Jump to content

Молитве у разним приликама

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

Ох, осуда савести моје и очајање грехова мојих веома смућују душу моју, и немам никакве наде на спасење. Јер гресима упропастих душу своју и у нечистоти безакоња удавих свој ум, и у дубини глиба огреже тело моје, и нема ми уздизања. Али слушам списе светих књига како нас обраћају на покајање и говоре: Сваки који пада у очајање, веома бива роб сотони. Јер јаче је Твоје човекољубље, Господе, од множине безакоња људских. Божанствени Павле каже: Где се умножи грех, преизобилује благодат.

И шта да чиним ја грешни, пун стида? Јер покри срамота лице моје и тесно ми је одасвуд. Јаој мени, одакле ћу почети оплакивати своја љута безакоња, која се не могу лако исповедити? Због чега прво да заплачем? Због чега да застењем и због чега да заридам? Због множине грехова или због одлућења од Бога?

Помисли душо, шта ће те срести после изласка твога од тела! Ево ти се спремају разне муке, анђели љути и немилостиви хоће да те ухвате. Пожури сада и узазови ка Господу Богу говорећи: Ја сам земља и пепео. И реци, црв сам, а не човек.

Молим Те Доброга, не презри мене, но пази на моју помоћ. Господе Боже спасења мога, који дајеш милост ономе који Те моли, даруј ми време обраћења.

Света царица Јелена

"Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином".

Достојевски

Подели на овим сајтовима

• Одговори 413
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

To je u muškoj prirodi... :) Šta da se radi, sve je dobro dok je svađa konstruktivna :)

E Duška, na kršenju smo svi, muški i ženske, dobili isti dar od Boga.

Crkva je svima jednako otvorena.

Na liturgiju svi mogu doći.

Naravno, i na ispovijed.

Itd. itd...

Подели на овим сајтовима

E Duška, na kršenju smo svi, muški i ženske, dobili isti dar od Boga. Crkva je svima jednako otvorena. Na liturgiju svi mogu doći. Naravno, i na ispovijed. Itd. itd...

To naravno, nije upitno, ja sam mislila na to da je u muškoj prirodi politika, debate i sl. Nisam pri tom mislila umanjiti interes i ljubav prema crkvi i Bogu... :) Uopšte nisam u toj izjavi ni pominjala vjeru... :)

"Данашњи људи не мисле о вечности. Нису схватили дубљи смисао живота. Нису никада осетили оне друге, небеске радости."

Старац Пајсије Светогорац

Подели на овим сајтовима

To naravno, nije upitno, ja sam mislila na to da je u muškoj prirodi politika, debate i sl. Nisam pri tom mislila umanjiti interes i ljubav prema crkvi i Bogu... :) Uopšte nisam u toj izjavi ni pominjala vjeru... :)

Htio sam reći da smo svi primili darove Božje, ali nismo ih svi jednako iskoristili. Kao što kaže Isusova priča o talentima...

Žene su prednjačile i prednjače i u dobru i u zlu.

U cijeloj Bibliji odlučujuće su dvije žene: Eva i Presveta Bogorodica. 

Prva je rekla Bogu "Ne!" i pošla putem propasti.

Druga je rekla Bogu "Da!" i pošla putem spasenja.

A muškarci su samo slijedili, ili jednu ili drugu.

Isto čine (činimo) i danas.

Подели на овим сајтовима

Молитва православних хришћана последњих времена

Избави ме Господе, од обмана богомрског и злога антихриста чији је долазак близу;
и заклони ме од замки његових у скривеној пустињи спасенија Твога. Дај ми Господе снагу и храброст чврстог исповедања Имена Твога Светог, да не одступим од Тебе због страха ђаволскога, и да се не одрекнем Тебе Спаситеља и Искупитеља мога, нити твоје Свете Цркве. Но, дај ми Господе плач и сузе због грехова мојих И поштеди ме у часу Страшнога Суда Твојега. Амин

Молитва за хришћанско смирење
светога Јована Дамаскина

(Молитва тринаеста)

Господе, Ти знаш слабости мог срца, Ти знаш колико се често предајем ђаволским искушењима и испуњавам се гордошћу и надменошћу. Имам високе мисли о себи, гордим се пред својим ближњима, и због самољубивости очекујем од њих да ме поштују много више него што заслужујем. Мислима, речима и делима, ја ниподаштавам Твоју славу у мојој жељи да се прославим пред другима; зато, Господе, моја опустошена душа нема смирење и моје срце не налази утеху. У мојој самољубивости гордост ме изједа и не да ми спокоја, унижава ме преда мном самим, нарушава ми односе са ближњима, наводи ме на свађу, и нерасуђивањем ми уноси растројство у живот. Како могу да станем пред Тебе, или да учиним нешто достојно Твоје величине, када сам оптерећен мислима и осећањима који су противни Теби, Господе велики; јер си Ти Сам дао пример смирења и поучио нас да будемо смирени у срцу. Ти си се понизио примивши на Себе обличје човека да би спасао род човечански. Твој живот на земљи је био подвиг смирења. Ти си опрао ноге Својим ученицима, Ти си им служио и сам живот си жртвовао за спас човека. Са смирењем си претрпео страдање и понео Крст. Дао си нам пример смирења и поруку: Научите се од мене јер сам ја кротак и смирен срцем и наћи ћете мир душама вашим. Господе, нисам достојан да ти се обратим, нисам достојан да искажем Твоје свето име, ни да подигнем поглед ка Теби и осеним се Твојим светим Знамењем; јер моја гордост и самољубље удаљили су мој дух од Тебе. Владико, Човекољупче, смилуј се на моју нераскајану душу, ослободи ме од смрдљиве гордости, од огавне надмености, и од рђавог црва самољубља. Господе, нека моја душа нађе мир у заједници са Твојим савршеним и Божанским Духом. Дај ми силу да победим злог духа који ме напада и мучи, и који ме тера да се гордим; да не будем осуђен заједно са њим. Приведи ме смирењу; смирењем ме утврди у љубави према Теби; а љубав нека оправда моју веру која ће ме привести спасењу. Кроз смирење учини ме наследником Твога вечног Царства. Уздигни ме изнад слабости мога садашњег духовног стања; да све што поседујем и што ћу имати - сва добра, част знање, име, положај и све у овоме свету, буде у славу Твоју. Ти Који дајеш истинска добра дај да она и мени послуже на изградњу Твога Царства у људским душама. Учитељу благи, ако ми даш ову велику милост сачувај ме од погубног утицаја надмености над другима и удостојме да са смирењем носим оно што си ми даровао. Боже, буди милостив мени грешном. Амин.

МОЛИТВА ПРИ ПОМИСЛИ СУМЊЕ У УЧЕЊУ ЦРКВЕ И ИСТИНАМА ВЕРЕ

МОЛИВА ПРВА

Утврди ме,Господе,у овој вери истинитој коју исповедам;и дај ми да,омрзнувши све земаљско,имам срце уздигнуто горе,према Теби,и достојно да хвалим свесвето Име Твоје,Оца и Сина и Светога Духа,сада и увек и у векове векова .Амин.

МОЛИТВА ДРУГА О ИСТОМ

Светог Тихона Задонског

Сине Божији,Светлости вечна,Која све просветљујеш!Помилуј ме и просвети очи срца мога,помрачена маглом грехова и страсти,као што си просветио слепе који су завапили Теби.Нека се отворе и моје очи срдачне да видим тебе,Светлост незалазну,и да са вером и љубављу следујем Теби,Који си ради мене грешнога ходио по земљи.Амин.

Молитва Исусу Христу за учвршћење вери Православној

Створитељу, Господе, Боже наш, пошаљинам благодат Духа Твога Светога да нас учврсти у Светој ВериПравославној, коју примисмо од Сина Твога, Господа нашег Исуса Христа, да је једномислено исповедамо пред свим људима и сачувамоје до свршетка века. Амин.

"Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином".

Достојевски

Подели на овим сајтовима

МОЛИТВА У ТУЗИ ДУШЕВНОЈ

Господе Исусе Христе, помози ми.

Тешком чамотињом притиснут сам; животне невоље и искушења, и многобројне нужде и туге витлају ме и придављују; тужна је душа моја, не одвајај се од мене, Светлости Незалазна, него свагда борави у мени, јер без Тебе је - мука и невоља, а са Тобом - успокојење и радост.

Свемогућом силом Својом учини да од мене побегне мрачни облак смућујућих ме мисли и нерасположења, да ишчезне јад и туга срца. Господе, нека ме не смућује бреме греховно, и нека се у Теби, Спаситељу нашем - оправдам, јер си Ти - "умилостивљење за грехе наше" (1 Јн.2,2) - пострадали на крсту ради грехова наших.

Нека ме не смућују житејске невоље и напасти, световне бриге и главобоље, јер си Ти једини Добар и Човекољубив; дао си утеху верним слугама Својим, говорећи: "нећу те оставити, нити ћу од тебе одступити" (Јевр. 13,5); "може ли жена заборавити пород свој...? А да би га и заборавила, ја нећу заборавити тебе" (Ис. 49,15). Ти си кроз уста апостола Твог рекао: "Понизите се под силну руку Божију, да вас узвиси када дође време. Све бриге своје пренесите на Њега, јер се Он брине за вас" (1 Петр. 5,6-7).

Господе, ево ја многогрешни, сву муку своју, све бриге и главобоље своје преносим на Тебе, Спаситеља мог, и јецајући вапијем Ти: укажи ми благовремену помоћ Твоју у свим искушењима и невољама мојим, које Сам знаш, и све уреди на Добро, по светој и спасоносној вољи Својој.

Нека ме не смућују људске неправде и увреде; опрости ближњима мојим све те неправде и увреде, а мене грешног помилуј, опрости ми грехе, и не лиши ме заштите Твоје и милостивог благослова Твог, да бих могао смело говорити: "Господ је помоћник мој, и нећу се бојати, шта ће ми учинити човек?" (Јевр. 13,6).

О, жалостиви Господе, почуј тужну душу моју; Умири је и избави је; Сачувај је под кровом доброте Твоје у све дане живота мога, и Сам управи живот мој ка спасењу, Молитвама Владичице Богородице и Свих Светих Твојих. Амин.

Молитва за избављење од хулних помисли

Господе, видиш муку моју, видиш невољу моју, видиш и безочност врага мог где ме ужасно и страховито напада хулним помислима, мучећи ми душу, ојађујући ми срце, помрачујући ми ум и смућујући ми савест. Његово богохулно нашаптавање и богомрско говорење у уму мом толико мрзим, да бих радије волео умрети него ове хулне помисли на Тебе благог Бога мог примити, и пристати на њих, које враг мој у уму мом говори. Али због немоћи своје ја нисам у стању, Боже мој, да победим ове вражје богохулне и богомрске мисли, нити их од себе одагнати. Јер природа је моја страсна, ум непостојан, сила моја немоћна а враг је мој јак и сила његова превазилази моје силе. И ако Ти, Господ јак и силан, не будеш у људима Својим, ко би се могао сачувати од врага и човекоубице ђавола? Зато ничице падам пред Тобом, о свемилостиви и свежалостиви Саздатељу Боже, који не желиш моје очајање, и молим свесилну помоћ Твоју: разбиј главу врагу који ме мучи! Бљесни муњом и разјури непријатеље који су ме опколили! Заруди у срцу мом светлом зором благодати Твоје, да би побегао од мене тамни облак хулних мисли што насрћу на мене, да бих ја у светлости помоћи Твоје угледао Тебе, Христа мог, који просвећујеш сваког човека, и стао ходити у светлости лица Твог и радовати се о имену Твом вавек. Амин.

Достојевски

Подели на овим сајтовима

MOЛИТВА ЗА СПАСЕЊЕ ОД СТРАХА
Светог Николаја Жичког

Спаси ме Боже мој, од страха који ме понижава и срамоти као Твоје створење. Нека ме не уплаши ни дан ни ноћ; јер Твој је дан и Твоја је ноћ. Нека ме не уплаши ни гора ни вода; јер горе си Ти саздао и водама си Ти поставио међе. Нека ме не уплаши ни звер из горе, ни звер из воде; јер све су звери Твоје Господе. Нека ме не уплаши ни сан у ноћи, ни привиђење на дану; јер Ангел Твој стоји ми с десне стране. Нека ме не уплаши ни невидљиви противник Твој, Боже вечни; јер Ти си га победио крстом Твојим часним. И смрт нека ме не уплаши, Христе мој свесилни, јер Ти си смрт смрћу попрао, и васкрсењем цео свет као седмоструком светлошћу обасјао.

Страх ме прати као сенка. У подне сенка од дрвета се губи. Кад се сунце дигне високо изнад свих предмета на земљи, онда се сенка губи. Кад је сунце на своме истоку или западу, ниже од високих планина, тада су сенке најдуже.

И Ти, Господе мој, кад си нижи виду моме од ма каквих висина земаљских, сенке се купе око мене, дуге и мрачне и плаше срце моје. А кад Те сагледам узвишена изнад свих висина, сенке се губе и страх ме оставља.

О, Свеци Божји, узнесите молитве ваше за мене грешног, да се спасем од страха безумнога.

Ангеле Божји, милостиви молитвениче, стави много тамјана у златну кадилницу Твоју, и окади молитве за све богобојажљиве, и за мене грешног.

Слава Ономе који седи на вечном престолу славе, слава му навек. Амин!

Извињавам се ако су неке молитве већ постављене.

Достојевски

Подели на овим сајтовима

ТЕБЕ БОГА ХВАЛИМО

Песма Св. Амросија, епископа Медиоланског:

Тебе Бога хвалимо, Тебе Господа исповедамо, Тебе превечнога Оца сва земља велича. Теби сви анђели, Теби небеса и све силе, Теби херувими и серафими непресталним гласовима кличу: Свет, свет, свет је Господ Бог Саваот, пуни су небо и земља величанства славе Твоје. Тебе преславни збор апостола, Тебе хваљени број пророка, Тебе хвали пресветла војска мученика. Тебе по свој васељени исповеда Света Црква, Оца недостижнога величанства, Твога истинитога и јединороднога Сина Коме се поклањамо, и Светога Утешитеља Духа. Ти, Царе славе Христе, Ти јеси Очев вечни Син. Ти, узимајући на се спасење човека, ниси се згнушао Девојачке утробе. Ти си, одолевши жалцу смрти, отворио вернима Царство небеско. Ти који седиш с десна Богу у слави Очевој, верујемо да си Судија који ће доћи. Тебе, стога молимо: Помози слугама Твојим, које си искупио часном Својом крвљу. Удостој нас да са светим Твојима у вечној слави Твојој царујемо. Спаси народ Свој, Господе, и благослови наслеђе своје, усправљај га, и узноси га у векове. У све дане ћемо Тебе благосиљати, и хвалићемо име Твоје у векове, и у векове векова. Удостој нас Господе, да се у овом дану сачувамо од греха. Помилуј нас, Господе, помилуј нас. Да буде милост Твоја, Господе, на нама, како се уздасмо у Тебе. У Тебе се, Господе, поуздамо, да се не постидимо до века. Амин

Подели на овим сајтовима

Господе Исусе Христе, Који си Сам био Дете, и Који си децу волео и благосиљао, помилуј и спаси децу нашег времена, да се некрштена крсте, а крштена дасе вером у Тебе и љубављу према Теби утврде. Спаси, Господе, ону децу коју њихови неверујући или зловерни родитељи кваре безбожјем или зловерјем и одвлаче их од Тебе, Који си једини Спас и Избавитељ њихов. Спаси, Господе, и ону децу коју бездушни зли учитељи, безбожни или зловерни, удаљују од Тебе Творца њиховог, и уводе у друштво душом огубаних. Спаси, Господе, ону децу чије чисте душе оскрвњује сваки неморална улици и разврат у позоришту, на телевизији и у биоскопу. Спаси их од ових нечистота. Спаси, Милостиви, и ону дечицу без родитеља која су пала под руку сурових старатеља, злих очуха и маћеха спаси их од слушања хулних речи и гледањазлих дела. Помози, Свемогући, да деца узрасту и сазру за синовство Божије и грађанство Небеског Града на вечно спасење, а у Твоју славу и хвалу. Амин.

Богородице Дјево, радуј се, благодатна Марија! Господ с Тобом, Благословена си Ти међу женама и благословен плод утробеТвоје, јер си Спаса родила душа наших!

МОЛИТВА ЗА ДЕЦУ

Подели на овим сајтовима

МОЛИТВА У СВАКО ДОБА

Христе Боже, коме се у свако време и сваког часа клањају и кога славе на небу и на земљи, дуготрпељиви, многомилостиви, многосажаљиви, који преведнике љубиш, а грешнике милујеш и све зовеш спасењу обећањем будућих добара. Ти Господе, прими и наше у овај час молитве и управи живот наш заповестима Твојим, душе наше освети, тела очисти, расуђивања исправи, мисли разбистри и избави нас од сваке жалости, зла и бола; огради нас светим Твојим анђелима, да њиховим мноштвом чувани и вођени стигнемо до јединства вере и познања неприступне Твоје славе, јер си благословен у векове векова . Амин

Подели на овим сајтовима

Нека Бог устане и растуре се непријатељи његовии да побjегну од његова лица они који га мрзе.

Као што исчезава дим нек исчезну, као што се восак топи од огња.

Тако да погибнут грешници од лица Божија, а праведници да се обрадују.

Овог дана, који Господ створи, обрадујмо се и развеселимо се.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

МОЛИТВА ЧАСНОМЕ КРСТУ

Слава Господе, Крсту Твоме Часноме!

Нека Васкрсне Бог, и нека се развеју непријатељи Његови, и нека беже од лица Његова они који Га мрзе. Нека исчезну као што исчезава дим, као што се топи восак на домаку огња; тако нека изгину ђаволи пред лицем оних који љубе Бога и осењују се Крсним знаком и који радосно говоре: Радуј се, пречасни и животворни Крсте Господњи, који прогониш ђаволе силом распетог на теби Господа нашег Исуса Христа, који је сишао у пакао и сатро силу ђаволску, и који нам је даровао Тебе, Крст Свој часни, за прогнање сваког противника.

О! Пречасни и животворни Крсте Господњи, помажи ми увек са Светом Владарком, Дјевом Богородицом, и са свима Светима занавек. Амин

Подели на овим сајтовима

MOLITVA ZA NEPRIJATELJE NAŠE

Gospode Isuse Hriste, Bože naš, primi od mene

nedostojnog sluge Tvoga molitvu za neprijatelje

moje i naše, i oprosti nam sve grehe naše, budi

milostiv svim neprijateljima našim koji nas mrze,

ili vređaju, ili proganjaju, ili muče, i nemoj im suditi

kako zaslužuju, nego po velikoj milosti Tvojoj

obrati ih sve: neverne pravoverju i pobožnosti,

a verne da se uklone od zla i čine dobro -

kako ne bi niko od njih poginuo, zbog nas,

nedostojnih slugu Tvojih.

Gospode milostivi, molim Ti se osobito za one

koji su me bilo čime uvredili ili ožalostili,

ili mi bilo kakvo zlo učinili; ne kažnjavaj ih

radi mene grešnoga, nego izlij na njih bogatu

blagost Tvoju.

Molim Ti se Gospode, i za one koje sam ja grešni

izazvao ili naveo na greh neprijateljstva, i oprosti

i njima i meni. Seti se Gospode, da smo svi mi ljudi,

i da kao takvi grešimo prema Tebi, i jedni prema drugima;

no Ti, Bože naš, kao Tvorac i Otac naš, milostivo nam

oprosti i pomiluj.

Gospode čovekoljubivi, Bože Spasitelju naš

oprosti nam grehe naše i međusobna neprijateljstva;

iščupaj Gospode iz srdaca naših

svako međusobno nezadovoljstvo, samoljubivu zlobu

i zlopamtljivost, i sve što može sprečavati ljubav

i umanjiti bratoljublje. Jer si Ti Bog milosti i

čovekoljublja, i zapovedio si da praštamo i

neprijateljima svojim, i da Ti se molimo

za one koji nas mrze i gone.

Tebi jedini Čovekoljubče, slava i hvala za sve i sva

u sve vekove. Amin !

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Молитва за пријатеље

Предобри Боже , молим Те , искажи своју доброту свима,
 који ме због Тебе љубе , који се за мене жртвују и 
због мене трпе тјелесне и душевне боли.
Удијели снаге свима којима је потребна Твоја помоћ , 
услиши желље оних којима сам обећао да ћу се за њих молити 
или за које сам дужан молити.
Ја их све љубим небески Отче , јер их Ти љубиш.
Ти си ми их дао као браћу и сестре у Христу и хоћеш 
да их љубим као што их Ти љубиш.
Пошаљи нам свима свога Светога Духа љубави, 
да бисмо у слози испунили Твоју свету вољу.

Амин.

Подели на овим сајтовима

МОЛИТВА СВЕТОМ ВАСИЛИЈУ ОСТРОШКОМ

Свети Василије, велики угодниче Божији, помози свима па и мени. Велики бранитељу вјере Православне, одбрани нас који твоју Свету вјеру држимо, и са надом теби приступамо. Велики архијереју Божији, помоли се Богу Сведржитељу за све људе твоје, па на посљетку и за мене недостојног и посљедњег. Тврдошки витеже и Острошки подвижниче, спасавај нас од биједа видљивих и невидљивих. Запалила те је Српска земља као вјечну свијећу пред престолиом Бога Живога, па нам сада освијетли путеве и разагнај тугу. Молитвама и сузама загријавао си хладну пештеру Острошку, па загриј сада Божијим духом и срца наша, да се спасимо и прославимо Бога свевишњега и тебе Свеца Божијега. Са свих страна свијета притицали су ћивоту твоме болни и невољни и ти си им помагао; демоне одгонио, везе ђавоље раскидао, и здравље душевно и тјелесно људима даривао. Тако и сада помози, крштенима и некрштенима, као и увијек свима, па и мени. Измиритељ си био завађене браће, измири и сада све завађене, збратими разбраћене, овесели тужне, укроти самовољне, исцијели болне, Свети Василије Чудотворче и оче наш  духовни, чуј и услиши чеда твоја духовна у Христу Исусу, Господу нашем. Амин! 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...