Михајло Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 ...или, пак, ови други гурају нос тамо где им место није? Типичан пример је отац Симеон рукумијски. Од њега сам се наслушао толико небулоза да бих могао књигу да напишем.Па како му није место...Није Црква ничије приватно власништво..нити свештеник на Литургији има шта да тражи без мирјана... Црква је наша...свих верних... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 ...или, пак, ови други гурају нос тамо где им место није? Типичан пример је отац Симеон рукумијски. Од њега сам се наслушао толико небулоза да бих могао књигу да напишем.Па како му није место...Није Црква ничије приватно власништво..нити свештеник на Литургији има шта да тражи без мирјана... Црква је наша...свих верних... слажем се с тобом али вриједи и она стара "није свачије кроз гору пјевати" dada Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 слажем се с тобом али вриједи и она стара "није свачије кроз гору пјевати" dadaДа, а чије јесте? Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 слажем се с тобом али вриједи и она стара "није свачије кроз гору пјевати" letetiДа, а чије јесте? пекари треба да мјесе хљеб, ковачи да кују челик а свештеници да служе Литургије и свако од њих ваљда зна свој посао најбоље... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Образовани или необразовани свећеници морају да раде свој посао. Тачка. Посао нису само водице и требе. Са образовањем или без образовања да раде свох посао. Али то сад.... А како замишљаш да раде свој посао ако не умеју да га раде? Да dada. И мене интересује одговор на ово питање? Па о томе се и ради што не умеју (не сви наравно) да раде. Треба бити комплетан и духован и образован. Ја нисам за оно: завршио факултет, оженио се , дај рукополажи. Ако је неко добар човек заиста, духован, искусан, свештеник, али нема образовања нека га стиче. да буде потпун. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ХАРТОФИЛАКСЪ Написано Март 15, 2011 Пријави Подели Написано Март 15, 2011 Мислим да је битно и од кога се и где се учи... Не знам колико је данас могуће оно "Питајте своје старије..." А опет, министар просвете стално говори "бирајте факултет после кога ћете се запослити"... Не постати образованији, него школованији ради запослења... Шта ја да радим кад је сам професор дошао на колоквијум издиктирао питања, и напустио колоквијум не рекваши ништа али је већ у старту све било јасно шта то значи... Они што су спремили пушкице могли су да ускликну најзад и нас Бог да погледа, они што нису спремили пушкице закукаше од туге и несреће, а ми који нисмо ни планирали да препишемо остасмо без текста... И колега са којим нисам никад ни реч прозборио ( не познајем све колеге са факултета, шта да радим ) тад ми се први пут обраћа : "брате, јел знаш нешто, дај да препишем?!!?" Од тога дана ја нисам отишао ни на једно предавање код дотичног професора, сем на час пред колоквијум 2 и на сам колоквијум, шта ћу, морао сам....Да нисам отишао поздравио бих се од испита... Дакле , ни школован ни образован, на основу таквог колоквијума ја ћу добити ако успем једног дана папир звани диплома... Ајде , људи неће то ни знати, него ће гледати папир и веровати да сам стручан, али ја ћу знати... Шта тад? А чак и ако постанем супер геније свезналица колико ми то моје могућности и способности допусте, а одустанем од факултета већина ми неће веровати да ишта знам и сматраће ме неквалификованим, и где да се запослим јер немам диплому... Дакле, проблем и теолошког а и сваког другог а опет и свих заједно образовања и школовања је поголем, а данашње установе и јесу такве како би се створили бар приближно добри кадрови, и извукао што бољи просек, неки ће бити способнији а неки неће знати ништа... Ипак сви ће бити колико толико добро информисани, зато и постоји пријемни испит чији је један део општа информисаност... Сад неко то пробрази у нешто веће, неко пак не успе... Потребно је пуно рада и труда а и љубави, а и важно је имати циљ... Циљ је можда и најважнији јер се према њрму усмеравамо, а ако нема осталога, нећемо до циља и стићи, а опет ако има, циљ може да буде злоупотребљен и да се искористи као оправдање за коришћење неких средстава... Образовање је јако потребно, али се данас све своди на школовање у установама где је циљ неодређен ( или је номинално одређен и прокламован) и од људи који и немају неки циљ за који је вредно борити се ( па и пером и књигом, што би само пушке биле орижије??)... То је велика штета... Сад који је циљ теолошког образовања и који је циљ оног што се теолошки образује ( да не кажем школује)? Кад на то одговоре и установе и појединци и кад приону на остваривање тога, мислим да би могло нешто да се направи... До тада, биће како ко успе ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јул 26, 2016 Пријави Подели Написано Јул 26, 2016 Александре, ти си завршио Православни богословски факултет или сам нешто "помешао"? Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aleksandar Ciganović Написано Јул 27, 2016 Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 Zavrsio sam sto?Mislis da se odgovor na ovu temu dobija kod mene na faksu?:D Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јул 27, 2016 Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 2 hours ago, Aleksandar Ciganović рече Zavrsio sam sto?Mislis da se odgovor na ovu temu dobija kod mene na faksu?:D Добија се. -Владимир-, Ronald, Ламех and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aleksandar Ciganović Написано Јул 27, 2016 Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 Vi ste zavrsili Bogoslovski? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јул 27, 2016 Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 2 hours ago, Aleksandar Ciganović рече Vi ste zavrsili Bogoslovski? Да. Ronald је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јул 27, 2016 Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 11 minutes ago, Милан Ракић рече Да. Miki danas si kratak i jasan Suncokret54, Ламех, Милан Ракић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Јул 27, 2016 Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 15 minutes ago, Ronald рече Miki danas si kratak i jasan Чека Мики и смјешка се Милан Ракић, Драгана Милошевић and Јелена011 је реаговао/ла на ово 3 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aleksandar Ciganović Написано Јул 27, 2016 Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 Kad ste zavrsili i iz kog predmeta ste ucili o postu i pricescu?:D Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
verum est in beer Написано Јул 27, 2016 Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 2 hours ago, Aleksandar Ciganović рече Kad ste zavrsili i iz kog predmeta ste ucili o postu i pricescu?:D Па ваљда када завршиш теологију, имаш довољно сазнања о неким стварима. Добро, стоји и то да зависи ко колико учи, али је ипак срамота да човек који заврши богословски, нема нека сазнања и знања. orthodoxlighthouse Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука