Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

On 3. 1. 2012. at 15:41, Ратко С. рече

А ако већ има увид у то да је ствар личног избора да ли ће приступити или неће, и да је светитељ, као што неко рече, оградио и једне и друге, зашто би жена уопште оптерећивала свештеника са овим питањем.

треба неко да ти разлучи због чега евентуално не треба да приђеш а не да поставиш по аутоматици ствари и да правимо универзална правила тамо где их нема.

и није ствар личног избора, него да не буде на силу али и да узраста верник у томе да не постане телесност препрека зато што је послушање свом духовнику/исповеднику важније од сопственог умовања и умишљеног оправдања за неприлазак.

човек треба да пита прво да ли не треба да приђе, а не да аутоматски постави нечије разлучивање, па и светитељско, за оправдање да се не причести - то је између осталог и цела поента духовништва, да те неко води а не ти сам себе и да изгинеш од гордости и одбијања причешћа од наводне недостојности и морала.

то је уствари прелест, умовање које води у гордост и смрт уместо у покајање и корисност приласка путиру.

Подели на овим сајтовима

On 3. 1. 2012. at 18:15, petar m рече

Nisam teolog, al ja ga ne bih poslusao.

Ne moze svestenik da bude iznad Hrista. Trebalo malo mucnuti i svojom glavom, a ne prepustiti se drugome da sve odlucuje umesto nas.

Nisam ti,ali ja ne bih mogao dati ovakav savjet nekome

Nije stvar samo u tome biti ili ne biti u pravu

• Волим 1

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

On 3. 1. 2012. at 16:24, anajrim рече

pricam u svoje ime...naravno da me voli,ali ne zato sto sam onakva kakva treba da budem vec sto On ne moze drugacije-jer je Ljubav...ja tacno znam kakvom Bi Bog volio da me vidi,kakva treba da budem.,to sto sam takva da Mu trenutno ne dajem prostor da se ponovo spojim s NJim je samo i iskljucivo do mene...ali vjerujem u Njega i znam da ce naci nacin da me spasi od sebe same...

свашта, какав пијетизам стран Цркви...

ај што умишљаш да Бог нема слободу воље због Своје љубавне и скромне природе, а онамо изјављује људима да мрзе на грех, да им бива одбојан и стран, као и да неће ни препознати неке као Тело кад буду пришли празни, а онда се још гордиш да знаш и Божју Промисао изјавама да имаш увид у вољење и план Божји, приде и негираш слободу своје воље за променом, условљавајући је инвазивном методом да ће те Бог преварити да будеш боља ...

а све то од неразумевања да Бог не дира у човека који Га не жели, крај приче.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

On 3. 1. 2012. at 17:13, pravoslavna рече

Ni ja. A pitala sam jednom za Vaskrs da li mogu, nekako sam baš htjela tada, rekao mi duhovnik "čekaj da ti prođe". Eto, nekako mi bilo milo da sam pitala, a draže što sam poslušala. Nekako nikad ne vidim na forumima da neko govori o poslušanju mnogo. Ako se govori o duhovnicima, onda se govori o pretjerivanju ljudi koji za sve pitaju duhovnike. što se tiče pričešća, ako imam nedoumicu, zaista pitam. A duhovnika ne "cimam" za obične stvari.

извинићеш ме, ал прилазак, а поготово неприлазак путиру је непојмљиво важно и питање живота и смрти за сваког верника и никако и никад не може бити окарактерисано као "обично".

то што је твој свештеник неук да ти одрапи духовни шамар епитимијом по аутоматици, а да га питаш зашто схватила би ни да не зна, то је већ непојамно понашање оних који неиспитују ништа и никог, такозвани идеални верник који је ту да се клања и трепће а не да буде личносни учесник и дода и свој допринос Цркви самим собом.

шта мислиш што је план Божји за Адама и Еву био да кусају са дрвета познања добра и зла, да сазнају и да мере, а не да Му се клањају већ да могу да изаберу и сами процене слободом својом да ли ће бити учесници у Стварању или само роботи без воље, који су неком другом предали и уживају у вожњи на лер гасу ...

Подели на овим сајтовима

još jednom ću citirati-ovaj put Acu Milojkova

džaba se pričešćujemo Hristovim telom i krvlju ako se ne pričešćujemo Njegovom voljom

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1325622209' post='553149]

добра је реченица, ал замисли како то неком звучи ко "познаје" Божју Промисао ... том си потписао да је у праву.

isto kao i onom koji ne "poznaje" ;)

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

mislim da smo ipak nešto postigli na ovoj temi... dotakli smo se tabua - i to ne ličnim stavom,što je inače mnogo puta bilo na forumu već imamo stav svetitelja...

i taj svetitelj kaže-mogu I DA PRIDJU žene u ciklusu,ako ih na to nagoni ljubav prema Hristu

ako ništa drugo,smučilo mi se da slušam kritike tipa-vi ste liberalni,vi ste u nju ejdž fazonu,to je ekumenizam,strano je crkvenom predanju...

e pa izvolte.... 605. godina... rimski episkop lol

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

naravno-i dalje stoji pitanje-

zašto nemamo više ovakvih članaka i tekstova...

toliko su aktuelni i sveži,bogonadahnuti.... da je to divno

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

On 3. 1. 2012. at 22:12, w.a.mozart рече

mislim da smo ipak nešto postigli na ovoj temi... dotakli smo se tabua - i to ne ličnim stavom,što je inače mnogo puta bilo na forumu već imamo stav svetitelja...

i taj svetitelj kaže-mogu I DA PRIDJU žene u ciklusu,ako ih na to nagoni ljubav prema Hristu

ako ništa drugo,smučilo mi se da slušam kritike tipa-vi ste liberalni,vi ste u nju ejdž fazonu,to je ekumenizam,strano je crkvenom predanju...

e pa izvolte.... 605. godina... rimski episkop lol

likefaceeeeeeee

нажалост

An error occurred

Достигли сте дневни максимум позитивних гласова

Подели на овим сајтовима

On 3. 1. 2012. at 22:12, w.a.mozart рече

Али, авај...ни то није довољно.

Себенце побеђује, упрокос свему.

Подели на овим сајтовима

човече..

једну моју јараницу нису пустили у Цркву...(на моје крштење)...јер је била у циклусу...

нисам ни сањао до тада ...да то може да те одвоји од Господа....а грех...јок...

лудило!

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

On 3. 1. 2012. at 22:13, w.a.mozart рече

naravno-i dalje stoji pitanje-

zašto nemamo više ovakvih članaka i tekstova...

toliko su aktuelni i sveži,bogonadahnuti.... da je to divno

Открио сам јоште, да св. Григорије има 12 (дванаест) књига писама, на разне теме, разним људима. И, сва су лако доступна.

Ето, предлажем да Моцарту и мени дате по 1000-2000е и све ћемо превести... :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...