Christian Wagner Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Назив "Влах" највероватније потиче од имена словенског бога Велеса, бога заштитника поља, земљорадње, сточарства, пашњака, шума али и подземног света...тако да ако су икога другог, поред оних Словена који у историји нису гравитирали око РКЦ (Срби), назвали "Власима", то се највероватније десило под утицајем културно - етничког мешања и прожимања са словенским етносом из кога је тај назив прешао и на неке друге етничке групације, у овом случају на живаљ који је у много чему мешавина словенског и румунског етноса. mislio sam da sa vama barem mogu da razgovaram normalno, ali izgleda da vam je svima do poslednjeg Deretic debelo usao u mozak. molim vas da me odjavite sa ove smejurije od foruma posto nemam nameru da se bakcem sa vama. kad vas bude ostalo manje nego za pod jednu sljivu, valjda cete shvatiti!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 11, 2012 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Да, Деретић...сигурно.. Како онда исти Деретић испра мозак и мојим парохијанима који су Власи? Рекох ли ти, сви се до једнога изјашњавају као Србви и веома су поносни на то. Шта ћемо са тим? Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Перезвон Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 mislio sam da sa vama barem mogu da razgovaram normalno, ali izgleda da vam je svima do poslednjeg Deretic debelo usao u mozak. molim vas da me odjavite sa ove smejurije od foruma posto nemam nameru da se bakcem sa vama. kad vas bude ostalo manje nego za pod jednu sljivu, valjda cete shvatiti!! Леле... какве лепе жеље једног смиреног зналца. Изгледа да су теби неки румунски Деретићи напунили главу.... Сетићеш се ваљда тога кад још нека Патријаршија осим Јерусалимске прекине Литургијско општење са Букурештом. Не дај Боже. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Неразумно је, а помало и безобразно, позивати се у својој немоћи да се одређене ствари ставе у свој реални историјски контекст и да би се саговорник омаловажио, на Деретића...све сте ми рекли овом својом изјавом. Довиђења. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dusan Mancic Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 sva prica se zavrsava sa, POGLEDAJ ISTORIJSKI ATLAS i videcs kome je Timocka krajna pripadala... a koliko ja vidim ovo je novi pokusaj prisvajanja... i da, Viktore, govoris u svoje ime, jer sam 100% siguran da vecina vlaha u Srbiji ne misli kao ti... mozda neki manji broj, ali vecina NE... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdjan Написано Фебруар 13, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2012 mislio sam da sa vama barem mogu da razgovaram normalno, ali izgleda da vam je svima do poslednjeg Deretic debelo usao u mozak. molim vas da me odjavite sa ove smejurije od foruma posto nemam nameru da se bakcem sa vama. kad vas bude ostalo manje nego za pod jednu sljivu, valjda cete shvatiti!! Брате, свим људима треба мало више стрпљења. Уз мало обостране добре воље и стрпљења може да се разговара. Упознао сам неке верујуће Румуне и заиста су дивни људи. Исто као и Срби. Али има нас и оваквих и онаквих. То не зависи од тога који смо народ. На првом месту смо хришћани, ко разуме шта значи бити хришћанин. То значи да је Господ Христос на првом месту. Господ Христос и његова Црква. Једна, света, саборна и апостолска. Она постоји као српска, румунска, грчка, руска, антиохијска, јерусалимска... итд. зависно од подручја где се налази. У Христовој Цркви Дух Свети руководи све на најбољи могући начин. И ово питање, свештеника Бојана (или било ког другог, небитно ко је у питању), регулише сам Дух Свети кроз Једну Цркву, а та Црква није ни српска ни румунска, јер у Христу нема ни Јевреја ни Јелина, ни Срба ни Румуна, већ су сви деца Божија. Пошто Дух Свети уређује све то, ми на првом месту треба да имамо поверење у Бога и мир у срцу; веру да ће све испасти добро на крају. На другом месту треба да поштујемо одлуке румунске и српске цркве поводом конкретног случаја. Како оне кажу, Амин да буде. Ако постоји лично незадовољство, оно треба да уступи место непоколебљивој вери у Божији промисао, иначе човек пада (због страсти која се на крају своди на гордост). Уколико постоји неслагање међу свештеницима, епархијама и унутар Цркве (српско-румунске=румунско-српске), ни тада верник не треба да губи своју веру и наду да ће опет све испасти најбоље могуће, по Божијем промислу. Та вера појединца верника изгледа безначајна и небитна (ко сам ја да променим крупне ствари?), али у времену када су искрене молитве упућене Богу заиста ретке, а безакоње велико, она је као огњени стуб до неба који осветљава васељену!Та вера чини и да осетимо уздисање Духа Светог у нама, и она има снагу да покреће брда и мора, по Спаситељевим речима, а наравно, и да управља и исправља људе, лаике, свештенике, па чак и епископе у Цркви ако су на погрешном путу! Бог заиста чује наше молитве, ако су искрене, и то поверење народа Божијег у руководство Духа Светог је оно што је данас највише потребно. То, а не самовоља чији је корен егоизам (кога има у изобиљу). Из твог писања се види да си човек чврсте вере у добро и надам се да ће на крају све испасти како треба. Мора, ако су људи такви. Ово је све познато и јасно, али као што ваља увек изнова пити чисту воду, и обнављати ћелије свог организма, тако је добро и често се подсећати на Христове речи и обећања да Дух Свети управља Црквом и да је врата адска неће надвладати, и тако обнављати мир и добру вољу међу људима и братским народима. Поздрав! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јул 21, 2012 Пријави Подели Написано Јул 21, 2012 Lepo se vi prepucavate a sad cu da vam kazem sa terena pravu sliku i priliku. Bojan je bio vec pri hramu u Negotinu kad sam ja stigla . Mlad, bogoslov cekao je da ga episkop timocki rukopolozi.Bojam je bio samo chtec ali je nosio crni prsluk sa belim okovratnikm. Narod umesto da se obrati svesteniku, obraca se njemu.Cak je pomagao svesteniku i vodio veronauku za decu nizeg uzrasta pri hramu.Kad god dodje episkop pocnu svadje medju njima . Secam se da mu nikad nije bilo po volji kad vladika na dan Duhova ( hramovna slava) "skrati" vecernju" sluzbu , Vecina vlaha se i ovde izjasnjavaju kao Srbi,i sto je jos bitnije vlaski jezik je ustvari neki dijalekat rumunskog; kao sto mi recimo ne razumemo torlake ili pirocance tako se i oni medjusobno "pogadjaju". Uopste nije prijatno da se narod u gradu deli i da prilazi njemu pored dva hrama i obliznjeg manastira. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Angelarije Написано Август 8, 2012 Пријави Подели Написано Август 8, 2012 U Bosilegradu se ne služi na bugarskom jer se ni u bugarskoj ne služi na bugarskom. Što se rumunskuh klurika van Rumunije tiče, ne očekujem nikakav pomak na bolje dok je patrijarh danijel živ, jer je on slične probleme pravio u autonomnoj moldavskoj Crkvi kao mitropolit Bukovine. Čak je i odlučene mirjane i anatemisane klirike primao. Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ortodoh Написано Август 12, 2012 Пријави Подели Написано Август 12, 2012 Bice velika borba oko ovih stvari,ovako nece moci dugo.Otvoreno zagovaranje separatizma od strane tih '' vlaskih'' svestenika je prica ya sebe.Yasto otvoreno ne krenu sa pricom u vezi svega sto se desava,zasto zsekriju pod velom ''vlaske'' crkve.Zasto ne kazu otvoreno mi smo rumuni,zasto ne slave bozic 25 decembra kad i matica,zasto idu na slave kod svojih ''vernika'' ako znamo da rumuni nemaju slave,nek izadju iz ilegale i otvoreno progovore o svemu,zasto saradnja sa politickim partijama koje su otvoreno za separatizam.Obice se ovo rumunima o glavu..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зортодокс Написано Октобар 22, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2012 Као електричар у електродистрибуцији ,радим често по селима на терену.Тако сам једног пролећног дана ове године отишао послом у влашка села Мали Јасеновац,Велики Јасеновац и Шипиково.Тамо имам пријатеља који ми често помаже кад не могу да се снађем а чије име не бих сада откривао да не би човек имао неких проблема.Испричао ми је да је овај Бојан Александровић својим наступима по тим селима поделио људе по питању националног идентитета,па су се неки изјаснили као румуни а неки као власи ,што је опасно и погубно по те људе.Причао ми је ,такође,да је дошло и до физичког обрачуна. И тако овај несрећник,мислећи да Богу службу чини,завађује народ.Можда би неког злурадог Србина и било брига за ово или би чак ликовао јер је у питању популација народа коме он не припада али је већини Срба стало да се ово питање реши на што мирнији начин и да се историјским чињеницама погледа у очи да се не бисмо питали више ,шта је старије,кокошка или јаје!? ortodoh је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука