Jump to content

Символ Вере код православних и римокатолика

Оцени ову тему

Препоручена порука

Да ли је Симбол вере исти код православних и католика?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 46
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

ок хвала на информацији а ло протестаната већ није исти,јесам ли у праву?

Подели на овим сајтовима

Jeste izuzev dodatka 8.članu,gde katolici kažu da Duh Sveti ishodi i od Oca i od Sina(filioque).Mada,od 2000.više nije obavezno da ga ispovedaju.

Па да ја мислим да је то и главна теолошка разлика наше и католичке цркве.

Подели на овим сајтовима

Зависи...

Од чега зависи?

Подели на овим сајтовима

Зависи...

Од чега зависи?

Па протестанти су међусобно толико удаљени, поједини, да је тешко рећи да сви исповедају исто, као и да се истог придржавају или спроводе.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

• Гости

На овом клипу папа исповеда изворни Символ вере.

Да, овде исповеда никео-цариградски Символ вере без додатка филиокве (да Дух Свети исходи и од Сина).

Да ли то значи да је необавезно да се чита тај додатак исто што и да не мора уопште да се чита, или опет шостеје они кој га читају?

да ли њихови браниоци римокатоличког црквеног предања не одустају од Филиоквеа?

Подели на овим сајтовима

У суштини сви Протестанти,

дакле, не само Протестанске цркве (дакле, оне протестанске заједнице које су сачувале елементе Цркве,

а то су на првом месту Лутеранска, затим Агликанска и Калвинистичка),

него и протестанске секте, сачували су у суштини хришћанску веру тј. Символ вере.

Чак и авдентисти држе Символ вере који и ми исповедамо...

Овде, дакле од познатијих,  не спадају једино тзв. јеховини сведоци. А они и НИСУ хришћанска секта нити протестанти хришћански,

него облик деструктивне јудео секте.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

На овом клипу папа исповеда изворни Символ вере.

Да, овде исповеда никео-цариградски Символ вере без додатка филиокве (да Дух Свети исходи и од Сина).

Да ли то значи да је необавезно да се чита тај додатак исто што и да не мора уопште да се чита, или опет шостеје они кој га читају?

да ли њихови браниоци римокатоличког црквеног предања не одустају од Филиоквеа?

Мислим да је од скора (2005.) необавезно да се чита и од Сина. То је остављено сваком РКЦ епископу да одлучи. Као и причешћивање Крвљу и Телом за вернике. Е, сад... У пракси су наравно, готово у стопроцентном случају, заступљени они који исповедају са филокве. У сви званичним катихизисима РКЦ стоји само са филокве и што је најцрње назив је Никео-цариградски символ вере (SIC!).

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

У суштини сви Протестанти,

дакле, не само Протестанске цркве (дакле, оне протестанске заједнице које су сачувале елементе Цркве,

а то су на првом месту Лутеранска, затим Агликанска и Калвинистичка),

него и протестанске секте, сачували су у суштини хришћанску веру тј. Символ вере.

Чак и авдентисти држе Символ вере који и ми исповедамо...

Овде, дакле од познатијих,  не спадају једино тзв. јеховини сведоци. А они и НИСУ хришћанска секта нити протестанти хришћански,

него облик деструктивне јудео секте.

Ма они себе називају хришћанском верском заједницом да били лакше регисторвани као верска зајдница мада сам ја чуо да су се они одвојили од адветиста да су некад била једно протестантска вреска секта.

Подели на овим сајтовима

Тим називом - Јеховини сведоци, себе су  доста касније назвали. Пре тога су се представљали под називом - Озбиљни истраживачи Библије. Могуће да су им први чланови били некадашњи чланови из адвентистичког удружења грађана.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...