Неша Написано Децембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 Нешо, зар ти желиш да владика Јефрем напусти СА Сабора и да се прикључи Артемију? Ја сам ти брате мој најгрлатије бранио Артемије- али све док је био управу. Сада је у грехопаду и више га не могу подржавати, само се могу молити да не иде у пропаст- а то је напуштање СПЦ. Због чега владика Артемије није у праву ?Због чега је напуштање СПЦ пропаст ? Да ли по теби Семберче могу да се спасавају и православни хришћани који нису у СПЦ-У? Ово те питам не зато што сматрам да владика треба да напусти СПЦ..... Нејасни су ми твоји ставови...браниш владику а подржаваш неканонске одлуке којима је протеран са епархије и рашчињен....????? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Децембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 Због чега је напуштање СПЦ пропаст ? Јеси ти свјестан да напуштање православне Цркве за православног искључује могућност спасења? Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Неша Написано Децембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 Мислим да је питање времена када ће доћи до физичког обрачуна између артемијеваца и синодалаца. Недао Господ Бог да будеш у праву....Ибрахиме ! Да ли ми се учинило или ли ти то прижељкујеш да неко линчује канонске Епископе? Умислио си ....не прижељкујем тако нешто и сигуран сам да то тога неће доћи.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Децембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 Ок. Извини. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Неша Написано Децембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 Због чега је напуштање СПЦ пропаст ? Јеси ти свјестан да напуштање православне Цркве за православног искључује могућност спасења? Да ли по теби Евгениче могу да се спасавају и православни који нису у СПЦ -у ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Децембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 Naravno da mogu. Samo Cika Marko i njegova druzina su na putu da budu anatemisani od strane Crkve i kao stvaraoci pokusaja raskola tesko ce biti nagradjeni za svoja dela. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Децембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 Да ли по теби Евгениче могу да се спасавају и православни који нису у СПЦ -у ? Нисам нешто сигуран да ће да га прими иједна канонска сестринска православна Црква. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Неша Написано Децембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 Naravno da mogu. Samo Cika Marko i njegova druzina su na putu da budu anatemisani od strane Crkve i kao stvaraoci pokusaja raskola tesko ce biti nagradjeni za svoja dela. ...анатемисани од Цркве,кажеш ! Па видећемо.....човек снује а Бог одлучује... како каже стара србска пословица. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Неша Написано Децембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 Да ли по теби Евгениче могу да се спасавају и православни који нису у СПЦ -у ? Нисам нешто сигуран да ће да га прими иједна канонска сестринска православна Црква. Евгениче,ово није одговор на моје постављено питање.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Децембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 Како није, колико схватам ти се надаш да ће Артемије са екипом да групно направи "трансфер" типа у Московску патријаршију, Атинску архиепископију или гдје већ, и на тај начин остане дио Васељенске Православне Цркве. међутим, то није тако једноставно, поготово што се ради о једном рашчињеном Епископу, свако ко би га примио би тиме оповргао поштовање једног помјесног Сабора, и дословно изазвао међуправославни раскол, што је дефинитивно немогуће. Слаба му вајда. Непослушне монахе неће нико у манастир, акамоли Епископе. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Неша Написано Децембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 Како није, колико схватам ти се надаш да ће Артемије са екипом да групно направи "трансфер" типа у Московску патријаршију, Атинску архиепископију или гдје већ, и на тај начин остане дио Васељенске Православне Цркве. међутим, то није тако једноставно, поготово што се ради о једном рашчињеном Епископу, свако ко би га примио би тиме оповргао поштовање једног помјесног Сабора, и дословно изазвао међуправославни раскол, што је дефинитивно немогуће. Слаба му вајда. Непослушне монахе неће нико у манастир, акамоли Епископе. Ниси ме схватио...нисам то мислио и сигуран сам да се тако нешто неће десити...уосталом зашто би владика Артемије напуштао своју Цркву ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Децембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 Можда је до мене извини, него ми није јасно како може бити "у Цркви" ако не поштује директне и недвосмислене акте Сабора? Мислим, рашчињен је и он и сви око њега управо јер ударају контру и то још чине на сва звона. Не видим на који начин су они у јединству са нашом Црквом? Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Неша Написано Децембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 Можда је до мене извини, него ми није јасно како може бити "у Цркви" ако не поштује директне и недвосмислене акте Сабора? Мислим, рашчињен је и он и сви око њега управо јер ударају контру и то још чине на сва звона. Не видим на који начин су они у јединству са нашом Црквом? Они нису у јединству са званичном СПЦ...то је јасно и то и они не споре....али су у јединству са Православном Црквом,са Светим оцима..са учењем Православне Цркве ! Нису и не треба да буду у јединству са екуменистима јер као што написа Преподобни Авва Јустин Ћелијски екуменизам је свејерес ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Децембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 Нешо ево да ти одговорим: 1. Тумач канона ниси ни ти ни ја, иначе би ми били Епископи (можеш замислити :cheesy2:) 2. Саборну одлуку је СВАКИ присутни Епископ потписао, такође и владика Јефрем и владика Никанор 3. Сабор је изнад појединца (то ваљда и сам схваташ) 4. И да је Артемије 100% у праву, из смирења и љубави према Цркви требао је прихватити одлуку и бити послушан. Имамо пример светитеља који су рашчињени, али нису саблажњавали народ са непослушности 5. Овај де фактво раскол нема богословског карактера, већ само личног. Дал си спреман да напустиш СПЦ са Артемијем само због њега?Дал то није идолопоклонство? 6. Ван васељенске Православне Цркве НЕМА Цркве ни спасења. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Децембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 Нису и не треба да буду у јединству са екуменистима јер као што написа Преподобни Авва Јустин Ћелијски екуменизам је свејерес ! Каква контрадикторност...па Ава Јустин је био у јединству са СПЦ и није ни помишљао да је напусти. Артемије не напушта СПЦ због екуменизма већ због жаљењем за Епархијским троном, зар не? Ако је екуменизам разлог, што се није одвојио годинама пре? Пре смо били активни у ССЦ, имао је веће аргументе да напусти СПЦ него данас. Екуменизам јесте свјерес, али онај женевски :cheesy2: "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука