Aquilius Cratus Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 znachi svi sveti oci su ludi, a i sam isus, poshto je definisao ljubav prema njemu kao ispunjavanje zapovesti. Pa evo citirao sam svetog Grigorija Bogoslova koji kaze da ne postoje sa ontoloske tacke gledista nikakve zapovesti osim jedna a to je da covek treba da postane bog. Zakone i moral mozes da okacis macku o rep jer ti oni nikako nemogu pomoci u obozenju vec samo domoci i biti prepreka ostvarivanje licnosne zajednice sa Gospodom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 http://spc.rs/sr/mitropolit_atanasije_lemeski_boga_ne_mozes_poznati_ispunjavajuci_odredjena_pravila Мени се текст свидео,мислим да је митрополит лепо објаснио. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 znachi svi sveti oci su ludi, a i sam isus, poshto je definisao ljubav prema njemu kao ispunjavanje zapovesti. Pa evo citirao sam svetog Grigorija Bogoslova koji kaze da ne postoje sa ontoloske tacke gledista nikakve zapovesti osim jedna a to je da covek treba da postane bog. Zakone i moral mozes da okacis macku o rep jer ti oni nikako nemogu pomoci u obozenju vec samo domoci i biti prepreka ostvarivanje licnosne zajednice sa Gospodom. Брате, ја знам шта хоћеш да кажеш, али те молим због многих других да се мало потрудиш у образложењау оваквих ставова. Знаш и сам како се они могу лоше протумачити. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rogi Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Zakone i moral mozes da okacis macku o rep jer ti oni nikako nemogu pomoci u obozenjugrigorije bogoslov disagriz Ако се хришћанином називаш у том смислу да Христа исповедаш као Бога, исповедање своје докажи делима својим. Није лако међу врлинама наћи највишу и њој дати предност и преимућство, као год што у градини многоцветној и миомиром испуњеној није лако одабрати најлепши и најмириснији цвет, пошто час један, час други привлачи к себи поглед и чуло мириса, мамећи намерника да га убере. Свака врлина узводи ка спасењу особитим путем, доводећи без сумње у неку од вечних и блажених обитељи. vrline vode ka spasenj?! kakav farisej i formalista.. nekakva dela i vrline.. pf.. cogito ergo deus est Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 jeres.Na kom Saboru je osudjena ako smem da pitam?izvori? dokazi? il ochekujesh da ti se veruje na rech za ovako frapantnu izjavu.Nemam dokaze.O.Dimitrije Plećević je ovde na forumu spominjao taj podatak.Nemam razloga da mu ne verujem,pošto se on godinama bavi proučavanjem žitija.Ako od mene tražiš dokaze,zašto mi ih nisi pružio kada sam isto to tražio od tebe,već si odgovorio u stilu:"nemam ja šta tebi da dokazujem"? zhitija su, po pravoslavnom uchenju, u nivou dela apostolskih, i jedan su od izvora spoznaje bozhanskog otkrivenja. po tvojoj teoriji, onda hrishcjanin mozhe najopushtenije da misli da je i bajka da je isus hodao po vodi ili da je umnozhavao hleb, ribu i vino. ili da je vaskrsao. ili da se vazneo.Da bi nešto bilo pravoslavno učenje,neophodno je da bude doneto saborno,kao i da zaživi u životu Crkve. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Obozenje nema nikakve veze sa moralom!!!! "Covek je stovrenje koje ima jedinu zapovest, da postane bog." sveti Grigorije Bogoslov To je cista ontologija i zavisi od ostvarenja licnosnog odnosa sa Bogom a na to kodeksi ponasanja namaju nikakav uticaj. А зашто онда постоје заповести... Шта каже Христос које су две највеће заповести? Иако су то заповести љубави из њих произилази ''кодекс понашања''. Аквилио је у праву. Овакав став има и +Игњатије. Зашто? Зато што је питање спасења, питање онтологије а не етике. Бити са Христом, по оваквом схватању, значи бити у конкретној литургијској заједници, бити "уд Тела Његовог" - ЈЕСТИ И ПИТИ ОД ТЕЛА И КРВИ ЊЕГОВЕ. Христос ће нам по томе судити, односно познаће нас или не као своје. Ако пак спасење схватимо као награду за добро владање, онда ово што пише Марко има основа. Опасност овога лежи у прикривености нечег што се често занемарује. Епископ Игнатије нема став, већ га преузима и то је ок, јер преузима тачан став. Нека се нико не љути, али он нема реченицу која је оригинално његова. А ни наслов књиге... Но, добро... Делити понашање од љубави је без безе... Без љубави према Христу нема понашања правилног, као што без правилног понашања нема љубави. Сигурно да је љубав на првом месту. Нико нормалан не мисли да ће само добрим владањем спасити... ''Дела иштем, а не речи.'' и ''Само дела љубави остају.'' Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Не делимо то двоје. Међутим, питање је: може ли нас "правилно понашање" спасити од смрти, ако не једемо Тела и не пијем Крви Господње? О томе се ради. Може ли етика да буде аутономна? Значи ли она ишта у човековом проблему смрти, ако нема причешћа Христом? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Не делимо то двоје. Међутим, питање је: може ли нас "правилно понашање" спасити од смрти, ако не једемо Тела и не пијем Крви Господње? О томе се ради. Може ли етика да буде аутономна? Значи ли она ишта у човековом проблему смрти, ако нема причешћа Христом?Ne, naravno! Ne moze biti autonomna. Ne znaci apsolutno nista. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Ne mogu drugo osim da preporucim da se gleda ovo iznova, iznova, iznova i uvek iznova sve dok se ne ukapira sta je sustina hriscanstva. http://video.google.com/videoplay?docid=-5807179450801646764&hl=sr# Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Не делимо то двоје. Међутим, питање је: може ли нас "правилно понашање" спасити од смрти, ако не једемо Тела и не пијем Крви Господње? О томе се ради. Може ли етика да буде аутономна? Значи ли она ишта у човековом проблему смрти, ако нема причешћа Христом?Ne, naravno! Ne moze biti autonomna. Ne znaci apsolutno nista. Па како је ондамогуће спасење ван Цркве, ван Литургије? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rogi Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Na kom Saboru je osudjena ako smem da pitam?predgovor za "zhitija svetih" od svetog justina:А шта су "Житија светих"? Ништа друго до својеврсно продужење "Дела Апостолских". У њима је исто Еванђеље, исти живот, иста истина, иста правда, иста љубав, иста вера, иста вечност, иста "сила с висине", исти Бог и Господ. ako su zhitija bajke, onda su i jevandjelja. Nemam dokaze.O.Dimitrije Plećević je ovde na forumu spominjao taj podatak.Nemam razloga da mu ne verujem,pošto se on godinama bavi proučavanjem žitija. Ako od mene tražiš dokaze,zašto mi ih nisi pružio kada sam isto to tražio od tebe,već si odgovorio u stilu:"nemam ja šta tebi da dokazujem"? za shta ti to nisam dao dokaze?Da bi nešto bilo pravoslavno učenje,neophodno je da bude doneto saborno,kao i da zaživi u životu Crkve.65. kanon trulskog sabora trazhi da se spali svako zhitije koje nije istinoljubivo i anatemishe svakog ko prihvata takva zhitija. a ti sam kazhesh da zhitija imaju neistine, a prihvatash ih, dakle, eto josh jedne anateme pod kojom si=== i da ponovim: predgovor za "zhitija svetih" od svetog justina: А шта су "Житија светих"? Ништа друго до својеврсно продужење "Дела Апостолских". У њима је исто Еванђеље, исти живот, иста истина, иста правда, иста љубав, иста вера, иста вечност, иста "сила с висине", исти Бог и Господ. ako su zhitija bajke, onda su i jevandjelja. cogito ergo deus est Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 predgovor za "zhitija svetih" od svetog justina: А шта су "Житија светих"? Ништа друго до својеврсно продужење "Дела Апостолских". У њима је исто Еванђеље, исти живот, иста истина, иста правда, иста љубав, иста вера, иста вечност, иста "сила с висине", исти Бог и Господ. ako su zhitija bajke, onda su i jevandjelja. A Sv.Justin je Sabor?Istina je to što kaže,ali te reči ne treba uzimati 100% doslovce(kako ih ti shvataš).Ekvivalentno tome,u jedno 10 raznih akatista sam pročitao da se za svetitelja kome je posvećen, kaže kako je on naš najveći zastupnik pred Bogom isl.Cilj je da se što više istakne značaj.Ne znam kako si izveo zaključak da su onda i jevandjelja obične bajke. za shta ti to nisam dao dokaze?Više se i ne sećam pošto je bilo pre jedno dva meseca.Kad smo razgovarali na tvojoj temi o primedbama hrišćanstvu.65. kanon trulskog sabora trazhi da se spali svako zhitije koje nije istinoljubivo i anatemishe svakog ko prihvata takva zhitija. a ti sam kazhesh da zhitija imaju neistine, a prihvatash ih, dakle, eto josh jedne anateme pod kojom siMisliš 63?63. Повести мученика, које су написали непријатељи истине у намери да их обешчасте, треба спалити. Они који их прихватају, нека се анатемишу. Izvini,ali naša žitija nisu pisali neprijatelji istine(tj.jeretici pretpostavljam). Po tebi,ja sam izgleda pod svim mogućim anatemama.Kuku meni. prstgore Takodje,nisi odgovorio na moje pitanje:ako su dobra dela uslov spasenja kako se onda spasao raspeti razbojnik? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2010 Ne mogu drugo osim da preporucim da se gleda ovo iznova, iznova, iznova i uvek iznova sve dok se ne ukapira sta je sustina hriscanstva. http://video.google.com/videoplay?docid=-5807179450801646764&hl=sr# 1000000001010 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2010 Udri jos jace, slobodno. Vidim treba ce ti malo muckanja pre upotrebe gorepostavljenog linka. 4chsmu1 bangin bangin bangin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2010 Udri jos jace, slobodno. Vidim treba ce ti malo muckanja pre upotrebe gorepostavljenog linka. 4chsmu1 bangin bangin bangin Не, напротив. Мучнина ме хвата од компилаторско-искључивих и тотално игнорантских ставова... Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука