Jump to content

Stigmatizam i torinsko platno

Оцени ову тему

Препоручена порука

Морамо схватити да постоје различите традиције истока и запада. И то је засигурно још ог св. Константина Великог. То, да су Крсташи однели цирка 50 тона злата из Византије, у време кад је цела западна Европа имала тек 2 тоне исто стоји. О реликвијама да не говоримо. Али Турци! Ко зна шта би било да су остале те реликвије тамо, а дошли Турци. То је неко, али мало оправдање. Посредством пада Византиеј уздиже се запад па и капитализам, а са доласком протестантизма наука и индустрија.

Ми смо са западом као посвађана браћа око имања. Свако својата Христа. А то значи да је наш Бог Велики истинит , кад га свако својата. Срце се не да преварити.

Подели на овим сајтовима

није дозвољена трећа димензија осим код минијатура (нпр. мали крстови са рељефом).

Постављена слика

?

blessyou Помоћ?

Кип Пресвете Богородице са Христом, ВИЗАНТИЈСКИ, и чува се и поштује у једном нашем православном манастиру у Србији.

imasli volju da kazes koji to manastir
Подели на овим сајтовима

Богу ништа није немогуће па ми с те стране није чудна могућност да је платно право, али не знам да ли је право па не могу ни да тврдим ни једно ни друго. Како год било, не утиче ми то на веру, а волела бих да је право, то би баш било дивно.  

Nina draga setro...Hajde da kazemo ovako,sve crkve u zadnja vremena prozivljivaju svasta...Vidis i sama da su prije u Islamu govorli,kako Krist nije razapet na krizu,a sada " krscani" tvrde ( neki(?) da nije tako bio kako je na slikama..

Imas ovdje jedan drugi....snimak...pa pogledaj...

Meni osobno,to platno ne mijenja vjeru,niti moja vjera zavisi od toga platna...isto,kao i da li je Krist razapet na krizu  ili ne...To platno je namjenjen da se "izlozi za pogledati" ,ali nikako da se vjeruje u njega..

Ja vjerujem u Isusa Krista....i ostajem kod toga...Upravo sam procitala da Isus nije rodjen u Betlehemu...

Znaci svako dan mozemo racunati sa sve vise drugacijih tumacenja...?? i napada???

Torinsko platno 1/6

Подели на овим сајтовима

Богу ништа није немогуће па ми с те стране није чудна могућност да је платно право, али не знам да ли је право па не могу ни да тврдим ни једно ни друго. Како год било, не утиче ми то на веру, а волела бих да је право, то би баш било дивно.  

Nina draga setro...Hajde da kazemo ovako,sve crkve u zadnja vremena prozivljivaju svasta...Vidis i sama da su prije u Islamu govorli,kako Krist nije razapet na krizu,a sada " krscani" tvrde ( neki(?) da nije tako bio kako je na slikama..

Imas ovdje jedan drugi....snimak...pa pogledaj...

Meni osobno,to platno ne mijenja vjeru,niti moja vjera zavisi od toga platna...isto,kao i da li je Krist razapet na krizu  ili ne...To platno je namjenjen da se "izlozi za pogledati" ,ali nikako da se vjeruje u njega..

Ja vjerujem u Isusa Krista....i ostajem kod toga...Upravo sam procitala da Isus nije rodjen u Betlehemu...

Znaci svako dan mozemo racunati sa sve vise drugacijih tumacenja...?? i napada???

Torinsko platno 1/6

Управо сам то и рекла. Нисам ни мислила на веровање у платно већ у његову аутентичност. Филм сам већ гледала, ипак хвала, можда неко није па ће погледати.  0212_rolleyes

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...

Stigme se sigurno pojavljuju kod nekih ljudi, vjerujem, samo je pitanje od koga su..od Boga ili od onog drugog.

Ima jedna žena u Damasku, njen muž je daljni rođak mome ocu, inače poznata po takvim fenomenima..

Pogledajte, pa me zanima vaše mišljenje

Inače, vidjela sam to na svoje oči..njoj se zaista pojavljuju stigme i curi ulje iz dlanova, lica, pa počne curti iz ikona u kuću

ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS

w, eh
rah betkoun el waheed

Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....

Подели на овим сајтовима

Pa prelest i opsednutost su u stvari sinonimi, granice izmedju ta dva pojma skoro da i nema, samo su manifestacije razlicite

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Ово нисам разумела као да се молите киповима већ да се кипови налазе у објектима за милитву (црквама).

Констатација је била да се стиче утисак да је у католичанству присутна потреба за материјализацијом вере. Рекох, можда ме утисак вара.

A Isus, po tebi da li je bio materijalan?

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Katolička Crkva je priznala stigmatizam jedino Sv. Franji.

Torunski pokrov je relikvija i verujemo da je pokrov Isusa.

Sviđa mi se zaključak iz najnovije katoličke enciklopedije (izdanje iz 2010) o Torinskom pokrovu:

The Church has refrained from making a definitive pronouncement on the Shroud of Turin as the actual burial linen of Christ, leaving judgments about its age and origin to scientific investigation. Belief in the cloth is not an article of faith; Christianity is belief in a person, and that person is Christ. At the same time the Church has allowed veneration of the shroud by the faithful as a pious devotion to meditate on the sufferings of Christ. In his address announcing the solemn exposition of the shroud for 2010, Pope Benedict XVI said that it offered the occasion “to contemplate that mysterious face, which speaks silently to the hearts of men, inviting them to recognize the face of God.”

Što se tiče ove teme, neki prosti zaključci se nameću. Npr.:

1) dokazi iz platna pokazuju da je žrtva iz platna bičevana i tučena. Isus takođe.

2) Žrtva iz platna je imala trnovu krunu. Isus takođe.

3) Mnoge žrtve su vezane konopcima za krst prilikom raspeća, ali žrtva iz platna je pribijena na krst. Isus takođe.

4) Prilikom raspeća je bilo normalno da se kolena slome. Žrtva u platnu nije imala slomljene noge. Isus takođe.

5) Žrtva iz platna je verovatno imala probodeni deo tela, kao i Isus.

6) Malo žrtvi je imalo tu priliku da budu umotani u platno. Žrtva iz naše priče je bila tako umotana. Isus takođe.

7) Po svemu sudeći, žrtva iz platna je brzo ukopana. Isus takođe.

U stvari, postoje neki ranije pisani dokumenti o tzv. Eddesa cloth ili Image of Edessa, sa kojim se povezuje Torinsko platno. U svakom slučaju, platno se pojavljuje u francuskom mestu Lirey 1355 ili 1356 godine. Francuski vitez Geoffroi de Charny ga u lokalnoj crkvi u Lireyu prikazuje i tvrdi da je Isusov. Musée de Cluny iz Pariza i dan danas poseduje jedan hodočasnički medaljon koji potvrđuje da je pokrov bio u ličnom vlasništvu Geoffroia de Charny-ja i njegove žene, Jeanne de Vergy.

Platno je 1453 dato jednoj savojskoj dinastiji (tačnije, Duke Louis Savoy) (u stvari, Geoffroi-jeva unuka ga daje ovoj porodici). Ono 1460 postaje vlasništvom istoimene dinastije, a nalazilo se u crkvi Chambery. Tek 1578 je stiglo u Turin (katedrala sv. Ivana), a ne 1532. (1578 godine Savoy porodica odlučuje da ga prebaci u Turin, gde ostaje do dana današnjega, izuzev 1983, kada je platno nošeno opet porodici Savoy pa do Vaticana i nazad u Turin)

4. decembra 1532 je požar zahvatio i kapelu u kojoj se nalazio pokrov, pa je pokrov delimično oštećen. Malo je nedostajalo da potpuno izgori, jer su kapi rastopljenog srebra pali na pokrov i spalili ga, pa je malo falilo da celo platno bude uništeno (po riziku za sopstveni život, 2 čoveka i 2 monaha su ga spasila, umalo da i sami ne nastradaju).

Nedugo nakon njegovog prvog pojavljivanja, biskup Troe, Henry of Poitiers, izjavio da je platno lažni izum. Kasniji biskup tog grada, Pierre d’Arcis, piše pismo papi Clementu VII u Avinjonu u kojima on očekuje da se papa složi sa njegovim predhodnicima.

Činjenica je, kažu, da pamuk o kome je reč u tom platnu ima latinski naziv Gossypium herbaceum, i prema stručnjacima, u Srednjem veku se nije mogao naći u Evropi, već samo na Bliskom istoku. Kako ovo objasniti?

Drugo, prema švedskom ekspertu za textil, Mechthild Flury-Lemberg, šivenje ostavlja najveći trag ili dokaz. Ona smatra da način šivenja zasigurno odgovara ambijentu I veka AD ili čak ranije. Ovo su 2 izuzetno snažna argumenta u prilog tome da platno potiče mnogo ranije nego što su pokazala ispitivanja iz 1988 godine. Kako ovo objasniti?

Treće, krivotvoritelji zasigurno su bauljali po špiljama i pećinama u Palestini. Kako to znamo? Ispitivanje prljavštine ili prašine sa platna takođe pokazuje da ono odgovara prosečnoj grobnici iz Palestine (a grobnice su bile pećine, udubljenja u steni i sl.). Do ovog zaključka su došli dr. Joseph Kohlbeck (Resident Scientist at the Hercules Aerospace Centre, Utah) i dr. Richard Levi-Setti (Enrico Fermi Institute at the University of Chicago). Kako ovo objasniti?

• Волим 1

Christo et Ecclesiae

Подели на овим сајтовима

http://pix.avaxnews.com/avaxnews/78/43/00004378.jpeg  

23rd January 1967  British photographer Leo Vala displays the photographic representation he has produced of the face of Christ. He used a unique process to develop the Turin Shroud's imprint into a three-dimensional picture. (Photo by Douglas Miller/Keystone/Getty Images).

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...