Jump to content

Хоће ли Степинац бити проглашен за свеца?

Оцени ову тему

Препоручена порука

sveti savo bio katolik

Јесте био је добар друг са папом,заједно су играли шах и шетали Ватиканским вртом,јел тако?

рђав ти је занат пријатељу? обрати мало пажњу шта пишеш и ко по коме гази, тако можеш пистати код Артемијеваца овде обрати пажњу...

срећни ти благдани confused1

А извини шта сам написао што може да повреди неког на форуму?И какви сад Артемијевци,стварно не знам шта покушаваш да кажеш?Шта овде сви хоће друго плућно крило,па је забрањено да неко мисли другачије?

Пуно си дајеш за право, кога ти прозиваш, КО ПО КОМЕ ГАЗИ, ајде спусти све карте, у ствари и не мораш  провидан си ко Аскарис... Идеш ли кад-кад на Литургију и по "старом" и "новом" исто говоре како оно би за "За мир свега света, за непоколебљивост светих Божјих Цркава, и сједињење свих од Господа молимо"... Оба крила су ту ,само једно има закрчене бронхије али је зато друго здраво и помоћиће овом болешљивом...

Разумем шта хоћеш да кажеш.Погрешно је то што мислиш.Бронхије???Много тога они требају још да прочисте да би могли са нама да иду.Такву историју једино Бог може да очисти,да нећеш можда ти да им помогнеш?Онај ко се пронашао прозваним да гази по неком,тај вероватно гази,онај ко има чисту савест он нема потребе да прича ништа.

Друго не дајем никакво право,написао сам шта мислим.У овој земљи више ништа не сме да се каже ако не одговара неком?Ово је форум и рећи ћу шта хоћу,расправљати шта хоћу..и наравно никад нећу никог увредити,тако да немам чега да се бојим овде?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 397
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

sveti savo bio katolik

Ja uglavnom nista ne razumem sta gospodin/dja suza pise. Misao nikada nije artikulisana, ne uspeva da sastavi recenicu, uvek ispada iz svake konstrukcije, o pravopisu ne smem ni da govorim.

Ali, ovo je nesto sasvim drugo. Dovoljno je kratko da se misao suze mogla nedvosmisleno razabrati. Napisati da je sv. Sava katolik (misljeno je, sigurno, u smislu rimokatolik) dozivljavam kao uvredu sveca. I ne vidim kako bi se drugacije moglo tretirati. I ne vidim da ce ikakvog dobra doneti ako se ovakvo blacenje svetitelja tolerise s jedne strane, a sa druge strane se insistira na tacnom titulisanju arhijereja. Pa sta je vaznije?

Подели на овим сајтовима

sveti savo bio katolik

Ja uglavnom nista ne razumem sta gospodin/dja suza pise. Misao nikada nije artikulisana, ne uspeva da sastavi recenicu, uvek ispada iz svake konstrukcije, o pravopisu ne smem ni da govorim.

Ali, ovo je nesto sasvim drugo. Dovoljno je kratko da se misao suze mogla nedvosmisleno razabrati. Napisati da je sv. Sava katolik (misljeno je, sigurno, u smislu rimokatolik) dozivljavam kao uvredu sveca. I ne vidim kako bi se drugacije moglo tretirati. I ne vidim da ce ikakvog dobra doneti ako se ovakvo blacenje svetitelja tolerise s jedne strane, a sa druge strane se insistira na tacnom titulisanju arhijereja. Pa sta je vaznije?

Постављена слика

Daj Syde, ne moraš biti tako strog prema sestri Suzi, vidiš da je iz Njemačke ili odnekud drugdje iz dijaspore i da ne vlada baš dobro srpskim jezikom što se desilo mnogim potomcima naših ljudi u dijaspori da se iz raznih razloga nisu naučili srpski jezik. A da li je sveti Sava bio katolikom ili ne za to nemam ni ja neke pouzdane informacije. Jer biti rimokatolikom znači čitav život živjeti i konačno umrijeti kao rimokatolik što se za Svetog Savu to tako kao osnivaču autokefalne srpske Crkve ne može tvrditi jer to otporuje glavnim principima rimokatoličke Crkve. Rimokatolikom nikako ne može biti netko tko je osnivačem samostalne nacionalne ili narodne Crkve nezavisne na Rimu, tim se automatski ili "eo ipso" sam po sebi isključuje iz rimokatoličke Crkve, to je barem valjda jednostavno sasvim jasno. Dakle nije dosta u tom nekom obredu ili Crkvi biti kršten, Potrebno je čitav život u njemu i ostati pa da bi se onda sa sigurnošću i s pravom moglo tako tvrditi da je Sveti Sava bio rimokatolikom. Neki istorijski izvori upućuju na to da su neki od prvih Nemanjića zaista kršteni u crkvama pod jurisdikcijom rimokatoličke Crkve (Ribnica, tadašnja Zeta) i da u se neki od njih potom naknadno ponovo krštavali dakle po drugi put u istočnom obredu kao pravoslavci jer su prvo krštenje smatrali neblagodatnim i "invalidinim" (nepravovaljanim).  A katolicima (pripadnicima jedne svete saborna ili vaseljenske ili katoličke ili katoličanske ili univerzalne Crkve "ecclesia universalis seu catholica") smo prije raskola bili svi a tek potom smo se podijelili na rimokatolike i pravoslavce. Valjda je to svakom jasno i sa časova elementarne vjeronauke, naučava se to tako jednako i u zadnjoj provincijskoj ili seoskoj katoličkoj ili pravoslavnoj parohiji na časovima katekizma iliti katihizisa. A kako je u to doba kad su prvi Nemanjići živjeli bilo jedva nešto malo proteklo od raskola (za Crkvu je period od 100-200 godina kratkom periodom, dakle "nešto malo"), još nisu bili sasvim podijeljene interesne sfere Rima i Carigrada i jasno udarene "granice" jurisdikcija pape i vaseljenskog patrijarha Carigradskog pa su se nekih 100 do 300 godina znači potom još uvijek i po toj 1054. godini te granice bile dosta nestabilne i pomjerale reklo bi se "šetale" tamo-vamo u jednom i drugom smjeru dok nisu bile konačno konsolidirane i ustaljene. Naročito je to bilo karakteristično i dobro vidjet na istočnom Balkanu. To je tada bilo nešto kao prva, takva srednjovjekovna "Jalta" i zaista se radilo o nekom vrlo sličnom analognom procesu koji nazivamo drugačije i "podjelom interesnih sfera". Ali ono što sa sigurnušću znam je da je sveti Sava bio kroz cijelu istoriju štovan i u katoličkoj Crkvi a ne samo on nego i njegov blaženi otac Sveti Simeon Mirotočivi ili Stefan Nemanja kojem se u katoličkoj Crkvi priklada još veći značaj a zbog zasluga na potiranju babunskog (bogumilskog) krivovjerja i koji se oslavlja kao jednim od najvećih branitalja pravog hrišćanskog nauka i vjerovanja. A ta praxa štovanja Svetog Save dakle nikada u katoličkoj Crkvi nije prestala niti bila prekinuta (u češkomoravskoj katoličkoj Crkvi se Sveti Sava slavi i do dan danas) i pominje se uz Svete Sedmipočetnike kao jednim od najvećih učenika Svetih ćirila i Metodija dakako ne iz povijesnog bukvalnog pogleda već prema značenju što je imao za širenje pismenosti i kulture među južnim Slovenima (kao autor Nomokanona i širitelj hrišćanstva a slovesnosti među južnim Slovenima i borac za slovensku kulturu na Balkanu) a najvjerovatnije da bude ponovo uskrsnuta i oživljena u skladu s tim ekumenističkim nastojanjima što bi bila vrlo lijepa stvar i ja bih to vrlo rado podržao. Poljaci, Slovaci, Česi i Moravani su ionako uvijek Svetog Savu kroz povijest štovali, Česi, Moravani i Slovaci ga koliko znam štuju i dan danas. A spremam se napisati jedan post o kultu dakle štovanju i istoriji tog kulta Svetog Save na zapadu, mislim tim u katoličkoj Crkvi o čemu konačno imam sakupljeno dovoljno nekih zanimljivih materijala. A na jednoj stranici "Slavenskih hrišćana" koju pripremam za otvaranje u II polovici sljedeće godine će Svetom Savi i Svetom Simeonu Mirotočivom biti dana posebna velika i krasno urađena stranica sa mnogo istorijskog i umjetničkog materijala i multimedijalnih prezentacije Srbije i srpskog Svetosavlja. Isto tako će tamo biti riječi i svim drugim slovenskim svetitaljima i zapadnim i istočnim. Evo dole možete vidjeti kako će ta stranica otprilike i izgledati. Kako sam rekao sve je tek u pripremi i na samom početku, barem možete vidjeti kako to izgleda po toj grafičkoj strani. Biće tamo dosta toga o slovenskim narodima, njihovim svetiteljima i crkvenoj umjetnosti kako zapadnoj tako i istočnoj.

A za mene osobno je Sveti Sava jednim od najvećih slavenskih svetitelja što postoje i strašno mi je drago da ga imamo u našem liturgijskom kalendaru naše pomjesne češkomoravske katoličke Crkve.

http://slavachristu.phorum.cz/index.php/

Подели на овим сајтовима

Ne znam sta je sa tobom. Delovao si mi koliko/toliko pribrano, sve do ovog posta gde u cetrdeset redova diskutujes o tome da li je sv. Sava bio rimokatolik.

Da, da. Bio je i sv. Marko Efeski rimokatolik, za razliku od fra Filipovica, koji je bio pravoslavac. Svi vaseljenski patrijarsi od 1054. pa do danas su rimokatolici, papisti, ja sam papista, srpski patrijarh je papista, jerusalimski patrijarh je rimokatolik, rimski papa se odrekao svog primata, moskovski patrijarsi su rimokatolici, sunce izlazi na zapadu, danas je utorak, na severnom polu rastu banane, Dzordz Bush je intelektualac, Jasenovac je stratiste Hrvata, Srbi su potomci Etruraca, monah Artemije otisao u Rim da poljubi papi ruku, Poljaci nisu antisemiti, sunce zalazi na istoku, Kosovo je katolicko, Medlin Olbrajt je izabrana za miss univerzum, Jermenija je katolicka, Srbija je katolicka, Ceska je primorska zemlja, Stepinac je svetitelj, Ante Pavelic je baletan, Staljin je napao Hitlera, Sunce se okrece oko zemlje, na zidinama sm Esfigmena istaknuta je zuto/bela zastava, ovi u BJRM su potomci Aleksandra Velikog, ovde na forumu svi maltretiraju rimokatolike, Francetic je pripadnik hora beckih decaka, pravoslavci su opljackali Rim, u rimokatolickim sjemenistima nikada nije bilo silovanja decaka, Srbi su organizovali ubijanje Jevreja i Hrvata u koncentracionim logorima u II sv. ratu, Adolf Hitler je bio ljubitelj zivotinja, Jelena Karleusa je lepotica, Nedic je kvisling, Cercil je nacista, Bozanic je veliki duhovnik, ti skaces 9 metara u dalj, ja trcim 100 metara za 9 sekundi, Lasic je hriscanin, papa je pravoveran, ja sam ljubitelj rimokatolicke interpretacije ekumenizma.

Ako svaki je svaki razgovor zapravo nadmetanje u tome ko moze da pise vise gluposti, evo da se i ja ukljucim u tu igru.

Подели на овим сајтовима

sveti savo bio katolik

Јесте био је добар друг са папом,заједно су играли шах и шетали Ватиканским вртом,јел тако?

рђав ти је занат пријатељу? обрати мало пажњу шта пишеш и ко по коме гази, тако можеш пистати код Артемијеваца овде обрати пажњу...

срећни ти благдани bandit

А извини шта сам написао што може да повреди неког на форуму?И какви сад Артемијевци,стварно не знам шта покушаваш да кажеш?Шта овде сви хоће друго плућно крило,па је забрањено да неко мисли другачије?

Пуно си дајеш за право, кога ти прозиваш, КО ПО КОМЕ ГАЗИ, ајде спусти све карте, у ствари и не мораш  провидан си ко Аскарис... Идеш ли кад-кад на Литургију и по "старом" и "новом" исто говоре како оно би за "За мир свега света, за непоколебљивост светих Божјих Цркава, и сједињење свих од Господа молимо"... Оба крила су ту ,само једно има закрчене бронхије али је зато друго здраво и помоћиће овом болешљивом...

Разумем шта хоћеш да кажеш.Погрешно је то што мислиш.Бронхије???Много тога они требају још да прочисте да би могли са нама да иду.Такву историју једино Бог може да очисти,да нећеш можда ти да им помогнеш?Онај ко се пронашао прозваним да гази по неком,тај вероватно гази,онај ко има чисту савест он нема потребе да прича ништа.

Друго не дајем никакво право,написао сам шта мислим.У овој земљи више ништа не сме да се каже ако не одговара неком?Ово је форум и рећи ћу шта хоћу,расправљати шта хоћу..и наравно никад нећу никог увредити,тако да немам чега да се бојим овде?

Који су смртни гријеси, које гријехе Господ не опрашта? Ако су "ударили у страну" то не значи да требамо МИ  да некога одбацујемо па макар њихово расколништво трајало милион година!!! Ти знаш као ко по коме гази ајде ћути молим те... НА КОГА СИ МИСЛИО СА ТИМ "ГАЗИТЕ ПО СВ САВИ"??????? ајде одговори...

идеш ли на Службе и Цркву јесу ли ти познате ријчи које сам цитирао?????

Подели на овим сајтовима

Нема потребе за грубим речима. Овакви разговри су корисни, јер се понекад уљуљкамо пријатним, слаткоречивим разговорима, који у суштини представљају обичну хипокризију. Овако видимо како се на свим нивоима оних који су изван разговара и размишља. Наравно и како истина увек ''исплива'' на површину, јер се неистина не може дуго задржати. Просто вапије да избије и покаже право лице.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Нема потребе за грубим речима. Овакви разговри су корисни, јер се понекад уљуљкамо пријатним, слаткоречивим разговорима, који у суштини представљају обичну хипокризију. Овако видимо како се на свим нивоима оних који су изван разговара и размишља. Наравно и како истина увек ''исплива'' на површину, јер се неистина не може дуго задржати. Просто вапије да избије и покаже право лице.

Како ли се тек кољу ови високи представници у екуменском дијалогу? bandit
Подели на овим сајтовима

@Syd

Šta je sad problem, napisao si da ti se ne sviđa ili da te vrijeđa kako Suza tvrdi da je Sveti Sava bio katolikom ili rimokatolikom, kako li je to već mislila. Ja sam na to napisao da ni u kojem slušaju nije mogao kao osnivač srpske autokefalne Crkve biti rimokatolikom što je i istina. Ali da je u rimokatoličkoj Crkvi bio uvijek štovan kao svetitelj iako je pravoslavnim svetiteljem što iznimno može, nekoliko takvih slučajeva sam čuo da postoji a zatim ja znam osobno pouzdano samo za Svetog Savu. S tim mu se u katoličkoj Crkvi odava izvanredno velika čast i njemu i njegovom blaženom ocu Svetom Simeponu Mirotočivom a zbog razloga koje sam naveo, jer su bili braniteljima hrišćanske vjere pred krivovjercima - bogumilima (babunima). A svi podaci koje sam naveo su isključivo iz srpskih istorijskih izvora, ti koji se tiču prvih Nemanjića.

Подели на овим сајтовима

Ja sam na to napisao da ni u kojem slušaju ... biti rimokatolikom.

E, pa to je drugo. Malocas si napisao drugacije, prijatelju i brate. Da te podsetim.

A da li je sveti Sava bio katolikom ili ne za to nemam ni ja neke pouzdane informacije.

Inace, ja veoma postujem i divim se sv. Franji, ali ni u ludilu ne bi napisao da nemamo pouzdane informacije da li je on bio pravoslavac ili ne.

Kada vec pominjem sta me odusevljava kod katolika, u pitanju je muzika. Odusevljen sam bio duhovnom muzikom iz tvoje nove/stare domovine koju si postirao. O ranim latinskim misama da ne govorim. 

Подели на овим сајтовима

E, pa to je drugo. Malocas si napisao drugacije, prijatelju i brate. Da te podsetim.

A da li je sveti Sava bio katolikom ili ne za to nemam ni ja neke pouzdane informacije.

Inace, ja veoma postujem i divim se sv. Franji, ali ni u ludilu ne bi napisao da nemamo pouzdane informacije da li je on bio pravoslavac ili ne.

Kada vec pominjem sta me odusevljava kod katolika, u pitanju je muzika. Odusevljen sam bio duhovnom muzikom iz tvoje nove/stare domovine koju si postirao. O ranim latinskim misama da ne govorim.  

Onda radije pitaj a ne napadaj odmah, očigledno je da nisi razumio kontekst, pročitaj ponovo sve to cijelo:

A da li je sveti Sava bio katolikom ili ne za to nemam ni ja neke pouzdane informacije. Jer biti rimokatolikom znači čitav život živjeti i konačno umrijeti kao rimokatolik što se za Svetog Savu to tako kao osnivaču autokefalne srpske Crkve ne može tvrditi jer to otporuje glavnim principima rimokatoličke Crkve. Rimokatolikom nikako ne može biti netko tko je osnivačem samostalne nacionalne ili narodne Crkve nezavisne na Rimu, tim se automatski ili "eo ipso" sam po sebi isključuje iz rimokatoličke Crkve, to je barem valjda jednostavno sasvim jasno.

Mišljeno s tim je bilo ovo: nemam pouzdanih informacija je to da niko nema u ruci krštenicu Svetog Save u kojoj piše tog i tog dana te godine je pokršten bio taj i taj, u mjestu tom i tom, od roditelja tih a tih,  u crkvi toj i toj a krstio ga je sveštenik taj i taj a pri krštenju je dobio ime takvo i takvo kao što je to slučaj danas! A i iz takve krštenice bi odmah bilo jasno i to da li je kršten kao rimokatolik ili u bilo kojem nekom drugom obredu i o tom ne bi morali nagađati. Ali istoričari iz tog što se odlučio krstiti po drugi put kao odrastao znači indirektno dedukcijom dolaze do zaključka da je ustvari već jednom kršten bio kao dijete ali taj krst poslije kao odrastao je prevrednovao, revalorizirao s pogleda svoje duhovne formacije i odlučio se krstiti ponovo drugi put ovaj puta od pravoslavnog bizantskog sveštenika jer to svoje krštenje kao djeteta je smatrao nepravovaljanim. Iz toga se zaključuje da je to prvo krštenje moralo biti u rimokatoličkom obredu a potvrđuju to i druge činjenice recimo što se tada još cijela Zeta, dakle konkretno Ribnica gdje je bio kršten i sam otac Svetog Save Stefan Nemanja nalazila tada još pod crkveno-kanonskom jurisdikcijom Rima i rimskih papa. Svejedno sva ta priča je na kraju suvišna jer čak i da se nije ponovo krstio po bizantskom obredu stvaranjem srpske autokefalne nacionalne Crkve kojoj je postao i prvim poglavarom se takozvano "EO IPSO" dakle sam po sebi ili što bi rekli automatski isključio iz rimokatoličke Crkve jer to odporuje njenim glavnim principima.

Подели на овим сајтовима

Onda radije pitaj a ne napadaj odmah, očigledno je da nisi razumio kontekst, pročitaj ponovo sve to cijelo:

Kakav crni kontekst, brate? Sve je jasno sta si napisao. Da je sv. Sava bio katolik, pa onda to o krstenici, obicna je glupost. Bolje da ostavimo to po strani.

Nego da se vratimo na temu? Cenis sv. Savu? A kakva osecanja kod tebe izaziva blazeni Stepinac?

Jer znas kako. Pravedno je receno: Kakva crkva, takvi i svetitelji.

(I bilo bi nepravedno zaboraviti da medju katolickim svetiteljima nisu samo takve pristalice ustasa kao bl. Stepinac, vec i veliki hriscani kao sv. Franja.)

Подели на овим сајтовима

Kakav crni kontekst, brate? Sve je jasno sta si napisao. Da je sv. Sava bio katolik, pa onda to o krstenici, obicna je glupost. Bolje da ostavimo to po strani.

Nego da se vratimo na temu? Cenis sv. Savu? A kakva osecanja kod tebe izaziva blazeni Stepinac?

Jer znas kako. Pravedno je receno: Kakva crkva, takvi i svetitelji.

(I bilo bi nepravedno zaboraviti da medju katolickim svetiteljima nisu samo takve pristalice ustasa kao bl. Stepinac, vec i veliki hriscani kao sv. Franja.)

Pročitaj sam malo bolje nešto iz srpske istorije i iz srpskih izvora, imaš toga na internetu da ne znaš kud bi prvo pogledao. A ovako ustvari samo spamuješ temu svojim nepoznavanjem elermentarnih istorijskih i katehetskih fakata, činjenica. Katolik znači pripadnik katoličanske saborne i jedne jedinstvene svete hrišćanske Crkve što je ona u svakom slučaju do 1054. godine bila o čemu nema spora ni na istoku ni na zapadu. Catholicos je grčka riječ a znači saborni i vaseljenski i na tome se jednoglasno slažu i istočni i zapadni teolozi, rimokatolički i pravoslavni da je hrišćanska Crkva do 1054 bez ikakve sumnje jednoznačno i nedvosmisleno bila jedinstvena i katoličanska, univerzalna, saborna iliti vaseljenska. Što su sve sinonimi, razne riječi sa istim značenjem koje oznavačaju jednu te istu stvar ili osobinu. Uzmi molim te ubrzano neki kurs elementarne pravoslavne vjeronauke pa makar i skraćeni da popuniš te nedostatke u znanju koje o hrišćanstvu i istoriji hrišćanske Crkve imaš.

Подели на овим сајтовима

@Syd

No vidiš a ja sam opet fan - obožavatelj bizantske liturgijske muzike. Napostujem ti dole nešto od tog što se meni sviđa.

Подели на овим сајтовима

sveti savo bio katolik

срећни ти благдани :group111:

Који су смртни гријеси, које гријехе Господ не опрашта? Ако су "ударили у страну" то не значи да требамо МИ  да некога одбацујемо па макар њихово расколништво трајало милион година!!! Ти знаш као ко по коме гази ајде ћути молим те... НА КОГА СИ МИСЛИО СА ТИМ "ГАЗИТЕ ПО СВ САВИ"??????? ајде одговори...

идеш ли на Службе и Цркву јесу ли ти познате ријчи које сам цитирао?????

Не постоје греси које Бог не може да опрости.Али треба неко да се покаје.А ватикан неће да се покаје.Немој ти да глумиш ту неког православца великог срца,који ће да спаја ватикан и нас.Ватикан је моју Србију и Србе уништио,и ја немам намеру да идем да их јурим на покајање и да тражим плућно крило.Ако се покају то је друга прича,али знам да неће!ЗНАМ!

И остави ме више немам намеру да се расправљам,нападаш мене,а не гледаш твог брата ватиканца што каже да је св.Сава католик.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...