Jump to content

Православни подсјетник за љето Господње 2011.

Оцени ову тему

Препоручена порука

Драги моји дошла сам у посјед овог дивног подсјетника, који садржи поуке за сваки дан у години и правила поста. Издавач је "Знамење" мисионарско-издавачка установа манастира Светог Димитрија, Дивљана, са благословом Патријарха српског Иринеја. Трудићу се да постављам редовно ове дијелове текста, како би свако имао прилику да на вријеме види како се пости у који дан.

Напомена:

"*"           - строго уздржање од хране и пића (за дјецу, старе и обољеле се увече разрјешава хљеб и вода)

"Вода"      - строги пост без уља и рибе.

"Вино"      - строги пост на води са разрјешењем једне чаше вина.

"Уље"       - пост у коме су разријешени уље и вино.

"Риба"      - пост у коме су разријешени уље, вино и риба.

"Бијели мрс" -  пост у коме је разријешео све осим меса.

Када слава падне у посни дан разријешава се на уље, вино и рибу, осим у Великом посту кад се разријешава уље и вино.

Тримирје - у прва три дана Великог поста, ко хоће, по благослову духовника, може да пости строго без хране и воде.

Када су у питању правила која су овдје наведена за пост, препоручљиво је да се посавјетујете са својим свештеником и да постите онако како вам је он благословио.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

1. јануар 2011. (19. децембар 2010.)

Субота

Пост: уље

Св.мученик Бонифације

Постављена слика

Сузама покајања да се оперемо од гријехова из Старе Године, вјером да оживимо душе своје и усправимо их према светим небесима, а молитвом да измолимо од Господа оно што је неопходно за нас и сву браћу нашу на овој планети, дакле и благословени мир међу људима.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

2. јануар 2011. (20. децембар 2010.)

Недеља

Св.Игњатије Богоносац; Св.Данило 2.Српски (Оци)

Постављена слика

Родитељ је родитељ, и кад га дјеца увриједе, па се покају и поврате, брзо заборавља и прима их опет у наручје своје; тако и Бог чини са онима који се по гордости својој или великој учености дијеле од Њега, па кад наиђу патње, они се враћају Богу, признају га, славе га и моле му се.

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

3. јануар 2011. (21. децембар 2010.)

Понедељак

Св. Мученица Јулијана; Св. Петар Кијевски

Постављена слика

Ако дакле дајемо милостињу ма у чије друго име, или у име своје, не можемо избјећи гордости, која чим се појави у срцу ништи сва добра дјела. И кад дајемо просјаку као просјаку, а не као Христу, не можемо избјећи гордости и презрења. А шта вриједи чинити човјеку милостињу гордећи се собом и презирући човјека? Врлина није врлина, ако се помијеша с гријехом, као што млијеко није млијеко кад се помијеша са гасом или сирћетом.

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

4. јануар 2011. (22. децембар 2010)

Уторак

Пост: вода

Св. великомученица Анастасија Узорешителница

Постављена слика

Нарочито је ноћ за покајање, а правог покајања нема без плача. Ноћу човјек несметано мисли о дјелима својим, о ријечима, и мислима својим, и каје се за све што учини против закона Божијег.

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

5. јануар 2011. (23. децембар 2010.)

Сриједа

Св. десет мученика Критских; Преподобни Наум Охридски

Постављена слика

Ако човјек ноћу покајнички плаче, дању ће се радовати, радоваће се као новорођени, као окупани, као олакшани од бремена гријеха. Ако ли пак ноћи проводи у гријеху и безумном весељу, освануће му дан жалостан и плачеван.

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

Iskren da budem, imao sam prilike da vidim slicne knjizice - i nisam bas odusevljen...

Naravno, pouke i praznici/ikone su sasvim na svom mestu, ali je problem jedno kruto i rigorozno pravilo posta koje se tu predlaze (a ono nije jedino moguce, iako bi se iz ovakve knjizice moglo da zakljuci da jeste), a koje vecina ljudi ipak - realno - nece da prihvati...

Danasnjim ljudima se ovako, na jedan krajnje nesmotren i nepastirski nacin, bez potrebe tovari breme koje ne mogu da nose, i stavlja im se greh na savest ukoliko ovakvo pravilo ne ispune...

