Grizzly Adams Написано Април 26, 2014 Пријави Подели Написано Април 26, 2014 А одакле кредит? Чије су то паре и како су настале? Значи, те паре које столар узима из банке представљају акумулирану вредност коју су створили људи радом. Производњом. Почев од оног првог који је окопао њиву и засадио пасуљ. То није само папир, него нечија крв и зној. Нечији живот, тежак рад и производ. И зато је "штампање пара" толико деструктивно - јер уништава производе људског рада и уместо њих подмеће шарене папириће. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 26, 2014 Пријави Подели Написано Април 26, 2014 On 26. 4. 2014. at 21:01, Grizzly Adams рече И зато је "штампање пара" толико деструктивно - јер уништава производе људског рада и уместо њих подмеће шарене папириће. Bogme, ti sareni papirici su dobro dosli .... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Април 26, 2014 Пријави Подели Написано Април 26, 2014 On 26. 4. 2014. at 20:42, Crveni Baron рече Ne svakog mesec ali se prilagodjava svake godine ili dve i povecava za iznos inflacije. Takav je nacionalni ugovor. A cene? Koliko ti rastu cene? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 26, 2014 Пријави Подели Написано Април 26, 2014 On 26. 4. 2014. at 21:04, Иван ♪♫ рече A cene? Koliko ti rastu cene? Pa slicno, zavisi kako sta ...kao i svuda Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 26, 2014 Пријави Подели Написано Април 26, 2014 On 26. 4. 2014. at 21:04, Crveni Baron рече Bogme, ti sareni papirici su dobro dosli .... Па супер су онима који их добију без рада. Тако се богате тајкуни, дебели банкари, политичари и остали најгори људи на свету. За оне који поштено раде и производе је штампање новца веома деструктивно. Млађони је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Април 26, 2014 Пријави Подели Написано Април 26, 2014 On 26. 4. 2014. at 20:55, RYLAH рече По једном схватању. По другом, паре су роба, која као и свака има своју вредност, само што су универзално размењиве у процесу трампе који се сада обавља преко њих. Откад је новац почео да плоди сам себе, појавиле су се и теорије да је новац роба, а не средство вредновања нечијег рада и цене коштања. Теорија о новцу као мерилу вредности нечијег рада има добрих страна, али и мањкавости, и далеко од тога да је универзално прихваћена. Обзиром да је највише заговарају баш марксисти, чуди ме да је један либертаријанац покреће. nisam ekspert, ali ono što može da se štampa tek tako za dž nema nikakvu održivu vrednost Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 26, 2014 Пријави Подели Написано Април 26, 2014 On 26. 4. 2014. at 21:06, Grizzly Adams рече Па супер су онима који их добију без рада. Тако се богате тајкуни, дебели банкари, политичари и остали најгори људи на свету. За оне који поштено раде и производе је штампање новца веома деструктивно. Potpuno pogresno. Zahvaljujuci stampanju novca ti imas ovako razvijene zapadne ekonomije. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 26, 2014 Пријави Подели Написано Април 26, 2014 On 26. 4. 2014. at 21:08, Иван ♪♫ рече nisam ekspert, ali ono što može da se štampa tek tako za dž nema nikakvu održivu vrednost Pa dobro ako imas neki evric daj ti posalji to meni posto nema nikakvu odrzivu vrednost ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 26, 2014 Пријави Подели Написано Април 26, 2014 On 26. 4. 2014. at 21:08, Crveni Baron рече Zahvaljujuci stampanju novca ti imas ovako razvijene zapadne ekonomije. Ма ипак ти да идеш на спавање... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Април 26, 2014 Пријави Подели Написано Април 26, 2014 On 26. 4. 2014. at 21:05, Crveni Baron рече Pa slicno, zavisi kako sta ...kao i svuda Znači, obrni okreni na istom si. Da li tebi uopšte raste standard? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Април 26, 2014 Пријави Подели Написано Април 26, 2014 On 26. 4. 2014. at 21:09, Crveni Baron рече Pa dobro ako imas neki evric daj ti posalji to meni posto nema nikakvu odrzivu vrednost ... pa zar vi tamo nemate štampače? šta misliš, što ti ,,raste" plata? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 26, 2014 Пријави Подели Написано Април 26, 2014 On 26. 4. 2014. at 21:01, Grizzly Adams рече И зато је "штампање пара" толико деструктивно - јер уништава производе људског рада и уместо њих подмеће шарене папириће. И то није савремена доктрина, мада се у потпуности слажем. Данас, пошто углавном преовлађује теорија о новцу као роби, сматра се да, кад већ нема подлогу у некој другој вредној роби (злату, сребру...), на вредност новца утичу понуда и тражња. Зато се једна светска валута и штампа толико бесомучно, јер је постављена као светски новац према коме се мери курс свих осталих валута, и која има неограничену тражњу, макар за сада. Као што рекох, не подржавам ово, увек сам за солидну и стабилну валуту (идеално би било да има покриће, ал ако већ нема, онда може да се штампа/производи електронски највише до количине вредности произведене робе) само сам убацио оно малопре јер је занимљиво за дискусију, макар за правац у ком је дискусија кренула, јер ако је новац роба и ако би се прихватило савремено становиште да на његову вредност утичу понуда и тражња, онда и штампање без покрића има донекле оправдање. Само остаје један проблем - ако новац није роба, и ако зависи од људског рада, како онда постоји рентирање новца и убирање плодова у виду камате? Знам ја шта ради онај коме ја оставим да обрће новац, али ја остављам своју робу - новац - која се оплоди независно од мог рада, дођем и узмем камату. Дакле, он, будући да сам му ја позајмио средство за производњу капитала у виду новца (новац који производи још новца), које је истовремено и обртно средство, обрће тај новац и ствара нову вредност, и на крају мени врати средство за производњу капитала које је од мене изнајмио, и још ми плати цену ренте у виду камате. Gordana . је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Април 26, 2014 Пријави Подели Написано Април 26, 2014 On 26. 4. 2014. at 21:08, Crveni Baron рече Potpuno pogresno. Zahvaljujuci stampanju novca ti imas ovako razvijene zapadne ekonomije. Kako onda objasnjvas propas' ekonomija sa velikom inflacijom? oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 26, 2014 Пријави Подели Написано Април 26, 2014 On 26. 4. 2014. at 21:11, Иван ♪♫ рече Znači, obrni okreni na istom si. Da li tebi uopšte raste standard? Nisam na istom. Firma u kojoj radim je pre 20 godina imala 15 zaposlenih a danas ima oko 100. Ja promenio 3-4 automobila, dobar stan, obucen, sit, kada se razbolim odem kod lekara ili gde treba i ne razmisljam o ceni ...Vrlo sam zadovoljan. Ne znam sta ti znaci "rast standarda"? Mislis kada mozes da drzis pare u slamarici i da one ne gube vrednost onda ti raste standard? Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 26, 2014 Пријави Подели Написано Април 26, 2014 On 26. 4. 2014. at 20:55, RYLAH рече По једном схватању. По другом, паре су роба, која као и свака има своју вредност, само што су универзално размењиве у процесу трампе који се сада обавља преко њих. Откад је новац почео да плоди сам себе, појавиле су се и теорије да је новац роба, а не средство вредновања нечијег рада и цене коштања. Теорија о новцу као мерилу вредности нечијег рада има добрих страна, али и мањкавости, и далеко од тога да је универзално прихваћена. Обзиром да је највише заговарају баш марксисти, чуди ме да је један либертаријанац покреће. Изворно, паре су настале тако што је тржиште одабрало најпогоднију робу за размену - историјски то су били племенити метали (злато, сребро итд.), али је било и других. У том смислу је тачно да је "новац роба". Међутим, папирни новац "без подлоге" који се данас користи није више то. Он само вуче порекло из (не тако давног) времена када су новчанице у ствари биле само "банк-ноте", тј. "признанице" за одређену количину праве робе, тј. злата. Али је у последњих сто година постепено потпуно промењена природа тих папирића и они су сада нешто савим друго. Дакле, те две ствари нису међусобно искључиве, само је ствар закомпликована када се изгубила та директна веза. Да не настављам, бојим се да ћемо на крају доћи до тога да ти мени кажеш како појма немам и да идем да читам књиге... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука