамин се одлучио на овај нимало срећан потез,али једини могућ у овим околностима.

Моје мишљење иако поштујем владику Артемија је да треба причекати, њега подржати колико се то може, али чекати да се ситуација смири, и ако Бог да ово зло неутралише, и све изглади, на радост свих и јединства Цркве, или ако тако мора бити сачека да ситуација сазри међу народом, тј да се папа призна као први епископ града Рима на некој новој предсаборској конференцији, или прихвати нови календар и онда остати при својим храмовима са својим верницима и сачувати храмове у Светосавској Православној Цркви где ћемо наставити да будемо оно што смо и били.

Наравно да би промена календара била најбољи знак за сваког верника, и на врху планине који није чуо ни за интернет ни за Артемија ни екуменизам.

Али то знају и они који нас воде ка јединству.

Међутим не може се до века чекати, и они ће кад-тад морати прећи на нови календар.

Тада ће коначно бити и саком пастиру и др наука, јасно где плови овај брод.

И СВАКО ЋЕ ЗНАТИ ГДЕ ЋЕ И НА КОЈУ СТРАНУ.

Одговоре Валентини и још некима ћу написати мало касније.

Подели на овим сајтовима

Наравно да би промена календара била најбољи знак за сваког верника, и на врху планине који није чуо ни за интернет ни за Артемија ни екуменизам.

Колико знам, питање календара у нашој помесној Цркви нико не поставља. Међутим, питање календара (које је научно, а не догматско питање) стављати на такав пиједестал, ван сваке је памети. Јеси ли ти, брате Мудров, чуо са светогорског Старца Порфирија Кавсокаливита? Вероватно јеси. Диван Старац. Дивне и велике дарове му Бог даде. Заиста, право светило овог нашег савременог доба. А, ето, он је "новокалендарац", па још и критикује ревност "не по разуму" "старокалендараца". Сад ти мени објасни, како то Божија благодат не одступи од овог светог Старца? Ако је календар тако суштинско питање вере, онда је благодат на Старцу Порфирију необјашњива. Ипак, изгледа да Богу не сметају наша рачунања времена.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...