Pocivsi patrijarh Pavle je o slicnim problemima lepo govorio u svom delu "Da nam budu jasnija neka pitanja nase vere"...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

О наравно слажем се брате с тим, ово је првенствено постављено због оних којима је свештеник благословио овакав вид поста, и који желе да посте тако, а немају гдје да виде како је писано, дакле само због њих, а свако треба по свом благослову и моћи да пости. Не дао Бог да ја некоме нешто натурам. facenew22222222

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

Милева, ипак си дивно ово приредила... :229229229: greengrin Баш се лепо трудиш нам улепшаш форум и да га обогатиш вредним садржајима... poklon

Подразумева се да ова строга правила поста не важе за нас мирјане...а наравно ко може и жели, нека изволи... prstgore

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

greengrin :229229229: greengrin prstgore greengrin poklon

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

Милева, ипак си дивно ово приредила... prstgore bendoff Баш се лепо трудиш нам улепшаш форум и да га обогатиш вредним садржајима... crvenilo

Подразумева се да ова строга правила поста не важе за нас мирјане...а наравно ко може и жели, нека изволи... greengrin

Ne bih da trazim dlaku u jajetu, ali po cemu se podrazumeva?

Ovo kazem jer je recimo skoro istovetnu knjizicu svojevremeno priredio Vlada Dimitrijevic, a u njoj ni naznake da ista drugo postoji osim datog pravila...

Na kraju je vl. Atanasije, dok je bio zicki vikarni ep. zabranio stampanje i izdavanje iste...

Naravno, Mileva je gore naglasila da ovakvo pravilo ne obavezuje prakticno nikog, vec da svako postupa u dogovoru sa svojim svestenikom i prema svojoj snazi...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Iskren da budem, imao sam prilike da vidim slicne knjizice - i nisam bas odusevljen...

Naravno, pouke i praznici/ikone su sasvim na svom mestu, ali je problem jedno kruto i rigorozno pravilo posta koje se tu predlaze (a ono nije jedino moguce, iako bi se iz ovakve knjizice moglo da zakljuci da jeste), a koje vecina ljudi ipak - realno - nece da prihvati...

Danasnjim ljudima se ovako, na jedan krajnje nesmotren i nepastirski nacin, bez potrebe tovari breme koje ne mogu da nose, i stavlja im se greh na savest ukoliko ovakvo pravilo ne ispune...

Pocivsi patrijarh Pavle je o slicnim problemima lepo govorio u svom delu "Da nam budu jasnija neka pitanja nase vere"...

Samo da se ubacim,slažem se da se to možda nekad neprimišljeno ubacuje,ali ipak takva "pravila" posta ipak nisu tu tek tako.To je ipak iskustvo Crkve koja svjedoči da je takav način posta najbolji.I to je i blagoslov Crkve za post,nema da ti duhovnik daje neke specijalne blagoslove za to.U slučaju da imamo problema sa ishranom,ako smo studenti daleko od kuće,bolesni,radimo teške fizičke poslove ili nam se jednostavno učini da ne možemo da izdržimo fizički taj način posta,onda naravno da se traži mišljenje i blagoslov sveštenika.

Подели на овим сајтовима

Милева, ипак си дивно ово приредила... idea bendoff Баш се лепо трудиш нам улепшаш форум и да га обогатиш вредним садржајима... :)

Подразумева се да ова строга правила поста не важе за нас мирјане...а наравно ко може и жели, нека изволи... kisa

Ne bih da trazim dlaku u jajetu, ali po cemu se podrazumeva?

Ovo kazem jer je recimo skoro istovetnu knjizicu svojevremeno priredio Vlada Dimitrijevic, a u njoj ni naznake da ista drugo postoji osim datog pravila...

Na kraju je vl. Atanasije, dok je bio zicki vikarni ep. zabranio stampanje i izdavanje iste...

Naravno, Mileva je gore naglasila da ovakvo pravilo ne obavezuje prakticno nikog, vec da svako postupa u dogovoru sa svojim svestenikom i prema svojoj snazi...

...ма, само опуштено obi-wan...не мислимо да си ти ситничар, у реду , кажеш своје мишљење :bla:...тако сам и ја рекла своје...ја то гледам мало шире и не буквално...у свему тражим суштину а не форму...то је моје лично осећање и мишљење...има оних који мисле као и ја али и оних других...најважније је ипак да се волимо... srecan

...на овом посту су најважнији Милевин труд и њена лепа идеја...начин како је то урадила...са предивним иконама leteti    а опет мислим ако неко нешто не разуме, питаће...или ће у сваком случају рећи своје мишљење...као и ти  bendoff

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

6. јануар 2011. (24. децембар 2010.)

Четвртак

Преподобна мученица Евгенија - Бадњи дан

Постављена слика

Са послушношћу и смирењем почиње нови свијет, нова твар, ново човечанство. Стари свијет је погазио послушност према Богу и смирење пред Богом, и тиме је порушио мост између земље и неба. Духовна грађа за обновљење тога моста јесу на првом мјесту, послушност и смирење.

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...