Solomon Kane Написано Фебруар 20, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2011 а ако ГЦ то зна а толерише истог,онда је то и Њен пропуст и Њено индиректно мешање у живот СПЦ. Па позната је појава панхеленизма у ГЦ...свукуда би они мјешали своје пипке (почевши од Васељенске Патријаршије, па преко ГПЦ...). Код Акакијеве секте ће се десити раскол са Грцима, управо јер имају тај панхеленистички приступ у Цркву...све они боље знају од инфериорних словена У Цркви нема више "ни Хелена ни Јујеја" како рече ап.Павле већ су "сви једно у Христу"...што значи да нема ни Срба,нити Бугара,нити Руса као националних ентитета који требају,сами по себи,нешто више да значе у Цркви од саме Цркве...ово зна свако хришћанско дете а камоли одрасли људи који живе у Цркви...па и у Грчкој Цркви,мој младићу! Очекивати идејно пребацивање и пресликавање панхеленизма као таквог,на општу раван литургијско-црквеног и црквено-административног,тј.наметање истог као неку врсту општеобавезног узуса другим помесним Црквама (ако си на то мислио),јесте најобичнија илузија и то веома смешна илузија,која је и самим Грцима више него јасна и препознатљива као нешто што се именује као - глупост...не знам одакле ти та мисао? Чак и ако постоје спорадични случајеви панхеленистичких ставова и гласова,они немају одјека,јалови су,занемарљивог карактера,кратког домета,и што је најважиније,нецрквеног су духа,те су као такви апсолутно бесмислени.Суштински су на нивоу наших напаљених скинс - клинаца који мрзе све што се креће а није српско,а ако нема никога од странаца,онда морају мало да се између себе ухвате за гуше...дај шта даш - каже народ! Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Фебруар 20, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2011 И дал постоји могућност да Артемије пређе у помесну грчку Цркву и да га тамо поставе за владику?Мислим да би то било ријешење да се избјегне раскол...видим да га Јелини готиве "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Фебруар 20, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2011 Па брате Соломоне, видимо како је Васељенска Патријаршија забила нож у леђа браћи Русима са признавањем Естонске Православне Цркве (јер је то сад под њиховом јурисдикцијом). Отимају туђу територију која не припада њима, зар то није панхеленизам? "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Фебруар 20, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2011 Па брате Соломоне, видимо како је Васељенска Патријаршија забила нож у леђа браћи Русима са признавањем Естонске Православне Цркве (јер је то сад под њиховом јурисдикцијом). Отимају туђу територију која не припада њима, зар то није панхеленизам?Није. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Фебруар 20, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2011 Нека није панхеленизам, али имају стално жељу да се мјешају у туђе ствари...мислим пре свега на Васељенску Патријаршију. По мени треба покренути дијалог о томе дал да РПЦ не дамо првенство... "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Фебруар 20, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2011 Нека није панхеленизам, али имају стално жељу да се мјешају у туђе ствари...мислим пре свега на Васељенску Патријаршију. По мени треба покренути дијалог о томе дал да РПЦ не дамо првенство...Тачно! Није у питању панхеленизам већ су неке друге ствари у питању чију природу лако и погрешно можемо именовати "панхеленизмом" и тако промашити суштину проблема,као и истинску позадину и мотивацију постојећег сукоба.Али не брини се...Руси ће то решити са Њима,само полако.Ништа не траје до века и нема сукоба који се не може завршити позитивним исходом,тј.помирењем и враћањем у љубавни и целовит однос двају Цркава...ипак сви ми живимо у "једној,светој,саборној и апосолској Цркви" у којој владају мало другачија правила,која представља сферу вечног,и коју ипак води Бог Дух Свети. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Фебруар 20, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2011 "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 20, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2011 И дал постоји могућност да Артемије пређе у помесну грчку Цркву и да га тамо поставе за владику?Мислим да би то било ријешење да се избјегне раскол...видим да га Јелини готиве :cheesy:боље да си питао под којим условом да скочи од монаха до владике ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 20, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2011 Артемије, како нема подршку Епископа СПЦ, мора да то тражи негде другде. Опет, нико сем Митрополита Пирејског није дао подршку Артемију (од њега је то било и за очекивати, с обзиром да одавно сарађује са Виловским). Надам се само да ће на ово одреаговати Грчка Архиепископија.Али ако не реагује, то је знак ГПЦ да за њих Артемије није само монах већ и владика...не значи, објашњено ти је немешање једне помесне Цркве у другу. то је на нивоу саборности амин, па је и одлука СПЦ да потврди Артемија као монаха, уместо владику, амин. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 20, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2011 Свака Црква има неке своје авантуристе који воле да се бомбастичним изјава намећу јавности или некој одређеној групи људи. Имамо и ми свог митрополита Пирејског, а то је владика Никанор који ништа мање није у својим писанијама и изјавама одлутао као и дотични митрополит. Е сад запазите логику Берђајева која је таква да има са чим везе осим са здравим разумом, а то је да ако ГПЦ толерише изјаве и понашање митрополита Серафима, то онда ваљда значи да ГПЦ и подржава Артемије.... 4chsmu1 klapklap Ова логика је шупља ко швајцарски сир, јер би према томе и толерисање које Српска Црква има према владици Никанору у неким његовим изјавама, рецимо када је изјавио ноторну глупост да иза владике Атанасија стоји ђаво (за шта је требао бити санкционисан), могло да се окарактерише као да Црква стварно стоји иза става да иза владике Атанасија стоји ђаво. Уопште ова испразна логика дозвољава закључак да ако толеришеш нечије пропусте (не разматрајући суштину толеранције да ли је она можда у сврху исчекивања поправка онога ко се не понаша задовољавауће) то аутоматски значи да ти стојиш из тих пропуста као подржаваоц. Зашто ГПЦ толерише излете митрополита Серафима, то је знано само њој, као што је нашој Цркви знано зашто толерише неке излете својих клирика. Понашање митрополита Серафима је унутрашње питање Грчке Цркве и она ће решити сходно њеним потребама, ако се процјени да је потребно санцкионисати дотичног митрополита и биће тако. Углавном шта Васељенско Православље мисли о Артемију, види се по томе што нико није дао ни 5 пара на његов апел поглаварима помесних Православних Цркава, јер досад ниједна помесна Православна Црква није упутила подшрку Артемију, једино што је добио су спорадични испади појединица попут овог митрополита Серафима и сличних. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Фебруар 20, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2011 Московска Патријаршија је постала иста као Цариградска... Ево вам приступ сукобу са Грузијом... Шта даље да вам речем... И од кога ви очекујете помоћ... prstgore Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 20, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2011 извини, који ''ми'' и ''ви''? prstgore клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 извини, који ''ми'' и ''ви''? sHa_sarcasticlolОви који се уздају у помоћ Москве и ови који мисле да је Цариградска главна... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука