Огњен Написано Фебруар 5, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2011 https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6881.0.html Како ли су то Солуњани презирали пророштва? dada greengrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Фебруар 5, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2011 Nikad nisam razmišljao o ovome ali pod uticajem sinoćnje veronauke, na kojoj smo čitali Liturgiju Apostolskih Ustanova, možda su hrišćani Soluna počeli da ... preskaču čitanja Starog Zaveta kojima ovaj 'tipik' Božanstvene Liturgije počinje. Jer, ako ne grešim dušu, u Solunu su većinom hrišćani bili grčkog porekla, a njima je moglo pasti na pamet da im ne treba Stari Zavet, kada imaju tako lepe molitve Hristu Spasu. Hm. Eto, sada mi pade još jedna opcija na pamet. crvenilo Možda se kod njih dogadjalo da nipodaštavaju proroke (koji ljudima govore na "nazidanje, opomenu i utehu" po rečima Ap. Pavla, što ne mora biti i predvidjanje nekih futurističkih sekvenci), a proroka kako u pomesnim crkvama tako i onih koji su putovali kuda i kako ih je Duh Sveti vodio je bilo podosta u ono vreme. Npr. prorok Agav, koji se pominje na 2 mesta u Novom Zavetu. Sve u svemu ne znam 100% - ali bih voleo da naučim i čujem i druga mišljenja... Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Фебруар 5, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2011 Хвала брате Томо, мени ово прво није пало на памет а о другом сам мало размишљао јер се у истом одељку каже и "Духа не гасите". Можда ниподаштавање - презирање, и "гаси Дух" јер Бог не даје дарове тамо где нису потребни. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Фебруар 5, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2011 A kako su uopšte u prvim hrišćanskim zajednicama i rukopolagani proroci? 0409_feel smej.gif Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Фебруар 5, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2011 " Не занемаруј благодатни дар у теби који ти је дат кроз пророчанство полагањем руку старјешина на тебе. " https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6882.new.html#new Ево данашње читање помиње нешто... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука