marko_13 Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 "Ван Цркве нема спасења" епископ Игњатије Мидић a da nije sveti kiprijan kartaginski mozhda? 0203_coolI sta on kaze?u raj idu samo pravoslavni. ako je neko bio moralan a nije bio pravoslavan, posle smrti cje icji u pakao, ali ne u muke, vecj u "svezanost". na istom mestu su i pravoslavni koji su kolko-tolko moralni, ali imaju makar i samo jedan smrtni greh (smrtnih grehova ima 20ak) koji nisu okajali. na tom mestu nema muka u smislu patnje, vecj je jedina muka to shto ne nalaze u raju, tj. shto ne osecjaju rajsko blazhenstvo.Већ сам навео у оригиналу... 319.gif Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 @Rogi A na koje sv.oce se poziva da bi potkrepio te tvrdnje? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Obozenje nema nikakve veze sa moralom!!!! "Covek je stovrenje koje ima jedinu zapovest, da postane bog." sveti Grigorije Bogoslov To je cista ontologija i zavisi od ostvarenja licnosnog odnosa sa Bogom a na to kodeksi ponasanja namaju nikakav uticaj. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Опклада је била шала, а не аргумент који се не доводи у питање. Па брате када се шалиш ти онда окачи смајлија. Ево овако 0203_cool или 319.gif или 319.gif Наступате већина вас под псеудонимима. Како да ја, као саговорник, знам шта мислиш? Не видим ти лице. Када човека познајеш и видиш, онда је то велики корак напред у разумевању онога што он говори. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Мени је мало нејасно то "спашће се и онај који није Хришћанин,има срце на месту,а уз то никад није чуо за Христа."Данас је страшно тешко не чути за Христа,као и уосталом за Буду,Мухамеда итд али да ли то значи да је реално и поштено да очекујемо од неког ко је васпитан и одрастао као муслиман или будиста или шта већ да тек тако зато што је чуо да у мору светских религија постоји и Хришћанство и пређе у исто ? У суштини сви путеви воде на исто да ми НЕ ЗНАМО ко ће се спасти,али мени је некако природније да верујем да ће се све што је икад створено спасти.Е а кад Семберац каже е па што бисмо онда се ичега придржавали кад ће се сви спасти па ваљда зато што кад имаш однос према некоме који се заснива на љубави,тешко ти је и немогуће да чиниш ствари које њега повређују,а ко живи по заповестима САМО ради спасења,нисам сигуран колико је на добром путу. 0203_cool Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rogi Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 A na koje sv.oce se poziva da bi potkrepio te tvrdnje?koje tvrdnje? za to mesto u paklu gde nema muke? citira zhitije svetog genadija, koji je imao posebno otkrivenje o tome.У време владавине грчког цара Лава живео је у Константинопољу човек, веома славан и богат, који је давао обилну милостињу сиромашнима. На несрећу, он се предавао греху прељубочинства, и остао у њему до старости, јер се одавно у њему беше усталио овај зли обичај. Непрестано дајући милостињу, он не одступаше од прељубе - и тако изненада умре. Много је размишљао о његовом уделу патријарх Генадије са другим епископима. Једни су говорили да је он спасен, према речима Писма: Откуп је за живот човјеку богатство његово. Други су говорили супротно, јер слуга Божији мора да буде непорочан и неупрљан, како је такође речено у Писму: Јер који сав закон одржи, а сагријеши у једноме, крив је за све, и Од све правде његове ништа се неће споменути, и Бог је рекао: У чему те затекнем, у томе ћу ти и судити. Патријарх је заповедио монасима по свим манастирима и свим затворницима да моле Бога, како би им открио о судби почившега, и Бог је то открио неком затворнику. Онда је он позвао патријарха и испричао му пред свима: "Прошле ноћи док сам стајао на молитви, угледах неко место које је с десне стране изгледало као рај, пун неисказаних блага, а с леве - као огњено језеро, чији се пламен уздигао до облака. Између блаженог раја и страшног огња стајао је умрли свезан и стењао страшно; он је често бацао поглед ка рају, а затим горко ридао. И видех светлоносног Ангела како му приступа и говори: "Човече! Зашто стењеш узалуд? Ево, ради милостиње твоје, избављен си од муке, а зато што се ниси оставио нечистог блуда, лишен си блаженога раја." Патријарх и они који бејаху с њим, чувши то, испунише се страхом, и рекоше: Истину је објавио апостол Павле: Бјежите од блуда. Сваки гријех који човјек учини ван тијела је, а који блудничи своме тијелу гријеши. Где су они што говоре: Ако и упаднемо у блуд, ми ћемо се спасти милостињом! Милостиви, ако је он заиста милостив, дужан је да најпре самог себе оправда и стекне чистоту тела без које нико неће угледати Бога. Не доноси никакве користи