ВИЛМА Написано Фебруар 6, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2011 Занима ме јако како се спашавају : 1. ментално ометени - поготово умерена и тешка ментална ретардација, с обзиром да због свог IQ једва разумеју и конкретно, а камоли апстрактно (мада, ко зна како у ствари они појме свет, можда га они доживљавају исправно а ми "здрави" криво ? ) 2. психички болесни, тј. психотични, јер ипак нису они криви што су психички болесни и нису ни свесни своје болести (они верују да су они здрави, а да са другима нешто није у реду итд), која управља њиховим погледом на свет и њиховим размишљањем 3. дементни и оболели од Алцхајмера - уопште, стари који временом оболе од "заборава", што би се рекло "изгубе кликере", а ето, нпр. целог живота бринули о својој души и онда их у старости клепи деменција па не препознају ни најближе сроднике, не знају ни ко су ни шта су ни зашто су ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Фебруар 6, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2011 Било ко ? Може и линк ка теми ако је ово већ "жвакано" . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Фебруар 6, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2011 Оно што је камен спотицања моралистима, који се ослањају на разум и дела, јесте да и ментални болесници могу бити свети самим тим што учествују - макар и несвесно (а да ли је несвесно?)- у животу Литургијског Христа. Тако да питање спасења не бих ни доводио у питање, нарочито ако кренемо тим путем да ће Бог више очекивати од онога ко је здрав (а зар има таквих да би били 100% благодатно исцељени од сваког недостатка?) неголи од онога ко је болестан. Наравно да и за овакве људе има места у Царству Божијем које је овде и сада пројављено у икони (не и у пуноћи), и да ни за нас који се данас градимо здравоумни нема гаранције да нећемо доћи на место болесних (нпр. епилепсија настаје независно од генетских фактора) а да ће болесни доћи на место исцељених. Kaludjer је реаговао/ла на ово 1 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Фебруар 6, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2011 Наравно, јасно је да Господ не "мери" исто здравима и болеснима, и наравно да свако ко је сада здрав може у старости да постане "болестан". Ипак, ово ми није потпун одговор на питања. Шта са психотичнима, који нпр. чине зло, али не зато што су по природи зли, већ зато што су болесни психички ? Шта бива са старима који посениле и пред смрт не знају ни ко су ? Како ће се њима судити ? Mironosica је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SveCovek Написано Фебруар 6, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2011 Nema odgovora na to pitanje koji bi te mogao zadovoljiti, to je verovatno najteze pitanje za razumevanje... nije toliko ni problem sa Alchajmerom i demencijom, nedotatkom IQ, vec su tu razlicite vrste psiho-fizickom invaliditeta, osobe cije je teret nesrazmerno tezi nego nas, cija je sloboda ogranicena ako uposte postoji... nadam se da cemo saznati jednog nezalaznog dana razlog i cilj svih patnji Ako se kajes, onda i volis, a ako volis onda si vec Boziji... ljubavlju se sve iskupljuje sve se spasava... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 7, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2011 разлог свих патњи је човек, а не Бог. ови несретници се спашавају молитвама ближњих, сви су обухваћени молитвама на Литургији. Kaludjer је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Фебруар 7, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2011 Спашавају се као и ми - по дару. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Фебруар 7, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2011 Nema odgovora na to pitanje koji bi te mogao zadovoljiti, to je verovatno najteze pitanje za razumevanje... nije toliko ni problem sa Alchajmerom i demencijom, nedotatkom IQ, vec su tu razlicite vrste psiho-fizickom invaliditeta, osobe cije je teret nesrazmerno tezi nego nas, cija je sloboda ogranicena ako uposte postoji... nadam se da cemo saznati jednog nezalaznog dana razlog i cilj svih patnjiЛепо си ово написао :cheesy: Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
jerej Goran Popovic Написано Фебруар 8, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2011 Svi oni koji su mentalno i psihicki bolesni i ometeni su potpune i kompletne licnosti samo sto su spreceni da projave i iskazu svoju normalnost.Sigurno je da ljubav Bozija pokriva sve nase nedostatke pa ce pokriti i njihove.Mnogi su putevi i nacini kojima Gospod privodi sebi.U mojoj crkvi vrlo cesto imam puno takvih osoba prisutnih na liturgiji i mogu da kazem da imaju zavidan stepen crkvenosti i osecaja za crkveni zivot.Istina je da u ovom svetu u kome zivimo postoje greh,zlo,bolest i smrt ali posle Vaskrsenja Hristovog ad vise nema pobedu a smrt vise nema zaoku.Zato sve ovo pa i psihicke i mentalne bolesti nemaju moc da coveka sprece da ucestvuje u zajednici ljubavi i zivota.Sve se svodi na nas medjusobni licni odnos.Ako ga imamo i ako identitet svoj ne zasnivamo na sebi vec na drugome i sa drugim sva ogranicenja,i nasa i onog drugog,mogu biti prevazidjena.Ljubav Bozija i nasa sve prevazilazi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Саша од Москве Написано Фебруар 14, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2011 ја се не бих сложила са овим Svi oni koji su mentalno i psihicki bolesni i ometeni su potpune i kompletne licnosti samo sto su spreceni da projave i iskazu svoju normalnost. ... Zato sve ovo pa i psihicke i mentalne bolesti nemaju moc da coveka sprece da ucestvuje u zajednici ljubavi i zivota. јер ипак ови људи нису увек свесни својих поступака, нити поимају свет око нас нормално увек, могу потпуно изобличено видети: уместо чарапе - рукавицу нпр могу према највољенијима бити агресивни, и не знам коме то може бити лако да гледа и да трпи, у суштини мало или никако можеш ти са стране активно да му помогнеш, и лако је тог неког оставити да се сам бори и да преживљава неке своје страхове - све под паролом ,,ја ту не могу ништа, идем да радим нешто што ће ми бити од користи'' све је онда на овим околним ,,здравим'' - да ли су спремни да се суоче са ужасима тог свог вољеног, или можда немају снаге... много је лако осудити и бити паметан са стране, јер ништа те за то не може припремити, чак мислим да ни психолог/психијатар нема све одговоре, мораш уз тог неког да будеш упркос свим недаћама и онда уз љубав научиш са њим, да му помогнеш - тј да му не одмажеш - да га не одаљаваш од мира, а Бог помогне и ту и тамо погледа на вас све. А ваљда се спашавамо сви заједно... п.с. извин'те ако се понављам - дуго ме није било Пошто је изговорите, реч вама влада. Док је неизговорена, ви владате њоме. Арапска пословица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Фебруар 14, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2011 ја се не бих сложила са овим Svi oni koji su mentalno i psihicki bolesni i ometeni su potpune i kompletne licnosti samo sto su spreceni da projave i iskazu svoju normalnost. ... Zato sve ovo pa i psihicke i mentalne bolesti nemaju moc da coveka sprece da ucestvuje u zajednici ljubavi i zivota. јер ипак ови људи нису увек свесни својих поступака, нити поимају свет око нас нормално увек, могу потпуно изобличено видети: уместо чарапе - рукавицу нпр могу према највољенијима бити агресивни 0102_laugh 0102_laugh bleh Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Фебруар 14, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2011 Спашавају се као и ми - по дару. Амин. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Фебруар 14, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2011 Дођу на форуме... 0102_laugh "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Станковић Написано Фебруар 14, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2011 Дођу на форуме... 319.gif Е сад знам да сам на правом месту! Страх од Бога,почетак је мудрости. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 14, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2011 Дођу на форуме... smej.gifживе речи психе smej.gif smej.gif klapklap Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука