Jump to content

Заповест ,,Не убиј" подразумева и животиње?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Setih se, čitao sam o jednom Episkopu koji nikada nije jeo meso.

Tačnije, za 'veće' praznike jeste jeo riblje meso.

I kada je počela da kruži priča o njegovoj praksi,

počeli su neki da njegovu gastronomsku praksu tumače rečima

da je 'greh jesti meso'. I on, kada je čuo za to, odlučio je

da se žrtvuje i ne ugadja sebi, i počeo je da za

Vaskrs i Božić jede - piletinu.

Kasnije su ga je voljom Duha Svetog izabrali za Patrijarha,

a kada se upokojio krajem 2009., došlo je ~500.000 ljudi na njegovu sahranu.

0442_feel  4chsmu1
Подели на овим сајтовима

• Одговори 465
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Да, у реду је. Постоје ланци исхране у природи, ако се не желиш позивати на Библију.

poshto se ne pozivamo na bibliju, onda se pozivamo na akcije zhivotinja da opravdamo svoje postupke. zanimljivo.

dakle, kao shto reche- u redu je jesti zhivotinje jer to (lanci ishrane) postoji u prirodi.

to bi onda znachilo da je u redu da ubijamo suparnike za parenje- jer to postoji u prirodi.

to bi onda znachilo da je u redu da ubijamo svoje mladunce- jer to postoji u prirodi.to bi onda znachilo da je u redu da silujemo zhenke koje necje odnose sa nama- jer to postoji u prirodi.

to bi onda znachilo i da je u redu ne samo da jedemo druge vrste, nego i svoju- jer i to postoji u prirodi, nekad zhivotinje chak i jedu sopstene mladunce koje ubiju- sve to postoji u prirodu.

dakle, ni ovaj argument koji si iskoristila- pozivanje na to da neshto "postoji u prirodi", nije validan i ne opravdava jedenje mesa, jer kada bi ga prihvatili, morali bi da prihvatimo mnoge druge stvari koje taj isti argument opravdava..

A sta i da izbaci - jer je onda svesna. Masis poentu. Motorni pokret i ritanje nema nikakve veze sa svescu.

znachi mozhemo da ubijamo teshto retardirane i da ih jedemo? jer oni imaju svest na nivou zhivotinja. koga briga shto su zhiva bicja koja osecjaju bol.

I biljka mesozderka se zatvori kad joj uleti insekt

i toplomer reaguje na nadrazhaje isto  kao i biljka, zapravo- identichno kao i biljka. ali zhivotinje osecjaju bol i, prirodno, svaka jedinka jasno ispoljava svoju zhelju za zhivotom kada joj je isti ugrozhen.

Dakle emocije nisu dovoljne. Ako ne postoji svest - koja ce interno doziveti taj strah ili bol kao svesno iskustvo - onda argument o emocijama gubi na tezini.

postojanje emocija ne znachi da imaju svest? znachi, zhivotinje ispoljavaju srah ili bol, ali ustvari ga ne "osecjaju". potpuno neosnovana pretpostavka, chak suprotna zdravorazumskom zakljuchku koji sledi iz toga da zhivotinje ispoljavaju emocije. (a i mehanicizam je nespojiv sa teizmom. bog je stvorio celu prirodu, i sigurno ne bi napravio zhivotinje tako da ispoljavaju bol a ga ustvari ne osecjaju, jer bi to znachilo da je napravi stvari takve da vara choveka)

Zasto bi jeli ljude? Osim sto se kosi sa nasim najdubljim unutrasnjim tabuima, potpuno je i beskorisno.

ako neko voli da jede ljudsko meso, on ima isti razlog za jedelje ljudi koje ti imash za jedenje zhivotinja. i jedno i drugo je beskorisno (nepotrebno za chovekovo zdravlje, zdravlje i snagu).

Setih se, čitao sam o jednom Episkopu koji nikada nije jeo meso.

Tačnije, za 'veće' praznike jeste jeo riblje meso.

I kada je počela da kruži priča o njegovoj praksi,

počeli su neki da njegovu gastronomsku praksu tumače rečima

da je 'greh jesti meso'. I on, kada je čuo za to, odlučio je

da se žrtvuje i ne ugadja sebi, i počeo je da za

Vaskrs i Božić jede - piletinu.

znachi ako je on postupao nemoralno to znachi da i mi treba da postupamo nemoralno?

ja bi isao jos dalje i tvrdio cak da riba koju upecam i koknem i isprzim je srecna, jer je ispunila jedan od svojih smisla bitisanja

isto opravdanje mozhe da ima i kanibal koji te ubije i pojede i da se teshi i opravdava time da si ti "ispunio smisao bitisanja" time shto si njemu napunio stomak.

a potpuno je besmisleno da je smisao bitisanja zhivotinja da budu pojedene, jer choveku uopshte nije potrebno da ih jede. samim tih, kada ih jede, jedini smisao toga je uzhivanje i ugadjanje svom stomaku i jeziku.

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

Neverovatno,ali upoređuješ postupke ljudi i životinja...Životinje  ubijaju suparnike,ubijaju neke vrste i mladunčad da bi se parile sa ženkom...da ne nabrajam gomilu besmislica koje porediš.Ali ljudi to ne rade,jer imaju RAZUM! I sve što si do sada napisao je čista demagogija,odbacuješ naučne činjenice,koje ti je sqny dao,odbacuješ lanac ishrane,i pogrešno tumačiš Sveto Pismo i sve to da bi uklopio u svoju ličnu filosofiju..Pitam se samo da li bi ljudski život bar upola branio kao život životinja ili si samo još jedan od licemera koji mnogo pričaju,a suštinski ništa ne kažu?

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

znachi ako je on postupao nemoralno to znachi da i mi treba da postupamo nemoralno?

Bojim se da ću ja radije biti ... lažem - pokušati da budem 'nemoralan' poput

blaženopočivšeg Patrijarha Pavla, nego 'moralan' poput nekih drugih.

Ali, ovo pišem u svoje ime. U crkvi je sloboda, da svako odluči za sebe...

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Neverovatno,ali upoređuješ postupke ljudi i životinja...

to nisam ja radio, nego nina. ja sam upravo govorio da se ne treba ugledati na zhivotinje.

Ali ljudi to ne rade,jer imaju RAZUM!

upravo, bravo. bash zato shto imaju RAZUM ne treba da se povode nagonima da napune stomak shto ukusnijom hranom i treba da odbace jedenje ubijanih zhivotinja, jer im takva hrana nije potrebna.

.Pitam se samo da li bi ljudski život bar upola branio kao život životinja

da.

ili si samo još jedan od licemera koji mnogo pričaju,a suštinski ništa ne kažu?

zapravo ja sam jedini koji ovde ishta kazhe. nishta shto sam rekao do sada niste oborili, samo mlatite praznu slavu. a vi ste ti licemeri koji prichate o nekom poshtovanju zhivota, al da poshtujemo zhivot samo toliko da nam ne smeta u tome da sluzhimo svom stomaku.

Bojim se da ću ja radije biti ... lažem - pokušati da budem 'nemoralan' poput

blaženopočivšeg Patrijarha Pavla

nema tu nikakvih znakova navoda. ako je on radio nehsto shto je nemoralno (a ako je odobravao ubijanje zhivotinja za hranu onda sigurno jeste), onda je nemoralan, i to je to.

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

Setih se i onog monaha koji je verovao da je Preobraženje - osoba!

I kad dodjoše kod njega u goste 3 mlada monaha, on pruži ruku kroz

prozor (a živeo je na litici, blizu mora) i pomoli se:

"O sveto Preobraženje, molim ti se pošalji jednu ribu ali malo veću,

da u slavu Božiju je spremimo i pojedemo".

Kada se na njegove reči nasmejaše ona 3 monaha, on im odgovori:

"Pa treba nam malo veća riba, jer nas ima više nego inače".

I u tom trenutku, iskoči povelika riba iz mora i - pravo njemu u ruke!

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Neverovatno,ali upoređuješ postupke ljudi i životinja...Životinje  ubijaju suparnike,ubijaju neke vrste i mladunčad da bi se parile sa ženkom...da ne nabrajam gomilu besmislica koje porediš.Ali ljudi to ne rade,jer imaju RAZUM! I sve što si do sada napisao je čista demagogija,odbacuješ naučne činjenice,koje ti je sqny dao,odbacuješ lanac ishrane,i pogrešno tumačiš Sveto Pismo i sve to da bi uklopio u svoju ličnu filosofiju..Pitam se samo da li bi ljudski život bar upola branio kao život životinja ili si samo još jedan od licemera koji mnogo pričaju,a suštinski ništa ne kažu?

па видиш да је рогоња заменио црвено и бело месо са људским а вас пржи ко веверице и ређа вас поред гарнирунга?  dada :) :)

можете тако са њим до сутра, он се тиме храни.

ускратите му душевну храну, па ће тек онда да се смири и да чује.

решење је ''епитимија''  prstgore

Подели на овим сајтовима

Neverovatno,ali upoređuješ postupke ljudi i životinja...Životinje  ubijaju suparnike,ubijaju neke vrste i mladunčad da bi se parile sa ženkom...da ne nabrajam gomilu besmislica koje porediš.Ali ljudi to ne rade,jer imaju RAZUM! I sve što si do sada napisao je čista demagogija,odbacuješ naučne činjenice,koje ti je sqny dao,odbacuješ lanac ishrane,i pogrešno tumačiš Sveto Pismo i sve to da bi uklopio u svoju ličnu filosofiju..Pitam se samo da li bi ljudski život bar upola branio kao život životinja ili si samo još jedan od licemera koji mnogo pričaju,a suštinski ništa ne kažu?

па видиш да је рогоња заменио црвено и бело месо са људским а вас пржи ко веверице и ређа вас поред гарнирунга?  dada :) :)

можете тако са њим до сутра, он се тиме храни.

ускратите му душевну храну, па ће тек онда да се смири и да чује.

решење је ''епитимија''  prstgore

I meni je jasno,da kraja nema...ali sve se čovek nada...u svakom slučaju u pravu si.Već sam jednom rekla da ću da ignorišem to što piše,pa sam pogazila to što sam rekla.Sad mi već prelazi u dosadu,pa ću da se povučem  prstgore 4chsmu1
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Да, у реду је. Постоје ланци исхране у природи, ако се не желиш позивати на Библију.

poshto se ne pozivamo na bibliju, onda se pozivamo na akcije zhivotinja da opravdamo svoje postupke. zanimljivo.

dakle, kao shto reche- u redu je jesti zhivotinje jer to (lanci ishrane) postoji u prirodi.

to bi onda znachilo da je u redu da ubijamo suparnike za parenje- jer to postoji u prirodi.

to bi onda znachilo da je u redu da ubijamo svoje mladunce- jer to postoji u prirodi.to bi onda znachilo da je u redu da silujemo zhenke koje necje odnose sa nama- jer to postoji u prirodi.

to bi onda znachilo i da je u redu ne samo da jedemo druge vrste, nego i svoju- jer i to postoji u prirodi, nekad zhivotinje chak i jedu sopstene mladunce koje ubiju- sve to postoji u prirodu.

dakle, ni ovaj argument koji si iskoristila- pozivanje na to da neshto "postoji u prirodi", nije validan i ne opravdava jedenje mesa, jer kada bi ga prihvatili, morali bi da prihvatimo mnoge druge stvari koje taj isti argument opravdava..

Дакле ти си стварно смешан. У природи постоје разне ствари и нису све исте за све. Ти резонујеш као: жирафа брсти крошње дакле требамо и ми, глиста рује земљу дакле требамо и ми. Свако према својој врсти има своју улогу у природи.

Neverovatno,ali upoređuješ postupke ljudi i životinja...

to nisam ja radio, nego nina. ja sam upravo govorio da se ne treba ugledati na zhivotinje.

Невероватно колико не схваташ или нећеш да схватиш. Управо си ти тај који упоређује животиње са ђудима и због тога сам ти дала могућност да на обрнутом примеру схватиш да је то неупоредиво.

Дижем руке од тебе.

Подели на овим сајтовима

Дакле ти си стварно смешан. У природи постоје разне ствари и нису све исте за све. Ти резонујеш као: жирафа брсти крошње дакле требамо и ми, глиста рује земљу дакле требамо и ми. Свако према својој врсти има своју улогу у природи.

upravo. a chovek je razumna zhivotinja i njena uloga je da zhivi razumno. dakle, ako cjemo da prichamo o tome shta treba da radimo, treba da prichamo o etici, vrlini, u ovom sluchaju- pravdi- jer smo razumna bicja i treba da razmishljamo, a ne da iskljuchimo mozak i da se pozivamo na biblije ili lance ishrane.

a kada uzmemo da razmishljamo, jasno i nedvosmisleno je da je nemoralno ubijati zhivotinje za hranu, jer je takav postupan nepravedan.

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

upravo. a chovek je razumna zhivotinja i njena uloga je da zhivi razumno. dakle, ako cjemo da prichamo o tome shta treba da radimo, treba da prichamo o etici, vrlini, u ovom sluchaju- pravdi- jer smo razumna bicja i treba da razmishljamo, a ne da iskljuchimo mozak i da se pozivamo na biblije ili lance ishrane.

a kada uzmemo da razmishljamo, jasno i nedvosmisleno je da je nemoralno ubijati zhivotinje za hranu, jer je takav postupan nepravedan.

Кад ти кажеш.

Подели на овим сајтовима

Кад ти кажеш.

nema veze sa tim shto sam ja to rekao. ko god da je rekao, ako je rekao ispravno, onda je to ispravno, isto tako- ko god da je rekao neshto shto je pogreshno, onda je pogreshno. ja sam pokazao da je ovo shto pricham ispravno.

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

Овај проблем је као и сваки други..

Господ нам је дао читаву планету на старање...

Животиње, биљке и минерале..

Да задовољимо наше потребе за опстанак...

Отпадањем од Бога постали смо незасити свега...а као продукт тога је истребљење појединих врста, руда, воде и многе друге еколошке катастрофе које ће нам доћи главе...

0110_hahaha

Проблем је што се људски род више не понаша домаћински.

На велику жалост...

Данас је свет крајности..али да је бар Хришћанска..

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...