сребро, раздавано руком нечистом и душом непокајаном. Obozenje nema nikakve veze sa moralom!!!!ovo je jedna od hula na duha svetoga, rekao bih. uverenje da je mogucje spasiti bez ispunjavanja bozhijih zapovesti. cogito ergo deus est Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Опклада је била шала, а не аргумент који се не доводи у питање. Па брате када се шалиш ти онда окачи смајлија. Ево овако :cheesy: или bleh или :bla: Наступате већина вас под псеудонимима. Како да ја, као саговорник, знам шта мислиш? Не видим ти лице. Када човека познајеш и видиш, онда је то велики корак напред у разумевању онога што он говори. prstgore Примљено к знању. Ја наступам под својим крштеним именом... Даће Бог па ћемо се видети и лицем у лице. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Žitija su puna priča koje imaju poučan karakter. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rogi Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Žitija su puna priča koje imaju poučan kaakter.i shta sad to znachi? zhitija su bajke? cogito ergo deus est Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Obozenje nema nikakve veze sa moralom!!!! "Covek je stovrenje koje ima jedinu zapovest, da postane bog." sveti Grigorije Bogoslov To je cista ontologija i zavisi od ostvarenja licnosnog odnosa sa Bogom a na to kodeksi ponasanja namaju nikakav uticaj. А зашто онда постоје заповести... Шта каже Христос које су две највеће заповести? Иако су то заповести љубави из њих произилази ''кодекс понашања''. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 ovo je jedna od hula na duha svetoga, rekao bih. uverenje da je mogucje spasiti bez ispunjavanja bozhijih zapovesti.Ako je to hula na Duha Svetoga kako se spasao raspeti razbojnik?Da nije živeo moralno? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Žitija su puna priča koje imaju poučan kaakter.i shta sad to znachi? zhitija su bajke?Delimično da.I nije prvi put da su se u Žitija uvukle svakakve stvari.Tako je jedan svetiteljj u 12.veku(zaboravio sam ime), "očistio" Žitija. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Obozenje nema nikakve veze sa moralom!!!! "Covek je stovrenje koje ima jedinu zapovest, da postane bog." sveti Grigorije Bogoslov To je cista ontologija i zavisi od ostvarenja licnosnog odnosa sa Bogom a na to kodeksi ponasanja namaju nikakav uticaj. А зашто онда постоје заповести... Шта каже Христос које су две највеће заповести? Иако су то заповести љубави из њих произилази ''кодекс понашања''. Ni u ludilu. Ponasanje je samo rezultat, jedan od oblika projave necije liturgicnosti nikako sredstvo koje je nekakav set pravila koja se moraju ispuniti da bi se neko obozio. Ponasanje je samo nus produkt zelje da se Voli Bog a ne uslov da bi se Bog zavoleo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Obozenje nema nikakve veze sa moralom!!!! "Covek je stovrenje koje ima jedinu zapovest, da postane bog." sveti Grigorije Bogoslov To je cista ontologija i zavisi od ostvarenja licnosnog odnosa sa Bogom a na to kodeksi ponasanja namaju nikakav uticaj. А зашто онда постоје заповести... Шта каже Христос које су две највеће заповести? Иако су то заповести љубави из њих произилази ''кодекс понашања''. Аквилио је у праву. Овакав став има и +Игњатије. Зашто? Зато што је питање спасења, питање онтологије а не етике. Бити са Христом, по оваквом схватању, значи бити у конкретној литургијској заједници, бити "уд Тела Његовог" - ЈЕСТИ И ПИТИ ОД ТЕЛА И КРВИ ЊЕГОВЕ. Христос ће нам по томе судити, односно познаће нас или не као своје. Ако пак спасење схватимо као награду за добро владање, онда ово што пише Марко има основа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rogi Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Delimično da.I nije prvi put da su se u Žitija uvukle svakakve stvari.jeres.Tako je jedan svetiteljj u 12.veku(zaboravio sam ime), "očistio" Žitija.izvori? dokazi? il ochekujesh da ti se veruje na rech za ovako frapantnu izjavu. zhitija su, po pravoslavnom uchenju, u nivou dela apostolskih, i jedan su od izvora spoznaje bozhanskog otkrivenja. po tvojoj teoriji, onda hrishcjanin mozhe najopushtenije da misli da je i bajka da je isus hodao po vodi ili da je umnozhavao hleb, ribu i vino. ili da je vaskrsao. ili da se vazneo. Ni u ludilu. Ponasanje je samo rezultat, jedan od oblika projave necije liturgicnosti nikako sredstvo koje je nekakav set pravila koja se moraju ispuniti da bi se neko obozio. znachi svi sveti oci su ludi, a i sam isus, poshto je definisao ljubav prema njemu kao ispunjavanje zapovesti. cogito ergo deus est Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука