Благовесник Написано Фебруар 6, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2011 Наравно да је РКЦ Црква, оканите се те глупаве расправе. Друго је питање што смо међусобно у расколу и што постоје питања око којих се разилазимо, те немамо евхаристијско јединство. Порицати римокатолоцима апостолско прејемство, нема никаквог основа (а ни они нама, такође). 0205_whistling ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 6, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2011 Наравно да је РКЦ Црква, оканите се те глупаве расправе. Друго је питање што смо међусобно у расколу и што постоје питања око којих се разилазимо, те немамо евхаристијско јединство. Порицати римокатолоцима апостолско прејемство, нема никаквог основа (а ни они нама, такође). Александре,зар "цркву" која је убила милионе православаца,ја да назовем црквом? "Неће сви који ми говоре Господ, Госоде ући у Царство Божије." Зликовци, ма где били, изаћи ће пред Суд Божији. Злочин људи чине по својој вољи и савести, а Црква, нити Дух Свети, их у томе не могу зауставити. Људи су слободни у својим делима, па макар били и у Цркви. Они себе својим делима одељују од Цркве (па макар били папе или патријарси), али не могу Цркви одузети Духа Светога и не могу јој одузети моћ да спасава оне који за спасењем вапе чиста срца (а таквих, сложићемо се, има и међу нама и међу њима). Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Фебруар 6, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2011 Zayrone Mi smo velika Crkva koja sama definiše šta jeste a šta nije Crkva. Ja ne ulazim u suštinu koja su to merila i koje je to shvaćanje Božje dijalektike? Slušao sam ljude koji negoduju zbog "izgubljene ovce". Ja sam bio dobar čitav život , uspravan, smeran a ti si vrludao, pio, kartao se po kafančinama i uspravio u zadnji čas i sreća velika! Žalosno je što su ljudi beskompromisni u svojoj veri jako hladni i nemilosrdni. Dok je Hrist bio lekar , oni su sudije. Kompromis između ljudi različitih konfesija uključuje evoluciju nečije pameti i duše dok beskompromisnost graniči isključivost, sa definitivnim stavom. Kao što znaš Zayrone život nije nikad definitivan, on je takvo jedno veliko putovanje. Postojale su nekad i kod nas te inkvizitorske metode. Valjda smo nešto naučili.? Umirem za svoju veru, ljubim Hrista i beskompromisno ubijam tebe. Spaljujem te na lomači duha da ne bi zgrešio protiv mog Boga. Ne dozvoljavam tvoju zabludu u ime moje vere. Koliko još ima takvih uspravnih inkvizitora koji će u ime svoje vere osuđivati druge? Da li smo Crkva? nije nam dozvoljeno da polemišemo sa drugima, mi jesmo Crkva i već sam rekao da kao hrišćani moramo da verujemo da i najčudnije religije sadrže trunku istine. Mi ne smemo da razmišljamo na jedan ateistički dosta primitivan način, da su svi u zabludi osim njih, već mora da se svrstamo uz onu većinu čovečanstva koja veruje u nekog Boga. zato ne troši energiju na syda i njemu slične. Niti šta naučiš niti ćeš postati bolji , jedino ožeš da se zaraziš gorčinom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
syd Написано Фебруар 6, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2011 Наравно да је РКЦ ЦркваА јесу ли лутеранске цркве исто Црква? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 6, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2011 Наравно да је РКЦ ЦркваА јесу ли лутеранске цркве исто Црква? Обзиром да су драстично изменили светотајинско устројство Цркве, под великим су знаком питања (да се разумемо: ја НЕ СУДИМ да ли ће се протестанти спасити или не - спасење је у рукама Спаситеља). Тешко да је неко Црква ако говори да му је причешће само симболична успомена на Тајну Вечеру. Такође, одбацили су свештенство, а тиме и апостолско прејемство. Дакле, код њих није само раскол (од РКЦ), већ су и суштински изменили устројство свог заједничарења. (Наравно, све је ово само моје мишљење) Упоредите, рецимо, нашу Литургију, РК Мису и протестантско богослужење и све ће вам се казати. Не само догматски и светотајински, већ и богослужбено, протестанти су се одљили од Цркве. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Фебруар 6, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2011 Daj molim vas vratite se na temu... o čudima kod rimokatolika... da li su za vas ona verodostojna i kao takva potvrda RKC kao Crkve Zašto stalno ta politika i nadmudrivanje.. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 6, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2011 Daj molim vas vratite se na temu... o čudima kod rimokatolika... da li su za vas ona verodostojna i kao takva potvrda RKC kao Crkve Zašto stalno ta politika i nadmudrivanje.. А како ћемо то проверити да ли су чуда "веродостојна"? Имамо ли неки чудометар? Ако им негирамо Божију благодат само зато што су РК, онда себи много дајемо за право - ограничавамо Духа Светога који "дише гдехоће". Ето, и муслимани на Острогу добијају исцељење - мада по нашим мерилима и строгостима они никако не би смели да имају право на Божију благодат. Не заваравајмо се људи и не судимо. Има Бог начина да спасе. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
syd Написано Фебруар 6, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2011 Порицати римокатолоцима апостолско прејемство, нема никаквог основа (а ни они нама, такође). То им нико и не пориче. Али, како си сам написао, на једној другој теми, И Јуда је имао апостолско достојанство. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Фебруар 6, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2011 Politički korektno ali ne iz osobnog kuta. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Фебруар 6, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2011 Juda je bio pravoslavac zilot. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 6, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2011 Порицати римокатолоцима апостолско прејемство, нема никаквог основа (а ни они нама, такође). То им нико и не пориче. Али, како си сам написао, на једној другој теми, И Јуда је имао апостолско достојанство. Јесте и отпао је. Али, није никог одвео у пропаст, већ једино себе. Црква није и не може бити један човек, па макар то био и папа. Не могу греси појединаца у РКЦ одузети спасење милионима искрених хришћана који су радили само једно - веровали Христу и слушали своју Цркву (у вероисповедању). За раскол ће, верујем, Господу многи дати одговор. За злочине у име Бога и у име Цркве, такође. Међутим, њихове грехе не могу испаштати људи који нису криви нити су могли да утичу на кривицу (нити за догматске разлике, нити за историјске странпутице РКЦ). Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
syd Написано Фебруар 6, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2011 Порицати римокатолоцима апостолско прејемство, нема никаквог основа (а ни они нама, такође). То им нико и не пориче. Али, како си сам написао, на једној другој теми, И Јуда је имао апостолско достојанство. Јесте и отпао је. Али, није никог одвео у пропаст, већ једино себе. Црква није и не може бити један човек, па макар то био и папа. Не могу греси појединаца у РКЦ одузети спасење милионима искрених хришћана који су радили само једно - веровали Христу и слушали своју Цркву (у вероисповедању). За раскол ће, верујем, Господу многи дати одговор. За злочине у име Бога и у име Цркве, такође. Међутим, њихове грехе не могу испаштати људи који нису криви нити су могли да утичу на кривицу (нити за догматске разлике, нити за историјске странпутице РКЦ). Ево сада сам нашао један цитат од светога Јустина Ћелијског. Мислим да добро иде уз ову дискусију о црквама (у множини). "Догматом ο непогрешивости присвојивши себи, човеку, сву власт и сва права која припадају једино Богочовеку - Господу Христу, папа је, у ствари, прогласио себе црквом у Папистичкој цркви, и постао у њој све и сва". Када говорим о Цркви, мислим на ону из Вјерују. А ова Папистичку цркву, у којој је сам папа црква, зовем организацијом, а не би дошло до терминолошких неспоразума. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 6, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2011 Па добро, ако је тако, папа ће пред Господа. Ја само кажем да Господ неће тако лако одбацити сво то мноштво недужног верног народа. Зато и мислим да је за неку баку у Латинској Америци, РКЦ заиста Црква која спасава. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Фебруар 6, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2011 I bakicu na Uralu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 6, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2011 I bakicu na Uralu. Да, бре, на њу сам и мислио. Лапсус. 0911_sport Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука