Jump to content

Пост код католика

Оцени ову тему

Препоручена порука

Чуо сам да једу примера ради јаја,сир итд а да не једу рибу да им је пост знатно краћи него код нас и да је не обавезан.........

Подели на овим сајтовима

Ja bih trebao interneta.

Ниси ваљда на строгом посту?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

0212_rolleyes

А шта код вас подразумева строги пост?

Подели на овим сајтовима

Чуо сам да једу примера ради јаја,сир итд а да не једу рибу да им је пост знатно краћи него код нас и да је не обавезан.........

и ја оволико знам о посту код римокатолика, углавном, пост им је олакшан; олакшан да тело лакше издржи али колико тиме постижу на духовном плану то већ не бих знала............

'' знање често осиромаши доброту, доброта увек обогати знање ''

Подели на овим сајтовима

Post i nemrs

Sadržaje pojmova "post" i "nemrs" dobro je iznovice pojasniti. Mnogi te dvije riječi smatraju istoznačnicama, sinonimima, premda nisu. Post za katolika znači uzeti samo jedan puni obrok u danu. Nemrs znači redovito jesti (uobičajena tri obroka dnevno), ali da to ne bude meso (a može biti masno). Uočiti treba ovo: u dva dana "strogog posta" (Čista srijeda i Veliki petak) nije samo post, nego, zajedno, i post i nemrs! Znači: vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok ("do sita"), jer je post i ne jede meso, jer je nemrs! - U ostale petke uzima redovite obroke, ali se odriče mesa. Više od toga nije zapovjeđeno, ali je vrijedno, i mnogi poste više i češće (na primjer na Badnjak, uoči Velike Gospe) i strože:

"o kruhu i vodi".

Prema sadašnjoj crkvenoj disciplini post je obvezan za katolike od navršene 18. do započete 60. godine života: na Pepelnicu i na Veliki petak. Dobrovoljno ga mogu činiti i mlađi i stariji od ovih dobnih odrednica. Za nemrs (običnim petkom) crkveni zakonik je sažet i kratak: "Zakon nemrsa obvezuje one koji su navršili 14. godinu života, osim ako je u petak svetkovina."

Još nešto o svakom običnom petku. Za naša područja u petak je nemrs, to jest ne jede se meso. Ali, ako je netko u takvim okolnostima da mora jesti meso (npr. na terenu, u bolnici, u menzi i sl.) može jesti meso, a mjesto toga se u petak treba odreći nečega drugoga (pušenja, pića, zabave...) ili učiniti neko dobro djelo (obilnija molitva, čitanje Svetoga pisma, posjet bolesnika, darivanje potrebnih...) Očito je: Crkva od svih traži ono što svi uglavnom i mogu. Ne pretjeruje, ali nam ne priječi samoinicijativu, to jest učiniti i više no što se traži.

Petak nije odabran slučajno. To je dan Kristove muke i smrti na križu. Svaki je petak "mali Veliki petak". Vjernik se kroz svoje odricanje sa zahvalnošću sjeća Kristova djela i na svoj skromni način uvećava dobrotu u svom krugu: odricanjem snažeći svoju volju, a dobrim djelima pomažući bližnjima. Imamo li na umu da to svakog petka, stoljećima, čini cijela Crkva, onda je to svojevrsni "toplotni udar dobrote" na cijelom svijetu.

Izvor-Katolici .org

Подели на овим сајтовима

Kod mojih u kuci je bilo oubicajeno,i to smo zadrzali do danas..da se u Adventu postilo.(koruzmu sakako.,prije Uskrsa.)..S tim sto je vrijeme prije Bozica..na dobrovoljnoj bazi ZRTVE I DARIVANJA..

znaci ..POMOZI SVAKOM COVJEKU U POTREBI-BLIZNJEMU....Ipak ,svatko sam odlucuje...

Kako je Bozic ,blagdan Obitelji...familije,radi se na tome da svi osjete RADOST BOZICA ,i da oni koji su zaboravljeni,koji su u neimastini da im se pomogne,da osjete.dar....RODJENDAN ISUSA KRISTA...

BOZIC JE BLAGDAN KADA SE U SRCU SVAKOG COVJEKA TREBA RODITI -BOZIC-to jest,EMANUEL...

Post je zrtva...korisna-ali smatram osobno...

da je od velike koristi..POZVATI PROSJAKA U KUCU NA BOZIC ZA RUCAK.to ja za mene PRAVI Bozic.u usporedbi s zrtvom posta..

Подели на овим сајтовима

da je od velike koristi..POZVATI PROSJAKA U KUCU NA BOZIC ZA RUCAK.to ja za mene PRAVI Bozic.u usporedbi s zrtvom posta..

Је ли радиш ово? Ја не знам никога ко то ради  :)
Подели на овим сајтовима

Је ли радиш ово? Ја не знам никога ко то ради  dada

Има села по Србији када се зна која фамилија слави коју славу тада обично дођу просјаци у тај засеок на дан славе и домаћини им дају оброк и пиће додуше испред куће али то је  то  1317_womens

Подели на овим сајтовима

Је ли радиш ово? Ја не знам никога ко то ради  dada

Da...ali gledaj sada...

Zivim na zapadu...I ja govorim godinama mojima da pozovemo nekoga  na Badnju vecer...Oni mislili da se salim pa okrenuli na cirkus..

Druge godine...ocito sam  uzela losu godinu..cure moje bile u ludim godinama..a  muz u firmi imao probleme..(odkazi veliki su bili) ...ne razumiju me..i nema podrzke...

Okrenuli mi vikati da se to ne radi...i da me ovdje mogu kazniti za to..?

Muz rekao..da najbolje da ga odmah zadrzimo kod nas..??

I ja kazem da pozovemo,iako ovdje gdje zivimo nema njih...ipak se pronadje koji...( ovdje su svi socijalno osigurani-da zakonom moraju dobiti novcanu pomoc....a oni koji  iz bilog razloga nemaju ,imaju priliku smjestiti se u  kuce za siromahe..)

I  trece godine...odem ja da nitko ne zna da pozovem jednoga... " a on odbija-nece"????

Mislio je,posto je primjetio da sam stranjkinja...tko zna sta...ili mozda iz nekog drugog razloga nije htio...

Uglavnom,ja sada dajem novcanu pomoc...ZA KUCE KOJE DIJELE TOPLI OBROK SIROMASIMA

Подели на овим сајтовима

Post i nemrs

Sadržaje pojmova "post" i "nemrs" dobro je iznovice pojasniti. Mnogi te dvije riječi smatraju istoznačnicama, sinonimima, premda nisu. Post za katolika znači uzeti samo jedan puni obrok u danu. Nemrs znači redovito jesti (uobičajena tri obroka dnevno), ali da to ne bude meso (a može biti masno). Uočiti treba ovo: u dva dana "strogog posta" (Čista srijeda i Veliki petak) nije samo post, nego, zajedno, i post i nemrs! Znači: vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok ("do sita"), jer je post i ne jede meso, jer je nemrs! - U ostale petke uzima redovite obroke, ali se odriče mesa. Više od toga nije zapovjeđeno, ali je vrijedno, i mnogi poste više i češće (na primjer na Badnjak, uoči Velike Gospe) i strože:

"o kruhu i vodi".

Prema sadašnjoj crkvenoj disciplini post je obvezan za katolike od navršene 18. do započete 60. godine života: na Pepelnicu i na Veliki petak. Dobrovoljno ga mogu činiti i mlađi i stariji od ovih dobnih odrednica. Za nemrs (običnim petkom) crkveni zakonik je sažet i kratak: "Zakon nemrsa obvezuje one koji su navršili 14. godinu života, osim ako je u petak svetkovina."

Još nešto o svakom običnom petku. Za naša područja u petak je nemrs, to jest ne jede se meso. Ali, ako je netko u takvim okolnostima da mora jesti meso (npr. na terenu, u bolnici, u menzi i sl.) može jesti meso, a mjesto toga se u petak treba odreći nečega drugoga (pušenja, pića, zabave...) ili učiniti neko dobro djelo (obilnija molitva, čitanje Svetoga pisma, posjet bolesnika, darivanje potrebnih...) Očito je: Crkva od svih traži ono što svi uglavnom i mogu. Ne pretjeruje, ali nam ne priječi samoinicijativu, to jest učiniti i više no što se traži.

Petak nije odabran slučajno. To je dan Kristove muke i smrti na križu. Svaki je petak "mali Veliki petak". Vjernik se kroz svoje odricanje sa zahvalnošću sjeća Kristova djela i na svoj skromni način uvećava dobrotu u svom krugu: odricanjem snažeći svoju volju, a dobrim djelima pomažući bližnjima. Imamo li na umu da to svakog petka, stoljećima, čini cijela Crkva, onda je to svojevrsni "toplotni udar dobrote" na cijelom svijetu.

Izvor-Katolici .org

Jedno pitanje.

Nije li Gospa iz Medjugorja (ko veruje) javila da sredu io petak treba postiti na "kruhu i vodi"?

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...