rogi Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 evo ova kaja je chist primer protestantskog mentaliteta za koji vi optuzhujete druge. josh samo da se ubaci umesto onih "sumornih" freski i ikona.. i da se citiraju samo te "lepe" rechenice, a one "ruzhne" o paklu, gresima i obavezama koje neko prezuima na sebe kada se nazove hrishcjaninom- da se negde sklone.. Uz dužno poštovanje prema sv.Ignjatiju,ali on nije bio baš dobar kao teolog.Mislim da je Aleksandar spominjao da je verovao da se raj i pakao nalaze negde na istoku isl.Sv.Oci nisu nepogrešivi.Na Krstarici sam ti navodio primere gde su ispovedali odredjenu jeres.Ono što je za nas obavezno jesu dogmati.pero, zamisli ja sad tebi kazhem- uz svo duzhno poshtovanje, jedi go*na. i gde je tu to poshtovanje koje sam tako formalno naglasio? pa nigde. isto tako i ti licimurno izrazhavash kao poshtovanje prema ignjatiju a onda kazhesh da nije neki teolog. nego shta je? dobar arhitekta? dobar bashtovan? o tome pricham, da ne poznajete veru kojoj navodno pripadate. ljudi koji su po pravoslavnom uchenju izvor bozhanskog otkrivenja (oni koji su najsvetiji, samim tim i najblizhi bogu/ istini) su od vas etiketirani kao "loshi teolozi", koji imaju neke dobre pouke (tipa voli blizhnjeg svog i pricheshcjuj se), a to shto su prichali o teologiji (pa i o askezi)- ko to shisha, to su stvari za srednji vek, danas smo svi moderni. cogito ergo deus est Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Ако ми не верујеш, а ти доказ однеси Јелисавчићу... Још увек важи опклада из 2005. по којој ко му нађе да је Хрисос рекао да је Бог јасно и недвосмислено у Новом Завету добија 1000 евра. Шта мислиш да ли би онда било потребно да на нашим докторским студијама постоји предмет под називом ''Монотеизам и христологија у НЗ''. Прочитај опис на сајту и само ће ти се казати. Христос је своје речи упутио онима који су Га слушали. Како се чује дрво које пада у шуми у којој нема никог? Веома интересантан теолошки аргумент - опклада са Јелисавчићем. Нема шта да ти верујем или не, јер сам неко ко чита Јеванђеље. "Ја и Отац једно смо" "Ко виде мене виде Оца" "Заиста вам кажем, пре Аврама ја јесам" итд. Паметном доста. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 evo ova kaja je chist primer protestantskog mentaliteta za koji vi optuzhujete druge. josh samo da se ubaci umesto onih "sumornih" freski i ikona.. Uz dužno poštovanje prema sv.Ignjatiju,ali on nije bio baš dobar kao teolog.Mislim da je Aleksandar spominjao da je verovao da se raj i pakao nalaze negde na istoku isl.Sv.Oci nisu nepogrešivi.Na Krstarici sam ti navodio primere gde su ispovedali odredjenu jeres.Ono što je za nas obavezno jesu dogmati.pero, zamisli ja sad tebi kazhem- uz svo duzhno poshtovanje, jedi go*na. i gde je tu to poshtovanje koje sam tako formalno naglasio? pa nigde. isto tako i ti licimurno izrazhavash kao poshtovanje prema ignjatiju a onda kazhesh da nije neki teolog. nego shta je? dobar arhitekta? dobar bashtovan? o tome pricham, da ne poznajete veru kojoj navodno pripadate. ljudi koji su po pravoslavnom otkrivenju izvor bozhanskog otkrivenja (oni koji su najsvetiji, samim tim i najblizhi bogu/ istini) su od vas etiketirani kao "loshi teolozi", koji imaju neke dobre pouke (tipa voli blizhnjeg svog i pricheshcjuj se), a to shto su prichali o teologiji (pa i o askezi)- ko to shisha, to su stvari za srednji vek, danas smo svi moderni. Znači,svetitelji nisu podložni kritici???Njima niko ne sme da prigovori ni reči,čak i kad su propovedali jeres?Nijedan čovek nije nepogrešivi autoritet vere.I Justin Filozof je svetitelj,iako nije znao za Trijadologiju Kapadokijaca.Isto važi i za druge svetitelje pre Prvog Sabora. Mi ne odbacujemo tzv.iskustveno bogoslovlje.Naprotiv ono je veoma važno. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Ако ми не верујеш, а ти доказ однеси Јелисавчићу... Још увек важи опклада из 2005. по којој ко му нађе да је Хрисос рекао да је Бог јасно и недвосмислено у Новом Завету добија 1000 евра. Шта мислиш да ли би онда било потребно да на нашим докторским студијама постоји предмет под називом ''Монотеизам и христологија у НЗ''. Прочитај опис на сајту и само ће ти се казати. Христос је своје речи упутио онима који су Га слушали. Како се чује дрво које пада у шуми у којој нема никог? Веома интересантан теолошки аргумент - опклада са Јелисавчићем. Нема шта да ти верујем или не, јер сам неко ко чита Јеванђеље. "Ја и Отац једно смо" "Ко виде мене виде Оца" "Заиста вам кажем, пре Аврама ја јесам" итд. Паметном доста. Учитељу добри! Зашто ме зовеш добрим? Нико није добар осим Бога! Шта ово значи!? Зашто Исус не да да га зову добрим? Још тврди да је само Бог добар. Је л' икоме на питање - Ко си ти? одговорио - Бог, друго лице Свете Тројице... Син човечији ће умрети и васкрснути у трећи дан... Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давид Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Не морамо уопште да цитирамо оце. Рекох, нису баш јединствени по овом питању. Примера ради, отацтадеј Витовнички је тврдио да ће се спасити и нехришћани који су живели у складу са Христом. Међутим, имамо веома јасне јеванђеоске речи. У њима би требало да огледамо своје ставове.Коме да верујемо ако не Светим Оцима? И кога послушати код оваквог питања? испашће да сви могу погрешити сем нас самих. Ево ја нисам наишао ни на један цитат где неко од светих Отаца говори да ће се спасити човек ван Цркве. То, наравно не значи да нема, али искрено не верујем да има. У горе пренесеном тексту са православног-одговора има и цитата из Светог Писма који су мени довољни.„Ја сам врата; ко уђе кроза Ме спашће се, и ући ће и изићи ће, и пашу ће наћи.“ (Јован 10:9). „Нико неће доћи Оцу осим кроза Мене“ (Јован 14:6). „Без Мене не можете чинити ништа“ (Јован 15:5). Вера, слога и поштење – српско су спасење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Веома интересантан теолошки аргумент - опклада са Јелисавчићем. Нема шта да ти верујем или не, јер сам неко ко чита Јеванђеље. Ја разумем шта значи имати војнички менталитет и дрил, али не разумем недостатак духа... Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Ако ми не верујеш, а ти доказ однеси Јелисавчићу... Још увек важи опклада из 2005. по којој ко му нађе да је Хрисос рекао да је Бог јасно и недвосмислено у Новом Завету добија 1000 евра. Шта мислиш да ли би онда било потребно да на нашим докторским студијама постоји предмет под називом ''Монотеизам и христологија у НЗ''. Прочитај опис на сајту и само ће ти се казати. Христос је своје речи упутио онима који су Га слушали. Како се чује дрво које пада у шуми у којој нема никог? Веома интересантан теолошки аргумент - опклада са Јелисавчићем. Нема шта да ти верујем или не, јер сам неко ко чита Јеванђеље. "Ја и Отац једно смо" "Ко виде мене виде Оца" "Заиста вам кажем, пре Аврама ја јесам" итд. Паметном доста. Којег Оца? Рибарима из Галилеје којима је Јахве био Бог праотаца значило је нешто кад им каже да ко види Њега види Оца... Аха... Како да не... Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Учитељу добри! Зашто ме зовеш добрим? Нико није добар осим Бога! Шта ово значи!? Зашто Исус не да да га зову добрим? Још тврди да је само Бог добар. Је л' икоме на питање - Ко си ти? одговорио - Бог, друго лице Свете Тројице... Син човечији ће умрети и васкрснути у трећи дан... Јеси ли ти исламски или православни теолог, опрости? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Православни... Нема потребе за страхом. Овим сам желео да покажем опасност држања за речи као ''пијан плота'' и то да је највећа опасност нешто користи ван контекста. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Ако ми не верујеш, а ти доказ однеси Јелисавчићу... Још увек важи опклада из 2005. по којој ко му нађе да је Хрисос рекао да је Бог јасно и недвосмислено у Новом Завету добија 1000 евра. Шта мислиш да ли би онда било потребно да на нашим докторским студијама постоји предмет под називом ''Монотеизам и христологија у НЗ''. Прочитај опис на сајту и само ће ти се казати. Христос је своје речи упутио онима који су Га слушали. Како се чује дрво које пада у шуми у којој нема никог? Веома интересантан теолошки аргумент - опклада са Јелисавчићем. Нема шта да ти верујем или не, јер сам неко ко чита Јеванђеље. "Ја и Отац једно смо" "Ко виде мене виде Оца" "Заиста вам кажем, пре Аврама ја јесам" итд. Паметном доста. Којег Оца? Рибарима из Галилеје којима је Јахве био Бог праотаца значило је нешто кад им каже да ко види Њега види Оца... Аха... Како да не... Није питање колико је апостолима требало да неке ствари разумеју и схвате. Питање је да ли текст као текст носи истину у себи. Шта мислиш на основу чега су оци Сабора јасно дефинисали истине вере? Бацали су коцку или су се позивали не Јеванђеље? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давид Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Ако ми не верујеш, а ти доказ однеси Јелисавчићу... Још увек важи опклада из 2005. по којој ко му нађе да је Хрисос рекао да је Бог јасно и недвосмислено у Новом Завету добија 1000 евра. Шта мислиш да ли би онда било потребно да на нашим докторским студијама постоји предмет под називом ''Монотеизам и христологија у НЗ''. Прочитај опис на сајту и само ће ти се казати. Христос је своје речи упутио онима који су Га слушали. Како се чује дрво које пада у шуми у којој нема никог? Веома интересантан теолошки аргумент - опклада са Јелисавчићем. Нема шта да ти верујем или не, јер сам неко ко чита Јеванђеље. "Ја и Отац једно смо" "Ко виде мене виде Оца" "Заиста вам кажем, пре Аврама ја јесам" итд. Паметном доста. Учитељу добри! Зашто ме зовеш добрим? Нико није добар осим Бога! Шта ово значи!? Зашто Исус не да да га зову добрим? Још тврди да је само Бог добар. Је л' икоме на питање - Ко си ти? одговорио - Бог, друго лице Свете Тројице... Син човечији ће умрети и васкрснути у трећи дан... Учитељу добри! Тако младић ословљава Господа. Од њега је толико доста. Онај ко проведе цео век у тамници при светлости свећа, зар много греши, кад при првом виђењу сунца назове сунце свећом? Какво добро да учиним При овом питању он свакако мисли на своје богатство, као што је обично случај са богаташима, који не могу да одвоје своју личност од свога имања, нити да мисле о себи не мислећи о своме имању. Шта бих ја могао учинити - какво добро дело - од свога богатства, да . имам живот вечни? Не знајући потпуно с киме говори, он мало зна и шта говори. Он би рад био чути савет од Учитеља, како би могао својим имањем задобити оно што сав свет не може платити, тј. живот вечни.А Исус му рече: што ме зовеш добрим? Нико није добар, само један Бог. Срцезналац Исус прониче у мисли младићеве и чита их као са књиге. Господ види, да младић Њега не познаје, и да Га држи само за добра човека и добра учитеља, па хоће овим речима да Га пробуди на размишљање. Ако сам ја обичан човек, зашто Ме називаш добрим, ако ли пак знаш ко сам Ја, зашто не кажеш изриком, него Ме зовеш учитељем? Само је један Бог добар у пуном и савршеном смислу; добри људи могу се називати добрима само у сравњењу са људима недобрима. Но нико се не може назвати добрим у сравњењу с Богом. Само је, дакле, Бог једини добар. Господ Исус неће, дакле, да покара младића, што Га овај назива добрим, него што Га овај схвата као обична смртна човека па Га ипак назива добрим. Неће Господ под тиме да каже: Ја нисам добар - него: Ја нисам обичан смртан човек. Ја сам Онај, за кога се једино може рећи да је добар. _______________________________________ Омилије, Свети Владика Николај Недеља дванаеста Вера, слога и поштење – српско су спасење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rogi Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Znači,svetitelji nisu podložni kritici???Njima niko ne sme da prigovori ni reči,čak i kad su propovedali jeres?ma choveche, njih ima da kritikuju drugi sveti oci, a ne neko ko se rodio u 21. veku i naprasno je otkrio toplu vodu za koju skoro niko ranije nije znao. svetih otaca ima sijaset. potpuno je nebulozna pricha liberalnog pravoslavlja koja se otprilike svodi na to da postoje stvari kod kojih su greshili skoro svi sveti oci (a u pravu je bio samo jedan svetitelj, ili josh gore- samo par staraca sa svete gore), i to, gde su sveti oci u pravu ili ne odredjuju teolozi. ma nemoj. a sveti oci nisu bili teolozi, nego su svi sa sela doshli i lupetali gluposti o teologiji. ako jedan ili dva sveta oca pogreshe na neku temu, mozhesh da nadjesh 10 njih koji ih ispravljaju, i 100% sigurno mozhesh da nadjesh kasnije oce koji konkretno kazhu da je to i to uchenje pogreshno. sigurno nije da su svi greshili po nekim pitanjima i da je crkva samo chekala da se pojave moderni teolozi da to pojasne. cogito ergo deus est Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Ако ми не верујеш, а ти доказ однеси Јелисавчићу... Још увек важи опклада из 2005. по којој ко му нађе да је Хрисос рекао да је Бог јасно и недвосмислено у Новом Завету добија 1000 евра. Шта мислиш да ли би онда било потребно да на нашим докторским студијама постоји предмет под називом ''Монотеизам и христологија у НЗ''. Прочитај опис на сајту и само ће ти се казати. Христос је своје речи упутио онима који су Га слушали. Како се чује дрво које пада у шуми у којој нема никог? Веома интересантан теолошки аргумент - опклада са Јелисавчићем. Нема шта да ти верујем или не, јер сам неко ко чита Јеванђеље. "Ја и Отац једно смо" "Ко виде мене виде Оца" "Заиста вам кажем, пре Аврама ја јесам" итд. Паметном доста. Којег Оца? Рибарима из Галилеје којима је Јахве био Бог праотаца значило је нешто кад им каже да ко види Њега види Оца... Аха... Како да не... Није питање колико је апостолима требало да неке ствари разумеју и схвате. Питање је да ли текст као текст носи истину у себи. Шта мислиш на основу чега су оци Сабора јасно дефинисали истине вере? Бацали су коцку или су се позивали не Јеванђеље? Ја се стварно извињавам, али питање је тако глупо да бих се ја још глупље осећао ако на њега одговорим... Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Ако ми не верујеш, а ти доказ однеси Јелисавчићу... Још увек важи опклада из 2005. по којој ко му нађе да је Хрисос рекао да је Бог јасно и недвосмислено у Новом Завету добија 1000 евра. Шта мислиш да ли би онда било потребно да на нашим докторским студијама постоји предмет под називом ''Монотеизам и христологија у НЗ''. Прочитај опис на сајту и само ће ти се казати. Христос је своје речи упутио онима који су Га слушали. Како се чује дрво које пада у шуми у којој нема никог? Веома интересантан теолошки аргумент - опклада са Јелисавчићем. Нема шта да ти верујем или не, јер сам неко ко чита Јеванђеље. "Ја и Отац једно смо" "Ко виде мене виде Оца" "Заиста вам кажем, пре Аврама ја јесам" итд. Паметном доста. Учитељу добри! Зашто ме зовеш добрим? Нико није добар осим Бога! Шта ово значи!? Зашто Исус не да да га зову добрим? Још тврди да је само Бог добар. Је л' икоме на питање - Ко си ти? одговорио - Бог, друго лице Свете Тројице... Син човечији ће умрети и васкрснути у трећи дан... Учитељу добри! Тако младић ословљава Господа. Од њега је толико доста. Онај ко проведе цео век у тамници при светлости свећа, зар много греши, кад при првом виђењу сунца назове сунце свећом? Какво добро да учиним При овом питању он свакако мисли на своје богатство, као што је обично случај са богаташима, који не могу да одвоје своју личност од свога имања, нити да мисле о себи не мислећи о своме имању. Шта бих ја могао учинити - какво добро дело - од свога богатства, да . имам живот вечни? Не знајући потпуно с киме говори, он мало зна и шта говори. Он би рад био чути савет од Учитеља, како би могао својим имањем задобити оно што сав свет не може платити, тј. живот вечни.А Исус му рече: што ме зовеш добрим? Нико није добар, само један Бог. Срцезналац Исус прониче у мисли младићеве и чита их као са књиге. Господ види, да младић Њега не познаје, и да Га држи само за добра човека и добра учитеља, па хоће овим речима да Га пробуди на размишљање. Ако сам ја обичан човек, зашто Ме називаш добрим, ако ли пак знаш ко сам Ја, зашто не кажеш изриком, него Ме зовеш учитељем? Само је један Бог добар у пуном и савршеном смислу; добри људи могу се називати добрима само у сравњењу са људима недобрима. Но нико се не може назвати добрим у сравњењу с Богом. Само је, дакле, Бог једини добар. Господ Исус неће, дакле, да покара младића, што Га овај назива добрим, него што Га овај схвата као обична смртна човека па Га ипак назива добрим. Неће Господ под тиме да каже: Ја нисам добар - него: Ја нисам обичан смртан човек. Ја сам Онај, за кога се једино може рећи да је добар. _______________________________________ Омилије, Свети Владика Николај Недеља дванаеста Брате ја сам одговорио зашто сам ово навео као цитат... Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давид Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Ако ми не верујеш, а ти доказ однеси Јелисавчићу... Још увек важи опклада из 2005. по којој ко му нађе да је Хрисос рекао да је Бог јасно и недвосмислено у Новом Завету добија 1000 евра. Шта мислиш да ли би онда било потребно да на нашим докторским студијама постоји предмет под називом ''Монотеизам и христологија у НЗ''. Прочитај опис на сајту и само ће ти се казати. Христос је своје речи упутио онима који су Га слушали. Како се чује дрво које пада у шуми у којој нема никог? Веома интересантан теолошки аргумент - опклада са Јелисавчићем. Нема шта да ти верујем или не, јер сам неко ко чита Јеванђеље. "Ја и Отац једно смо" "Ко виде мене виде Оца" "Заиста вам кажем, пре Аврама ја јесам" итд. Паметном доста. Учитељу добри! Зашто ме зовеш добрим? Нико није добар осим Бога! Шта ово значи!? Зашто Исус не да да га зову добрим? Још тврди да је само Бог добар. Је л' икоме на питање - Ко си ти? одговорио - Бог, друго лице Свете Тројице... Син човечији ће умрети и васкрснути у трећи дан... Учитељу добри! Тако младић ословљава Господа. Од њега је толико доста. Онај ко проведе цео век у тамници при светлости свећа, зар много греши, кад при првом виђењу сунца назове сунце свећом? Какво добро да учиним При овом питању он свакако мисли на своје богатство, као што је обично случај са богаташима, који не могу да одвоје своју личност од свога имања, нити да мисле о себи не мислећи о своме имању. Шта бих ја могао учинити - какво добро дело - од свога богатства, да . имам живот вечни? Не знајући потпуно с киме говори, он мало зна и шта говори. Он би рад био чути савет од Учитеља, како би могао својим имањем задобити оно што сав свет не може платити, тј. живот вечни.А Исус му рече: што ме зовеш добрим? Нико није добар, само један Бог. Срцезналац Исус прониче у мисли младићеве и чита их као са књиге. Господ види, да младић Њега не познаје, и да Га држи само за добра човека и добра учитеља, па хоће овим речима да Га пробуди на размишљање. Ако сам ја обичан човек, зашто Ме називаш добрим, ако ли пак знаш ко сам Ја, зашто не кажеш изриком, него Ме зовеш учитељем? Само је један Бог добар у пуном и савршеном смислу; добри људи могу се називати добрима само у сравњењу са људима недобрима. Но нико се не може назвати добрим у сравњењу с Богом. Само је, дакле, Бог једини добар. Господ Исус неће, дакле, да покара младића, што Га овај назива добрим, него што Га овај схвата као обична смртна човека па Га ипак назива добрим. Неће Господ под тиме да каже: Ја нисам добар - него: Ја нисам обичан смртан човек. Ја сам Онај, за кога се једино може рећи да је добар. _______________________________________ Омилије, Свети Владика Николај Недеља дванаеста Брате ја сам одговорио зашто сам ово навео као цитат...У реду, немој се љутити, мислим да у сваком случају не шкоди објашњење, зар не? Вера, слога и поштење – српско су спасење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука