ljuba miljkovic Написано Децембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2010 Tvrdnja potkrepljena dokazima.Što sa Žitijima nije slučaj. Ee! Ovako možemo do sudnjega dana. Sada bi trebalo da te zamolim za tvoju definiciju dokaza... pa bismo, verovatno, opet stigli do generalizacije kao saznajne metode – opšti pojam u još opštiji!? Ja sam za konkretno: Činjenica: posle znaka interpunkcije obavezno se kuca razmak. Za dokaze: pogledaj bilo koji štampani materijal. Što izmedju tvoje dve rečenice nije slučaj. :group111: Sada ti možeš da se pozoveš na pravopis i da mi odgovoriš da ovih dokaza tamo nema. I u pravu si – nema. Ali, slično nastupa u medijima i zabludeli Artemije, a njegovi sledbenici hoće da ga nadgornjaju: Artemije hoće sud umesto Sabora, a Sabor odlučuje u poslednjoj instanci o presudama suda. I sudi arhijerejima. Sabor može da ga izabere u episkopsko dostojanstvo, a nema pravo da mu ga oduzme... I, tako... do zadužbine pok. prote Tomislava Markovića, u Ljuljacima, kako jedan tabloid naslovi tekst o ovom nedužnom šumadijskom selu – selu srpskih razdora. Radujem se svakom jutarnjem svetlu... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2010 OK. :group111: http://en.wikipedia.org/wiki/Evidence Konkretno:postoje sačuvana dokumenta i spiskovi episkopa koji su učestvovali u radu Sabora,ali se nigde ne pominje ime Sv.Nikole,a kamoli da je ošamario Arija.To imaš kod Kartašova u istoriji Vaseljenskih Sabora. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Децембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2010 Štos je u tome da episkopa/biskupa (isto važi i za naše) ne možeš da smeniš osim ako se ne uputi u neku jeres, udari protiv kanona direktno ili zabrlja ekonomski. No, ako te tri stvari ne radi, već luduje u vezi organizacije, politike ili baca klipove u točlove ostalima, to ume da napravi štetu jednaku jeresima, protivkanonskim aktima ili drpanjem para. Procedura je jedina da se sačeka zicer i da se mesto oslobodi za nekog ko je razumen. Sve mi se čini da je to ovde bilo slučaj. Naleteo je na zicer kojeg je sam tražio. Ako ti nije problem napisi molim te sta se nasem biskupu Rodicu desilo. A da zgrada crkve pripada biskupiji to je jasno, prost vam je primer da ne pripada vernicima slucaj u Becu, de vam katolicki biskup poklanja zgradu crkve, a nasa Crkva ostade na ulici. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aragorn Написано Децембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2010 Синод СПЦ позива вернике да добро размисле.....ЈА САМ ДОБРО РАЗМИСЛИО ! Истина је једна.....благослови владико ! Istina je samo jedna...ti si decko ***... Опомена за вређање ближњег ! Жељко Blagodarim. Bilo mi je zadovoljstvo. :cheesy2: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2010 jedna cinjenica u ovom saopstenju nije istinita- crkva Svetog Jovana Krstitelja u Ljuljacima nije vlasnistvo eparhije zicke, pa samim tim ne moze da bude uzurpirana... То је тек лудило за себе! Чија је та црква? Ту Цркву је направила једна свештеничка породица.Мислим да није у власништву СПЦ-Епархије Жичке због неких административних проблема...не знам прави разлог,нешто ту постоји. Мене чуди једна ствар у свом овом лудилу,ако су браћа и сестре који иду тамо икада читали Житија,онда је неизбежно приметити да сви на правди Бога гоњени Епископи су имали лично покровитељство самог Христа и Пресвете Богородице.Бог никада није остављао људе у забуни.Ако је неправедно гоњен неко,дешавала су се разна чуда и доста често се и сама Мајка Божија јављала Архијерејима да потврди да је неко на правдии Бога гоњен.Има толико примера,Свети Јован Златоусти,па ево и Свети Николај Мирликијски када је био удаљен са Сабора и тренутно уклоњен од архијерејске службе јер је ошамарио Арија,одмах се јавио Господ и Мајка Божија неколицини Архијереја и потврдили да је Свети Никола праведник. Како нико то не разуме?? Па Бог нас никада не би оставио у забуни. ха чуј сестро, мислиш ли да ти људи стварно размишљају или их добро навију и пусте у неком правцу?исто су и свети Серафим Саровски и свети Макарије Коринтски (епископ Коринтски) рашчињени и одлучени били, али НИКАД оваква чуда нису правили, већ су примили са смирењем и послушањем, а не са обијањем брава по црквама и рушилачким понашањем или окретањем верних од Цркве. кога цитира духовни отац монаха Артемија, његово прво и основно непослушање светом Јовану Златоусту и Јустину Новом: Зашто треба слушати Цркву а не једнога човека који мисли против цркве, ма он био назват и највећим мислиоцем? Зато што је цркву основао Господ Исус Христос, и зато што цркву надахњујући руководи Дух Божји Свети. Зато још што црква означава државу светих, градину питомих воћака. Ако један устаје против државе светих, значи да је он несвети, те зашто њега слушати? "Црква је ограда," говори премудри Златоуст; "ако си унутра, вук не улази; ако ли изађеш, зверови ће те ухватити... Не удаљуј се од цркве: ништа силније од цркве нема. Црква ти је нада, црква спасење. Од небеса је она виша, од камена тврђа, од земље шира; никад не стари, увек се подмлађује." расуђивање, http://www.svetosavlje.org/biblioteka/prolog/index.php?m=1&d=1&a=1&date=1-2011 зато никад није устао на Цркву, чак ни свети Марко Eфески. а има још један мудрац православни, звани свети Кипријан Картагенски: Коме Црква није мајка, том ни Бог није Отац. ја се најежим кад чујем разне будалаштине, а ви видите шта је такав избор :cheesy2: клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Децембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2010 Нема ту више шта да се дискутује, свако бира , свако има слободу да бира. Само да подсетим , онога момента када је Грчка ПЦ увела нови календар, искрено мислим да су они који су се бунили против те одлуке били у праву , и да заиста није било нужде да се уводи нови календар . Али управо они који су били у праву су отишли у раскол , ми данас СПЦ имамо заједницу са новокалендарском грчком ПЦ а не са старокалендарцима који су у расколу и којих има мали милион секти. Дакле , бити у праву не значи да си на путу праву ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2010 ваистину. мош будеш 100 пута у праву, кад ниси у Истини и ниси део заједнице, него се својевољно одлучиш. а кад те Црква и озваничи, као сопствени избор, е онда се и буниш. тотална будалаштина, одсуство памети. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сербонац Написано Децембар 19, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2010 Не схватам монаха Артемија! Шта покушава 89898989898989 Само млати празну сламу.... "Род Трибала, Срба на земљи је најстарији и највећи!" - Лаоник Халкокондил Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ljuba miljkovic Написано Децембар 19, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2010 Pripremao je Artemije javnost odavno. U filmu o prep. Justinu Ćelijskom uporedjuje svog duhovnog oca avu Justina sa svetim Markom Efeskim i sv. Maksimom Ispovednikom, da bi zemaljsku sudbinu ovih svetitelja sada prisvojio kako bi opravdao svoju neposlušnost Saboru. Ne plediram da sam prepametan, ali nameće mi se potreba da ovde navedem svoj post iz jedne forumske rasprave... Zbog njegovih sledbenika. Vladika je jedini... (kakva vojska kad pravi izložbe i vaze za cveće od topovskih cevi... od nje ništa!? ... kakvi tragikomični političari...) Ostala je Crkva, tačnije vladika Artemije... Zaključak: Crkva = vladika Artemije!?? I ima dodatak: Nije ostala ni Srpska pravoslavna crkva da zaštiti svekoliko srpstvo. Nema više ni: Crkva = vladika Artemije! Jer, kako se oglušio i o odluke Sinoda i Sabora, ostao je samo... ... monah Artemije. Dakle, Artemije = Artemije! A, mislim da će uskoro: Artemije >>> Marko. Radujem se svakom jutarnjem svetlu... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Децембар 19, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2010 Требало би сви добро да размислимо. Како то, да један од авиних ученика, који је прејемник п. Павла на Косову, један од оних "тврдих" владика, који је владика на Косову свих ових "врућох" година по Србију и нарочито Косово, за кога је 2004 еп. Атанасије рекао да он чини чуда ( у позитивниом смислу те речи), који је пре само годину дана иамо приврженике да постане Патријарх српски , ако се не варам, сад обичан монах. Наравно да људи падају, али то није лак случај кад су у питању владике.Артемије је фактички скоро у свему оптужен. И наравно да се овиме откривају помисли срца многих. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ouk Написано Децембар 19, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2010 Dobro drvo ima i suvu granu koja odpadne .Nije svaka grana plodonosna Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hana Написано Децембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2010 Требало би сви добро да размислимо. Како то, да један од авиних ученика, који је прејемник п. Павла на Косову, један од оних "тврдих" владика, који је владика на Косову свих ових "врућох" година по Србију и нарочито Косово, за кога је 2004 еп. Атанасије рекао да он чини чуда ( у позитивниом смислу те речи), који је пре само годину дана иамо приврженике да постане Патријарх српски , ако се не варам, сад обичан монах. Наравно да људи падају, али то није лак случај кад су у питању владике.Артемије је фактички скоро у свему оптужен. И наравно да се овиме откривају помисли срца многих. I meni i monogima koje ja poznajem je to sve jako cudno. Odkud sad odjednom i lopov i sektas i jos mnogo toga. Meni samo jedna stvar nije jasna, ako je on toliki srebroljubac, kako ga predstavljaju mediji i neki episkopi, zasto se odrekao mirnog zivota u manastiru Sisatovac, gde je mogao lepo da uziva u svojoj penziji, nego je izasao na ulicu i otisao da trazi sebi negde drugde nizvesan krov nad glavom. Nema smisla. "Бог је, из видљиве и невидљиве природе, властитим рукама саздао човека по своме образу и подобију, обликујући тело од земље, и својим Духом подарио му је словесну и умну душу. А тога човека називамо Божанском иконом, јер израз "по образу"-икони, открива оно што је умно и самовласно, док израз "по подобију" открива могућност уподобљавања врлини." Свети Јован Дамаскин Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Децембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2010 Требало би сви добро да размислимо. Како то, да један од авиних ученика, који је прејемник п. Павла на Косову, један од оних "тврдих" владика, који је владика на Косову свих ових "врућох" година по Србију и нарочито Косово, за кога је 2004 еп. Атанасије рекао да он чини чуда ( у позитивниом смислу те речи), који је пре само годину дана иамо приврженике да постане Патријарх српски , ако се не варам, сад обичан монах. Наравно да људи падају, али то није лак случај кад су у питању владике.Артемије је фактички скоро у свему оптужен. И наравно да се овиме откривају помисли срца многих. I meni i monogima koje ja poznajem je to sve jako cudno. Odkud sad odjednom i lopov i sektas i jos mnogo toga. Meni samo jedna stvar nije jasna, ako je on toliki srebroljubac, kako ga predstavljaju mediji i neki episkopi, zasto se odrekao mirnog zivota u manastiru Sisatovac, gde je mogao lepo da uziva u svojoj penziji, nego je izasao na ulicu i otisao da trazi sebi negde drugde nizvesan krov nad glavom. Nema smisla.То је зато што световно расуђујемо,зато нам и није јасно 0212_rolleyesТреба знати да Господ не оставља слуге своје у забуни и ако треба и кад треба,он ће открити да ли је неко страдао на правди Бога или је заслужено добио казну. Оно што можемо да препознамо је да ли неко има смирење,љубав и послушање према Цркви какву су имали сви Свети Епископи.То је мерило по коме требамо да расуђујемо а што се тиче лоповлука и осталог што излази у јавност,мене лично,то не интересује нити на основу тога расуђујем.Мене интересује само воли ли неко јединство вере и Цркве,има ли послушање и смирење?Каква су деца онога који учи?Какви су то плодови "с муком порођених чеда"? Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Децембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2010 Ево,нашла сам у Житију Светога Јована Златоустог овај веома интересантан део који може да послуши на неки начин као паралела аи почетна тачка нашег правилног расуђивања.Молим вас прочитајте ово 0212_rolleyes ... У то време допутова у Цариград свети Епифаније, епископ Кипарски, носећи са собом књиге написане против Оригена. Ио крцавши се са лађе он уђе у цркву светога Јована Претече, удаљену од града седам стадија,[35] одслужи овету литургију и рукоположи једног ђакона, насупрот канонима који забрањују епископу да без дозволе епархијског архијереја посвећује ма кога у туђој пастви.[36] После тога он уђе у град и одседе у једној приватној кући. За све то сазнаде свети Златоуст, и не разгневи се на Епифанија, пошто је знао да је он свет и безазлен човек. Штавише, он посла к Епифанију и моли га да дође к њему и станује заједно са њим у патријаршијском дому, као што раде сви епископи. Но Епифаније не пристаде на то, па чак не хоћаше ни да се види с патријархом Јованом, а његовим изасланицима одговори: Ако Јован не протера из града Диоскора и његове монахе, и ако се не потпише против Оригенових књига, онда ја нећу имати заједницу с њим. - На то свети Јован одговори преко изасланика Епифанију: Пре саборског расуђивања не треба чинити ништа произвољно. Непријатељи светога Златоуста, дошавши к Епифанију, умолише га да он у цркви Светих Апостола, пред целим народом, прокуне Оригенове списе, да одлучи као оригените све монахе, прогнане из Египта са Диоскором, и да изобличи Јована што прима оригенисте и дели њихово мишљење. Ревнујући за веру, Епифаније сутрадан изјутра оде у цркву Светих Апостола. А свети Златоуст, дознавши за његову намеру, упути му преко изасланика овакву поруку: Епифаније, ти радиш многе противканонске ствари. Пре свега литургисао си и рукополагао си у мојој пастви без мога пристанка, затим си одбио да станујеш с нама; а сада удараш на Цркву моје епархије, усуђујући се да без саборског суда вршиш одлучења. Пази дакле, да не изазовеш узбуну у народу и сам западнеш у опасност. Саслушавши ову поруку Епифаније се поколеба, изиђе из цркве, и реши се да чека Теофилов долазак. Међутим Господ, не допуштајући да међу Његовим угодницима буде ма каквог непријатељства, откри Епифанију на тајанствен начин да је Јован чист као сунце и да су га из зависти оклеветали. Епифаније је стварно слушао од многих људи о великим врлинама Јовановим, о беспрекорној вери његовој, о савршеном животу његовом, и чудио се што многи устају против Јована и подмећу му разне кривице. Стога Кипарски светитељ стаде стрпљиво очекивати чиме ће се завршити цела ова ствар. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2010 Требало би сви добро да размислимо. Како то, да један од авиних ученика, који је прејемник п. Павла на Косову, један од оних "тврдих" владика, који је владика на Косову свих ових "врућох" година по Србију и нарочито Косово, за кога је 2004 еп. Атанасије рекао да он чини чуда ( у позитивниом смислу те речи), који је пре само годину дана иамо приврженике да постане Патријарх српски , ако се не варам, сад обичан монах. Наравно да људи падају, али то није лак случај кад су у питању владике.Артемије је фактички скоро у свему оптужен. И наравно да се овиме откривају помисли срца многих. I meni i monogima koje ja poznajem je to sve jako cudno. Odkud sad odjednom i lopov i sektas i jos mnogo toga. Meni samo jedna stvar nije jasna, ako je on toliki srebroljubac, kako ga predstavljaju mediji i neki episkopi, zasto se odrekao mirnog zivota u manastiru Sisatovac, gde je mogao lepo da uziva u svojoj penziji, nego je izasao na ulicu i otisao da trazi sebi negde drugde nizvesan krov nad glavom. Nema smisla. Више се не ради ни о томе је ли Артемије среброљубив, јер очигледно да се у задње време највише понашао себељубив. Мени никако не иде у главу да један ученик аве Јустина, претходник Патријарх Павла на трону ЕРП не можће да претрпи једну неправду која му се наноси, а то је да му се узима епископски чин. Он није у стању да се понизи да својим чедима нареди да се не одвајају од Цркве, и да је ово његова борба чији ће исход бити онакав какав Господ допусти. Заиста је могао да сад мирно проводи своје монашке дане у манастиру Шишатовац, служећи литургију, подучавајући народ вери, и радујући се што је са његових леђа скинуто једно велико бреме, а то је епископство, уз то да је највише отишао у критици догађаја у Цркви као што је то радио његов учитељ св.Јустин Ћелијски, а при томе поштујући канонски поредак Цркве. Но Артемије је учинио све само не то. -Погазио је своје одлуке да се раније повинује Синоду и Сабору, показавши да му није стало до мира за којег се залагао прихватајући одлуке. -Измислио је кованицу "доживотни епископ Рашко-Призренски" иако је то тотални апсурд јер не може епископ бити доживотно везан за једну епархију, када је епархија само административна целина која одлуком Сабора може бити распарчана на пет делова ако треба....па да он буде епископ нове епархије која би била петина претходне. Епископ може бити пребачен да тронује и на другу епархију, јер једноставно не постоји канон нити правило које ће да гарантује једном епископу након што буде изабран да доживотно остане баш у тој епархији којој се због тога не смеју чак ни границе мењати..... -Последица тога је и да је поистоветио себе са ЕРП па је грчевито изјављивао како је то "његова" епархија која му је одузета. Дакле више пута је употребљавао придев "моја", што је такођер апсурд -Посегнуо је за хајдучким методама да насилно поврати поредак који му је тобоже одузет, и то упадајући у неколико манастира на Косову са својим присталицама, а потом је мирно служио литургију касније и поред канонске забране свештенодејствовања. Такве методе не приличе ни световним људима. Сам Артемије је то исто говорио када је в.Атанасије изненада упао у фебруару, и баш је такав чин назвао недостојиним једног клирика, а он сам сада није презао да учини исту ствар. Да ствар буде апсурднија, после су изјавили да су они знали да неће бити ништа од тога, само су хтели да се види реакција да они нису тобож добродошли на Косову, а јел те монаси су се вратили у ц.реку кад их је +Амфилохије звао...е па ово задње није достојно ни мозга ретардираних људи. -Након што је прешао у Љуљаке Артемије је почео да сам себе пореди са св.Јованом Златоустим, и да у своје име себе проглашава истинским пастирем, и правим духовником, и позива људе да га следе. При томе је измислио још једну новотарију, а то је да је проширио ЕРП која му припада наводно на читаву васељену и служи литургију на свом антиминису изван своје епархије....Измислио је некакву послушност духовнику која је изнад послушности Цркви. Однос Артемија и његових чада је дотле дошао да његова чада изјављују да ће у пакао са Артемијем... Ето сестро хана, изузмимо проневеру новца и само сагледајмо пар ових теза које сам навео, и зар није довољно да се види да се Артемијевим схватањем Цркве није нешто уреду? Ја сам још осуђивао речи в.Григорија који је једном за новости изјавио да Артемије манипулише људима и Богом...Из позиције након ових свих догађаја, сад видим да је био потпуно у праву. 0212_rolleyes Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука