XIO Написано Јануар 9, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2011 U zadnje vreme u srpskim medijama se često čuje "julijanski Božić", "Božić po starom kalendaru", "Božić po julijanskom kalendaru" i tako dalje.. Sve je manje "pravoslavni Božić" ili "srpski Božić"... Није православни Божић јер га не славе све православне цркве тада. Није српски Божић јер га не слави само српска црква и она нема никакву посебну тапију на њега. јесте Православни Божић тада, јер га управо све Цркве славе 25. децембра а све су остале цркве су настале од Православне Цркве а не обрнуто, и да, Православље има тапију на Божић баш због тога. Ај леба ти прочитај шта сам написао поново и за почетак са неким основним нивоом пажње и овај пут одговори нешто смислено на то. Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника. XIO Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 9, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2011 U zadnje vreme u srpskim medijama se često čuje "julijanski Božić", "Božić po starom kalendaru", "Božić po julijanskom kalendaru" i tako dalje.. Sve je manje "pravoslavni Božić" ili "srpski Božić"... Није православни Божић јер га не славе све православне цркве тада. Није српски Божић јер га не слави само српска црква и она нема никакву посебну тапију на њега. јесте Православни Божић тада, јер га управо све Цркве славе 25. децембра а све су остале цркве су настале од Православне Цркве а не обрнуто, и да, Православље има тапију на Божић баш због тога. Ај леба ти прочитај шта сам написао поново и за почетак са неким основним нивоом пажње и овај пут одговори нешто смислено на то. узми па се привуци к монитору и погледај лепо шта сам написао, а онда стави прст на чело и размисли пре него одвалиш шта овако.хоћеш да кажеш да Божић све Цркве не славе 25. децембра? СПЦ је само уд остатка Цркве, тако да аутоматски има тапију на Божић - не може око да буде посебан организам. то што ти не схваташ неке ствари или их схваташ врло погрешно, то је твој проблем који не решаваш јер га не преиспитујеш нити желиш нешто ново да научиш него тврдиш а смисла нема у томе што си написао, приде приказујући анимозитет својим писањем који као модератор ДИЈАЛОГА убијаш дијалог у старту. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
XIO Написано Јануар 9, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2011 U zadnje vreme u srpskim medijama se često čuje "julijanski Božić", "Božić po starom kalendaru", "Božić po julijanskom kalendaru" i tako dalje.. Sve je manje "pravoslavni Božić" ili "srpski Božić"... Није православни Божић јер га не славе све православне цркве тада. Није српски Божић јер га не слави само српска црква и она нема никакву посебну тапију на њега. јесте Православни Божић тада, јер га управо све Цркве славе 25. децембра а све су остале цркве су настале од Православне Цркве а не обрнуто, и да, Православље има тапију на Божић баш због тога. Ај леба ти прочитај шта сам написао поново и за почетак са неким основним нивоом пажње и овај пут одговори нешто смислено на то. узми па се привуци к монитору и погледај лепо шта сам написао, а онда стави прст на чело и размисли пре него одвалиш шта овако.хоћеш да кажеш да Божић све Цркве не славе 25. децембра? СПЦ је само уд остатка Цркве, тако да аутоматски има тапију на Божић - не може око да буде посебан организам. то што ти не схваташ неке ствари или их схваташ врло погрешно, то је твој проблем који не решаваш јер га не преиспитујеш нити желиш нешто ново да научиш него тврдиш а смисла нема у томе што си написао, приде приказујући анимозитет својим писањем који као модератор ДИЈАЛОГА убијаш дијалог у старту. Вала овде је све црно на бело. Ко је шта написао и одговорио. ТИ у својој дрскости ниси ни могао да помислиш да сам ја са разлогом написао то што сам написао и први и други пут. Него си се из ведра неба укључио у мој одговор на оригинални текст и кренуо да пишеш нешто што НЕМА ЦРНЕ ВЕЗЕ ни са тим ни са мојим одговором. ТЕМА је како ословити Божић КОЈИ СЕ СЛАВИ ПО ЈУЛИЈАНСКОМ КАЛЕНДАРУ. Драги жали што новинари ословљавају Божић која слави СПЦ као ''julijanski Božić", а не ''православни'' или ''српски''. Ја на то дајем одговор (можда погрешан, можда исправан, свеједно) који је јасан да јаснији не може бити зашто ни један ни други термин нису адекватни за Божић који се слави по јулијанском календару: Није православни Божић јер га не славе све православне цркве тада (грчка нпр. слави Божић по грегоријанском календару). Није српски Божић јер га не слави само српска црква и она нема никакву посебну тапију на њега (Руска православна црква и Јерусалимска патријаршија такође славе по јулијанском календару, те ако ни због чег другог по бројности би то онда био ''руски Божић'' а не српски). ... а ти онда убијаш дијалог претварајући тему у нешто сасвим десето. А твоји комплекси према мени су искрено речено само твој проблем и ничији други. Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника. XIO Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јануар 9, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2011 @Meda Ksio je hteo da kaze to da termin srpski bozic nije adekvatan jer ga ne slave samo Srbi. Isto tako da nije ni termin pravoslavni bozic nije adekvatan jer ima pravoslavnih koji ne slave tada. Tako sam bar ja shvatio. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вуксан Написано Јануар 9, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2011 Па шта йе то чудно што нам православцем Тадић явно не честита Божић? Зар то нийе у складу са његовом и политиком његове странке и владе? Срби су њему и њим, на жалост, последња рупа на свирали (осим ако нису мужеложници). В алтаpях святые плачyт, гyдит набат. Битвы час yже назначен, но это бyдет ад, тpижды ад, но ни шагy назад! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Будимир Лазић Написано Јануар 9, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2011 Boli me uvo za Gicu. Osim toga, on mi nije kralj. Мислим да не приличи человјеку 'ришћанину српске крви да потомка светих Немањића и Вожда Карађорђа јавно назива тако погрдним именима, без обзира на сав тај лични анимозитет према тој личности... Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nicholas Написано Јануар 9, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2011 Мислим да не приличи человјеку 'ришћанину српске крви да потомка светих Немањића и Вожда Карађорђа јавно назива тако погрдним именима, без обзира на сав тај лични анимозитет према тој личности...zar mi ostali nismo potomci Sv.Nemanjica? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Будимир Лазић Написано Јануар 9, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2011 У духовном смислу да, али у биолошком тешко... Њ.К.В. Александар II по вишеструкој линији индиректно вуче порекло од преднемањићких српских жупана, као и од раних Немањића (од Стефана Немање до Краља Драгутина) и раних босанских Котроманића. http://www.royalfamily.org/qa/index_cir.htm#9 Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nicholas Написано Јануар 9, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2011 У духовном смислу да, али у биолошком тешко... Њ.К.В. Александар II по вишеструкој линији индиректно вуче порекло од преднемањићких српских жупана, као и од раних Немањића (од Стефана Немање до Краља Драгутина) и раних босанских Котроманића. http://www.royalfamily.org/qa/index_cir.htm#9 ne verujem Karadjordjevicima.... zasto misle da su samo oni potomci Nemanjica? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Будимир Лазић Написано Јануар 9, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2011 Хоћеш да кажеш да си и ти потомак Немањића? Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јануар 9, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2011 Будимире,одакле ти идеја да су Карађорђевићи, Немањићког порекла? "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јануар 9, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2011 Николу . за краља ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nicholas Написано Јануар 9, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2011 Хоћеш да кажеш да си и ти потомак Немањића? 4chsmu1Turci su ovde bili dosta godina.... Niko ne moze da tvrdi da je cistokrvni potomak Nemanjica, pogotovo tvrdeci da je samo on i niko vise.... Ovaj link sto si dao ne vredi nista http://www.royalfamily.org/qa/index_cir.htm#9 samo pokazuje koliko Karadjordjevici lazu 4chsmu1 Николу . за краља Nisam ti ja za kralja...vise sam za predsednika Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Будимир Лазић Написано Јануар 9, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2011 @Max: То је опште познато место у круговима који се баве генеологијом владарских лоза, наших и европских. Ја се не бавим тиме, али су ми причали и читао сам нешто. Краљица Марија (румунска принцеза), бака Престолонаследника Александра Другог, води индиректно порекло од Немањића, као и добар број европских владара. Имаш на Википедији о томе... @Nikola: Индиректни потомак значи по женској, бочној линији. И где пише да је он једини потомак Немањића? Као што рекох горе Максу, добар број европских владара такође воде индиректно порекло од Немањића, међу њима и британска краљица Викторија. То да је Престолонаследник Александар потомак Немањића није измислио он, него то говоре историчари... @Dragi: Немам намеру, вољу, ни времена да се поново упуштам у полемику са тобом о државном уређењу Србије, ти имаш своје мишљење и то поштујем, мада ми твоји аргументи нису убедљиви. Престолонаследник Александар Други смрћу свога оца Краља Петра Другог има пуно легитимно право да користи титулу Краља, али он то још увек не жели из својих личних разлога. С обзиром да опет настављаш да користиш погрдне епитете, сматрам да није вредно да трошим своје време и енергију на полемику с тобом на ову тему.. Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nicholas Написано Јануар 9, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2011 То да је Престолонаследник Александар потомак Немањића није измислио он, него то говоре историчари... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука