Jump to content

Strani jezik za učenje?

Јаков.

Koji bi ste strani jezik voleli da naučite (a da ga naravno ič ne znate)?  

34 члановâ је гласало

1. 1. Koji bi ste strani jezik voleli da naučite (a da ga naravno ič ne znate)?

• engleski
      2
    • francuski
      3
    • španjolski
      2
    • italijanski
      4
    • njemački
      6
    • ruski
      10
    • romski
      1
    • albanski
      1
    • bugarski
      0
    • neki deseti (upiši u odgovor koji)
      5

Препоручена порука

Ja sam buduća vlaška snajka ;) Tako da imam direktan izvor informacija :) Samo nikako da krenem sa učenjem tog vlaškog, znam neke osnove- dobar dan, doviđenja, gladna sam, žedna sam :) Mada mi je malo frka kad se oni zanesu pa zaborave da sam ja tu i počnu da pričaju na vlaškom, pa se sve tripujem da mene ogovaraju :D

Turn on, tune in, drop out

Подели на овим сајтовима

Латински!

Дајем пола душе своје ономе ко ме научи

Hm, ja sam imao iz latinskog sve same petice, ali davno to bilo. Nije baš tako teško, meni je teži engleski, ne volim ga radi izgovora, latinski ima samo težu gramatiku. Čitao sam o jednom renesansnom italijanskom književniku koji je sve objavljivao na latinskom a bio prognan pa utočište našao u Londonu, no tamo se niakako nije mogao priviknut na taj engleski. Stalno je jadikovao nad tim šta oni to za jezik imaju, tako kreveljit usta nikakav normalan čovjek pri govoru ne može pa kad bi mu ne znam kako to bilo potrebno, za pola sata se sjetim koji je to bio, kod mene je problem sad s tim zaboravljanjem, hahahaha. I za čitav život tamo provedeni nije se naučio engleski. U međuvremenu sam naučio i nešto talijanskog, problem je u tom što nisam razvijao dalje. Ali mogu ti pomoć u početcima. Ipak savjetujem za latinski uzet učitelja ili barem od kolega koji su ga studirali i znaju ga dobro na te prve lekcije radi pravilnog izgovora, čitanja i osnovnih stvari. Konjugacije, deklinacije i vremena potom se možeš usavršavat sam. Sasvim dosta je uzet desetak do dvadesetak instrukcija ili lekcija, sam baš započeti, to možeš ali ne preporučujem. kad se nešto pogrešno naučiš teško se od toga odučiš. Pošaljem ti link na neke online škole latinskog, no tako se to da studirat kad imaš te osnove za sobom. U svakom slučaju bi trebao uzeti barem 5-10 prvih lekcija samo radi pravilnog izgovora, poslije možeš nastaviti sam, bitno je držat se ispravnog izgovora da ne bi poslije imao problema s odvikavanjem od pogrešno naučenog. U latinskom i nije toliko stvari s izgovorom koje se daju tako baš totalno pogrešno naučit, opasnost je međutim u tom što ako se čovjek pogrešno nauči, paraju stvarno uši a teško ih se otarasit. najveći ja problem vidim u tom da se ne bi naučio šta pogrešno izgovarat, ni u čem drugom. ostalo sve se da savladat i online na internet školicama, ima ih dosta. Jednu odličnu sam već vidio, moram je potražit ponovo pa ti ostavim link.

Подели на овим сајтовима

Латински!

Дајем пола душе своје ономе ко ме научи

Nije težak. u gimnaziji sam učila onaj opšti latinski, klasičan, a sad na faksu zbog anatomije parlam. Ne bi verovao koliko je izraza iz ,,prostog'' narodnoh jezika ustvari povezano sa stručnim latinskim nazivima. Npr kod nas se kaže za nekoga ko je puniji da je buca, ili bucmast. a na latinskom su ti obrazi buccae (čita se buce ili buke, kako kod kog pofesora :D ). I još mnogo primera ima, da ti ne dužim. a gramatika je prelaka, jer je 90% kao srpska, pa meni nije bilo teško, jer ovu našu super znam...

Turn on, tune in, drop out

Подели на овим сајтовима

Meni je prababa bila Vlajna. Znala sam da brojim, znala sam da menjam glagole, ali ljubav prema engleskom je to brisnula. Sada se onako kroz secanje koristim vlaskim, ali mi je bolje kada ovi iz sela misle da znam pa krenu da trtljaju pa im samo opalim po srpskom odgovor ili na vlaskom sa jednom prostom recenicom :D Mada kada bih im rekla nesto na latinskom, ne bi oni vise.. :D (puno njih u selu rade po inostranstvima pa znaju ili italijanski, ili nemacki, ili francuski, ili spanski.. jedino ne znaju portugalski od tih romanskih jezika- srecom :D Ali latinski ne znaju :D Madjarski isto znaju jer je to selo mesano, iam tu jos par njih iz ostalih zemalja ili vode poreklo iz tih zemalja preko baka i deka pa je ostalo nesto od jezika u upotrebi)

Meni je latinski po konstrukciji recenica slican nemaskim konstrukcijama recenica.. ne na kraju recenice.. aaaa menjaj recenicu jer onda ima negativan oblik, ne afirmativan..

Подели на овим сајтовима

učila sam latinski u gimnaziji i bio mi je baš zanimljiv i lak. poznavanjem barem osnova latinskog lakše ide učenje drugih stranih jezika...

zanimljivo mi je da wicipedia ima:

Porta·Vicipaediae · Lingua·Latina

http://la.wikipedia.org/wiki/Lingua_Latina

"Smatraj svaki dan kao jedan ceo, otpočet i završen život. Odživi ga kao celinu, a ne kao deo. Nek se svaki tvoj dan odroni od tebe kao ceo jedan čovek s kojim ćeš želeti da se opet sastaneš kao s prijateljem, i da ga bez stida pokažeš vasioni." - Sveti Vladika Nikolaj Srpski

Подели на овим сајтовима

• 3 years later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...