Jump to content

"Видовњаштво у Србији"

Оцени ову тему

Владан

Препоручена порука

Није фрка да је третман понегде био такав, ал онако како си горе представио, испада да је цела Црква мучила болесне људе. То једноставно није било тако.

Ко што би данас испало да Црква мучи наркомане ако гледаш само попа Перановића. 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Do skorih vremena, duševni bolesnici bili su tretirani na najrazličitije

načine. Dok su se u nekim delovima sveta (kao kod američkih domorodaca

ili u afričkim primitivnim zajednicama) prema njima članovi zajednice ophodili

kao prema svetim bićima, “civilizovani” narodi su ih podvrgavali torturama

verujući da iz bolesnika treba isterati zlog duha ili đavola. Vuk Stefanović

Karadžić u knjizi “Crna Gora i Boka Kotorska” opisuje kako su se u

našim manastirima lečile teške duševne bolesti:

Pored toga što im čitaju molitve, oni još i vezuju ludake i nemilosrdno ih

tuku da bi kazali ime đavola koji je u njih ušao. Onda napišu to ime na

jednu cedulju i bace u vatru.

U knjizi “Tajanstvene pojave u našem narodu” (izdanje iz 1940. godine), dr

Radovan Kazimirović pokazuje da se i u prvoj polovini 20. veka kod nas ponegde

primenjivala ista terapija:

Slušao sam da pojedini kaluđeri i danas čitaju ludacima iz ukoričenog svetog

Jevanđelja, pa ih zatim tom teškom knjigom udaraju po glavi, ako se ne

bi umirili!...

Voja Antonić, Da li postoje stvari koje ne postoje (Alternativna Medicina)

http://ateisti.com/voja/3alter.pdf

Borka Lazic-Adzic Ex Kikovic Ali to je izmišljotina da "nemaju mogućnost da upišu ATEISTA"!!! Moj suprug je PVL i svojevremeno je pomagao pri popisu u okolnim selima tako da smo upoznati sa mogućnostima i pre svega dužnostima popisivača... Ne znam kako uopšte nekome može da padne na pamet da izvali takvu glupost - čuj, ne može da upiše ateista jer to nije veroispovest?!?

Nemanja Purić Mojoj mami je popisivac posle pitanja o nacionalnsti, sam rekao za veroispovest: "Znaci Pravoslavac?"

Ona je mislila da to tako mora i rekla je: "Da."

Ako me moja mama i neki ljudi s kojima se druzim 15 godina i duze lazu, onda je verovatno glupost... Mada, sumnjam da me svi lazu 

Vise verujem prici da su neki popisivaci zeleli da upisu sto vise pravoslavaca...

Jovanka Vlajic Jovanovic sada sam pronašla formular ,... piše VEROISPOVET i sitno ispod slovima napisan član , mislim 47 Ustava da lice ne mora da se izjasni,... šteta što ovo nisam videla ranije,... jer, pitanje ide , koje ste veroispovesti, lice kaže, nisam vernik, a popisivač to, pretpostavljam u najvećem broju slučajeva tretira , neće da se izjasni,...

Подели на овим сајтовима

Kakve to veze ima sa temom?

Postojale su psihijatrije u manastirima.  Doktor Radovan Kazimirović je u knjizi "Tajanstvene pojave u našem narodu" pisao o monasima koji su ludacima čitali iz teškog ukoričenog Jevanđelja, pa ako se ne smire, udarali bi ih tom teškom knjigom po glavi.

И ти мене питаш какве то везе има са темом ?

Подели на овим сајтовима

I posle se vernici uvrede kad im ateisti kazu da im logika nije jaca strana.

Самурају - тема је " Видовњаштво у Србији ".

Скренуо си са теме и дошао до душевних болесника који су нас, случајно или не, довели до странице АС....

Е, ту већ има логике..........

Подели на овим сајтовима

Do skorih vremena, duševni bolesnici bili su tretirani na najrazličitije načine. Dok su se u nekim delovima sveta (kao kod američkih domorodaca ili u afričkim primitivnim zajednicama) prema njima članovi zajednice ophodili kao prema svetim bićima, “civilizovani” narodi su ih podvrgavali torturama verujući da iz bolesnika treba isterati zlog duha ili đavola. Vuk Stefanović Karadžić u knjizi “Crna Gora i Boka Kotorska” opisuje kako su se u našim manastirima lečile teške duševne bolesti: Pored toga što im čitaju molitve, oni još i vezuju ludake i nemilosrdno ih tuku da bi kazali ime đavola koji je u njih ušao. Onda napišu to ime na jednu cedulju i bace u vatru. U knjizi “Tajanstvene pojave u našem narodu” (izdanje iz 1940. godine), dr Radovan Kazimirović pokazuje da se i u prvoj polovini 20. veka kod nas ponegde primenjivala ista terapija: Slušao sam da pojedini kaluđeri i danas čitaju ludacima iz ukoričenog svetog Jevanđelja, pa ih zatim tom teškom knjigom udaraju po glavi, ako se ne bi umirili!... Voja Antonić, Da li postoje stvari koje ne postoje (Alternativna Medicina) http://ateisti.com/voja/3alter.pdf

A zašto druže ideš tako daleko u prošlost i opisuješ samo metode koje su se koristile u manastirima ? Dokle je granica tog ateističkog nipodaštavanja ? Da li si možda proučavao ne dostignuća medicine u tim poljima ? Dal te možda nisu interesovale statistike izlečenih mentalnih bolesnika po najsavremenijim metodama. U poređenju sa molitvom i verom izlečenima, psihijatrijske ustanove su tek u povoju razumevanja problema ljudske duše, jer im se tretmani svode na stvaranje zombija. Evo ti čisto jedan dokumentarac koji nije iz mračnog srednjeg veka, nije u pitanju manastir niti "zatucani" pop sa teškom knjigom po glavi, već doktori, medicina, nauka.... kontaš ? Udarac knjigom u glavu je kao pahuljica u poređenju sa ovim....

http://www.youtube.com/watch?v=sAw_J5YHZQ4

Подели на овим сајтовима

Koliko ja znam, Mitar Tarabić je bio nepismen, tako da nije mogao da bude sveštenik. Inače, primetio sam da neke grupe vole da plasiraju navodna proročanstva od nekih staraca i monaha, verovatno iz političkih razloga.

Tako su se valjda 2008 malo prešli kada su plasirali očigledno protivnici Tomislava Nikolića. Više je nego očigledno da su koristili stil izražavanja koji nema veze sa stilom oca Joila i pokazali su malo preveliku upućenost u političku situaciju u Srbiji.

Neki Tarabić-svešteno lice je proricao koliko se sećam.Ajd nek pomogne neko ko zna .smesko.

Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...