Jump to content

Sreda, petak (praznika kada pada) pravilo posta...

Препоручена порука

Pošto kruže razni kalendari i razni tipici...koji se razlikuju od izdavača do izdavača, pa od mirjanina do monaha...

koje je pravilo za sredu i petak kada pada prazdnik, što se tiče posta.

Recimo sjutra je Bogojavljanje, a sreda je..

da li je razrešeno na ulje (jeste sigurno, toliko znam)..a da li je onda razrešeno i na ribu (ha!)..

a možda nije ni jedno ni drugo ...

Ovo sve se naravno odnosi za mirjane, uopšte me ne zanimaju manastirski tipici za monahe..Njima ovaj forum i ovakvi odgovori svakako i ne trebaju. Imaju oni tamo pametnija posla da delaju, a sve ovo ionako znaju ili ima kuj da im reče.

Ukoliko navedete pravilo vezano za sredu ili petak...kada je praznik, obavezno navedite i izvor odakle vam to pravilo, pa makar bila i neka internet stranica...

Pravila koja su vezana za ruse nemojte ni da pominjete..sem ukoliko niste ruja  klapklap

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 38
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Прочитала сам у календару са правилом поста да је сутрашњи празник разрешен на све

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Прочитала сам у календару са правилом поста да је сутрашњи празник разрешен на све

I kod mene isto. klapklap

Oci javite seeeeeeeeeeeeeeeeee! klapklap

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Tko je izdavač... ja čujem da nije na ribu..(aber stiže iz Stambola)

Подели на овим сајтовима

Имате на сајту Светосавље правило поста у библиотеци, све лепо објашњено. Сутра може и прасе. Ко има.

Meni je zabranjeno da posećujem stranice tog pravoslavnog portala. Da li neko može da kopira ... mi smo ŽRU...valjalo bi takve stvari da imamo ovde...

Подели на овим сајтовима

Tko je izdavač... ja čujem da nije na ribu..(aber stiže iz Stambola)

Црква Свете тројице, Црква Пресвете Богородице, Црква Преображење Господње

Купљено у радњи СПЦ

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Сутра је и печење дозвољено :cheesy:

Данас је разрешење на вину. Али не знам дал је гријех ако рецимо и данас једемо рибу (ја је не једем никада јер је не волим :)) или храну припремљену на уљу?

Ја иначе постим увјек на уљу...рибу никада не једем а не постим на воду нити је свештеник то од мене захтјево.

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

Ma video sam ja te kalendare odakle je o.đakon naveo...

To su kalendari pisani od sveštenika za sveštenike, a ne za raju...

Prvo svi datumi su tamo u julijanskom kalendaru..Mene to ne zanima iskreno da rečem...Sasvim je OK što se u crkvi koristi julijanski kalendar, ima to sve svoje, ali mene to ne zanima. Ja živim i računjam vreme po gregorijanskom kalendaru, a ti datumi recimo nisu navedeni na kalendaru Svetosavlja...

Zatim navodi se klasična smutljavina za mirjane...O nedelji mitara i fariseja...otkud jedan mirjanin da zna kada je to...pa još kada mu napišu julijanske datume...

Sve to verujte smućuje raju.

Recite konkretno..prazdnik taj i taj...datum (gregorijanski)...pa da znamo...

Ne ovako u nekim šiframa...

Znam da bi to mirjanin, pogotovo ucrkvovljeni trebao da zna...ali takvi smo kakvi smo...

Подели на овим сајтовима

Znači definitvino ne držimo se kalendara koji je sa Svetosavlja...

tako..zato sam i tražio da se navede izvor...

Ovo što je Džesi navela je OK...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...